Grad Vrbovec u svoje je odmaralište Nerezine uložio preko milijun kuna pa u njemu sada ljetuju ne samo mališani iz Vrbovca nego i iz Grada Zlatara te pet susjednih općina, Beli Manastir je sufinancirao  boravak za 109 djece među kojima su i djeca s alergijama, Karlovac u svom hostelu u Selcu osigurava deset dana ljetovanja za djecu iz socijalno ugroženih obitelji, a u odmaralištu na Hvaru svake godine ljetuje više od 700 mališana iz Slavonskog Broda. Grad Varaždin u svom odmaralištu na Rabu financira ljetovanje i školu u prirodi za djecu iz obitelji slabijeg materijalnog statusa i tako već 25 godina, Požega posjeduje odmaralište na Krku gdje je svake godine osigurano besplatno ljetovanje za 10 učenika osnovnih škola, a u vlasništvu Grada Siska nalazi se odmaralište u Zaostrogu gdje u ljetnim radostima uživa, bez obzira na materijalni status, tristotinjak učenika četvrtih razreda osnovnih škola. Grad Zagreb je u svojih pet odmarališta osigurao tjedan dana potpuno besplatnog ljetovanja za siromašnu djecu, Čakovcu u financiranju ljetovanja za djecu, koje se provodi u odmaralištu u Dramlju, pomažu i sponzori, a križevačko sportsko odmaralište postaje sve popularnije i zanimljivije školama i okolnim općinama.

Potaknuti primjerima dobre prakse gradova koji su se odlučili financirati ljetovanje za djecu, naročito onu iz obitelji lošijeg materijalnog statusa, proveli smo terensko istraživanje kako bi provjerili koji kontinentalni gradovi svojim najmlađima omogućavaju morske radosti u kojima drugačije, na žalost, ne bi imali prilike uživati.

Svim kontinentalnim gradovima poslali smo upit kako bismo doznali postoje li programi i mjere kojima se koriste kako bi im priuštili boravak na moru. Također, zanimalo nas je i na koji se način takva ljetovanja organiziraju; imaju li gradovi vlastita odmarališta ili surađuju s drugim jedinicama lokalne samouprave čije resurse koriste odnosno željeli smo utvrditi kojim mehanizmima se služe pri realiziranju takvih programa. Prema pristiglim odgovorima pokazalo se da je najviše onih gradova koji djeci sufinanciraju ili financiraju ljetovanje koristeći odmarališta drugih gradova ili odmarališta Crvenog Križa.

Istraživanje je rezultiralo serijalom tekstova, a u prvom od njih posvetili smo se gradovima koji imaju vlastita odmarališta u kojima ljetne praznike, između ostalih, provode i djeca iz obitelji slabijeg materijalnog statusa.

Među gradovima koji imaju vlastita odmarališta nalaze se  Beli Manastir, Vrbovec, Karlovac, Požega, Slavonski Brod, Varaždin,  Sisak, Zagreb i Čakovec, a preko gradskih društava Crvenog križa ljetovanja organiziraju Pakrac, Samobor, Zaprešić i Jastrebarsko, koje je u ove svrhe koristilo i smještaj Crvenog križa Grada Zagreba. Neki od gradova koji na druge načine organiziraju i provode ljetovanja, nerijetko u suradnji s udrugama poput „Naša djeca“ su Donja Stubica, Hrvatska Kostajnica, Čazma, Varaždinske Toplice, Ozalj, Vukovar, Novi Marof, Kutina, Zlatar i Zabok.

Vrbovec: Obnovili odmaralište i omogućili ljetovanje svojoj, ali i djeci iz Zlatara

Više puta pisali smo o suradnji koju su po ovom pitanju ostvarili gradovi Vrbovec i Zlatar. Naime, Grad Vrbovec posjeduje vlastito odmaralište u Nerezinama na otoku Lošinju, a od ovog ljeta koriste ga i zlatarski osnovnoškolci; gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek početkom godine potpisala je ugovor o sufinanciranju škole plivanja i međusobnoj suradnji s vrbovečkim gradonačelnikom Denisom Kraljem. Osim Grada Zlatara s Vrbovcem su suradnju potpisale i općine Dubrava, Farakaševac, Preseka, Rakovec, Gradec i Kloštar Ivanić.

Prije tri godine, vrbovečka Uprava obećala je urediti dotad zapušteno odmaralište te stvoriti uvjete za goste iz drugih gradova i općina pa je to obećanje i ostvarila uloživši dosad preko milijun kuna; donja zgrada poprimila je svježu vizuru zahvaljujući ugradnji nove stolarije i limarije te kompletnom obnovom fasade. Potpuno je obnovljen i interijer pa tako sve sobe imaju vlastite kupaonice, a kupljeni su i novi kreveti, madraci, jastuci, klime, zamijenjena dotrajala vrata i podovi. Škola plivanja koja se u Nerezinama organizira tijekom školskih praznika obično je unaprijed rasprodana.

 „Vratili smo Nerezine vrbovečkoj djeci! Moram reći da je bilo zbilja emotivno vidjeti naše klince kako dolaze u naše odmaralište, čuti kako njihova pjesma odzvanja hodnicima i sobama. Želimo podići standard u odmaralištu kako bismo sljedeće sezone mogli u Nerezine zvati i djecu iz drugih gradova i škola i na taj način produžiti sezonu“ – rekao je gradonačelnik Kralj prije dvije godine, a ovog ljeta u Nerezinama su već uživali i mali gosti iz Zlatara te spomenutih općina.

Cijena desetodnevnog smještaja u odmaralištu, u što je uključen i prijevoz, je 2000 kuna za odrasle, 1900 kuna za školarce i 1700 kuna za predškolce. Grad, uz to, djeci sufinancira 50 posto cijene škole plivanja, a jednako je i s Gradom Zlatarom; roditelji trebaju izdvojiti samo tisuću kuna, a za djecu iz obitelji slabijeg imovinskog stanja pokriva se cijeli iznos pa je boravak u Nerezinama za njih potpuno besplatan.

Beli Manastir: Obnovili ‘Vilu Baranju’ i osigurali ljetovanje za preko 100 djece

Grad Beli Manastir vlasnik je odmarališta „Vila Baranja“ u Dramlju kod Crikvenice te sukladno Programu demografskih mjera sufinancira ljetovanje školske djece s prebivalištem ili boravištem na području Grada Belog Manastira. Iznos sufinanciranja određuje se odlukom gradonačelnika, razmjerno ekonomskoj cijeni sedmodnevnog boravka djeteta koju određuje upravitelj odmarališta. Odmaralište je udaljeno tridesetak metara od obale, a od preustroja devedesetih godina u vlasništvu je svih baranjskih općina i Grada Belog Manastira. U vilu se proteklih godina stalno ulaže, ugrađeni su klima uređaji te instaliran Internet, a stari krevet, madraci, jastuci i posteljina zamijenjeni su novima. Osigurani su i rekviziti za igru i rad s djecom kao i sav inventar u kuhinji i praonici rublja.

„U 2019. godini Grad Beli Manastir sufinancirao je boravak 109 djece u odmaralištu odnosno za učenike osnovne škole i djecu s alergijama, a ukupni iznos sufinanciranja iznosio je 56 tisuća kuna. Podmirili smo i troškove prijevoza djece u iznosu od cca 24 tisuće kuna“ – saznajemo od Upravnog odjela za gospodarstvo, proračun, financije i društvene djelatnosti.

Karlovac: U obnovu odmarališta uložili 2,3 milijuna kuna, korona ove godine poremetila program

Vlastitim odmaralištem može se pohvaliti i Grad Karlovac koji od 1997. godine provodi Program troškova stanovanja i drugih oblika socijalne pomoći za socijalno ugrožene građane. Jedan od oblika socijalne pomoći je dakle i ljetovanje djece iz socijalno ugroženih obitelji koji polaze dječje vrtiće i osnovne škole. Pravo na besplatno ljetovanje u Hostelu „Karlovac“ u Selcu, u trajanju do 10 dana te u razdoblju od lipnja do kolovoza tekuće godine imaju djeca predškolskog uzrasta s navršenih 6 godina života i učenici osnovnih škola od prvog do sedmog razreda, čija kućanstva ispunjavaju uvjete iz kriterija ukupnih primanja svih članova kućanstva. Djeca iz udomiteljskih obitelji također imaju pravo na besplatno ljetovanje.

Ljetovanje organiziraju dječji vrtići i osnovne škole u suradnji s Hostelom „Karlovac“ u Selcu, tvrkom koja je u vlasništvu Grada Karlovca, a Grad Karlovac plaća troškove smještaja i prehrane, prijevoza i voditelja.

„Ljetovanje godišnje koristi oko 30 djece za što utrošimo oko 50 tisuća kuna. U 2020. godini ova mjera je također bila planirana u Proračunu međutim zbog pojave epidemije korona virusa, odlučeno je da se zbog zaštite djece, do daljnjeg ne provodi“ – kažu nam iz Ureda gradonačelnika Grada Karlovca.

Inače, Grad je u obnovu uložio oko 2,3 milijuna kuna pa je prostor danas opremljen po najvišim standardima;  sobe imaju klimu, grijanje, Smart televiziju, wi-fi i mini bar, a rekonstruirana je i kuhinja.

Slavonski Brod: U odmaralištu na Hvaru svake godine ljetuje preko 700 djece

I Grad Slavonski Brod svojim najmlađim građanima, a posebno onim slabijeg imovinskog statusa omogućuje besplatno ljetovanje na moru. Naime, Brodsko dječje odmaralište na Hvaru u Starom Gradu u vlasništvu je grada Slavonskog Broda i svake godine je omiljena destinacija učeničkih višednevnih ekskurzija.  Pravo na besplatno ljetovanje mogu ostvariti djeca iz obitelji koje zadovoljavaju socijalni uvjet (pravo na zajamčenu minimalnu naknadu ili pravo na troškove stanovanja), uvjet prihoda ili poseban uvjet (učenik iz obitelji s većim brojem djece, učenik s preporukom liječnika s obzirom na zdravstveno stanje, učenik smješten u udomiteljsku obitelj ili Sklonište za žrtve nasilja u obitelji, učenik s iznimnim školskim uspjehom i iznimnim vladanjem iz obitelji slabijeg materijalnog statusa).

Dječjim odmaralištem Slavonski Brod upravlja i putovanje organizira Brod-Turist d.o.o. (gradsko trgovačko društvo u stopostotnom vlasništvu Grada Slavonskog Broda),  a prijevoz se odvija najnovijim turističkim autobusima. Smještajni objekt sastoji se od ukupno 93 kreveta za djecu, a odmaralište posluje sezonski od 15. travnja do 15. listopada. Ljetovanje je organizirano od 8 do 9 smjena, a svake godine na brodskom odmaralištu ljetuje preko 700 djece. Djeca su podijeljena u skupine i pod cjelodnevnim su stručnim nadzorom (pedagoški voditelji, učitelji plivanja, animatori, medicinsko osoblje). Za djecu neplivače organizirana je obuka plivanja, a na kraju obuke dodijeljena su im priznanja. U večernjim je satima u krugu Odmarališta pod vodstvom animatora organiziran zabavni program.

„Imamo namjeru nastaviti kontinuirano ulagati i osiguravati  ljetovanje na svom gradskom odmaralištu kako bi sva djeca s brodskog područja mogla imati jednaka prava bez obzira na imovinsko stanje.  Grad Slavonski Brod omogućuje brodskim obiteljima s djecom i ljetovanje na odmaralištu na Korčuli gdje svake godine ljetuje preko 1000 osoba po iznimno niskim cijenama. Ove je godine Grad uložio te uredio i potpuno opremio kućice na ovoj atraktivnoj lokaciji pa će odmaralište i dalje biti na raspolaganju obiteljima i djeci Slavonskog Broda“ – rekli su nam iz Ureda za odnose s javnošću i protokol.

Varaždin: U odmaralištu na Rabu djeca ljetuju već 25 godina 

Grad Varaždin vlasnik je Dječjeg odmarališta „Varaždin“ na otoku Rabu, a u suradnji s Centrom za socijalnu skrb, financira ljetovanje i školu u prirodi za djecu slabijeg imovinskog stanja. Radi se o programu koji se provodi preko 25 godina. Odmaralište se nalazi u mjestu Banjol, okruženo je zelenilom, a od pješčane plaže i plitkog mora idealnog za djecu, dijeli ga samo pedesetak metara. Sve sobe opremljene su krevetima na kat, u sanitarnim čvorovima odvojeni su wc-i i tuševi, a blagovaonica je prostrana i ukrašena dječjim radovima. Na dvjema vanjskim terasama održavaju se kreativne radionice, disco večeri i ostali djeci zanimljivi sadržaji. Dnevno se poslužuju četiri obroka, a osigurana je i stalna medicinska skrb.

 

Požega: Besplatno ljetovanja na Krku za deset učenika

U skladu sa svojim socijalnom programom, Grad Požega svake godine osigurava besplatno ljetovanje za 10 učenika iz 3 gradske osnovne škole u vlastito odmaralište u Baškoj na otoku Krku, a u to su uključeni i troškovi prijevoza. „Učenike predlažu osnovne škole uz uvjet da ispunjavaju kriterije utvrđene Odlukom o socijalnoj skrbi Grada Požege“ – rekla nam je Ljiljana Bilen, pročelnica Upravnog odjela za samoupravu.

Sisak: Vratili odmaralište u vlasništvo grada, besplatno ljetovanje u Zaostrogu za 300 učenika

Ljetovanje za učenike u Zaostrogu svojevrsni je poklon Grada Siska za oko 300 sisačkih učenika koji potpuno besplatno, u nekoliko tura, od kraja lipnja do kraja kolovoza, ljetuju u gradskom odmaralištu na jugu Hrvatske. Grad Sisak, koji je 2018., nakon deset godina uspio izboriti da se ljetovalište vrati u vlasništvo Grada,  drugu godinu zaredom omogućuje ljetovanje svim učenicima četvrtih razreda iz svih devet sisačkih osnovnih škola u sisačkom odmaralištu u Zaostrogu. Sve troškove ljetovanja snosi Grad Sisak, a usluga ljetovanja uključuje sedmodnevni puni pansion za učenike i pratitelje, boravišnu pristojbu za učenike i pratitelje, prijevoz od Siska do Zaostroga i natrag, grupno osiguranje te sportske, rekreacijske i zabavne sadržaje. Ove godine u program ljetovanja uključen je i Odjel djece s teškoćama u razvoju iz OŠ 22.lipnja, a s njima će u Zaostrogu boraviti i njihovi roditelji, odnosno pratitelji kojima su također plaćeni svi troškovi ljetovanja.

Čakovec: Uz Grad, besplatno ljetovanje za 30-ak djece osiguravaju i sponzori

Grad Čakovec vlasnik je odmarališta za djecu u naselju Dramalj. Odmaralištem upravlja gradsko poduzeće „Stanorad“, a tijekom ljetnih mjeseci u njemu organizirano ljetuju djeca iz dječjih vrtića, ili udruge s područja Grada organiziraju razne radionice.

„Već više od dvadeset godina preko projekta  I ja bih na more, koje provodi Društvo Naša djeca Čakovec, u gradskom odmaralištu ljetuju djeca iz obitelji slabijeg imovinskog stanja s područja Čakovca. Grad u najvećoj mjeri sufinancira ovaj projekt, a ostatak novca osiguravaju sponzori i donatori. Svake godine na ovaj način na more odlazi 30-tak djece“ – rekao nam je David Vugrinec, pročelnik Upravnog odjela za društvene, međunarodne poslove i odnose s javnošću Grada Čakovca.

Zagreb: U pet odmarališta ljetuje preko tisuću djece

Jedan od gradova s vlastitim odmaralištima je Grad Zagreb čiji Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom unazad dvadeset godina organizira besplatno ljetovanje za djecu iz socijalno ugroženih obitelji. Pravo na besplatno ljetovanje imaju djeca predškolskog uzrasta i školskog uzrasta do završetka osnovne škole,  a  mogu ga ostvariti i osobe s invaliditetom.

Na ljetovanje se upućuju i djeca branitelja iz Domovinskog rata slabijeg imovinskog stanja, jasno, uz pisani pristanak roditelja. Do 2000. godine organiziralo se samo ljetovanje, dok je 2001. prvi puta organizirano i zimovanje. Od početka organiziranja ljetovanja do sada izvršitelj usluge ljetovanja za djecu iz obitelji slabijeg imovinskog stanja  bio je Zagrebački holding d.o.o., Podružnica Vladimir Nazor. Ljetovanja su organizirana u njihovim odmaralištima: Cvrčak u Dugoj Uvali, Zlatokrila u Velom Lošinju, Stoimena  u Crikvenici, Loda u Skradinu te Veli Jože u Savudriji ( no od 2015.godine lokacija u Savudriji nije u ponudi). Zimovanje se provodilo u Crikvenici i u Gradu Mladih.  Ljetovanje u trajanju od tjedan dana potpuno je besplatno. Djeci je osigurana puna pansionska usluga s tri glavna i jednim međuobrokom, boravak u odmaralištima u grupama od deset do dvanaestero djece uz cjelodnevni pedagoški rad i nadzor stručnih suradnika, 24-satna zdravstvena skrb u odmaralištima i u suradnji s najbližom zdravstvenom ustanovom. Tijekom boravka za djecu su organizirane  dramsko scenske, likovno kreativne, ekološke, glazbeno plesne i istraživačke radionice te niz sportsko rekreativnih aktivnosti. Program rada je definiran, ali je ostavljena mogućnost prilagodbe s obzirom na  broj i dob djece te vremenskim uvjetima.

Zaključno s ljetovanjem 2019. godine cijena ljetovanja dnevno po osobi iznosila je  najviše 160 kn odnosno za 7 dana cijena po osobi najviše 1.120 kuna, a sada cijena ljetovanja dnevno po osobi iznosi  najviše 178 odnosno najviše 1.246 kuna. Programom ljetovanja godišnje je obuhvaćeno oko 1020 djece koje Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, temeljem propisa, uputi na isto.

„Program besplatnog ljetovanja pokazao se izuzetno kvalitetnim i dobrim, a povratne informacije samih korisnika iznimno su pozitivne jer veliki broj djece zbog socijalnog statusa obitelji ne bi imao mogućnost otići na more“ – rekli su nam iz Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba.

Križevci: Sve popularnije sportsko odmarališta na Pagu

Grad Križevci nema programe odnosno mjere preko kojih bi se djeci slabijega imovinskoga statusa omogućilo ljetovanje na moru, međutim Zajednica športskih udruga Križevci, koja upravlja Dječjim odmaralištem na Pagu, bilježi interes škola iz grada i okolnih općina za ljetovanjem učenika u odmaralištu, a eventualne popuste dogovaraju prema mogućnostima. Prednosti križevačkog odmarališta prepoznali su i sportski klubovi pa svoju djecu dovode ovdje na pripreme. Odmaralište je u blizini povijesnih i kulturnih znamenitosti, ali i gradske plaže i sportskih sadržaja. (Vedrana Humski)

Hrvatska razvija turizam za sve

Republika Hrvatska donijela je Nacionalni program razvoja socijalnog turizma pa je to termin kojeg se u javnom prostoru sve češće može čuti. Prema njemu, socijalni turizam predstavlja „turizam za sve“, a definira se kao svaka turistička aktivnost kojoj je cilj svim obespravljenim i marginaliziranim društvenim skupinama osigurati temeljno ljudsko pravo na „odmor i razonodu“ (Članak 24. Opće deklaracije UN-a o ljudskim pravima).

Turistička  putovanja ne bi dakle trebala biti privilegija bogatih odnosno iz toga slijedi da prava na odmor i razonodu spadaju u kategoriju temeljnih ljudskih prava pa se o socijalnom turizmu  u znanstvenoj i stručnoj literaturi često govori i kao o „turizmu za sve“, odnosno o turizmu koji je pristupačan svima i oslobođen prepreka.

U Programu se nadalje navodi kako Međunarodna organizacija za socijalni turizam (ISTO2 ) isti definira kao svaku turističku aktivnost namijenjenu obespravljenim članovima društva kojima je iz bilo kojega razloga uskraćeno temeljno ljudsko pravo na odmor i razonodu, a koja se odvija zahvaljujući suradnji tijela javne vlasti, jasno definiranoj socijalnoj politici te posvećenosti svih dionika razvoju socijalnog turizma. U globalnom etičkom kodeksu za turizam se navodi da, uz potporu tijela javne vlasti, treba razvijati socijalni turizam kao i  poticati turizam za obitelji, mlade, studente, starije ljude i osobe s invaliditetom.