Još 40-ak gradova koji su se uključili u našu anketu svojim učenicima financira ili pokriva dio troškova za radne bilježnice, atlase, likovne mape i pribor za tehnički, a osim Vinkovaca, po iznosu koji su u proračunu osigurali za školski pribor na početku godine ističu se još Dubrovnik, Kutina i Karlovac

Svi hrvatski osnovnoškolci ove su godine, po prvi put, dobili besplatne udžbenike na teret državnog proračuna. Do sada je ova itekako velika pomoć i financijska olakšica roditeljima na početku školske godine ovisila o mogućnostima i prioritetima lokalne samouprave, pa su ih lani osigurale četiri županije (Međimurska, Splitsko-dalmatinska, Zagrebačka i Grad Zagreb), a 30 gradova i 40 općina je svojim školarcima u potpunosti ili dijelom pokrilo troškove.

Besplatni udžbenici u nekim su gradovima, tako, proteklih godina postali uobičajeni standard (Umag, Novigrad), neki su ih uveli tek dolaskom novih gradonačelnika (Dubrovnik, Orahovica), dio gradova roditeljima je sufinancirao ovaj trošak (Split, Koprivnica, Zadar, Poreč, Cres, ….) ili osiguravao besplatne udžbenike u suradnji sa županijom (Supetar). No, u većini gradova roditelji su ipak bili osuđeni na razmjene, nabavu starih udžbenika ili kupovinu novih.

S obzirom da je Vlada ove godine oslobodila gradove velike financijske stavke, pokušali smo istražiti koliko njih je ipak odlučilo u proračunu osigurati određeni iznos za pomoć učenicima, odnosno financiranje ili sufinanciranje radnih materijala koje država nije pokrila – radnih bilježnica, atlasa, likovnih mapa, kutija za tehnički, bilježnica, itd…

Svim gradovima smo poslali upitnik, a u naše istraživanje uključila se tek trećina. Od 128 gradova, na naš upit odgovorilo je njih 40 koji su, što samostalno a što u suradnji sa županijama, osigurali sredstva za  sufinanciranje ili pak financiranje radnog pribora svojim školarcima.

Po podacima koje su nam gradovi poslali, osigurani iznosi kreću se od 20-ak tisuća kuna u nekim malim gradovima, pa sve do rekordnih 2,4 milijuna, koliko je u svom proračunu za financiranje školskih materijala osigurao Grad Vinkovci.

Vinkovci: Vaučeri osnovnoškolcima, po 1.000 kuna prvašićima i polaznicima 1. srednje

Kako pojašnjavaju u gradskoj upravi, 1,7 milijun kuna su osigurali za vaučere u vrijednosti od 500 kuna za nabavu radnih bilježnica i ostalog pribora učenicima od 2. do 8. razreda, a 700 tisuća kuna za jednokratne novčane pomoći u iznosu od 1.000 kuna za prvašiće i polaznike prvih razreda srednjih škola.

‘Ulaganje u znanje jedina je garancija budućnosti i treba poticati našu djecu da rade još više na svim poljima i da predstavljaju Vinkovce svojim znanjem. Na tom planu pokrenuli smo i projekt Centra izvrsnosti u Gimnaziji  i Osnovnoj školi Antun Gustav Matoš, za što ćemo odvojiti dodatna sredstva kako bi se što više radilo s našom djecom, da im se pruži što bolje obrazovanje i prilika da kroz natjecanja upoznaju svijet.  Svi oni koji se budu tako obrazovali i koji budu išli u korak s vremenom će u budućnosti svakako doprinijeti razvoju Vinkovaca kroz gospodarske, društvene i sve druge pravce. Ulaganje u djecu jedino sigurno ulaganje koje se vraća kroz budućnost. Bitno je da mi prepoznamo njihov rad, da oni znaju da netko o tome vodi računa i da mi kao Grad potičemo njihove uspjehe jer oni ulažu svoje vrijeme, svoj trud i daju sebe’, ističe gradonačelnik Ivan Bosančić.

Dubrovnik: 1,5 milijun osnovnoškolcima, 550 tisuća srednjoškolcima

Među gradovima koji su izdvojili najveći iznos iz proračuna za školsku opremu je i Grad Dubrovnik koji je za radne bilježnice, tehničke kutije i likovne mape, te slikovnice ‘Grad ZA djecu’ svim osnovnoškolcima osigurao 1,5 milijun kuna. Uz to, iako im srednje škole nisu u nadležnosti, Grad Dubrovnik već nekoliko godina sa po 1.000 kuna sufinancira udžbenike srednjoškolcima, pa su i ove godine za to izdvojili 550 tisuća kuna.

‘Uz brojne programe koje podupiremo, uvodimo i razvijamo u središtu našeg rada su kapitalna ulaganja u osnovnoškolske kapacitete i jednosmjenski rad su svim školama. Samo u 2019. ta ulaganja dosežu 100 milijuna kuna. U tijeku je 70 milijuna kuna vrijedna izgradnja nove osnovne škole Montovjerna, prve novogradnja u osnovnoškolske kapacitete od sredine 80-ih godina. Osim toga, u dvije naše škole trenutno se provodi energetska obnova uz značajno sufinanciranje europskim bespovratnim sredstvima, dok je OŠ Lapad već prošla energetsku obnovu, i to kao prvi projekt u obrazovanju financiran iz EU fondova’, kaže gradonačelnik Mato Franković.

Kutina: 1,3 milijuna za udžbenike za izborni, radne bilježnice, zbirke, mape, atlase…

Grad Kutina osigurao je pak 1,3 milijun kuna s kojima učenicima pokrivaju udžbenike za izborne predmete, radne bilježnice, zbirke zadataka, likovne mape, kutije za tehnički, atlase i ostali školski pribor. Učenicima od 1. do 4. razreda dijele bonove od po 450 kuna, a od 5. do 8. razreda po 750 kuna.

Osim pomoći u nabavci udžbenika, radnih bilježnica i ostalog školskog pribora u  kutinskim osnovnim školama je provedena i energetska obnova u vrijednosti 15 milijuna kuna, tako da učenici i nastavnici imaju i daleko ugodnije mjesto za rad i učenje.  Uz to, Grad Kutina i ove godine sufinancira prijevoz učenika srednjih škola, njih oko 250 koji do škole putuju autobusom ili vlakom, pa roditelji pokrivaju samo iznos od oko 5% od ukupnog iznosa cijene koštanja mjesečne karte.

‘Naša koalicija (HDZ, HSLS, MOST, HSP), odredila se kroz čitav niz demografskih mjera, pomoći obitelji u sufinanciranju nabavke udžbenika i pribora za školu i s tom mjerom počeli smo od 2017. godine, svake godine sve više ulažemo u mlade. Zadovoljni smo što je i Vlada RH odobrila sufinanciranje nabavke obveznih udžbenika. Mi smo u projekt krenuli u suradnji sa našim osnovnim školama. Naše predizborno obećanje u cijelosti smo ispunili. Ova pomoć oko nabavke udžbenika, školskog pribora, subvencioniranja karte za prijevoz učenika srednjih škola, a i prijevoz učenika osnovnih škola je u potpunosti pokriven, značajna je pomoć za roditelje’, ističe gradonačelnik Zlatko Babić.

Karlovac: 1,25 milijun za radne bilježnice, pribor za tehnički i atlase

Tu je, nadalje, Grad Karlovac koji sa 1,25 milijun pokriva troškove nabave radnih bilježnica, likovnih mapa, pribora za tehnički i geografskih atlasa za učenike 5. razreda.

‘Ovo je dobar primjer i način kako združenim ulaganjima možemo unaprijediti obrazovni sustav na lokalnim razinama, a time i razvoj cjelokupnog sustava obrazovanja u RH. Ovo je također dobar primjer demografskih mjera kojima Grad Karlovac nastoji privući i zadržati mlade obitelji u Karlovcu’, ističe gradonačelnik Damir Mandić.

Mandić navodi kako Grad Karlovac kao osnivač škola na svom području, kontinuirano skrbi i ulaže u školstvo s ciljem unaprjeđenja i razvoja školstva te stvaranje što kvalitetnijih radnih uvjeta učenicima, nastavnicima i svim zaposlenicima škola. Uz vlastita sredstva, koja se svake godine osiguravaju u Proračunu Grada te sredstva decentraliziranih funkcija u školstvu, dodatni trud ulaže se u osiguravanje sredstava iz drugih dostupnih izvora financiranja bilo EU fondova ili nacionalnih izvora, čime se stvaraju uvjeti za realizaciju većih kapitalnih projekata u školstvu. Tako se i ove godine uspješno nastavlja ciklus zahvata na energetskim obnovama škola u sklopu projekata primjene mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije čija je svrha povećanje energetske učinkovitosti te smanjenje materijalnih troškova škola.

U okviru decentraliziranih proračunskih sredstava za programe i aktivnosti u okviru minimalnog zakonskog standarda, na godišnjoj razini Grad Karlovac kao osnivač ostvaruje sredstva u iznosu do 10,5 mil kuna. Tome je važno pridodati iznos od 6,5 mil kuna ostvaren iz EU fondova za obnovu osnovnih škola na području grada, te 3,1 mil   ostvarenih iz nacionalnih sredstava Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te resornog Ministarstva  znanosti i obrazovanja, kaže Mandić i ističe kako je politika Grada i prioritetna zadaća, uz već spomenuta ulaganja, osigurati svim učenicima jednake uvjete rada,  jednake mogućnosti za kvalitetno obrazovanje, a u konačnici oblikovanje škola u interesu i prema mjeri učenika.

Na tragu Smjernica za izradu mreže školskih ustanova i programa odgoja i obrazovanja, u osnovnim školama na području grada Karlovca svake godine otvaraju se nove mogućnosti i uvjeti za organizaciju jednosmjenskog rada, pa od ove školske godine 6 škola od njih ukupno 11, održava nastavu u jednoj smjeni, a Grad Karlovac iz svog Proračuna sufinancira i organizaciju produženog boravka za koji postoji sve veći interes.

‘Time, Grad u kontinuitetu nastavlja trend ulaganja u programe i aktivnosti izvan zakonskog standarda, a s ciljem pomoći i roditeljima pri školovanju njihove djece. Naime, proračunskim sredstvima Grada osigurava se stipendiranje učenika i studenata, prijevoz učenika osnovnih škola koji nemaju pravo temeljem zakonskih propisa, zatim  sufinanciranje troškova učenicima srednjih škola koji pohađaju SŠ na području grada Karlovca, sufinanciranje programa „Škola u prirodi“, odlazak učenika na natjecanje, rad s darovitim učenicima, preventivni program i mnoge druge aktivnosti. Za spomenute programe izvan zakonskog standarda u proračunu Grada osigurava se cca 3 mil. kuna na godišnjoj razini (što uključuje i nabavku obrazovnog materijala za učenike osnovnih škola)’, ističe gradonačelnik.

Grad Varaždin izdvojio je 1,025 milijun, Grad Požega izdvojio je 800 tisuća za radne bilježnice i kutije za tehnički, a Grad Rijeka sa 700 tisuća kuna sufinancira školski pribor učenicima slabijeg imovinskog stanja.

Koprivnica: Radne bilježnice, bilježnice, kulturni vodiči i majice

Grad Koprivnica, pak, već 13 godina zajedno sa svojim partnerima – sponzorima, provodi projekt ‘Veselo u školu’, u sklopu kojega svim učenicima, a ove ih je godine 2.457, osigurava bilježnice, majice i kulturne vodiče. Ove su godine, tako, u proračunu za bilježnice i radne bilježnice osigurali preko 650 tisuća kuna.

‘Samo konstantnim ulaganjem u obrazovanje naše djece možemo svi zajedno računati na svijetlu budućnost. Promjene ne dolaze preko noći, ali naša upornost i ustrajnost dokazuju da smo na dobrom putu. Uskoro krećemo sa izgradnjom novog dječjeg vrtića, a upravo danas (utorak, 10.9.2019.) otvaramo potpuno rekonstruiran DV „Loptica“, u potpunosti smo energetski obnovili OŠ „Braća Radić“, uskoro krećemo sa istom obnovom na OŠ „A.N.Gostovinski“, radimo na projekcijama izgradnje nove sportske dvorane u sklopu OŠ „Đuro Ester“, krećemo u projekt izgradnje OŠ na Podolicama, rekonstrukcije PŠ „Vinica“, uskoro nas očekuje otvorenje Koprivničkog Inkubatora, približili smo se brojci od 1000 studenata na Sveučilištu „Sjever“. S ponosom mogu reći da smo veliko „obrazovno gradilište“ te da smo „Grad Znanja“. To ne bi uspjeli bez naših građana koji nam pružaju potpunu podršku i kao što sam rekao na početku, bez naših dugogodišnjih  partnera/sponzora kojih je svake godine sve više’, ističe gradonačelnik Mišel Jakšić.

Đurđevac: Radne bilježnice i bilježnice osnovnoškolcima i udžbenici srednjoškolcima

Gledamo li, pak, per capita, odnosno po osiguranom iznosu po stanovniku, uz Vinkovce kao uvjerljivog prvaka sa 67,97 kuna po stanovniku, iznosom od 60,50 kuna po stanovniku se ističe Grad Đurđevac koji je u proračunu osigurao pola milijuna kuna s kojima je učenicima osigurao besplatne radne bilježnice, likovne mape i pribor za tehnički. Za bilježnice i radne materijale osnovnoškolcima izdvojili su 390 tisuća kuna, a još 110 tisuća za udžbenike srednjoškolcima kojima su iznos sufinanciranja povećali sa 300 na 500 kuna. Također, Grad pokriva i radne materijale i likovni pribor za djecu s teškoćama u razvoju. Prvašiće su, pak, prvi dan škole na klupama dočekale i pernice.

‘Već pet godina pomažemo roditeljima sufinanciranjem udžbenika. U proračunu za ovu godinu osigurali smo ukupno 500.000,00 kuna za nabavu udžbenika za srednjoškolce te radnih bilježnica i radnih materijala za osnovnoškolce. Nadovezali smo se na odluku Vlade koja u punom iznosu financira nabavu kompleta udžbenika za osnovnoškolce, Grad Đurđevac će u cijelosti financirati nabavu radnih bilježnica i radnih materijala (likovna mapa i pribor za tehničku kulturu) za sve osnovnoškolce’, kaže gradonačelnik Hrvoje Janči. Dodaje kako je Grad otkako je preuzeo osnivačka prava, potpuno obnovio osnovnu školu u koju je uloženo 10 milijuna kuna. Inače, osim školskog pribora, đurđevački osnovnoškolci i vrtićanci prvi dan škole su, u sklopu projekta ‘Grad s najljepšim dječjim osmjehom’ dobili i četkice za zube i jabuke.

Čazma: Besplatni udžbenici još od 2016.

 Grad Čazma prvi je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, još u školskoj godini 2016./17., svim svojim školarcima nabavio udžbenike. Prošle je godine, pak, njihova škola ušla u eksperimentalni program novog kurikuluma te su prvi i peti razredi dobili udžbenike po novom programu, sedmi razred je bio u STEM području, ali za sve ostale razrede Grad je nastavio financirati nabavku udžbenika i radnih bilježnica.

‘Ove godine, budući da se kupnja udžbenika financira iz državnog proračuna, Grad Čazma nabavlja radne bilježnice, mape za likovni, kutije za tehnički i atlase za sve učenike OŠ Čazma i područnih škola, i to one redovnog, kao i posebnog programa. Za tu namjenu u Gradskom je proračunu ove godine osigurano 300.000 kuna. Usto, dodatnih milijun kuna uložit će se u izgradnju i opremanje Istraživačko – volonterskog centra i Parka Arboretum kod Osnovne škole Čazma, a što će se financirati iz europskog projekta Čazma Natura, vrijednog 26 milijuna kuna.

Sve smo to učinili, iako Grad Čazma nema osnivačka prava nad Osnovnom školom Čazma, već to ima Bjelovarsko – bilogorska županija, jer želimo da naša djeca imaju što bolje uvjete za rad i boravak u školi te da roditeljima što je moguće više olakšamo financijski stres koji nedvojbeno sve nas zatiče početkom svake nove školske godine’, kaže gradonačelnik Dinko Pirak.

Ludbreg: Učenicima radni materijali i bonovi od 100 kuna

Grad Ludbreg financirao je nabavu radnih materijala za sve učenike Osnovne škole Ludbreg, njih 800- tinjak, za što je izdvojio oko 270 tisuća kuna, a za isti je broj učenika osigurao i bonove u iznosu od 100 kuna za kupnju školskog pribora u jednoj od dviju ludbreških knjižara, što je dodatnih 80 tisuća kuna kojima nastoje roditeljima olakšati početak nove školske godine.

‘Ulaganje u obrazovanje jedan je od ključnih segmenata jer djeca zaslužuju najbolje moguće uvjete. Za potrebe naše osnovne škole godišnje izdvajamo preko pola milijuna kuna iako nije naša već županijska. Osiguravamo besplatan prijevoz za sve naše učenike, sufinanciramo školsku kuhinju, pokrenuli smo i produženi boravak koji u našoj školi djeluje sada već šestu godinu za redom uz financijsku potporu Grada jer vjerujemo da je obrazovanje ključ za bolju budućnost čitave zajednice. Za školsku godinu 2019./2020. upisano je čak šest skupina djece za produženi boravak’, ističe gradonačelnik Dubravko Bilić.

Imotski: Školarcima radne bilježnice i likovne mape, maturantima laptopi

Grad Imotski svojim je školarcima osigurao radne bilježnice i likovne mape, za što su izdvojili 438 tisuća kuna. Uz to, kad je izdvajanje za učenike u pitanju, treba spomenuti i da su nedavno svim maturantima podijelili prijenosna računala, za što su izdvojili 200 tisuća kuna, a najbolje studente su nagradili sa po 7.000 kuna.

‘Uvijek smo naglašavali kako je obrazovanje ključ napretka našeg Grada, ali i društva općenito. Upravo zbog toga nizom mjera podupiremo naše školarce i studente te se trudimo rasteretiti budžet roditelja koliko god je to moguće. Jedna od tih mjera je i sufinanciranje radnih materijala školarcima. Grad se ističe i po izdvajanju sredstava namijenjenim za potpore mladim obiteljima, čime potičemo mlade na zasnivanje obitelji i pomažemo im podizati djecu od prvog dana njihovog života.

Ulaganjem i potporama obrazovanju cilj nam je potaknuti naše mlade da se školuju i da napreduju, Grad Imotski uvijek će im biti partner i potpora na tom putu. Naš zadatak je osigurati najbolje moguće uvijete mladim naraštajima i stvoriti perspektivu za nastavak života u Imotskoj krajini’, kaže gradonačelnik Ivan Budalić. 

Belišće: Zbirke, bilježnice, mape, kutije za tehnički…

 Grad Belišće već nekoliko godina svojim osnovnoškolcima osigurava besplatne udžbenike, a ove su godine izdvojili 400 tisuća kuna za radne bilježnice za obvezne i izborne predmete, zbirke zadataka, likovne mape, atlase i kutije za tehničku kulturu, koji će olakšati početak škole za 710 učenika, odnosno biti pomoć njihovim roditeljima.

‘Drago nam je što se ove godine u financiranje udžbenika uključila država, što je grad Belišća učinio prije nekoliko godina, kada smo u svom proračunu osigurali sredstva za nabavku udžbenika za osnovnu školu, koje su onda koristile i sljedeće generacije. Ulaganje u mlade, a prije svega u njihov odgoj i obrazovanje naši su prioriteti. Ulažući u predškolski odgoj omogućili smo besplatan vrtić za djecu s područja Grada Belišća, osnovnoškolci i srednjoškolci imaju besplatan gradski i međumjesni prijevoz, a studenti sufinanciran prijevoz. Svim redovnim studentima u ovoj godini dodjeljujemo stipendije od 1.100, 700 i 400 kuna, a ukupno ih je 88’, kaže gradonačelnik Dinko Burić. (Marija Pulić Drljača)

 Zagrebačka županija: Za besplatne bilježnice 7,5 milijuna kuna

Među gradovima koji su, zahvaljujući dobroj suradnji sa županijom, osigurali značajne iznose i opremu za školarce ističu se gradovi Zagrebačke županije – Velika Gorica, Samobor, Zaprešić i Vrbovec. Zagrebačka županija osigurala je, naime, rekordni iznos od 7,5 milijuna kuna za radne bilježnice svim osnovnoškolcima, 300 kuna po učeniku, a gradovi su dodali ostatak kako bi maksimalno rasteretili roditelje.

Za školarce u Velikoj Gorici osigurano je tako, ukupno, 1,85 milijun kuna kojima pokrivaju troškove radnih bilježnica i pribora za tehnički, a Grad se uključio sa 300 tisuća kuna. Inače, Velika Gorica je među rekorderima ulaganja u obrazovanje za koje izdvajaju preko 60 % proračuna.

Našim roditeljima pomažemo i drago nam je što smo i ove školske godine našim osnovnoškolcima osigurali besplatne udžbenike i radne bilježnice u  suradnji sa Zagrebačkom županijom. Glavni  cilj je poboljšanje standarda i kvalitete života velikogoričkih obitelji koji se postiže kroz značajna ulaganja Grada u kapitalne investicije u svim segmentima djelovanja’, ističe gradonačelnik Dražen Barišić.

Grad Samobor je, pak, besplatne udžbenike osigurao još u školskoj godini 2016./17., nakon čega su osigurali i udžbenike za izborne predmete. Ove su godine, u suradnji sa županijom, za školski pribor osigurali 1.050 milijun kuna.

‘Najveće je postignuće jednog gradonačelnika stvoriti okruženje u kojem su zadovoljni djeca i mladi, u kojem imaju najbolje moguće uvjete za razvoj i priliku za obrazovanje u skladu sa svojim potrebama. Osluškujemo potrebe roditelja i učenika, a pokazali smo to uvođenjem besplatnih udžbenika još u školskoj godini 2016./2017., nakon čega smo osigurali sredstva i za udžbenike za izborne predmete. U sklopu projekta Vjetar u leđa, sufinanciranog sredstvima EU, povećan je broj pomoćnika u nastavi za djecu s poteškoćama u razvoju, a ulaganjem u objekte i infrastrukturu dodatno će se  poboljšati uvjeti za adekvatno obrazovanje u našem gradu. I trenutno se radi na povećanju kapaciteta za osnovnoškolsko obrazovanje u OŠ Samobor, a svakako je u planu i daljnja nadogradnja objekata. Rezultati naših učenika pokazuju kako smo na dobrom putu’, ističe gradonačelnik Krešo Beljak.

Zajedno sa županijom, Grad Zaprešić osigurao je 1.090 .000 kuna za radne bilježnice za sve predmete i radni materijal za tehnički.   

‘Zanimljiv je podatak da je Zaprešić najobrazovaniji grad Zagrebačke županije, a statistika pokazuje da ima najviše građana sa završenom višom školom i fakultetom. Tome svakako pridonosi kvalitetan odgojno-obrazovni sustav, a ulaganje u mlade i poboljšanje uvjeta obrazovanja u svakom smislu trajna nam je odrednica jer je smatramo temeljem ukupnog napretka’, komentira gradonačelnik Željko Turk