Gradovima Bjelovar, Osijek, Gospić, Čakovec, Slavonski Brod, Zadar, Sisak, Varaždin, Požega, Vinkovci, Vukovar i Križevci, odobrena su krajem prošle godine sredstva za projekt Osiguranje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva, čiji je poziv još otvoren. Projekt se financira već godinama iz  Fonda za europske pomoći. U ovoj školskoj godini vrijednost mu je 25 milijuna kuna, a kroz prvo odobreno financiranje plasirano je 16,9 milijuna kuna, od čega se oko 9 milijuna odnosi na gradove.  U tijeku je i potpisivanje ugovora s gradovima. 

Prije neki dan EU Parlament i Vijeće postigli su privremeni sporazum o EU socijalnom fondu + koji doprinosi socijalnoj uključenosti, mogućnostima zaposlenja i borbi protiv siromaštva. Novi ESF +, dio Višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje 2021. – 2027., iznosit će 87.995 milijardi eura.

Prema sporazumu, zemlje EU-a u kojima je broj djece s visokim rizikom od siromaštva iznad prosjeka EU-a morat će potrošiti najmanje 5% ESF + sredstava na akcije koje doprinose jednakom pristupu djece besplatnoj zdravstvenoj zaštiti i besplatnom obrazovanju, besplatnoj brizi za djecu, pristojnom stanovanju i odgovarajućoj prehrani. Druge države članice također moraju izdvojiti dio svojih sredstava za suzbijanje dječjeg siromaštva.

Parlament je pregovarao o tome da proračun bude namijenjen borbi protiv krajnjeg siromaštva u svakoj državi članici. Najmanje 3% potrošit će se na one kojima je to najpotrebnije kroz hranu i osnovnu materijalnu pomoć ili rješavanjem materijalne oskudice, koja se definira kao nemogućnost plaćanja neočekivanih troškova, odgovarajućeg grijanja, hranjivih obroka ili trajne robe.

Novi ESF+ spaja postojeći Europski socijalni fond (ESF), Inicijativu za zapošljavanje mladih (YEI), Fond za europsku pomoć najugroženijima (FEAD) iz kojeg se upravo financira školska prehrana za najpotrebitije te Program zapošljavanja i socijalnih inovacija (EaSI).

Prema procjenama, preko 20% djece u Hrvatskoj nalazi se u riziku od siromaštva te se socijalnim projektima poput ovog doprinosi rješavanju problema nedostatka hrane za djecu koja se nalaze u takvoj situaciji.

Poziv Osiguranje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva vrijedan je u ovoj školskoj godini 25 milijuna kuna, otvoren je do 31. ožujka, a kroz prvu odluku o financiranju krajem prošle godine odobreno je 16,9 milijuna kuna. Od tog iznosa se oko 9 milijuna odnosi na 12 gradova.

Gradu Sisku odobreno je najviše sredstava – 999.828,48 kuna za projekt pod nazivom Zdravi objed svima, Grad ga provodi već nekoliko godina, a njime je  omogućeno da oko 1.000 učenika dobi dnevno jedan obrok u školi.

Gradu Bjelovaru je ovo peta godina zaredom da se je uključio u projekt kojeg su nazvali Djetinjstvo bez gladi, a ove godine ugovoreno je i nešto više novaca nego za lanjsku školsku godinu tj. 999.776,79 kuna. Lani je  u provedbu bilo uključeno svih pet bjelovarskih škola, odnosno 990 djece u riziku od siromaštva, što je dvostruko više nego kod početka provede projekta.  Cijena školskog obroka bila je lani 6,00 kuna, pri čemu je iz Fonda financiran s iznosom od 5,47 kuna, dok razliku od 0,53 lipe osiguravao je Grad Bjelovar.

Kako često ističe gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak, pa tako i godinama pri predstavljanju ovoga projekta, Grad će uvijek pomagati potrebitima, a što je također vidljivo i iz ugovorenih sredstava za projekt Zaželi -zapošljavanju teže zapošljivih žena i briga o starijima, u kojem su vodeći.

Inače, Grad je u ovoj školskoj godini nastavio s projektom “Bjelovarski doručak”, a po prvi puta osnovne škole u Bjelovaru putem nacionalnog programa Školske sheme voća, povrća i mlijeka nabavljaju svježe lokalne, zdrave i domaće proizvode. Osnovne škole za dobavljača su odabrale poljoprivredne proizvođače udružene u braniteljsko-socijalnu zadrugu “Bilogorska košara”.

U našem istraživanju, ove je školske godine Grad Bjelovar s izdvojenih 700 kuna bio među vodećima po sredstvima namijenjenima za školski pribor i materijale za učenike.

Podrška u vidu raznovrsne, hranjive i zdrave školske užine osigurana je u Slavonskom Brodu za 1.018 djece slabijeg socijalnog statusa koja pohađaju osnovne škole u Slavonskom Brodu. Projekt pod nazivom Lunchbox V vrijedan je ove godine 999.495,36 kuna.

I Grad Zadar sudjeluje u projektu od 2017. godine kada je bio obuhvaćen 731 učenik, a već sljedeće godine u projekt se je uključilo 1105 učenika koji su primili195.585 obroka. U prošloj školskoj godini 1000 učenika je bilo uključeno u projekt Mreža prehrane učenika u osnovnim školama Grada Zadra, a ove godine 1050 učenika koji će primiti 173.250 obroka. Projekt se od 7. rujna 2020. godine počeo provoditi u osnovnim školama Grada Zadra te su sredstva osigurana u Proračunu Grada Zadra, neovisno o ishodu projektne prijave, a koja je krajem godine odobrena.

Krajem prošle godine Zadru je odobren iznos od 995.061,38 kuna.

Podsjetimo da je i taj Grad među vodećima po izdvajanju proračunskih sredstava u obrazovanje ali i stipendije. Primjerice, osnovnoškolcima se sufinancira nabava radnih bilježnica,  gradi se nova škola na Novom Bokanjcu, provodi se program e-Škole, ima tri Centra izvrsnosti…

Varaždin sudjeluje s projektom ŠkolSka PrehranA za Sve – SPA IV za koji mu je u ovoj školskoj godini odobren iznos od 878.565,96 kuna.

Vukovaru pak iznos od 773.735,60 kuna za projekt pod nazivom Bez brige za užinu II, što je oko 30 tisuća kuna više nego lani, kada je projektom obuhvaćeno 737 učenika.

Grad Vukovar olakšava i financijski pomaže i roditeljima školaraca pa su tako na početku školske godine izdvojili gotovo 300 tisuća kuna za sufinanciranje školskih bilježnica i startasica i cvička koje su podijelili svim učenicima. Sufinanciraju prehranu u produženom boravku, pokrivaju 24-satno osiguranje za sve učenike, osigurali su 34 asistenta u nastavi…

Sufinanciraju gradski prijevoz srednjoškolcima, te stipendiraju učenike i studente, a za stipendije izdvajaju preko milijun kuna.

Čakovcu je krajem prošle godine za projekt Prehrana u osnovnim školama Grada Čakovca odobreno 709.793,22 kune. Projekt je prijavila gradska razvojna agencija „ČAKR-a“ zajedno s Gradom Čakovcem i osnovnim školama kojima je Grad osnivač.

Sedamsto osnovnoškolaca iz I. i III. osnovne škole Čakovec, OŠ Ivanovec, OŠ Kuršanec te Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec koji dolaze iz obitelji slabijeg imovinskog stanja, kroz ovaj projekt imaju osiguran besplatan obrok u školi. II. osnovna škola Čakovec besplatnu prehranu za djecu iz obitelji slabijeg imovinskog stanja osigurano je iz drugih izvora.

Inače, i djeca koja dolaze iz obitelji slabijeg imovinskog stanja od početka ove školske godine oslobođena su plaćanja školskog obroka.

Slijedi Osijek kojemu je odobreno 693.527,63 kune za projekt Škole jednakih mogućnosti. Ovo je četvrta godina zaredom što Grad provodi ovaj projekt.

Uz taj projekt kojim se osigurava besplatna školska prehrana za djecu u riziku od siromaštva, imaju i produženi boravak u osnovnim školama, stipendiraju učenike i studente, a osnovali su i posebnu zakladu ‘Srce grada Osijeka’ čija je svrha pomoć djeci izi obitelji slabijeg imovinskog stanja. Na početku svake akademske godine Zaklada raspisuje Javni natječaj za dodjelu stipendija redovnim studentima, a ukupna vrijednost pojedinačne stipendije iznosi 18.000,00 kn. Uz to, učenici i studenti iz obitelji slabijeg imovinskog stanja imaju besplatan javni prijevoz.

Iznos od 646.074,74 kune odobren je Gradu Križevci, a ove godine su,  kao i za protekle tri, osigurana sredstva za prehranu ukupno 660 učenika koji žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva.

Projekt se provodi u matičnoj i područnim školama OŠ Ljudevita Modeca Križevci i OŠ ”Vladimir Nazor” Križevci te u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci, i to: u matičnim školama prehrana će se odvijati u školskoj kuhinji, kao i do sada, gdje će se, osiguranjem dodatnih sredstava za prehranu djece u riziku od siromaštva, omogućiti veći broj korisnika školske kuhinje; u područnim školama organizirat će se dostava tzv. ”lunch” paketa, vodeći računa da takav obrok osigurava kvalitetnu, raznovrsnu, količinski i nutritivno dostatnu prehranu učenika, sukladno Normativima za prehranu učenika u osnovnoj školi.

U školskoj 2017./18. školsku prehranu koristilo je 487 učenika za što je bilo osigurano 456 tisuća kuna, u 2018./19. broj učenika je narastao na 617, kao i visina odobrenih sredstava – 612 tisuća kuna. U 2019./20. bilo je 767 učenika za koje je osigurana školska prehrana vrijedna 754 tisuće kuna. Ukupno je za đačku prehranu iz EU projekta u 4 godine izdvojeno 2.467.088,44 kuna.

Važno je napomenuti da je Grad Križevci s provedbom projekta krenuo početkom školske godine 2020./2021., vodeći računa o tome da postupak evaluacije projekta može potrajati, a isto tako s obzirom na činjenicu da, ukoliko se projekt odobri, troškovi besplatne prehrane učenika koji zadovoljavaju propisane kriterije se priznaju za cijelu školsku godinu, neovisno o tome kada je donesena odluka o financiranju (dakle, i za mjesece koji su prethodili odluci o financiranju projekta). Stoga je Grad preuzeo rizik da će, ako projekt ne bude odobren, snositi troškove školske prehrane učenika u riziku od siromaštva te sa školskom prehranom u matičnoj školi i dostavom obroka u područne škole započeo već u rujnu.

I Vinkovci su se uključili u projekt, a krajem prošle godine odobren im je iznos od 534.093,81 kuna. Projekt su nazvali Vrijeme užine, a u njega su uključene sve osnovne škole s područja Grada, gdje su podijeljeno do sada obroci za preko 2.400 korisnika.

‘Za svakog polaznika prvog razreda osnovne škole, sufinanciramo ostalim osnovnoškolcima kupnju radnih bilježnica i ostalog radnog materijala, a od kako smo pokrenuli ovaj program utrošeno je čak 3.677.000,00. Tu su i programi usmjereni na socijalno osjetljivije skupine  kao što su Pomoćnici u nastavi za 38 djece kojima je osigurana stalna podrška, a omogućavaju djeci s poteškoćama integriranje u redoviti odgojno obrazovni sustav.  Što se tiče kapitalnih investicija završena je energetska obnova najveće vinkovačke Osnovne škole “Antun Gustav Matoš”  vrijednost projekta 17 milijuna kuna, te Osnovne škole Vladimira Nazora čija je vrijednost 8 milijuna kuna. Privodi se kraju i izgradnja Osnovne škole Nikole Tesle. Za sada imamo organizirani Produženi boravak samo u jednoj školi, a  u budućnosti ćemo raditi na osiguravanju cjelodnevne nastave u osnovnim školama te već radimo na projektima dogradnje škola upravo u tu svrhu. Naravno uz cjelodnevnu nastavu nužno  ide i kuhinja te već imamo pripremljen projekt centralne kuhinje i blagovaonica u školama koje nemaju kuhinju za pripremu i posluživanje kuhanih obroka. Našim srednjoškolcima od prošle godine osiguravamo besplatan gradski prijevoz. Ovo je pravo koristilo 353 srednjoškolca što je na godišnjoj razini  iznos gotovo 530.000,00 kn. Također prošle godine po prvi puta smo raspisali natječaj za učeničke stipendije. Dodjeljuje se 60 stipendija. Isplaćujemo jednokratnu naknadu  1.000,00 kn za svakog upisnika prvog razreda srednje škole. Što se tiče pomoći visokom školstvu dodjeljujemo stipendije studentima. Ove godine čak rekordnih 321’, rekli su nam nedavno u gradskoj upravi.

Požegi je odobren iznos od 481.546,53 kune za projekt Naša Školska užina, faza II. Projekt je pripremila Lokalna razvojna agencija Grada Požege, prijavitelj je Grad Požega, a obuhvaća četiri osnovne škole s područja Grada – OŠ Antuna Kanižlića, OŠ „Dobriša Cesarić“, OŠ Julija Kempfa i Katoličku osnovnu školu u Požegi. Obuhvaćeno je ukupno 472 učenika, kojima će se tijekom školske godine omogućiti besplatan školski obrok i na taj način ublažiti najgore oblike dječjeg siromaštva.

‘Ulaganje u obrazovanje i mlade visoko je na listi prioriteta gradske uprave, dokaz tomu je odluka Grada o povećanju iznosa i broja stipendija za studente i darovite učenike srednjih škola, kao i nabavka radnih bilježnica za učenike osnovnih škola. Sredstva za ovu namjenu osigurana su u visini od oko 1,5 milijuna kuna’ – rečeno je nedavno u Gradu.

Gospić je dobio za projekt U zagrljaju zdrave prehrane V 256.510,45 kuna. Partneri u projektu su Osnovna škola dr. Jure Turića, Osnovna škola dr. Franje Tuđmana Lički Osik i Osnovna škola dr. Ante Starčević Pazarište Klanac.

Spomenimo da gradonačelnik  Karlo Starčević iz svoje plaće  koje se on u potpunosti odrekao usmjerava u stipendije. Osnovnoškolcima sufinanciraju nabavku školskog pribora i materijala, a srednjoškolcima pripreme za maturu. (L.K.)