Većina gradova, njih preko 100, u protekle  je četiri godine povećavala izdvajanja za vatrogasce. Njih 30-ak povećalo je sredstva za preko 50 posto, 13 gradova za preko 100 posto, a njih 10 i preko 200 posto.

Za razliku od ‘staronormalnog’ vremena u kojemu smo njihovu važnost i ulogu uglavnom osvješćivali u ljetnim sezonama požara, u proteklih godinu dana – na žalost – prirodne su nas katastrofe više puta podsjetile koliko je važno imati dobar i funkcionalan vatrogasni sustav i ljude koji će prvi, bez razmišljanja i kalkuliranja, uletiti na mjesto katastrofe i spašavati živote…

Danas je njihov dan, Dan Sv. Florijana, pa smo tim povodom analizirali proračunska izdvajanja gradova u prve tri godine mandata i istražili koji gradovi su najviše izdvajali i ulagali u svoj sustav vatrogastva.

Prvi pogled na tablice i podatke Ministarstva financija o proračunskim izdvajanjima za protupožarnu zaštitu pokazuju da je većina gradova, njih preko 100, u protekle četiri godine, iz godine u godinu, povećavala izdvajanja za vatrogasce. Njih 30-ak povećalo je sredstva za preko 50 posto, 13 gradova za preko 100 posto, a njih 10 i preko 200 posto. Apsolutni rekorder po povećanju sredstava je Grad Ilok koji je za protupožarnu zaštitu sredstva sa inicijalnih 21.512 kuna u 2017. povećao za preko 80 puta, na 1,9 milijun u 2019. godini. Drugi grad s najvećim povećanjem je Knin, koji je sa 365.887 kuna u 2017. za vatrogasce u 2019. sredstva povećao za preko 4,8 milijuna kuna, na ukupnih 5,1 milijun kuna.

U top 10 gradova s najvećim povećanjem su još Ogulin, Grubišno Polje, Komiža, Otok, RAB, Glina, Ivanec i Orahovica.

Gledamo li, pak, ukupno izdvojena proračunska sredstva po stanovniku, uvjerljivo su najviše izdvojili Krk – 3.433 kune i Zabok – 3.260 kuna po stanovniku, a u top 10 su još Đurđevac, Biograd na moru, Opatija, Mali Lošinj, Ivanić Grad, Pazin, Buzet i Vis.

Zabok je prvi kad se gleda proračunski udio izdvajanja za gospodarstvo i jedini je koji je za protupožarnu zaštitu prosječno izdvajao preko 20 posto proračuna, točnije 22,40 posto. Drugi je, sa 12,58 posto izdvajanja Ivanić-Grad, a tu su još Daruvar, Drniš, Čazma, Đurđevac, Benkovac, Imotski, Krk i Garešnica.

Krk: Za vatrogasce preko 6 milijuna kuna godišnje

Grad Krk je osnivač Javne vatrogasne postrojbe koja djeluje na području otoka Krka kao jedina postrojba, a po potrebi i šire i financirana je iz proračuna grada, šest otočkih općina, državnog proračuna -decentraliziranih sredstava za vatrogastvo, Područne vatrogasne zajednice otoka Krka i vlastitih sredstava. Važnost ulaganja u vatrogastvo otočkih JLS je višestruka i to naročito radi pojačanog cestovnog i nautičkog prometa u vrijeme turističke sezone kada je značajno povećan broj sudionika u cestovnom i nautičkom prometu i korisnika objekata, kuća za odmor i najam. Potrebna  je i pojačana aktivnost na zaštiti i  prevenciji od požara u  ljetnom razdoblju.

U protupožarnoj aktivnosti po potrebi sudjeluju i otočka dobrovoljna vatrogasna društva (šest DVD) .

Sukcesivno se ulaže u objekte i opremu. Povećano ulaganje u vatrogastvo je evidentirano uglavnom radi nabave novog tehničkog vozila s opremom u vrijednosti od  3.441.250 kuna, koje je financirano iz proračuna Grada kroz dvije proračunske godine i to 2019. godine u iznosu 1.250.000,00 kn, a 2020. u iznosu od 950.000,00 kn. Iznos od 1.241.250,00 kn financirala je JVP iz akumuliranih sredstava od Područne vatrogasne zajednice kroz višegodišnje razdoblje koje je namjenski izdvajala.

Za djelatnost Javne vatrogasne postrojbe grada Krka  u 2018. godini ukupno je utrošeno 6.269.769,00 kn, u 2019. godini 8.991.458,00 kn, a planirano je u 2020. godini  6.877.577,00 kn i u 2021. 6.084.000,00 kn. Pored sredstava koja se na temelju zakona uplaćuju Područnoj vatrogasnoj zajednici grad je i za izgradnju zgrade DVD-a utrošio u 2019. godini iz proračuna  336.000 kuna.

 Ivanić-Grad: Energetski obnovili zgradu civilne zaštite i Vatrogasne postrojbe, nabavljene tri cisterne, kombi i čamac za spašavanje

S 12,58 posto udjela u ukupnim proračunskim izdvajanjima Grad Ivanić-Grad, nakon Zaboka, ima najveća izdvajanja za vatrogasce u zemlji. Među većim projektima je nedavno završeni projekt energetske obnove zgrade civilne zaštite i Vatrogasne postrojbe Ivanić-Grad vrijedan 1,4 milijuna kuna, od čega je 715.228 kuna osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ostalo se izdvaja iz gradskog proračuna.

Kako je Ivanić-Grad mjesto rođenja oca hrvatskog vatrogastva Gjure Stjepana Deželića i ima jaku tradiciju na području grada, gradonačelnik Javor Bojan Leš ističe kako je ovo samo od jedan od projekta u nastavku ulaganja vezanih na potrebe vatrogasaca i civilne zaštite na području grada.

Krajem 2019. godine za potrebe javne vatrogasne postrojbe Ivanić-Grad i Vatrogasne zajednice Ivanić-Grad nabavljene su tri auto cisterne, kombi i čamac za spašavanje.

‘Nadalje imamo  projektiranje i nadogradnja novih prostora za potrebe Javne vatrogasne postrojbe,  nabava terenskog vozila Pick Up za Javnu vatrogasnu postrojbu i 4 kombi vozila Vatrogasnoj zajednici za potrebe Dobrovoljnih vatrogasnih društava,  nastavak uređenja vatrogasnih spremišta Dobrovoljnih vatrogasnih društava te nabava potrebne opreme.

Ovako opremljena, naša vatrogasna postrojba se puno lakše može prijaviti na natječaje za usluge zaštite od požara koje raspisuju INA i druga velika poduzeća te tako može ostvariti značajan vlastiti prihodi’,  dodao je gradonačelnik Javor Bojan Leš.

 Opatija: U planu gradnja novog Vatrogasnog doma

Javna vatrogasna postrojba Opatija je jedina profesionalna ujedno i središnja postrojba cijele Liburnije, nositelj je zaštite od požara za područje Grada Opatije i liburnijskih općina: Matulji, Lovran i Mošćenička Draga. Nastavno na važnosti koju vatrogasna djelatnost pruža zajednici u smislu sigurnosti i promptne reakcije u različitim oblicima nesreća i nepogoda, Grad Opatija, zajedno s tri susjedne općine, već dugi niz godina izdvaja visoka sredstva za civilnu zaštitu i za opatijsku postrojbu. Tako je u 2019. godini za GSS te za postrojbe civilne zaštite izdvojeno 892 tisuće kuna, a za djelovanje opatijske postrojbe 8 milijuna i 266 tisuća kuna. Iduće 2020. godine uloženo je 1,02 milijuna kuna za civilnu zaštitu dok je postrojba financirana sa 8,1 milijun kuna. U financiranju Javne vatrogasne postrojbe Grad Opatija sudjeluje sa 57%, Općina Matulji s 23%, Općina Lovran s 14% i Općina Mošćenička Draga sa 6%. Sukladno dogovorenim postocima sufinanciranja Grad Opatija je u 2019. godini uložio 4,7 milijuna  kuna, a 4,6 milijuna kuna uloženo je 2020. godine te je isti iznos planiran i za ovu godinu.

S obzirom na neadekvatnu lokaciju i zastarjelu infrastrukturu sjedišta opatijske postrojbe, u 2021. godini planirana je izgradnja novog i modernog Vatrogasnog centra. Tako je za potrebe nove i visoko funkcionalne infrastrukture te redovno djelovanje Javne vatrogasne postrojbe Opatija ove godine planirano 37 milijuna i 144 tisuće kuna. Isto tako, ove će se godine civilna zaštita, područna vatrogasna zajednica Liburnije i GSS financirati s jednim milijunom i  115 tisuća kuna.

Iskreno smo ponosni na rad naše opatijske postrojbe. Nebrojeno puta svjedočili smo važnosti koju imaju vatrogasci za naš grad, ali i našu turističku destinaciju’ navodi gradonačelnik Ivo Dujmić, te dodaje da se je s razvojem turizma i prometa stvorio niz novih opasnosti i izazova za koje vatrogasne postrojbe moraju imati brza i učinkovita rješenja. Znajući da sigurnost zajednice jamči snažna lokalna vatrogasna postrojba Grad Opatija je, zajedno sa susjednim općinama, odlučio pokrenuti 29 milijuna vrijedan projekt izgradnje novog Vatrogasnog centra u Opatiji. Javnost često zaboravlja da djelatnici javnih vatrogasnih postrojba ne gase samo požare, to su ekipe koje su prve na terenu u slučaju svih vrsta nesreća, ugroza i prirodnih katastrofa, a među njima su i specijalizirani ronioci i penjači, zaključuje gradonačelnik.

Pazin: U 2021. daljnje povećanje sredstava za vatrogastvo

Vatrogastvo kao stručna i humanitarna djelatnost seže u sve pore zaštite i spašavanja ugroženog građanstva i imovine stoga Grad Pazin kontinuirano izdvaja značajna financijska sredstva kako bi  osigurao nesmetano odvijanje svih zadaća Javne vatrogasne postaje Pazin.

Tako je u 2019. godini za potrebe vatrogastva iz gradskog Proračuna izdvojeno 5,1 milijun kuna, u 2020. godini planirana su sredstva u visini 5,2 milijuna dok se za 2021. godinu planira izdvojiti iznos od 5,6 milijuna kuna za usluge protupožarne zaštite.

Shodno širokom spektru djelovanja, vatrogastvo zahtjeva konstantna ulaganja, adekvatnu opremljenost postrojbe i edukaciju vatrogasnog kadra kako bi se isti u svakom trenutku mogao nositi s izazovima današnjice.

Naime, JVP Pazin glavna je i operativna snaga sustava civilne zaštite Grada Pazina te osim preventivnih mjera zaštite od požara, gašenja požara i spašavanja ljudi i imovine ugroženih požarom i tehnološkim eksplozijama sudjeluje u pružanju tehničke pomoći u nezgodama i opasnim situacijama kao i provođenju drugih poslova u ekološkim i drugim nesrećama.

JVP Pazin uspješno djeluje na  području od preko 500 km2 zahvaljujući razumijevanju Grada i drugih osnivača o potrebama i važnosti ulaganja u vatrogastvo. Naime, područje odgovornosti i područje djelovanja JVP Pazin je cijeli teritorij Grada Pazina i Općina Cerovlje, Lupoglav, Gračišće, Motovun, Tinjan, Karojba i Sv. Petar u Šumi.

Iz Grada ističu kako nedostatak decentraliziranih sredstava za financiranje redovnog rada javnih vatrogasnih postrojbi uvelike opterećuje proračune jedinica lokalne samouprave koje izdvajaju značajna sredstva za rad JVP Pazin iznad minimalnog standarda, sve kako bi se osiguralo pravovremeno, kvalitetno i uspješno obavljanje vatrogasnih intervencija i protupožarne zaštite.

‘Na vatrogastvu i zaštiti sigurnosti naših sugrađana ne smije se štedjeti’, naglasio je gradonačelnik Renato Krulčić i dodao kako se upravo iz tog razloga dodatna sredstva osiguravaju iz Proračuna Grada Pazina i Općina sukladno Sporazumu o osnivanju JVP Pazin. (M.P.D.)