Imotski i Opatija izdvajaju najveće iznose naknada za prvo i drugo rođeno dijete – 10.000 odnosno 20.000 kuna, a za treće Grad Vis, čak 176.600 kuna. Gradovi Umag, Vrlika i Belišće imaju besplatan vrtić za prvo dijete, a tu mogućnost za drugo dijete daje i Grad Opatija, te Kastav po simboličnih pola kune. U spektru demografskih mjera, velik broj gradova nudi za ostanak stanovništva i privlačenje novih, i dodatne pogodnosti kao što su besplatni razni programi u predškolskom obrazovanju, sufinanciranje prijevoza i prehrane za učenike, stipendije,  pogodnosti za djecu s teškoćama u razvoju… Pokazuje to analiza po gradovima koju je prikupilo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a mi ih poredali te izdvojili najdarežljivije u naknadama za bebe i cijeni vrtića.

Ministarstvo demografije objavilo je podatke o demografskim mjerama jedinica lokalne samouprave kojima žele istaknuti primjere dobre prakse u poticanju pozitivnih demografskih trendova i potaknuti ih na osmišljavanje i provedbu novih poticajnih mjera. Podatke su skupili tijekom siječnja i veljače, a sve gradove, općine i županije koji ih još nisu dostavili pozivaju da to naprave. Nas je, naravno, zanimalo kakva je situacija u gradovima.

‘Financiranje sustava ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja je gotovo isključivo u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, a u tablicama je moguće vidjeti koje jedinice omogućavaju roditeljima besplatan smještaj djece u jaslicama i vrtićima, odnosno koje subvencije daju obiteljima s više djece. Kao primjer dobre prakse u 2020. godini mogu se istaknuti gradovi Vrlika, Umag i Belišće, koji nude besplatan vrtić za svu djecu, dok drugi gradovi sudjeluju u sufinanciranju troškova dječjeg vrtića i jaslica zavisno o socio-ekonomskom statusu roditelja i broju djece u obitelji.
Što se tiče osnovnoškolskog obrazovanja mnogi se JLS-ovi mogu pohvaliti osiguranim besplatnim radnim bilježnicama za učenike osnovnih škola, dok su udžbenici financirani sredstvima državnog proračuna što je lijep primjer suradnje viših i nižih razina vlasti. Mnoge općine i gradove osiguravaju besplatnu školsku prehranu učenika u osnovnim školama ili besplatni prijevoz učenika osnovnih škola. Također mnoge jedinice svojim studentima i srednjoškolcima omogućavaju besplatan ili sufinancirani prijevoz te dodjeljuju stipendije na mjesečnoj ili godišnjoj bazi.
Jedan od važnijih segmenata demografskog razvoja i obnove je zasigurno i stambeno zbrinjavanje mladih obitelji te u tom smislu možemo izdvojiti gradove Šibenik i Belišće. Navedeni gradovi naime dodjeljuju gradske stanove u najam (na određeno vrijeme) višečlanim obiteljima. Velika olakšica za mlade obitelji prilikom kupnje ili izgradnje prve nekretnine je i oslobađanje plaćanja komunalnog doprinosa što je primjerice praksa u gradovima Komiži i Visu’, navode iz Ministarstva.

Vezano za naknade koja se isplaćuje roditeljima za rođenje djeteta, prema istraživanju više od 98% JLP(R)S-ova izravno financijski pomaže roditeljima prilikom rođenja djeteta, a od gradova kao primjere dobre prakse ističu Imotski i Opatiju koji isplaćuju najveće naknade za prvo dijete – 10 tisuća kuna.Slijedi grad Ilok sa 6.000,00 kn te Belišće, Novi Vinodolski, Vrlika, Vis, Stari Grad i Vrbovsko s 5 tisuća kuna. Za drugo dijete na prvom je mjestu Imotski s iznosom od 20 tisuća kuna, slijedi Opatija s iznosom od 15 tisuća, Vrlika, Stari Grad i Vis s iznosom od 10 tisuća kuna.  Za treće dijete, najveći iznos od 176 tisuća kuna dobivaju roditelji u Visu i to tako da grad daje 20 tisuća jednokratno a ostatak po 1.200 kuna mjesečno sve do 10.godine djetetova života. Odmah iza Visa slijedi Komiža sa 120 tisuća kuna a potom Stari Grad sa 70 tisuća, Split s 55 tisuća, Zagreb s 54 tisuće, te Imotski s 50 tisuća.Roditelji s prebivalištem u Crikvenici dobit će za treće dijete 30 tisuća kuna, u Šibeniku 21 tisuću, a u Senju 20 tisuća kuna.
U Imotskom uz naknadu za prvo dijete od 10 000 kuna, 20 000 kuna daje za drugo dijete, što ga isto svrstava u vrh po visini naknada, a za treće i svako iduće dijete obitelji novčana naknada je 50 000 kuna. Cilj Grada je ovom odlukom potaknuti pozitivne demografske promjene i potaknuti obitelji da se odluče na više djece. U protekloj godini Imotski je provodio mjeru poticanja mladih obitelji na izgradnju i adaptaciju kuća , a isto se provodi i u ovoj godini.

Kako stoji u objašnjenju mjera, Grad pokriva i dio troškova vrtića. Prvo dijete vrtić plaća 600 kuna, drugo 300 kuna, a besplatan je za treće i svako sljedeće dijete. Nadalje, sa 150 kuna sufinancira se školski obrok, kao i prijevoz učenika osnovnih i srednjih škola te studenata. Najuspješniji studenti se nagrađuju. U travnju je isplaćeno 293 stipendija po 1.000 kuna. Uplaćene su tada i uskrsnice umirovljenicima, onima s mirovinama nižim od 1.500 kuna uskrsnica od 300 kuna, a onima s mirovinama od 1.500 do 2.500 kuna po 200 kuna. U zdravstvu, Grad subvencionira terapijske usluge djeci s teškoćama u razvoju, daje naknade korisnicima osobnih invalidnina te jednokratnu novčanu pomoć za troškove liječenja težih bolesti.

Za naknade za novorođene u Gradu Opatiji su u ovoj godini izdvojili 1,3 milijuna kuna. Za prvo dijete naknada iznosi 10.000, drugo 15.000, što ga svrstava u drugi vodeći grad po visini naknade, a za treće 20.000 kuna. Za svako sljedeće iznos naknade se povećava za 5.000 kuna. Grad sufinancira prehranu dojenčadi te daje pomoć obiteljima sa 4 i više djece. Naknade za djecu vrtićke dobi ili koja pohađaju osnovnu školu naknada je od 1.500 do 3.000 kuna, za  one srednjoškolskog uzrasta 2.000 kuna godišnje, a za redovne studente 5.000 kuna godišnje. Sufinancira se preventivni program cijepljenja koje provodi Dom zdravlja PGŽ. Prvo dijete u obitelji vrtić plaća 650 kuna, a za svako slijedeće je besplatan. Grad sufinancira kupnju radnih bilježnica, a srednjoškolcima udžbenike u iznosu od 750 kuna. Sufinancira se i marenda u školi te produženi boravak, kao i prijevoz učenika i studenata. Studenti dobivaju stipendije u iznosu od 1.000 kuna, a učenici 500 kuna. A za mlade nezaposlene daju se potpore za stjecanje dodatnih znanja i vještina.

Za umirovljenike koji imaju mirovinu manju od 3.000 kuna u proračunu je osiguran poklon za Božić i Uskrs od ukupno 1000 kuna te dopunsko zdravstveno osiguranje od 840 kuna za što je planirano ukupno 2 milijuna i 500 tisuća kuna.

‘U 2019. godini zaprimili smo 92 zahtjeva za pomoć za novorođeno dijete. Podaci ukazuju da se bilježi pozitivan trend u broju novorođenih drugu godinu za redom. Vjerujemo da ovim mjerama zadržavamo mlade stanovnike u Opatiji. Posebno zato jer, unatoč činjenici što je naknada za novorođenče jednokratna pomoć, mi i ostalim mjerama nastojimo olakšati život našim mladim sugrađanima.’ – rekao nam je u nedavnom intervjuu gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić.

Nakon Imotskog i Opatije, slijedi Grad Ilok s naknadom od 6.000 kuna za prvo dijete, te zatim slijed gradova koji isplaćuju roditeljima za prvo dijete iznos od 5.000 kuna – Belišće, Hvar, Novi Vinodolski, Otok, Stari Grad, Supetar, Vis, Vodice, Vrbovsko i Vrlika.

Grad Belišće za prvu bebu daje 5.000 kuna, a isto toliko i za drugu i treću bebu. No, ostale pogodnosti koje imaju djeca i mladi su izuzetno raskošne.

Vrtić je besplatan, a radno vrijeme Dječjeg vrtića “Maslačak”  od 2019. godine je od 6:30 do 19:00 sati. Za one roditelje koji nisu mogli smjestiti dijete u vrtić daje se mjesečna naknada od 1.000 kuna, ako su oba roditelja zaposlena. Dječji vrtić nudi i besplatne programe.

Za sve učenike osnovne škole Grad je financirao nabavu dopunskih i pomoćnih nastavnih sredstava (radnih bilježnica za obvezne i izborne predmete, zbirki zadataka, likovnih mapa, atlasa, kutija za tehničku kulturu) za školsku godinu 2019./2020. za što je u proračunu 2019. godine osigurano 280.000 kuna, a u proračunu za 2020. godinu za nabavu pribora i opreme za učenike je osigurano 50.000 kn.

Grad Belišće sufinancira sa Osječko-baranjskom županijom troškove prehrane učenika u osnovnoj školi kroz projekt “Topli obrok za sve” u iznosu od 50.000 kn. Osim prehrane za učenike osnovne škole, Grad samostalno iz gradskog proračuna isplaćuje svim učenicima srednje škole novčanu naknadu za topli obrok kroz projekt “Zalogaj” za što je u gradskom proračunu osigurano 450.000 kn.

Za sve učenike osnovnih i srednjih škola sa područja Grada međumjesni linijski prijevoz je besplatan. Također, besplatan je prijevoz za sve srednjoškolce s područja grada neovisno o mjestu pohađanja srednje škole, a grad sufinancira i prijevoz svim studentima, koji ga plaćaju 250 kuna, a ostatak Grad. Za to je u gradskom proračunu osigurano  550.000 kuna.

Grad Belišće stipendira sve redovne studente s područja grada u iznosima od 1.100, 700 i 400 kn, ovisno o uspjehu studiranja. U akademskoj godini 2019./2020. na taj način stipendira se 88 studenata za što je u gradskom proračunu osigurano 820.000 kn.

Grad Belišće sufinancira prijevoz učenika s teškoćama u razvoju u Centar za odgoj i obrazovanje Ivan Štark u Osijeku, u iznosu od 21.600 kn godišnje. Iz Proračuna grada Belišća sufinancira se i rad Centra za pružanje usluga u zajednici “Klasje”, poludnevni boravak u Bistrincima, u iznosu od 70.500 kn godišnje.

Ove godine počela je i gradnja POS stanova.

Zanimljivo je i da Grad Belišće i Židovska Općina Osijek organiziraju sat povijesti u Auschwitzu u Poljskoj, za najbolje učenike osmih razreda OŠ Ivana Kukuljevića. Za to je ove godine u proračunu osigurano  55.000 kn. U Proračunu grada osigurana su sredstva u iznosu od 15.000,00 kn za Gradski program djelovanja za mlade te sredstva u iznosu od 11.650 kn za Akciju Grad prijatelj djece. Grad osigurava i sredstva za sufinanciranje programa i projekata udruga namijenjenih djeci i mladima. Daruje djecu povodom blagdana svetog Nikole i Božićnih blagdana. Grad Belišće subvencionira građanima priključak vode, podmiruje troškove stanovanja korisnicima zajamčene minimalne naknade, odobrava jednokratne novčane pomoći, isplaćuje uskrsnice umirovljenicima i božićnice nezaposlenim osobama u iznosu od 250 kn, sufinancira Gradsko društvo Crveni križ Valpovo te u potpunosti financira socijalnu samoposlugu u Belišću. U Programu poticajnih socijalno-demografskih mjera grada Belišća su i Pomoć u kući, subvencije grobnih mjesta za hrvatske branitelje  i troškovi ogrjeva – OBŽ .
Na području grada provode se i dva projekta financirana u 100% iznosu sredstvima fondova Europske unije, iz tzv. Programa „Zaželi“ (programa poticanja zapošljavanja žena – kategorija teže zapošljivih žena, prioritetno starosne dobi 50 i više godina). Ukupna vrijednost oba projekta iznosi 11.752.955 kn sredstava EU, a uz to grad sufinancira taj program s 315.000,00 kn .

Uz vodeće gradove po visini naknade za drugo dijete – Imotski i Opatija, slijede gradovi koji isplaćuju po 10.000 kuna – Stari Grad, Vis i Vrlika, naknadu od 7.000 kuna roditeljima isplaćuje Crikvenica, Otok, Supetar. A iznos od 6.000 kuna gradovi Ilok, Komiža, Novalja, Sinj, Vodice i Vrbovsko.

I Grad Otok ima velike naknade za bebe, za prvu rođenu 5.000 kuna, 7.000 za drugu i 10.000 za treću i svaku sljedeću novorođenu bebu.

Osim toga, taj Grad financira u stopostotnom iznosu školske radne materijale svim učenicima koji pohađaju osnovne škole na području grada. Sufinancira mjesečnu kartu u iznosu od 50 kuna mjesečno svim učenicima s područja grada koji pohađaju srednju školu. Nadalje, financira troškove smještaja srednjoškolaca u učeničke domove u stopostotnom iznosu. Svim redovnim studentima s područja grada koji ne primaju drugu stipendiju, isplaćuje se stipendija  u jednokratnom iznosu od 4.000 kuna.

Jednokratne potpore daju se osobama slabijeg imovinskog stanja. Osigurana je i potpora školama i vrtićima za sufinanciranje tekućih troškova, za sufinanciranje glazbenog obrazovanja i sufinanciranje projekta Odreda izviđača iz Otoka.

Omogućeno je i financiranje mamografskog pregleda svim zainteresiranim ženama te nabava opreme i osiguranje prostora za ambulantu fizikalne medicine.

Supetar za prvo dijete daje naknadu od 5.000 kuna, 7.000 za drugo i 9.000 za treće, a što ga svrstava u 10 vodećih gradova u zemlji po visini isplaćenih naknada za prvo i drugo dijete.

Cijena vrtića se za prvo dijete kreće, ovisno o duljini boravka, od 330 do 736 kuna, za drugo od 264 do 590 kuna, za treće od 132 do 295 kuna, dok je besplatan za četvrto i svako sljedeće dijete. Sa oko 32,2 tisuće kuna sufinancira nabavu radnih bilježnica i pisanki. Grad daje 10 srednjoškolskih stipendija uz iznosu od 693,75 kn i 15 studentskih stipendija od 1156,25 kn.

Od jeseni će djeca krenuti u  obnovljeni vrtić – veći i energetski učinkovit, a već ranije je uređen prostor za jaslice.

Podsjetimo da je i Supetar lani bio u finalu našeg izbora za najbolji grad u kategorijama obrazovanja i kvalitete života.

Najveću naknadu za treću bebu daje Grad Vis – 176.600 kuna, Stari Grad – 70.000 kuna, a slijedi Split s iznosom od 55.000 kuna koji se iznos isplaćuje kroz 10 godina. Zatim Grad Zagreb koji za treću bebu daje naknadu od 54.000 kuna, Imotski 50.000, Crikvenica 30.000, Šibenik 21.000, Opatija i Senj po 20.000 te Vrlika i Sinj po 15.000 kuna.

Grad Split prošle je godine splitskim obiteljima isplatio sedam milijuna kuna naknada za novorođenčad. U 2019. godini 1.440 splitskih obitelji ostvarilo je pravo na naknadu, što je bilo 47 više u odnosu na 2018. godinu. Podsjetimo da je i u 2018. godina također je zabilježeno povećanje od 13% u odnosu na 2017. godinu.

Od pogodnosti koje nudi taj Grad je primjerice pravo na sufinanciranje cijene programa gradskih, privatnih i vjerskih vrtića/jaslica za obitelji s troje i više djece koja primaju dječji doplatak. Grad umanjuje cijenu vrtića svim roditeljima za 100 kuna za vrtićke programe, i za 200 kuna za jasličke programe. Grad je nadalje u iznosu od 5.000.000 kuna sufinancirao nabavku radnih bilježnica i drugog obrazovnog materijala. Pravo na sufinanciranje prehrane u cjelodnevnom boravku u osnovnoj školi u visini od 450 kuna mjesečno ili pravo na besplatnu marendu u visini od 150 kuna mjesečno može ostvariti učenik iz obitelji s troje i više djece koja
prima dječji doplatak.

Pravo besplatnog korištenja javnog gradskog prijevoza imaju učenici i redoviti studenti iz obitelji s troje i više djece uz uvjet da jedan roditelj/skrbnik ima prebivalište na području Grada Splita i da primaju dječji doplatak.

Za učeničke stipendije isplaćuje se mjesečni iznos od 600 kuna (10 rata), za studentske stipendije isplaćuje se 1000 kuna za studente koji studiraju izvan Splita. Za sve ostale studente isplaćuje se iznos stipendije od 800 kuna (10 rata). Za studente poslijediplomskih studija isplaćuje se jednokratni iznos od 7.000 kn neto. Pravo na mjesečnu potporu imaju učenici srednjih škola i redoviti studenti iz socijalno ugroženih obitelji, te učenici i studenti s invaliditetom u visini od 600 kuna za učenike srednjih škola, 800 kuna za studente koji studiraju u Splitu i 1.000 kuna za studente koji studiraju izvan Splita. Učenicima i studentima kategoriziranim sportašima isplaćuju se stipendije u mjesečnim iznosima od 600 kuna (10 rata) učenicima, te mjesečno 800 kuna (10 rata) studentima. Također učenicima i studentima uključenim u program Erasmus+ isplaćuju se troškovi putovanja.

Grad Šibenik za treće dijete daje naknadu od 21.000 kuna.

Od pogodnosti koje taj Grad nudi u cilju bolje demografske slike je primjerice sufinanciranje cijene vrtića. Djelatnost predškolskog odgoja i obrazovanja na području Grada realizira se u 2 ustanove kojima je osnivač Grad i 5 ustanova drugih osnivača koje Grad također sufinancira. Vrtići rade od 6.30 – 16.30 svaki radni dan, a u pojedinim objektima organiziran je i smjenski rad do 21 sat.U vrtićima kojima je Grad osnivač,pravo na umanjenje cijene vrtića, u iznosu od 25% ima samohrani zaposleni roditelj, roditelj s 2 ili više djece u vrtiću, roditelji djeteta koji zbog bolesti nisu preko 30 dana koristili program vrtića. Grad sufinancira i boravak djece u vrtićima drugih osnivača i to sa 900 kuna po djetetu.

U ovoj školskoj godini sufinancirani su troškovi radnih bilježnica i pribora za djecu slabijeg imovinskog stanja. Sufinancira se prijevoz učenika s područja gradske četvrti Zablaće koji ne ostvaruju pravo na subvenciju države za sufinanciranje prijevoza, kao i učenika iz obitelji-korisnika zajamčene minimalne naknade. Grad redovito svake proračunske godine stipendira studente (700 kn mjesečno) i vrhunske sportaše prema kategorizaciji HOO. U 2020. godini dodijeljenje su 44 studentske stipendije i 4 sportske stipendije.

Grad provodi programe produženog boravka za učenike prvih i drugih razreda. S obzirom na iskazan interes i potrebe škola, a u cilju povećanja socijalne uključenosti i integracije učenika s teškoćama u razvoju u redovito osnovnoškolsko obrazovanje, i u 2019/2020 školskoj godini nastavljeno je provođenje programa pomoćnika u nastavi. Uz vlastita sredstva, pretežiti dio potrebnih sredstava osiguran je iz odobrenog projekta “Osiguravanja pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno – obrazovnim ustanovama” kojim se Grad Šibenik prijavio na natječaj Europskog socijalnog fonda i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Ukupno je uključen 31 pomoćnik u nastavi, koji pružaju pomoć za 33 učenika s teškoćama.

Grad Šibenik višečlanim obiteljima, lošeg imovinskog statusa, dodjeljuje gradski stan na korištenje u najam, na određeno vrijeme ( trenutno su svi kapaciteti popunjeni). Grad je proveo tri ciklusa izgradnje stanova po modelu POS-a u kojima su osigurani stanovi za 248 mladih obitelji.

Gledaju li se cijene vrtića, u tri grada – Belišću, Umagu i Vrliki vrtići su besplatni već za prvo dijete.

Kao što smo već spomenuli, Grad Belišće uz velik niz demografskih mjera, nudi i besplatan vrtić i dodatne programe unutar vrtića.

Radno vrijeme Dječjeg vrtića “Maslačak”  od 2019. godine je od 6:30 do 19:00 sati. U matičnom vrtiću u Belišću rad je organiziran u 8 skupina (2 jasličke i 6 vrtićkih skupina), dok je u područnom vrtiću u Gatu rad organiziran u jednoj vrtićkoj skupini u poludnevnom (petosatnom programu). Za one roditelje koji nisu mogli smjestiti dijete u vrtić dobivaju mjesečnu naknadu od 1.000 kuna, ako su oba roditelja zaposlena.

Dječji vrtić nudi i besplatne programe: program predškole, program katoličkog vjerskog odgoja te program ranog učenja engleskog jezika, koji se provodi u sklopu produženog boravka kroz projekt “Maslačak – prijatelj djece” i program Igraonice koji se provodi u suradnji s članovima Društva “Naša djeca” Belišće, za djecu koja nisu uključena u redovne programe ustanove.

Podsjetimo i da je na našem portalu, 10 dana glasanja za 56 prijavljenih vrtića iz cijele Hrvatske, “Maslačak” bio uvjerljivi pobjednik izbora i ponosno je ponio titulu Najljepšeg gradskog vrtića u 2019. godini.

U Umagu, koji je prvi u RH uveo besplatan vrtić, krajem svibnja postavljen je kamen temeljac za gradnju novog vrtića u Murinama.  Nastavak je to velikog niza ulaganja u odgoj i obrazovanje, niza investicija izgradnje potpuno novih ili cjelovite rekonstrukcije objekata 8 škola i 9 vrtića na području Umaga.

‘Besplatni vrtići, mjera koju smo implementirali u travnju 2017. godine, svakako je jedna od najsnažnijih aktivnosti u smjeru razvoja demografske politike, a činjenica da smo bili prvi grad u Hrvatskoj koji je uveo ovu mjeru, posebno me čini ponosnim. Za bezbrižno i veselo djetinjstvo, u 10 godina izgradili smo ili rekonstruirali i 37 dječjih igrališta.’ – rekao nam je u nedavnom intervjuu gradonačelnik Umaga Vili Bassanese.

Kako su nedavno istaknuli u gradu, cilj je osigurati policentrični razvoj grada, dakle osigurati razvoj svakog naselja na način da se, gdje god je to moguće, izgrade javni objekti i sadržaji u smjeru ujednačenja standarada života svih građana Umaga. Grad Umag, koji gradi područne škole i vrtiće, grad je znanja i društveno odgovoran grad, grad koji brine i uvažava raznolikost svakog naselja, grad koji poštuje potrebe svoje djece i sugrađana. Tradicija svakog naselja povijesno je bogatstvo koje se treba očuvati, a početkom izgradnje novog vrtića u Murinama, Grad Umag upravo to i osigurava. Inače, Umag je u našim izborima za najbolji grad u 2018. odnio pobjedu u kategoriji obrazovanja i demografije, ali i lani bio u finalu.

Među gradovima koji naplaćuju najmanje iznose za boravak prvog djeteta u vrtiću su još Stari Grad s cijenom od 260 kuna, Komiža 270, Otočac 300 kuna, Glina 315, Valpovo 350 kuna te Kutjevo i Vis gdje roditelji plaćaju vrtić za prvo dijete u iznosu od 450 kuna.

Gradu Valpovu važan je projekt gradnje Dječjeg vrtića Maza u Ladimirevcima gdje je velik broj mladih obitelji kao i u  prigradskim naseljima koji gravitiraju Ladimirevcima. Upravo iz razloga što u Gradu nije bilo dovoljno kapaciteta da se prime svi mališani, tijekom siječnja potpisan je ugovor o dodjeli novčane naknade zaposlenim roditeljima čija djeca nisu upisana u vrtići iznosi 500 kuna. Inače, iznos subvencije za program vrtićke i jasličke skupine iznosi 700 kuna mjesečno, dok ukupan iznos subvencije za kraći program vrtićke skupine iznosi 500 kuna mjesečno.

Za drugo dijete boravak u vrtiću ne naplaćuje i Grad Opatija, a sa simboličnih pola kune Grad Kastav.

Ovogodišnjim proračunom za djelatnost i programe Dječjeg vrtića Opatija izdvojeno je ukupno 17.812.560 kuna. Uz besplatan smještaja za drugo i svako iduće dijete u obitelji, znatno se umanjuje i za prvo dijete. Ekonomska cijena smještaja u DV Opatija iznosi 3. 474 kn, dok roditelji samo za prvo dijete izdvajaju 650 kn što predstavlja učešće od svega 18,7%, a ostalo financira Grad, što na godišnjoj razini iznosi gotovo 11 milijuna kuna. U Opatiji je  50 posto takvih obitelji, korisnika usluga Dječjeg vrtića koji plaćaju samo za jedno dijete.

Među deset gradova s besplatnim vrtićima, odnosno najnižim cijenama vrtića su još Kastav s cijenom od pola kune, Otočac cijenom od 150 kuna, Komiža s cijenom od 189 kuna za drugo dijete, Glina i Vis s cijenom boravka u vrtiću od 225 kuna te Koprivnica s cijenom od 250 kuna.

U Koprivnici se sa 50 posto  pomaže roditeljima plaćanje participacija za pohađanje dječjeg vrtića i korištenja usluga dadilje pa je tako treće dijete oslobođeno svih plaćanja,

Oko 50 gradova ne naplaćuje boravak trećega djeteta u vrtiću, ponegdje uz uvjet da su i prethodna dva mališana polaznici vrtića. (Lidija Kiseljak)