Kako nam pokazuju podaci Ministarstva financija odnosno konsolidiranih proračuna iz 2020. godine, grad Kutjevo lani je izdvojio najviše sredstava za predškolsko obrazovanje prema svim promatranim kategorijama; i prema udjelu iz proračuna (više od 50%) i po glavi stanovnika (3.820,92), a na vodećoj je poziciji i gledamo li trend povećanja ulaganja u odnosu na 2019. godinu (6484,64%). 

Mali gradovi, kaže statistika, najviše su lani izdvajali za predškolski odgoj. Iznimke su Pazin, koji je, promatramo li izdvajanje per capita, među deset vodećih gradova jedini grad srednje veličine, zatim Solin, koji je jedini srednji grad među deset najboljih po izdvajanju prema udjelu u proračunu, a po trendu povećanja sredstava u apsolutnim brojkama jedini veliki grad je Split uz još dva srednja – Solin i Vrbovec.

Prema udjelu izdvojenih sredstava u proračunu za predškolsko obrazovanje nakon Kutjeva slijede Klanjec, Lepoglava, Oroslavje, Vodice, Otočac, Buzet, Komiža, Mursko Središće i Solin. Riječ je o gradovima koji su za svoje najmlađe iz proračuna prošle godine izdvojili između 31,89 posto i 50,70 posto.

Po izdvajanju za predškolski odgoj per capita Kutjevo slijede gradovi Novalja, Vodice, Komiža, Klanjec, Krk, Buzet, Cres, Buje i Pazin.  Ovi gradovi po glavi stanovnika za predškolski odgoj izdvojili su od 2.079,08 do 3.820,92 kune.

Što se povećanja sredstava za predškolsko obrazovanje na godišnjoj razini tiče,  gledamo li apsolutne brojke niz se nakon Kutjeva nastavlja sa Splitom, Vodicama, Buzetom, Novaljom, Solinom, Otočcem, Triljem, Lepoglavom i Vrbovcem. Trend se u ovom slučaju kreće od 7.319.481 do 23.506.806 milijuna kuna.

Prema trendu povećanja u postocima Kutjevo slijede Komiža, Novalja, Obrovac, Vis, Trilj, Buzet, Otočac, Ozalj i Klanjec. Deset vodećih gradova tako je lani u odnosu na 2019. godinu ulaganja u predškolski odgoj povećalo u rasponu od  193,98 posto do čak 6484,64 posto.

 

Kutjevo: Izgradili vrtić vrijedan oko 11,3 milijuna kuna, otvorili dodatne skupine, razmatraju mogućnost daljnjeg proširenja i dogradnje

U rujnu prošle godine u Kutjevu je otvoren novi dječji vrtić „Grozdić“, a radi se o projektu vrijednom preko 11, 3 milijuna kuna. U njemu se nalazi vrhunski opremljen prostor za velik broj djece, a u planu je i proširenje, kako saznajemo od kutjevačke gradske uprave. Nakon više od 40 godina rada u neadekvatnim i nedostojnim uvjetima, građani su dobili novo, suvremeno zdanje u kojem je prve godine po otvaranju svoje mjesto našlo više od 80 mališana. Godinu dana kasnije, otvorena je i dodatna skupina, tako da DV Grozdić sada broji 5 skupina s 100-ak djece i 20 zaposlenih djelatnika. Interes i dalje ne jenjava, Grad razmišlja o proširenju i dogradnji objekta, odnosno o otvaranju ispostave u naselju Vetovo, ujedno drugom najvećem naselju Grada Kutjeva. Gradnja Vrtića sufinancirana je novcem iz EU fondova  u iznosu od 7,4 mil kn, a dodatnih 1,94 milijuna kuna Grad je dobio kroz mjeru sufinanciranja dijela kojega je morao financirati iz svojih izvora. Nastavno tome, Grad je osigurao financijska sredstva za plaće dvoje asistenata za djecu s poteškoćama u razvoju koja pohađaju dječji vrtić. Tu ulaganja neće stati, u planu je izgradnja i dječjeg igrališta za djecu vrtića na susjednoj čestici, a koju je Grad otkupio ovoga ljeta.

Spomenimo i kako je Grad Kutjevo 2019. godine povećao naknade za novorođenčad te sad roditelji za prvo dijete dobiju 2000 , za drugo 3000, za treće 4000, za četvrto 5000, a za peto i svako iduće dijete opet po 2000 tisuće kuna. Prije je naknada bila 1500 kn za svako novorođenče, nevezano za broj djece.

„Veoma smo ponosni što su naši napori i naša nastojanja za povećanje kvalitete života najmlađih naših sugrađana prepoznata i šire, kao što su prepoznata i unutar našeg gradskog područja. Naš cilj je pretvoriti naš mali Grad u mjesto ugodnog života mladih i njihovih obitelji. Ako ljudi imaju vrtić, igralište, sadržaje za mlade, ako je mjesto zdravo i sigurno za život, onda će poželjeti doći, odnosno ostati u tom kraju. U dvije godine preko 1,2 milijuna kuna ćemo utrošiti za sufinanciranje rješavanja stambenog pitanja za mlade obitelji. Mislim da to dovoljno govori o našim planovima i strategijama“ – rekao nam je ovim povodom kutjevački gradonačelnik Josip Budimir. 

Cres: Dograđuje se i adaptira vrtić u vrijednosti 3,4 milijuna kuna, roditeljima se nudi niz novih programa 

Dječji vrtić Girice jedan je od prioriteta Grada Cresa, a sredstva za tu namjenu u proračunu iz godine u godinu rastu. Kontinuirano se ulaže, kako u poboljšanje prostornih uvjeta, tako u kadrove jer, kako kažu u creskoj gradskoj upravi, žele da najmlađi u vrtiću imaju sigurno mjesto za rast i napredak. Stoga u creskom vrtiću mjesta ima za sve koji to trebaju i žele, bez listi čekanja, a upravo je dovršen projekt dogradnje vrtićke zgrade što će osigurati da tako ostane i ubuduće.

Trenutno najvrjedniji projekt Grada Cresa u segmentu odgoja i obrazovanja jest projekt dogradnje i adaptacije vrtića ukupne vrijednosti 3,4 milijuna kuna od čega se 1,3 milijuna sufinancira iz Programa ruralnog razvoja RH. Cilj tog projekta je povećanje kapaciteta vrtića, čime se podupire daljnji rast i razvoj Cresa.

„Projektom smo dobili 105,71 četvornih metara nove korisne površine, bolji radni uvjeti za stručne djelatnike i mogućnost za otvaranje još jedne odgojne skupine i zapošljavanje novih odgajatelja. Osim dodatnog prostora, uređena je unutrašnjost gotovo cijele zgrade, zamijenjene su električne instalacije i obnovljeni podovi i zidovi, ali i ugrađen protupožarni sustav kako bi se zgrada prilagodila suvremenim pedagoškim standardima i maksimalno povećala sigurnost djece i djelatnika“ – pojašnjavaju. Napomenimo i kako je zgrada creskog vrtića bila prva energetski obnovljena zgrada javnog sektora u Hrvatskoj.

Osim u poboljšanje prostornih uvjeta za rad, u vrtiću su tijekom protekle godine ulagali u edukaciju odgajatelja i stručnih suradnika, pa su početkom ove pedagoške godine roditeljima mogli ponuditi niz novih programa. Creski vrtić već 15 godina provodi poludnevni program katoličkog vjerskog odgoja, a za ovu pedagošku godinu ponudu posebnih programa proširili su kraćim glazbenim te programom ranog učenja engleskog jezika, kao i kraćim sportskim i programom za potencijalno darovitu djecu. Uz to, dvije odgajateljice završavaju edukaciju za alternativni program za jaslice Montessori.

K tome, Grad Cres nositelj i titule Grada – prijatelja djece, a status je stekao zbog činjenica da od rođenja do završetka obrazovanja prati svoje najmlađe, učenike i studente. Osim sredstava za vrtić i škole, izdvajaju se i ona za različite aktivnosti mladih, poticajne nagrade za novorođenčad kao i stipendije, a sredstva za nabrojano nikad se nisu smanjivala. 

Ozalj: U DV Zvončić osiguran upis svoj djeci, od ove godine nema lista čekanja, a uvodi se i produženi boravak

Projektom dogradnje DV Zvončić, vrijednog 10,8 milijuna kn, a od čega 6,8 milijuna kn iz EU sredstava, osiguran je upis svima koji su uredno i na vrijeme predali zahtjeve za upis djece u vrtić. Naime, ove godine je Gradsko vijeće, umjesto dosadašnjih 198, izdalo suglasnost za upis 224-ero djece za pedagošku godinu te su odobreni svi zahtjevi roditelja s prebivalištem na području Grada Ozlja za upis djece u redoviti desetosatni program, čime u vrtiću više nema lista čekanja.

U završnoj fazi je i izgradnja pristupne ceste prema DV Zvončić sa parkiralištem, čija vrijednost radova iznosi 863.093,75 kn, a time će se omogućiti nesmetan i siguran dolazak i odlazak roditelja sa svojom djecom.

Uz primarnu djelatnost redovnog programa boravka djeteta u vrtiću, Dječji vrtić Zvončić nudi i dodatne programe engleske i opće igraonice za djecu od navršene treće godine života. U poslijepodnevnom terminu organiziran je program predškole za svu onu djecu koja nisu polaznici redovnog programa.

Pravo na boravak djeteta u Dječjem vrtiću Zvončić bez naknade može ostvariti  roditelj ili osoba kojoj je dijete povjereno na čuvanje i odgoj odnosno udomitelj za treće i svako sljedeće dijete ako ima dvoje ili više djece koji pohađaju predškolski odgoj te ako ima prebivalište na području Grada, zatim  roditelj odnosno osoba kojoj je dijete povjereno na čuvanje i odgoj ili udomitelj u kraćem programu odgojno obrazovnog programa s djecom od navršene treće godine života do polaska u osnovnu školu temeljem medicinske dokumentacije, a na preporuku psihologa te djeca koja žive u posebno teškim obiteljskim okolnostima (ovisnost o ili teža bolest roditelja ili djece, djeca s razvojnim poteškoćama kao i ona djeca čiji je jedan od roditelja ili skrbnika preminuo) i to u vremenskom razdoblju od godine dana do dana upisa u vrtić.

Za vrijeme izbivanja iz vrtića, ako je to izbivanje uslijedilo zbog najavljenog korištenja godišnjeg odmora (najmanje 15 dana u kontinuitetu) te u slučaju bolesti djeteta u trajanju od 10 radnih dana i dulje (uz predočenje liječničke potvrde), uplate za boravak djeteta u vrtiću se za te dane umanjuju za 50% iznosa pune cijene boravka djeteta u vrtiću.

Također, s obzirom na situaciju prouzrokovanu virusom COVID-19, uvedene su i određene mjere kojima se pokušalo olakšati roditeljima. Naime, u slučaju izostanka djeteta zbog izolacije ili samoizolacije uzrokovane epidemijom COVID 19, a po preporuci epidemiologa i nalogu Stožera civilne zaštite, cijena boravka se umanjuje 50% za broj dana izostanka. Isto vrijedi za braću i sestre djeteta u samoizolaciji koji su polaznici vrtića.

U dječjem vrtiću u tijeku je i uvođenje Healthy Meal Standarda. Grad Ozalj uvrstio se, naime, među prve gradove u Hrvatskoj koji su prepoznali važnost i brigu o zdravlju svojih najmlađih građana čime su osigurali kvalitetnu i pravilnu prehranu djece u ovoj obrazovnoj instituciji.

Unaprjeđenje rada vrtića omogućit će se uvođenjem produženog boravka u vrtić, prijavljeni projekt koji je prošao administrativnu provjeru i za koji se čeka potpis ugovora, a naposljetku i sama primjena u idućoj 2022. godini.

„Planiramo povećati naknadu za novorođenčad te uvesti nove demografske mjere – oslobođenje plaćanja naknada za vrtić za treće i svako slijedeće dijete u obitelji i uvesti bespovratna sredstva za kupnju, gradnju ili rekonstrukciju prve nekretnine te oslobađanje plaćanja komunalnog doprinosa prilikom gradnje prve nekretnine. Također, uređenjem raznih sadržaja, poput dječjih i sportskih igrališta te kontinuiranim ulaganjem u školstvo, djeci će se omogućiti kvalitetniji uvjeti za odrastanje. Nadamo se da će ove demografske mjere utjecati na povećanje nataliteta u Ozlju, a mi ćemo onda vrlo rado ponovno ići u proširenje vrtićkih kapaciteta, ukoliko će biti potrebno“ – rekla nam je Lidija Bošnjak, gradonačelnica Ozlja.

Grad Ozalj iz godine u godinu povećava sredstva za razne demografske mjere. Također bilježi i rast broja rođene djece, u zadnje tri godine isplaćeno je gotovo 300 tisuća kuna naknada za novorođenčad. Osim jednokratnih naknada za novorođenu djecu u iznosu od 2.000,00 kuna, mladim su obiteljima na ozaljskom području na raspolaganju potpore za djecu vrtićke dobi, osnovnoškolce, srednjoškolce te studente.

Osim raznih demografskih mjera kojima se nastoji život mladih obitelji u Ozlju učiniti boljim i kvalitetnijim, mlade se nastoji uključiti i u rad raznih udruga čiji rad se potiče kroz sufinanciranje njihovih projekata, a čije provođenje također obogaćuje društvene sadržaje u gradu. Već više od 10 godina u Ozlju djeluje Područni odjel Glazbene škole Karlovac kako bi se djeci olakšalo glazbeno obrazovanje, a rezultat toga je sve veći interes djece za umjetnost. U suradnji sa Zavičajnim muzejem i Gradskom knjižnicom Ivana Belostenca organiziraju se izložbe, pričaonice za djecu, kvizovi i razna predavanja.

Novalja: Rekonstrukcija i dogradnja vrtića preko 13,6 milijuna kuna, produljuje se i radno vrijeme, najavljene nove demografske mjere

Kako napominju iz novaljske gradske uprave, demografska i populacijska politika, odgoj i obrazovanje jedan su od prioriteta, a najbolji dokaz te tvrdnje novi su projekti i planovi vezani uz Dječji vrtić „Carić“.

Riječ je o rekonstrukciji i dogradnji Vrtića financiranoj u iznosu od 13,6 milijuna kuna, uređenju okoliša i igrališta za djecu jasličke dobi, ugradnji panelne ograde oko vrtićke zgrade, poboljšanju materijalnih uvjeta, a što podrazumijeva ugradnju fiksnih igrala na igralištu za djecu jasličke dobi te nabavu igrala za dvoranu te produljenje radnog vremena (početak u 6:45 prebačen je na 6:30, a završetak radnog vremena s 15:30 na 17:00 sati). 

„Zahvaljujući ovim novim projektima, još bolje ćemo odgovoriti na potrebe predškolske djece i njihovih roditelja. K tome, Grad Novalja će od iduće godine poticati mlade roditelje izravnim pronatalitetnim mjerama tako što će za prvorođeno dijete dobivati naknadu u iznosu od 5.000,00 kn, za drugorođeno dijete – 10.000,00 kn, trećerođeno dijete – 25.000,00 kn i svako sljedeće dijete 5.000,00 kn više“ – napominju iz Grada Novalje.

Vrbovec: Nakon 47 godina otvoren novi vrtić, nema više lista čekanja 

U Vrbovcu je ove godine, nakon dugih 47 godina, otvoren novi dječji vrtić čiji kapacitet je oko stotinjak mališana odnosno pet vrtićkih skupina.  U planu je i gradnja vrtića u Luki, a želja gradonačelnika je otvoriti i objekte u Lonjici.

„Grad Vrbovec ove je godine nakon gotovo 20 godina po prvi puta uspio u vrtić upisati svu prijavljenu djecu. Uspjeli smo to nakon gradnje novog vrtića koji sadrži pet skupina. Tu ne stajemo već smo ove godine prijavili gradnju novog vrtića s tri skupine na mjeru 7.4.1. Također u tijeku su pregovori sa sindikatom u vrtiću oko novog kolektivnog ugovora kojim bi se plaće zaposlenih trebale povećati za 7 posto kroz tri godine“ – rekao nam je Denis Kralj, gradonačelnik Vrbovca.

Ovome dodajmo i kako je Grad Vrbovec zaposlio  logopeda u vrtiću te sufinancira i logopedske terapije za djecu koja ne pohađaju vrtić. Također, kolektivnim ugovorom povećane su plaće odgojiteljicama kao i sufinanciranje po djetetu u obrtima za čuvanje djece.

Nadalje, za vrtićku djecu i učenike četvrtih razreda osnovnih škola Grad Vrbovec financira 50 posto cijene Škole plivanja, a djeci iz materijalno ugroženih obitelji boravak na moru financira se u potpunosti. Podsjetimo, prije četiri godine, vrbovečka gradska uprava obećala je urediti dotad zapušteno odmaralište u Nerezinama na Malom Lošinju te stvoriti uvjete za primitak gostiju iz drugih gradova i općina pa je to obećanje i ostvarila uloživši dosad preko milijun i pol kuna. Ugrađena je nova stolarija, limarija te kompletno obnovljena fasada, a isto tako i interijer pa sve sobe imaju vlastite kupaonice. Kupljen je i novi namještaj, klime, posteljina, zamijenjena su dotrajala vrata i podovi. Svakog ljeta, u Nerezinama se, dakle, organizira spomenuta Škola plivanja.

Klanjec: DV Kesten, vrijedan oko 10 milijuna kuna, jedan je od najljepših i najsuvremenijih hrvatskih vrtića

Osim što je ovaj mali zagorski grad jedan od pet hrvatskih gradova koji su u prošloj godini ostvarili najveći skok po pitanju napretka u kvaliteti života svojih građana, među vodećima je i po izdvajanju za predškolsko obrazovanje.

Kao jedan od najznačajnijih projekata, u klanječkoj gradskoj upravi izdvajaju izgradnju dječjeg vrtića čime je napravljen veliki pomak u povećanju kvalitete svakodnevnog života te ostanak mladih obitelji u samom gradu. Izgradnja dječjeg vrtića ujedno je i jedan od tri najbolje ocijenjena projekta u Republici Hrvatskoj te jedan od rijetkih koji je dobio maksimalnu potporu u iznosu od 7.440.000,00 kuna kroz Program ruralnog razvoja EU. Ukupna vrijednost izgradnje i opremanja dječjeg vrtića, koji se prostire na 600 metara kvadratnih, iznosila je 9,9 milijuna kuna, a može se reći kako je realizacijom ovog projekta ostvaren cilj te više nema čekanja za upis u vrtić, otvorene su nove jaslice, zaposleno stručno osoblje te uvedeni brojni programi. Dodatni plusevi klanječkog vrtića su njegov izgled ,budući je arhitektonski vrlo zanimljiv, ali i energetska učinkovitost, po čemu se također ističe. Naime, DV Kesten ima ugrađenu dizalicu topline za grijanje i hlađenje, što imaju još samo dva vrtića u Hrvatskoj.  Svakako, riječ je o jednom od najljepših i najsuvremenijih vrtića u zemlji.

Gradonačelnik Zlatko Brlek rekao nam je kako su ovim projektom ostvarili značajan pomak u povećanju kvalitete svakodnevnog života i ostanka mladih obitelji na njegovom području. (V.H.)