Sveta Nedelja, Umag, Kastav, Samobor i Križevci najbolji su gradovi za poslovanje u zemlji po izboru samih poduzetnika. Ovi gradovi imaju najveći indeks lakoće poslovanja kojega je, temeljem istraživanja među samim poduzetnicima provela Udruga Glas poduzetnika (UGP). 

Kako bi rangirali gradove prema tome kako se odnose prema privatnom sektoru, posebno malom i srednjem poduzetništvu, UGP je napravio anketu među takvim poduzetnicima, velikom većinom članovima UGP-a. Kako navodi Boris Podobnik iz UGP-a, poduzetnike su pitali tridesetak pitanja – od toga jesu li zadovoljni brzinom kojom se dobivaju razne dozvole kao što su urbanističke, građevinske, uporabne, postoji li industrijska zona, potiče li samouprava izvoz, inovacije i obrazovanje za realni sektor i daje li potpore, vide li korupciju i nepotizam među namještenicima i što im se čini koji postotak djelatnika je zaposlen preko veze i kažnjavaju li se oni koji su primili mito. Pitali su još i koliki su prirezi i jesu li s njima zadovoljni, jesu li se samouprave digitalizirale ili vjeruju u papir, babilonski i kineski izum. ‘Posebno nam je bilo važno pitati ih jesu li natječaji transparentni ili se unaprijed zna kome su namijenjeni i maltretiraju li ih  s inspekcijama. To su samo neka od pitanja i da ne bi pravili razliku među njima sva smo uzeli jednako važnima, a ocjene su bile od 0 do 5.’, navodi Podobnik.

Temeljem ocjena poduzetnika razrađen je indeks i rang lista gradova najboljih za poslovanje. Nakon Svete Nedelje (ocjena 3,6), Umaga (3,33), Kastva (3,25), Samobora (3,08) i Križevaca i Bjelovara (2,98), po ovom indeksu slijede Koprivnica (2,92), Ivanec (2,53) i Poreč (2,51), Karlovac (2,43), Labin i Biograd na Moru (2,34), Ivanić-Grad (2,28), Rovinj (2,25), Solin (2,23), Mali Lošinj (2,21) i Vrbovec (2,18). U top 10 najboljih su i dvije općine, Primošten koja je na drugom mjestu sa ocjenom 3,44, odmah iza Svete Nedelje, te Viškovo na petom mjestu sa ocjenom 3,23.

Od najvećih hrvatskih gradova, Zagreb se na listi nalazi na 38. mjestu, s ocjenom 1.71, Split je 46. s 1.39, Rijeka drži 27. poziciju s 2.05, a Osijek je na 33. mjestu s ocjenom 1.92.

“Anketa je pokazala jasnu sliku odnosa gradonačelnika i načelnika općina prema poduzetnicima, odnosno ponašaju li se oni prema njima kao majka ili maćeha”, izjavio je član Ekonomskog savjeta i Nadzornog odbora UGP-a Boris Podobnik.

Detaljnije izvješće o istraživanju i kako stoje ostali gradovi pogledajte OVDJE. (M.P.D.)