Novi, ili pak još jedan mandat u prvom je krugu osvojilo čak 73 kandidata, za razliku od 36 na prošlim izborima. Najviše gradova osvojio je HDZ – 40, dok IDS ima najbolji prosjek – od osam kandidata, čak sedam ih je pobijedilo u prvom krugu. Najveće zvijezde izbora su prvi čovjek Novigrada Anteo Milos i Krka Darijo Vasilić, protiv kojih se nitko nije usudio niti kandidirati, pa je za Milosa glasalo čak 91,79 a za Vasilića 85,97 posto birača

Iako je izlaznost na lokalne izbore ovu nedjelju bila identična kao i prije četiri godine – na birališta je izašlo 46,97 posto birača, rezultati su puno konkretniji – u prvom krugu izabrano je čak 73 gradonačelnika, za razliku od 2013. godine kada je više od 50 posto glasova birača u prvom krugu uspjelo osvojiti njih tek 36. Pa ipak, najveći gradovi i najveće ‘drame’ ovih izbora svoje će razrješenje dobiti tek u drugom krugu, za dva tjedna.

Tada ćemo vidjeti može li Anka Mrak Taritaš nakon 16 godina srušiti Milana Bandića u Zagrebu, hoće li Željko Kerum doista, unatoč svim kontroverzama vezanim za njegov mandat i poslovni put ponovo uskrsnuti u Splitu i pokvariti planove HDZ-u i njihovom, do jučer favoritu Andri Krstuloviću Opari, može li nezavisni Hrvoje Burić, kao što se špekuliralo, doista ugroziti još jedan mandat Vojku Obersnelu u Rijeci, hoće li se Ivan Vrkić uspjet obraniti od HDZ-ove Ivane Šojat u Osijeku…. I naravno, hoće li Katarina Ujdur uspjet obraniti najvažniju utvrdu MOST-a – Metković.

Što se, pak, samih rezultata u prvom krugu tiče, najimpozantnije su na ovim izborima ostvarili prvi čovjek Novigrada Anteo Milos i Krka Darijo Vasilić, protiv kojih se nitko u njihovim gradovima nije usudio niti kandidirati, pa je za Milosa glasalo čak 91,79 a za Vasilića 85,97 posto birača. Među najuvjerljivije pobjede prvoga kruga definitivno spadaju i one Josipa Budimira u Kutjevu – 77,85 posto glasova, potom Vinka Kasane u Lipiku – 75,55 posto, Jasenke Auguštan Pentek u Zlataru – 74,19, Marka Vešligaja u Pregradi – 71,46, Dinka Burića u Belišću – 71,06 posto glasova, teTomislava Klarića u Bakru – 70,78 posto..

Analiza DIP-ovih neslužbenih rezultata pokazuje da uvjerljivo najviše pobjednika u prvom krugu i ovaj put, kao i na prošlim izborima, ima HDZ, no za razliku od 18 na izborima 2013., mandat za iduće četiri godine već je osvojilo čak 40 HDZ-ovih gradonačelnika.

SDP također ove godine ima više pobjednika u prvom krugu nego na prošlim izborima – 12 u odnosu na pet iz 2013., dok IDS sa svojih sedam gradonačelnika izabranih u prvom krugu na ovim izborima bilježi ne samo dvostruko povećanje nego i ukupno najbolji ‘score’ – od ukupno osam kandidata, u prvom krugu pobijedilo je njih sedam.

U drugi krug u Istri mora jedino prvi čovjek Pazina, Renato Krulčić, kojemu se ponavlja gotovo identična situacija sa prošlih izbora, uz nekoliko osvojenih postotaka više ovaj put. I 2013. i sada Krulčić, dakle, ide u drugi krug sa HDZ-ovim Ivanom Bubićem, kojega je prošli put uvjerljivo dobio, sa 55 naprema 41 posto, pa je teško očekivati da će se ovaj put dogoditi neka drastična promjena raspoloženja birača u 2. krugu.

I MOST-ovi gradonačelnici su na ovim izborima uspješniji nego prije četiri godine, pa su tako čak trojica – Ante Pranić u Vrgorcu, Ivo Tomasović u Omišu i Ante Dabo u Novalji, pobjedu odnijeli već u prvom krugu izbora. Četvrta, i ujedno najvažnija MOST-ova utvrda – Metković, razrješenje će dobiti ipak tek u drugom krugu u kojega sa Katarinom Ujdur, koja je osvojila 40,56 posto glasova, ide HDZ-ov Dalibor Milan s osvojenih 38.53 posto glasova.

Za razliku od njih, lošiji prolaz u prvom krugu nego na prošlim izborima bilježe HNS i HSS. U slučaju HNS-a danas se slavi samo u Ivancu pod novim starim gradonačelnikom Miloradom Batinićem, dok razloga za zadovoljstvo HSS ima u Samoboru i Čazmi, u kojima su još četiri godine na čelu grada u prvom krugu dobili Krešo Beljak i Dinko Pirak.

HDZ je na ovim izborima u prvom krugu izgubio samo jedan grad – Donju Stubicu, u kojoj je njihovog Luku Tepeša pobijedio SDP-ov Nikola Gospočić. No, u prvom su krugu zato osvojili čak pet novih gradova – Beli Manastir (Tomislav Rob), Varaždinske Toplice (Dragica Ratković),Kraljevicu (Dalibor Čandrlić), Hrvatsku Kostajnicu (Dalibor Bišćan) i Novsku (Marin Piletić), a u drugom krugu imaju šansu osvojiti još 12 novih gradova (Oroslavje, Daruvar, Makarska, Dubrovnik, Ilok, Đakovo, Donji Miholjac, Pazin, Sinj, Split, Pag i Metković).

Gradonačelnici koji nisu uspjeli u prvom krugu, njih 24, redom u drugi krug idu sa prednošću nad svojim protukandidatima, osim Josipe Rimac u Kninu, Ivice Baturine u Trogiru, Damira Fašaića u Vrbovcu i Krešimira Veića u Pločama, koji u drugi krug idu kao drugoplasirani.

SDP je u prvom krugu također izgubio samo jedan grad – Beli Manastir, i to od HDZ-a, čiji jeTomislav Rob osvojio 51,65 posto glasova i tako bez šanse za drugi krug ostavio SDP-ovog novog kandidata za gradonačelnika i nasljednika Ivana Doboša, Marka Bogatića. Što se drugog kruga tiče, od deset SDP-ovih gradonačelnika koji će svoju poziciju moraju braniti u 2. krugu, njih četvero idu kao drugoplasirani, dok Kristina Ikić Baniček (Sisak), Mišel Jakšić (Koprivnica), Kristijan Rajšel (Čabar), Matej Mostarac (Kastav), Rino Budrović (Hvar) i Vojko Obersnel (Rijeka), idu kao prvoplasirani. Uz Donju Stubicu, koju su HDZ-u preoteli u prvom krugu, SDP još ima šanse osvojiti 5 novih gradova u drugom krugu, a to su Trogir, Vrbovec, Ploče, Buje te ponovo potvrditi Opatiju, koju su izlaskom prijašnjeg gradonačelnika Dujmića iz SDP-a zbog nezadovoljstva s odabirom službenog stranačkog kandidata – njegovog zamjenika Fernanda Kirigina, nakratko izgubili.

Gledajući kroz brojke, ako se izuzme prolaz Anke Mrak Taritaš u drugi krug u metropoli, HNS je najveći gubitnik ovih izbora – izgubili su tri svoja grada – Varaždin, Varaždinske Toplice i Kraljevicu, a u 2. krugu im opasno visi i Dubrovnik u kojega njihov Valentin Dujmović sa tek 16,48 posto glasova ide na HDZ-ovog Matu Frankovića, koji ima 32,33 posto glasova birača.

Što se nezavisnih kandidata tiče, u prvom krugu pobijedila su trojica. Novu gradonačelnicu Zlatara, Jasenku Auguštan Pentek, koja je na ovim izborima zamijenila poziciju sa svojim dosadašnjim šefom i bivšim gradonačelnikom Stankom Majdakom, već smo spomenuli. Ista politička opcija uspjela je ponovo dobiti povjerenje birača i u Đurđevcu, čiji je dosadašnji gradonačelnik, nezavisni Željko Lacković se na ovim izborima kandidirao za župana, a na njegovo mjesto dolazi Hrvoje Janči. Još jedan gradonačelnički mandat osvojio je i Dražen Mufić u Vrbovskom. (gradonačelnik.hr)