Nakon što je u protekle dvije godine Hrvatska iskoristila 318 milijuna kuna iz EU fondova za unaprjeđenje rada vrtića – uvođenje novih programa, edukaciju i zapošljavanje djelatnika i novih stručnjaka, te produljenje radnog vremena, u drugoj fazi na raspolaganju nam je 300 milijuna kuna, od čega je već dodijeljeno više od 260 milijun kuna

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike ovih je dana donijelo još jednu, petu odluku o dodjeli sredstava iz nastavka projekta unaprjeđenja rada vrtića. U drugoj fazi ovog projekta za uvođenje novih programa, stručnih kadrova i produljenje rada vrtića gradovima, općinama i samim vrtićima na raspolaganju je novih 300 milijuna kuna, a  petom odlukom za 8 projekata je dodijeljeno još 15,4 milijuna kuna.

Nakon što je u protekle dvije godine kroz prvu fazu projekta Hrvatska iskoristila preko 318 milijuna kuna, nakon ove odluke iskorišteno je više od 260 milijuna kuna iz druge faze. Prvom odlukom o financiranju, u listopadu, odobreno je 45 projekata vrijednih 105,8 milijuna kuna, drugom je za 33 projekta dodijeljeno još  79,1 milijun kuna, trećom odlukom u prosincu je za 26 projekata dodijeljeno 61,9 milijuna kuna, a četvrtom još 45,1 milijun.

Za razliku od dosadašnjih odluka kojima su većinu sredstava ostvarili sami vrtići, u ovoj, financijski najmanjoj odluci, četiri projekta odobrena su gradovima i općinama, a četiri samim vrtićima.

Najviše, 2,8 milijuna kuna, ostvario je Grad Pula i njegova tri partnerska vrtića – DV Mali svijet, DV Pula i DV Rin Tin Tin, za projekt ‘Pulski vrtići za sretnije odrastanje’.

Dječji vrtić Pula je izradio „Alternativni odgojno-obrazovni program prema koncepciji Marije Montessori“ koji je već afirmiran i izvrsno prihvaćen u Hrvatskoj, kao i u Europi, a ovim sredstvima će uvesti kraći program (izvan redovnog radnog vremena vrtića)  koji zadovoljava uvjete kako bi se u njemu realizirao jedan takav program  prema koncepciji Marije Montessori, a poslije i proširio na redovni program rada vrtića uz iskustva koja će steći.

Drugi program  pod nazivom „I psi idu u vrtić“ je pružanje usluge produljenog radnog vremena vrtića DV Pula. Program „I psi idu u vrtić“ omogućit će  nastavak odgojno-obrazovnog rada nakon završetka cjelodnevnog programa. Osiguravanjem ove vrste usluga doprinijet će se ravnoteži poslovnog i obiteljskog života obitelji s uzdržavanim članovima.
Program „I psi idu u vrtić“ utemeljen je na razvojno-humanističkom pristupu i pruža podršku roditeljstvu i zaštitu djeci od nepovoljnih utjecaja stvarajući zdravo i podržavajuće okruženje.  Program je inkluzivan te će u njemu sudjelovati i djeca s teškoćama u razvoju upisana u DV Pula, Područni objekt Centar.

U Dječjem vrtiću “Mali svijet” Pula tijekom provedbe projekta ” Pulski vrtići za sretnije odrastanje” provodit će se aktivnosti: igraonica za potencijalno darovitu djecu,  sportska igraonica, boravak u prirodi kroz program “Vrtić u prirodi”, program “Serva za budućnost ” gdje će se djeci  približiti elementi stolnog tenisa, igraonica ranog učenja engleskog jezika te produženi boravak u vrtiću Izvor za djecu dežurne skupine.

Dječji vrtić – Scuola dell’ infanzia Rin Tin provodit će glazbene radionice/ Laboratorio musicale. Voditeljica radionice će za vrijeme tih susreta motivirati djecu prema kreativnom istraživanju glazbe, kroz igru i vježbe. Cilj radionice je eksperimentirati nastanak zvuka, ritma i glazbe. Igre i vježbe obuhvaćat će asocijaciju glazbe sa zvukovima iz prirode i glasanjem životinja, usporedbe ritma i brojeva, te korelacije melodije sa slikama. Osim toga, djeca će sama izrađivati instrumente koji mogu proizvoditi zvukove (po modelu Orff instumentarija). Pri završetku radionica, predviđena je organizacija prezentacije otvorene za publiku i roditelj u kojoj bi djeca pokazala nove vještine i sposobnosti.

Među dobitnicima sredstva u ovoj odluci od gradova je još Grad Dugo Selo koji je, u suradnji sa svojim Dječjim vrtićem aplicirao i dobio 1,5 milijuna kuna za projekt ‘Vrtić u zajednici, Zajednica u Vrtiću’.

Sredstva su ostvarili i općine Šenkovec i Bibinje sa svojim vrtićima, te DV Čarobni svijet iz Zagreba, DV Tratinčica iz Grubišnog Polja u suradnji sa Gradom Grubišnim Poljem, DV Petar Pan iz Zadra i DV Slunj.

U drugoj fazi projekta najviše je, pak, ostvarili su Grad Prelog i Grad Karlovac – preko 5,9 milijuna kuna, dok je u prvoj fazi najviše, čak 14,2 milijuna kuna za svoj projekt Mreža ZaDar – mreža inovativnih vrtića po mjeri djece i roditelja ostvario Grad Zadar. (m.p.d.)