Nakon što je u protekle dvije godine Hrvatska iskoristila preko 318 milijuna bespovratnih EU kuna za unaprjeđenje rada vrtića – uvođenje druge smjene i produženog rada do 21 sata te dodatnih programa, krenula je i druga faza, odnosno nastavak projekta u kojoj je hrvatskim vrtićima i njihovim osnivačima na raspolaganju novih 300 milijuna kuna. Ovaj projekt u prvoj je fazi izazvao veliki interes pa su i sredstva povećana na 318 milijuna kuna, a natječaj za nastavak projekta zatvara se 10. veljače nakon čega će biti poznato i koliko je zahtjeva pristiglo i koliko su vrtići i njihovi osnivači  gradovi i općine, aplicirali ovaj put.

Dok čekamo zatvaranje i rezultate drugog natječaja, proanalizirali smo kako su gradovi i njihovi vrtići iskoristili onaj prvi.  U odnosu na našu zadnju analizu iskorištenosti ovoga projekta, u ožujku 2019., nije se puno toga promijenilo u poretku najuspješnijih gradova, a niti u broju gradova koji su iskoristili sredstva. Natječaj je, tako, iskoristilo 19 gradova koji su za svoje vrtiće ukupno povukli nešto preko 144 milijuna kuna, te 35 vrtića koji su samostalno, ili u partnerstvu sa osnivačima, povukli oko 141 milijun kuna. Preostalih 33,5 milijuna kuna povukle su, pak, za svoje vrtiće općine.

Najuspješniji gradovi ovoga projekta su, pak, Zadar sa povučenih 14,2 milijuna kuna i Dubrovnik sa 14 milijuna kuna. Grad Split je u suradnji sa svojim vrtićem Cvit Mediterana povukao 13,9 milijuna kuna, Bjelovar 13,8 milijuna, Solin 13,5 milijuna a Mursko  Središće 13,1 milijun kuna.

U top 10 najuspješnijih gradova ovoga projekta su još Grad Prelog, Karlovac, Metković i Vrgorac.

Što se tiče sredstava koje su osigurali sami vrtići, najuspješniji su se pokazali oni splitski. Samo dva vrtića – Čarobni pianino i Radost, povukla su preko 28 milijuna kuna.

Zadar: Deset vrtića uvelo rad do 22 sata, riješen problem za više od 400 djece

Temeljem prethodne ankete u kojoj su ispitali interes roditelj, Gra Zadar je sa povučenih 14, 2 milijuna kuna u sedam vrtića uveo dvosmjenski rad, do 22 sata, a u tri produženi boravak. Uvedeni su i novi programi – od engleskog do Montessori programa, senzorne integracije… Kako bi se sve to skupa organiziralo i provelo, zaposleno je više od 30 odgojitelja, uz njih i više stručnih suradnika i tehničkog osoblja.

‘Anketiranjem smo došli do spoznaja da potrebe za smjenskim radom treba više od 400 najmlađih Zadrana i Zadranki, a iskoristili smo i sinergiju sa privatnim vrtićima koja postoji više od 10 godina. Naša nastojanja i mjere kojima podižemo standarde u odgojnim i obrazovnim programima danas su dobila novu dimenziju. Ono što je najvažnije, postigli smo da djeca provode više vremena sa svojim roditeljima, a kao otac četvero djece mogu reći da je to neprocjenjiv’, kazao je gradonačelnik Branko Dukić.

Dubrovnik: Produženo radno vrijeme, nabavljena nova oprema, uređena igrališta…

Grad Dubrovnik svoj je projekt ‘Grad ZA djecu’ izradio temeljem ankete u kojoj su zajedno s roditeljima definirali potrebe za promjenom radnog vremena vrtića. Uz to što su produžili radno vrijeme, vrtići sada rade i subotom, zaposleni su i odgojitelji, asistenti, djelatnici u tehničkom osoblju i u drugom stručnom kadru poput psihologa, a financiraju se i brojne edukacije za kojim je stručna služba vrtića iskazala interes. Vrtić na Lopudu će ove sezone po prvi put raditi i tijekom ljeta.

U sklopu projekta  za vrtiće su nabavili dodatnu informatičku opremu –  15 novih prijenosnih računala, implementirali su video nadzor, povećali broj online edukacija za jačanje stručnih kompetencija djelatnica vrtića te unaprijedili komunikaciju s roditeljima putem digitalne tehnologije. Nabavljena je i oprema za uređenje vrtićkih igrališta, za provođenje Montessori programa, oprema za provođenje sportskog programa i senzorne sobe u ukupnoj vrijednosti od 820 tisuća kuna. Vrtići su dobili i dostavno vozilo vrijedno 136 tisuća kuna.

‘Velik dio naših sugrađana radi u smjenama, dakle i ujutro i popodne, posebno tijekom turističke sezone. Stoga će „Grad ZA djecu“ svakako doprinijeti ravnoteži poslovnog i obiteljskog života zaposlenih roditelja. Nije zanemariva niti činjenica kako će rad u dvije smjene rezultirati smanjenjem broja djece u jutarnjoj smjeni, čime će se rasteretiti postojeće vrtićke grupe. Djeca su nam prioritet i zato je ova gradska uprava orijentirana prema osiguravanju pedagoških standarda i najboljih materijalnih i programskih uvjeta boravka i rada u vrtićima’, kaže gradonačelnik Mato Franković.

Split: Razvili drugi stručno razvojni centar, 162 odgojitelja prošlo edukacije, otvorena i fizioterapijska radionica za djecu s teškoćama u razvoju

Grad Split i splitski vrtići ukupno su osigurali čak 27,7 milijuna kuna za sva projekta kojima su uveli poslijepodnevni, produženi i smjenski program kojima je obuhvaćeno 610 mališana i zaposleno 89 djelatnika, odgajatelja i stručnog osoblja.  Projekt je započeo u rujnu 2018. i završen prošli mjesec, a planiraju prijavu i za drugu fazu projekta.

Samo u vrtiću Radost uvedeno je pet produljenih programa, tri smjenska, dva posebna i jedan popodnevni, a upisno je 187 djece i zaposleno je 46 odgojitelja, stručnih suradnika, pomoćnog osoblja. Edukacijama su ojačani kapaciteti, a nabavljena je oprema koja omogućuje kvalitetniji rad s djecom. U vrtiću Cvit Mediterana uvedeno je, pak, 8 produljenih programa, jedan smjenski i jedan poslijepodnevni, a uz to i posebne programe kao što su sportski, glazbeni, rano učenje engleskog jezika i Montessori jaslice.  Zahvaljujući EU projektu DV Cvit Mediterana je postao drugi stručno razvojni centar u Hrvatskoj, a ukupno 162 odgojitelja i stručnih suradnika njihove ustanove i Grigora Viteza prošlo je mnogobrojne edukacije.

U vrtiću Grigor Vitez u 11 skupina su proveli potpunu inkluziju djece s teškoćama uz to što Grad subvencionira rad za pet skupina djece s većim teškoćama u razvoju. Zahvaljujući ovom projektu iz Europskog socijalnog fonda ne samo što su didaktičkim materijalima obogatili postojeće skupine, nego su otvorili i jednu fizioterapijsku radionicu za djecu s većim teškoćama u razvoju. Nabavili su najbolja audio vizualna sredstva za rad s djecom s poremećajima iz spektra autizma, a uključeni su stručni suradnici, edukacijski rehabilitatori, psiholozi i fizioterapeuti.

Bjelovar: Rezultati projekta već nadmašili planove – zaposleno 46 djelatnika, educira se 107 odgojitelja, razvijaju 12 novih STEM programa…

Projektom ‘Vrtići po želji roditelja’ Grad Bjelovar povukao je 13,8 milijuna kuna kojima su uveli produljeni boravak i poslijepodnevni rad u svim dječjim vrtićima, a zaposleno je 46 novih djelatnika u vrtićima. Kako navode iz gradske uprave, od  2. svibnja 2019. godine do prosinca 2020. godine, usluge produljenog boravka i poslijepodnevni rad vrtića koristilo je ukupno 184 djece,  od čega je 24 djece koristilo uslugu dodatnih 500 sati programa Predškole u okviru produljenog boravka vrtića.

Kroz projekt je planirano uključivanje 140 djece u nove oblike rada, produljeni boravak i poslijepodnevni rad vrtića, što znači da je pokazatelj premašen za nešto više od 30%.

Na Ugovor o djelu kroz projekt su angažirana i dva edukacijska rehabilitatora za rad sa djecom s teškoćama u razvoju u DV Ciciban i Osmijeh,  a putem provedenog postupka javne nabave angažirano je 5 kineziologa iz Udruge Mali Olimpijac.

Projektom je planirano 20 stručnih edukacija zaposlenika vrtića – od primjene terapeutske igre, inkluzije djece s teškoćama u razvoju, Brain Gym-a, znakovnog jezika za bebe. Kako kažu u gradu, a u tijeku je provedba 11 stručnih edukacija, održano je i završeno 6,  a u planu je provedba još 3 stručne edukacije do završetka projekta.   Od planirana 52 odgojitelja i stručna suradnika za sudjelovanje na stručnim edukacijama, kroz projekt trenutno sudjeluje 107 odgojitelja i stručnih suradnika iz svih dječjih vrtića čime je premašen pokazatelj za više od 100%, navode iz grada.

U tijeku je razvoj 12 posebnih programa iz područja iz STEM područja, senzorna integracija, terapija igrom, poduzetništvo, ekologija-održivi razvoj, program sporta, daroviti, ritmika, folklor, glazbena igraonica, igraonica s elementima Montessori pedagogije, igraonica za rano učenje njemačkog jezika.

Pristigla je prva Suglasnost (odobrenje) Ministarstva znanosti i obrazovanja za provedbu  izrađenog poseban program njemačkog jezika kroz projekt u DV Osmijeh.

U tijeku je postupak javne nabave ukupne vrijednosti od oko 2.000.000,00 kn za opremanje dječjih vrtića: nabava opreme za dvorane, didaktiku, dječja igrališta, senzornu sobu, opremanje namještajem prostorija dječjih vrtića, nabava kuhinjske opreme (kuhinjski aparati, kuhinjsko posuđe i pribor, bijela tehnika) itd.

‘Cilj nam je omogućiti i olakšati roditeljima koji rade i nemaju popodne kome ostaviti djecu, ali isto tako s druge strane obzirom da je popodnevna smjena u potpunosti besplatna, da što više roditelja pošalje svoju djecu u vrtiće jer u Hrvatskoj je iznimno mala participacija djece u vrtićima, ispod 50% dok u drugim europskim zemljama taj postotak bude i veći od 90%. Dokazano je da je za daljnji razvoj djeteta iznimno bitno da ide u vrtić. Vjerujemo da ćemo osim demografskih učinaka postići i pozitivan učinak na tržište rada jer osim što je Bjelovar grad prijatelj djece, želimo biti i grad prijatelj poduzetništva’, kaže nam gradonačelnik Dario Hrebak.

Karlovac: Produženi rad vrtića još od 2018., vrtićancima omogućili plivanje, tenis, terapijsko jahanje…

Grad Karlovac osigurao je 8,9 milijuna kuna za produljenje radnog vremena u dva vrtića koji su ujedno i partneri na ovom Projektu koji obuhvaća oko 300 djece, a zaposleno je 27 stručnog i pomoćnog osoblja. S produženim radom počeli su još u prosincu 2018., a uveli su i dodatne posebne programe poput plivanja, koturaljkanja, bicikliranja, tenisa, senzomotoričku stimulaciju, ranu intervenciju, terapijsko jahanje, te interaktivni program “Medijska pismenost“.

‘Na tragu demografskih mjera i ulaganja u vrtiće, ovaj program je poseban i dodana vrijednost koja omogućava roditeljima da puno lakše i mirnije organiziraju svoje radno vrijeme’, komentira gradonačelnik Damir Mandić.

Metković: Uveden Montessori program, opremljena senzorna soba, nabavljena nova oprema i igračke…

Grad Metković za ovaj je projekt povukao 6,1 milijun kuna, što je dosad najveća vrijednost potpuno bespovratnih sredstava za taj grad, a njime je zaposleno oko 19 ljudi, stručnog i pomoćnog osoblja. Radno vrijeme vrtića produljeno je do 20 sati, u vrtić se uvodi niz novih programa, a posebna pažnja i sveobuhvatan rehabilitacijski pristup bit će osigurani djeci s poteškoćama.

U sklopu projekta opremili su tako senzornu sobu, (bazeni s lopticama, stepenice s toboganom, stup sa svjetlom, krug za ljuljanje, taktilne lopte, tunel za provlačenje, motoričke stepenice…), nabavili opremu za sportski program (švedske klupe, koordinacijske ljestve, švedski sanduk, golovi, strunjače, komplet za malu kuglanu, lopte, vijače…), ta za Montessori program. Nadalje, nabaavili su digitalni logopedski set koji se koristi za rehabilitaciju različitih govornih poremećaja kao i u rehabilitaciji govora i slušanja kod djece s oštećenjem sluha i kohlearnim implantom. Sve skupine dobile su didaktičke materijale i novu literaturu, a nabavljen je i namještaj za sobe dnevnog boravka ( dječje ležaljke s posteljinom, ormarići, biblioteke za literaturu, višenamjenski kutići…), za terase jasličkih uzrasta (guralice, tricikli, kućica, penjalica s dva tobogana, balanse staze…), te za kuhinju (električna parno-konvencijska peć, kruhoreznica, posuđe, pribor za jelo…), kao i kolica za čišćenje i usisavači.

Provedene su i razne edukacije djelatnika vrtića, te uveden Montessori program.

‘Uvođenjem produženog rada vrtića i novih programa omogućavamo skladniji poslovni i obiteljski život članovima koji su uključeni u redovne programe ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na način da se osigura produljeni, smjenski i poslijepodnevni rad vrtića sukladno potrebama roditelja, stvori poticajno okruženje za djecu, osigura kontinuitet i sveobuhvatni pristup u osiguranju njege, skrbi i kvalitete života najmlađih građana Metkovića’, kaže gradonačelnik Dalibor Milan. (M.P.D.)