Jedno od elementarnih pitanja našeg društva koje se po svim demografskim značajkama može nazvati „starim“ trebalo bi se odnositi na to kakva je starost koju naši sugrađani  treće životne dobi žive i kakva će u budućnosti biti, u kakvim ćemo je uvjetima mi dočekati i proživjeti te na koga se u potrebi za pojačanom njegom i skrbi možemo osloniti. Hrvatska je konačno uspjela osigurati EU sredstva za gradnju centara/domova za starije u kojima će biti otvoreno preko 1.700 novih mjesta. Do tada, istražili smo kakva je trenutna situacija s domovima čiji su osnivači država, županije, gradovi i općine – koliki su kapaciteti, cijene, liste čekanja….

Europom već desetljećima hara nezgodna demografska pošast, a Hrvatsku je u posljednjih tridesetak godina osobito snažno pogodila. Riječ je o starenju stanovništva čega smo konačno i bolno postali u potpunosti svjesni nakon posljednjeg popisa iz 2021.godine, a koji je pokazao da je starijih od 65 godina približno 23 posto unutar ukupnog stanovništva. Činjenica da smo sve stariji pred naše je društvo postavila brojne izazove, prije svega pristup kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi, osiguranje dugoročne njege te adekvatno stambeno okruženje.

U tom kontekstu, centri odnosno domovi za starije i nemoćne osobe igraju ključnu ulogu u pružanju potrebne podrške (sve) starijoj populaciji, posebno kada ona više nije u mogućnosti brinuti sama za sebe ili kada joj je potrebna zahtjevnija medicinska skrb. Uostalom, većina korisnika i odlučuje se na odlazak u dom zbog bolje individualne zdravstvene potpore kao i potrebe da se ne osjeća teretom vlastitoj obitelji, zatim zbog druženja s vršnjacima, ali i zbog različitih aktivnosti i sadržaja koji se u domovima redovito organiziraju poput društvenih igara, plesnjaka, pjevačkih zborova, izleta i sl.

Postoje različiti modeli smještaja za starije i nemoćne osobe poput klasičnih domova za starije osobe, potom domova za starije osobe s posebnim potrebama, stambenih zajednica, itd. Iako su domovi za starije i nemoćne osobe od iznimnog značaja te nerijetko najoptimalniji vid skrbi, nužno je pratiti i promicati trendove koji potiču starije osobe na ostanak u vlastitim domovima što je duže moguće, uz podršku zajednice i mobilne zdravstvene usluge. Dostojanstveno starenje u zajednici podrazumijeva mogućnost kreiranja i osnaživanja društva koje je prilagođeno starijim osobama i njihovim potrebama te s poštovanjem i nježnošću o njima brine.

Jedan od većih problema unutar područja brige za starije i nemoćne odnosi se na kronični nedostatak adekvatnog smještaja; u domovima živi otprilike dva posto svih starijih osoba dok je interes  kudikamo veći, a liste čekanja  ogromne pa se za smještaj  od trenutka prijave mora čekati ponekad i do 15-ak godina. Ovaj problem barem će se djelomično riješiti gradnjom 18 novih domova za koje su osigurana EU sredstva iz NPOO-a. Centri će se graditi u Dubrovniku, Drnišu, Našicama, Vrgorcu, Kostreni, Đurđevcu, Dugoj Resi, Nedelišću, Svetom Filipu Jakovu, Loboru, Vrpolju, Grubišnom Polju, Pleternici, Velikoj Gorici, Novskoj, Medulinu i Voćinu, a u njima će se otvoriti preko 1.700 novih mjesta za korisnike i niz usluga za vanjske korisnike – od poludnevnog boravka, kuhinje, pomoći u kući…, za nešto više od 4.500 korisnika.

Druga važna stavka, a nerijetko i prepreka osiguranju pristojnog smještaja cijene su  domova koje u mnogim slučajevima znatno nadilaze umirovljenička primanja.

Očekivano, najpovoljniji su decentralizirani domovi za starije budući da nadležno Ministarstvo sufinancira smještaj svakog korisnika te se raspon cijena u prosjeku kreće od cca 250 do 600 eura. Cijene smještaja u domovima variraju i ovisno o tome je li u pitanju jednokrevetna ili dvokrevetna soba, ima li vlastitu kupaonicu i balkon, nalazi li se u specijaliziranoj jedinici tako da se cijene mogu popeti i do tisuću eura, a naplaćuju se i dodatne usluge poput dostave hrane, lijekova, laboratorijskih uzoraka i sl. Na smještaj u privatne domove kraće se čeka, ali su i cijene  paprenije, najniža je otprilike tisuću eura pa naviše. Evo osnovnog raspona cijena u dijelu domova koji su odgovorili na naš upit i poslali nam podatke…

Prema podacima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, u Hrvatskoj trenutno postoji 681 pružatelj usluga smještaja za starije osobe (podaci su iz travnja, a u međuvremenu je dovršena izgradnja još nekih domova, primjerice onih u Labinu i Zagrebu) od kojih su većina privatni domovi i druge pravne i fizičke osobe, njih čak 624. U cijeloj Hrvatskoj samo su tri  državna doma te 54 doma koje su osnovale jedinice lokalne i regionalne samouprave. Što se potonjih tiče, među njih ubrajamo i spomenute decentralizirane domove odnosno one čija su osnivačka prava prenijeta s RH na jedinice regionalne samouprave kojih je 45, a nalaze se u Bjelovaru, Slavonskom Brodu, Dubrovniku, Veloj Luci, Korčuli, Zagrebu, Puli, Raši, Rovinju, Novigradu, Koprivnici, Karlovcu, Gospiću, Čakovcu, Belom Manastiru, Osijeku, Đakovu, Rijeci, Krku, Opatiji, Velom Lošinju, Požegi, Velikoj, Splitu, Visu, Makarskoj, Petrinji, Sisku, Šibeniku, Kninu, Vukovaru, Vinkovcima, Varaždinu i Zadru.

Jedinica lokalne samouprave koje su osnivači domova za starije i nemoćne prilično je malo. To su gradovi Daruvar, Zagreb, Umag, Buzet, a ovih dana priključuje im se i Labin te općine Šandrovac, Konavle i Tisno. Što se tiče regionalne samouprave, županije osnivači su Sisačko-moslavačka i Vukovarsko srijemska. U nastavku donosimo pregled situacije po domovima – kapacitete, cijene, usluge koje se osiguravaju i koliko se čeka na smještaj….(Vedrana Humski)

DRŽAVNI DOMOVI ZA STARIJE

U Republici Hrvatskoj postoje tri državna doma za starije osobe; Dom za starije i nemoćne osobe Oklaj ima utvrđeni kapacitet 86 mjesta. Cijena smještaja u ovom domu utvrđena je po korisniku mjesečno i to 371,62 eura (za pokretne osobe), 424,71 euro (za polupokretne osobe), 464,53 (za nepokretne osobe) te dodatak od 0,93 eura (za posebnu prehranu).

Dom za starije i nemoćne osobe „Majka Marija Petković“ Blato ima utvrđeni kapacitet od 49 mjesta. Cijena smještaja u ovom domu po korisniku mjesečno iznosi 387,68 eura (za pokretne osobe u dvokrevetnoj sobi), 427,5 eura (za pokretne osobe u jednokrevetnoj sobi),441,57 eura (za nepokretne osobe u dvokrevetnoj sobi) te 461,48 eura (za nepokretne osobe u jednokrevetnoj sobi).

Dom za starije i nemoćne osobe i tjelesno ili mentalno oštećene osobe Metković ima utvrđeni kapacitet od 28 mjesta. Cijena smještaja za starije osobe iznosi 424,71 euro odnosno 464,53 eura  u apartmanima po korisniku mjesečno.

GRADSKI  DOMOVI ZA STARIJE

Grad Umag, Dom za starije i nemoćne osobe „Atilio Gamboc“

Dom je otvoren 6. svibnja 2014. godine, a financiran je isključivo novcem Grada Umaga, izgrađen je nadstandardno i većim dijelom namijenjen Umažanima. U njega je investirano oko 35 milijuna kuna, ali uz uređenje okoliša i izgradnju infrastrukture investicija je prešla 40 milijuna kuna. Zgrada je smještena na nekih 4.500 četvornih metara te ima 3.721 kvadrat korisne površine koja se prostire na tri etaže.

Korisnicima su na raspolaganju 24 jednokrevetne (dvije u stacionaru, 22 u stambenom dijelu), 23 dvokrevetne (14 u stacionaru, devet u stambenom dijelu) i osam trokrevetnih (samo u stacionaru) soba te dva apartmana. Ukupni kapacitet doma je 128 mjesta odnosno u stacionaru se mogu smjestiti 54 osobe, u stambenom dijelu 44 korisnika dok usluge dnevnog boravka može koristiti 30 osoba. Za građane Grada Umaga nema liste čekanja.

Ukupan proračun Doma iznosi 1,4 milijuna eura, a  ekonomske cijene mjesečnog smještaja variraju od 900 do 1700 eura. Preciznije, u stacionarnom dijelu smještaj korisnika u trokrevetnoj sobi stoji 900, u dvokrevetnoj 1000, a u jednokrevetnoj 1200 eura dok u stambenom dijelu nema smještaja u trokrevetnim sobama, za dvokrevetnu valja izdvojiti 1000 eura,  jednokrevetnu 1200 te za apartman 1700 eura.

Svaki umirovljenik koji zadovoljava uvjete ostvaruje mogućnost smještaja u domove za starije i nemoćne. Na području Istre postoje četiri doma za starije i nemoćne koji su u nadležnosti Istarske županije, odnosno u mreži sufinanciranja države. Grad Umag, sukladno zakonu,  sufinancira rad navedenih domova, a umaški umirovljenici ostvaruju pravo smještaja. Kako navode iz umaške gradske uprave, zbog dugogodišnjih čekanja na red u istarske domove te činjenice da neki umirovljenici nikada ne dočekaju svoj red, krenuli su u samostalnu gradnju vlastitog objekta te je Umag jedan od rijetkih hrvatskih gradova osnivača doma za starije i nemoćne. Umirovljenici koji ispunjavaju uvjete imaju osiguranu mogućnost smještaja u dom, bez liste čekanja, uz najmodernije uvjete, skrb i uslugu, ističu.

Trošak funkcioniranja umaškog Doma u nadležnosti je Grada i samog korisnika. Kako bi pomogli svojim umirovljenicima sufinancirati realni trošak smještaja, skrbi i usluge, Grad je osigurao neke pogodnosti pa tako korisnici čiji prosječni mjesečni prihodi u posljednja tri mjeseca prije podnošenja zahtjeva iznose do 300 eura mogu ostvariti potporu u iznosu od 55 posto osnovne cijene smještaja, oni s primanjima od 300,01 do 550 eura imaju pravo na potporu u iznosu od 40 posto, od 550,01 do 800 eura mogu imati cijenu nižu do 30 posto, korisnici čiji su prihodi od 800,01 do 1000 eura mogu računati na potporu u iznosu od 10 posto.

Uz to, osobe koje s Gradom sklope ugovor o doživotnom uzdržavanju ostvaruju pravo na sufinanciranje smještaja i boravka u Domu u iznosu od 100 posto od osnovne cijene smještaja pod uvjetima utvrđenima Pravilnikom.

Ukratko, mjesečna cijena smještaju u Domu, a koju plaćaju korisnici ovisna je o iznosu sufinanciranja utvrđenog na temelju ranijih primanja korisnika, odnosno, od ekonomske cijene oduzima se postotak koji sufinancira Grad.

Iz Grada Umaga kažu kako u vezi samih cijena tijekom protekle dvije godine nije bilo značajnijih povećanja, a da će eventualne korekcije u budućnosti ovisiti o gospodarskim kretanjima na tržištu i povećanju troškova.

Umaški Dom za starije i nemoćne osobe, osim skrbi o korisnicima smještenima u Domu, skrbi i o korisnicima koji u njega dolaze isključivo tijekom dana (u dnevni centar), korisnicima koji su još uvijek u stanju samostalno živjeti i ne žele koristiti usluge dnevnog centra, na način da im se nudi usluga pomoć u kući, a određenom broju građana vrši i dostavu toplog obroka.

 

Grad Zagreb, Dom za starije osobe „Park“, podružnica Lašćinska 

Jedini dom za starije osobe Grada Zagreba kojeg je ujedno Grad i osnivač podružnica je Doma za starije osobe „Park“ na Lašćini. Objekt doma za starije osobe čiju je izgradnju i opremanje, u iznosu od 112.068.550,76 kuna (odnosno 14.874.052,79 eura), financirao Grad Zagreb započeo je s radom 2017. godine. Iz Grada Zagreba kažu kako izgradnja domova za starije osobe nije definirana prioritetom u programskim dokumentima za korištenje fondova EU u Republici Hrvatskoj te nije bilo dostupnih natječaja za tu namjenu te je Grad stoga u potpunosti financirao i opremio spomenuti objekt.

Podružnica Lašćinska ima smještajni kapacitet za 200 osoba, od toga 60 na stambenom dijelu (42 jednokrevetne i devet dvokrevetnih soba), 116 mjesta na odjelu za pojačanu njegu (34 jednokrevetne i 41 dvokrevetna soba) te 24 mjesta za osobe oboljele od Alzheimerove demencije i drugih demencija kojima se usluga smještaja pruža u okviru dva specijalizirana odjela (osam jednokrevetnih i osam dvokrevetnih soba).

U nadležnosti Grada Zagreba 11 je domova za starije osobe koji uslugu smještaja pružaju u 17 objekata s ukupnim kapacitetom za četiri tisuće korisnika. Broj zainteresiranih osoba za smještaj u gradskim domovima za starije osobe već dužni niz godina kreće se oko 10 tisuća dok je oko 2.500 osoba stvarno zainteresirano za smještaj i to u odjelima za pojačanu njegu. U ovoj brojci, kažu iz Gradske uprave, uključene su i osobe koje su podnijele zahtjev u više od jednog gradskog doma. Naime, jedna osoba može se kandidirati za smještaj u više domova te se nalazi na listi kandidata u svim domovima u kojima je podnijela zahtjev. Također, pravo na podnošenje zamolbe za smještaj nije ograničeno samo na građane Grada Zagreba, stoga zahtjeve podnose i starije osobe s prebivalištem izvan Zagreba.

Osim navedenog, treba reći kako nemali broj podnositelja zahtjeva prolongira realizaciju smještaja, drugim riječima odbija ponuđeni smještaj i to uglavnom iz razloga što još uvijek nisu u potrebi za institucionalnim zbrinjavanjem te su poziv podnijeli s namjerom „rezervacije“ mjesta. Velika brojka zainteresiranih za smještaj posljedica je nedostatnih te nepostojećih smještajnih kapaciteta drugih ustanova koje bi skrbile o osobama s invaliditetom te ustanova za produljeno liječenje odnosno palijativnu skrb. Zbog svega navedenog, duljina čekanja ovisi o više faktora te nije moguće izričito definirati vrijeme čekanja na smještaj.

Domovi za starije osobe u nadležnosti Grada Zagreba nositelji su najvećeg broja smještajnih kapaciteta za starije osobe (62 % kapaciteta svih pružatelja socijalne usluge smještaja). S obzirom na to da usluge koje domovi čija su osnivačka prava prenesena na Grad Zagreb (decentralizirani domovi)  nemaju ekonomsku cijenu, Grad Zagreb osigurava sredstva kako bi se osigurala redovitost poslovanja ustanova. U 2023. godini osigurana su sredstva u iznosu 2.113.350 eura temeljem Odluke o minimalnim financijskim standardima, kriterijima i mjerilima za decentralizirano financiranje domova za starije osobe u 2023. godini, koju donosi Vlada Republike Hrvatske te sredstva za pojačani standard u iznosu 3.916.000 eura. U cilju što dužeg života starijih sugrađana u vlastitom domu Grad Zagreb od 2004. godine osigurava sredstva za provedbu aktivnosti pod nazivom Gerontološki centri Grada Zagreba –  Program podrške u lokalnoj zajednici  te je za ovu godinu osigurano 559.300 eura.

Pored navedenog, Grad Zagreb osigurava sredstva za adaptaciju i sanaciju domova za starije osobe u okviru Programa radova kapitalnih ulaganja u objekte za društvene djelatnosti i u obnovu objekata oštećenih potresom u Gradu Zagrebu, a za što je u ovoj godini izdvojeno  1.346.000 eura.

Zaključkom o cijenama usluga u domovima za starije osobe čija je osnivačka prava preuzeo Grad Zagreb definirane su cijene svih usluga koje pružaju takvi domovi. Cijene usluga smještaja u decentraliziranim domovima ispod su ekonomskih cijena za cca 40 posto. Uslugu smještaja u domovima za starije osobe sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi podmiruje u cijelosti ili djelomično Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike temeljem rješenja Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

Cijena usluga smještaja razlikuje se u domovima ovisno o prostornim uvjetima, opremljenosti te ostalim troškovima poslovanja ustanove te se prikazuje raspon cijena usluga smještaja u decentraliziranim domovima na način najviša-najniža cijena ovisno o stupnju usluge i vrsti sobe.

Prvi stupanj usluge pruža se funkcionalno neovisnom korisniku koji samostalno zadovoljava svoje potrebe te je smješten stambenom dijelu doma. Cijena usluge smještaja u jednokrevetnoj sobi u rasponu je od 325,17 eura do 448,60 eura; u dvokrevetnoj sobi od 262,79 eura do 411,44 eura; u trokrevetnoj sobi od 233,59 eura do 335,79 eura. Drugi stupanj usluge pruža se djelomično ovisnom korisniku kojemu je potrebna pripomoć pri zadovoljenju osnovnih potreba, a ukoliko se pruža u jednokrevetnoj sobi raspon cijena usluge je od 391,53 eura do 518,95 eura; u dvokrevetnoj od 330,48 eura do 456,57 eura; u trokrevetnoj sobi od 306,59 do 411,44 eura. Treći stupanj usluge pruža se funkcionalno ovisnom korisniku kojem je potrebna pomoć druge osobe u zadovoljenju svih potreba u punom opsegu. Cijena usluga trećeg stupnja u jednokrevetnoj sobi iznosi od 480,46 eura do 564,07 eura; u dvokrevetnoj sobi od 370,30 eura do 500,36 eura; u trokrevetnoj sobi od 355,70 eura do 453,91 eura. Četvrti stupanj usluge pruža se funkcionalno ovisnom korisniku kojem je zbog Alzheimerove demencije ili drugih demencija (srednji/srednje teški stadij bolesti) potrebna pomoć i nadzor druge osobe u zadovoljenju svih potreba u punom opsegu, a trenutno se osigurava u četiri doma (Dom za starije osobe Medveščak, Maksimir, Park i Sveta Ana) s kapacitetom za 84 korisnika. Za četvrti stupanj usluge utvrđena je jedinstvena cijena za sve domove za starije osobe u nadležnosti Grada Zagreba i to 995,42 eura za smještaj u jednokrevetnoj sobi te 929,06 eura za smještaj u dvokrevetnoj sobi.

Gradski domovi u sklopu stalnog smještaja osiguravaju cjelovitu skrb starijim osobama koja obuhvaća stanovanje, prehranu, održavanje osobne higijene, brigu o zdravlju, njegu, radne aktivnosti i korištenje slobodnog vremena. Osim usluge stalnog smještaja, domovi pružaju i izvaninstitucijske usluge (pomoći u kući, a tri doma pružaju i uslugu boravka) usmjerene na korisnike koji ostaju u svojoj obitelji, ali zbog starosti i/ili narušenog zdravstvenog stanja nisu u mogućnosti samostalno zadovoljavati određene životne potrebe. Grad Zagreb osigurava i dodatne izvaninstitucijske usluge, odnosno socijalne usluge u širem smislu za još 3 000 osoba starije životne dobi u okviru Programa podrške u lokalnoj zajednici „Gerontološki centri Grada Zagreba“. Riječ je o prepoznatljivom zagrebačkom modelu skrbi za starije osobe koji umirovljenicima i starijim sugrađanima omogućava zadovoljavanje različitih potreba u njihovoj lokalnoj zajednici, a provodi se kroz pomoć u zadovoljavanju egzistencijalnih potreba (pomoć u kući i posudionica ortopedskih pomagala), brojne sportsko-rekreacijske, kulturno-zabavne i radno-kreativne aktivnosti, savjetovališni rad i preventivno-zdravstvene aktivnosti.

Kako navode iz zagrebačke gradske uprave, Grad nije podizao cijene usluga (uključujući smještaj i druge usluge) u domovima za starije osobe kojima je osnivač od lipnja 2018. godine unatoč znatnim povećanjima rashoda s kojima su domovi svakodnevno suočeni, a koji su uzrokovani porastom cijena troškova života, prije svega energenata i prehrambenih namirnica, ali i drugih čimbenika koji znatno utječu na povećanje rashoda navedenih ustanova, a koji uvelike utječe na njihovo poslovanje. Spomenimo samo uvećane troškove u svrhu osiguravanja epidemioloških mjera te istovremeno troškova sanacije uslijed oštećenja uzrokovanih potresom.

Kontinuirano se prati ekonomska situacija te analizira poslovanje domova za starije osobe kao i svih relevantnih čimbenika koji utječu na njihovo funkcioniranje. Nastoji se iznaći odgovarajuća rješenja kako se ne bi opteretili korisnici usluge smještaja i obveznici uzdržavanja korisnika odnosno osobe koje su se obvezale na podmirenje troškova smještaja. 

Grad Zagreb u rujnu je otvorio novi Dom za starije u Markuševcu

Novi  Dom za starije osobe u Markuševcu djelovat  će kao područni objekt Doma za starije osobe u Dubravi. Ukupna površina doma iznosi oko 4 000 četvornih metara te  ima kapacitet za 92 korisnika. Kako je navedeno prilikom otvorenja doma,  dvanaest kreveta predviđeno je za osobe s Alzheimerovom bolešću i drugim demencijama. Starije će osobe biti smještene u 34 jednokrevetne i 23 dvokrevetne sobe, a na raspolaganju će im biti zajedničke prostorije, kuhinja, ambulanta i popratni sadržaji. Izgradnja doma koštala je devet milijuna eura. Najavljeno je i da će cijene smještaja u novom domu biti  jednake onima u posljednjem otvorenom domu u Zagrebu, ispostavi Doma Park na Lašćini. Istaknuto je i kako se cijene neće dizati iako domovi u Zagrebu bilježe gubitke već će se oni nadomjestiti iz gradskog proračuna te će se na taj način dati doprinos starijim građanima u borbi protiv inflacije.

Prigodom otvorenja Doma u Markuševcu najavljeno je i da se radi na projektu za izgradnju još jednom doma za starije u Dubravi te da je u tijeku priprema za još jedan dom na zapadu grada. Istom prilikom rečeno je i da je jedan od uvjeta za dobivanje smještaja u novom domu registrirano prebivalište u Zagrebu od najmanje 10 godina, a prednost će dobiti osobe za koje će komisija procijeniti temeljem zdravstvenim i drugih kriterija da ispunjavaju kriterije.

Grad Daruvar, Dom za starije i nemoćne osobe „Ljudevit pl. Janković“ 

Zgrada u kojoj se danas nalazi Dom za starije i nemoćne osobe nekada je bio samostan u kojem su boravile sestre Milosrdnice. Kada je Dom započeo s radom, u dijelu zgrade još su uvijek boravile časne sestre koje su u međuvremenu preselile u obližnji samostan, a Grad je otkupio taj dio za 464.529,83 eura te tako proširio smještajni kapacitet ustanove. Tijekom godina ulagala su se značajna sredstva u uređenje, opremanje i širenje, navode iz gradske uprave, a 2015. godine pristupilo se uređenju drugog kata objekta Doma, gdje su izvedeni radovi u iznosu od 81.046,35 eura od čega je tadašnje Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU sudjelovalo u sufinanciranju u iznosu od 55.345,41 euro. Tijekom 2017. godine adaptiran je prvi kat objekta na što je utrošeno 18.310,32 eura, a navedeno je popraćeno tehničkom i projektnom dokumentacijom u iznosu od preko 31 tisuću eura.

U dom se može smjestiti 46 korisnika; na raspolaganju su četiri jednokrevetne sobe, sedam dvokrevetnih, osam trokrevetnih i jedna četverokrevetna. Na smještaj se u prosjeku čeka od jednog do tri mjeseca.

U ovoj godini Grad planira izdvojiti 155.551,13 eura za funkcioniranje Doma dok je prošle godine u tu svrhu bilo izdvojeno 141.217,07 eura.

Ekonomska cijena mjesečnog smještaja u domu iznosi 900 eura, a Grad sufinancira smještaj korisnika s područja Grada Daruvara s 40 eura mjesečno te također sufinancira rad ustanove za razliku ekonomske cijene i cijene koju plaćaju korisnici. Cijena smještaja za korisnike ovisi o njihovom zdravstvenom stanju, stupnju njege, vrsti sobe, a kreću se od 640 do 700 eura.

Kako su naveli iz daruvarske gradske uprave, tijekom protekle dvije godine cijena smještaja se podizala u skladu s ekonomskom situacijom na tržištu. Što se tiče dodatnih usluga, Dom pruža i isporuku toplih obroka, najam medicinske opreme, pranje rublja, pomoć u kući te uslugu prijevoza na području Grada Daruvara.

ŽUPANIJSKI DOMOVI ZA STARIJE

Sisačko-moslavačka županija

Kako su naglasili iz županijske uprave, briga o umirovljenicima i starijim sugrađanima, jedan im je od  prioriteta, a to potvrđuju brojni projekti obnove i proširenje kapaciteta postojećih domova za starije osobe. Tako je nedavno u potpunosti završena obnova Doma za starije osobe Sisak čija je zgrada bila oštećena u potresu, financirana sredstvima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje  u iznosu oko 1,3 milijuna eura. Osim obnove i uređenja postojećih domova, navode kako će se u idućem razdoblju značajno  povećati i kapaciteti domova za starije osobe. Takvim pristupom Sisačko-moslavačka županija će omogućiti još više mjesta u domovima.

Županija je kupila objekt na području Sisak-Capraga za koji je trenutno u izradi projektna dokumentacija nakon čega počinju radovi uređenja čime će se dodatno proširiti kapacitet Doma za starije osobe Sisak za novih 70-ak korisnika. Petrinjski Dom za starije osobe također je oštećen u potresu. Do sada je izvršena konstrukcijska obnova, a u tijeku su  radovi nekonstrukcijske obnove ukupne vrijednosti oko 1,5 milijuna eura koju će financirati HZMO. Završeni su radovi na cjelovitoj obnovi Doma za starije osobe Glina ukupne vrijednosti oko 1,2 milijuna eura koja se financira iz državnog proračuna.

Sisačko-moslavačka županija, sredstvima iz županijskog proračuna, uređuje prvi dom za starije osobe koji će biti smješten u neiskorištenom dijelu Doma zdravlja u Kutini za umirovljenike s moslavačkog područja. U tijeku su radovi uređenja prostora u kojem će biti smješteno 50 korisnika.

Petrinja, Dom za starije osobe „Petrinja“

Objekt Doma za starije i nemoćne osobe „Petrinja“, koji je u vlasništvu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje,  građen je u dvije faze. U prvoj fazi 1970. izgrađen je stari dio zgrade, a novi je dograđen  1980. godine. Zgrada Doma, kako je ranije naznačeno, jako je oštećena u katastrofalnom potresu koji je krajem 2020. godine pogodio Petrinju, a vlasnik objekta HZMO vodi sve postupke i financiranje obnove koja još uvijek traje. Intencija vlasnika je da po završenoj obnovi, objekt preda u vlasništvo Sisačko-moslavačke županije.

Nakon obnove kapacitet Doma će ostati isti, a on je 188 korisnika u 99 jednokrevetnih soba, 43 dvokrevetne sobe i jednoj trokrevetnoj sobi. Na listi čekanja  trenutno je 410 potencijalnih korisnika Doma, a kandidati s prioritetne liste čekanja (hrvatski branitelji, korisnici Zavoda za socijalnu skrb i korisnici  usluge pomoć u kući) na smještaj čekaju od tri do šest mjeseci, dok korisnici s redovne liste na smještaj čekaju od tri do pet godina. Kako su korisnici trenutno smješteni u Topuskom (75) i Šašu kod Sunje (19), završetkom obnove Doma značajno će se smanjiti lista čekanja.

Na godišnjoj razini Sisačko-moslavačka županija djelatnost Doma financira s 570.437,50 eura iz decentraliziranih sredstava te 113.700,00 eura vlastitih sredstava.

U aktualnim uvjetima poslovanja uz trenutne cijene energenata i još uvijek prisutnu inflaciju od preko 10 posto, prosječna ekonomska cijena mjesečnog smještaja iznosila bi cca 760 eura mjesečno. Županija ne sufinancira smještaj korisnika, budući da tu ulogu prema svojim kriterijima ima Zavod za socijalnu skrb, koji ovisno o kategorijama korisnika financira u potpunosti ili sufinancira smještaj korisnika u Dom. U Domu „Petrinja“ trenutno je prosječna cijena smještaja od 250 do 300 eura mjesečno, ovisno o broju kreveta u sobi, zdravstvenom stanju korisnika i potrebnim stupnjevima njege. Dom još uvijek smješta korisnike po cijenama iz 2018. godine.

Pored usluge smještaja, Dom „Petrinja“ ima i uslugu pomoć u kući koja podrazumijeva pripremu i dostavu obroka vanjskim korisnicima te pranje i glačanje rublja.

Sisak, Dom za starije osobe „Sisak“

Ovaj Dom izgrađen je samodoprinosom građana 1989. godine. U njemu je 240 korisnika smještenih u 96 jednokrevetnih, 49 dvokrevetnih i 15 višekrevetnih soba. Listu čekanja sačinjava oko pet tisuća potencijalnih korisnika, prosjek čekanja na smještaj oko pet je godina, što će se, kako najavljuju iz županijske uprave, smanjiti dodatnim proširenjem kapaciteta. Kako je već navedeno, Sisačko-moslavačka županija kreće u uređenje Doma na području Sisak-Capraga čime će se proširiti kapacitet Doma za starije osobe „Sisak“ za novih  70-ak korisnika.

Iz svog proračuna Sisačko-moslavačka županija izdvaja 107.492,00 eura uz 642.074,00 eura decentraliziranih sredstava. Ekonomska cijena mjesečnog smještaja je 850,96 eura, a prosječna cijena smještaja u Domu iznosi 444,50 eura. Zadnja korekcija cijena bila je 1. siječnja 2021. godine.

Dom pruža uslugu dostave obroka korisnicima, dnevnog boravka te posebnu uslugu za osobe oboljele od demencije. Naime, u Domu za starije osobe Sisak otvoren je i Odjel za Alzheimerovu demenciju i ostale demencije u kojem je smješteno 14 korisnika. Uz to, otvoren je i novi Odjel za fizioterapiju, kako ističu u Županiji – najmoderniji takav odjel u Hrvatskoj. S ciljem poboljšanja pružanja usluga korisnicima, Dom za starije osobe „Sisak“ u suradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom cijelu jednu etažu uredio je za provođenje još kvalitetnije usluge fizikalne terapije za korisnike ustanove.

Glina, Dom za starije osobe „Glina“

Dom za starije osobe u Glini izgrađen je u sklopu Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja kojeg u Republici Hrvatskoj provodi Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Izgradnjom i opremanjem jednog od najmodernijeg domova za starije osobe u Republici Hrvatskoj, omogućeno je trajno zbrinjavanje najranjivijih kategorija korisnika prognanika, povratnika i izbjeglica, koji su do sada bili korisnici organiziranog smještaja u Republici Hrvatskoj. Kako napominju iz Županije, prelaskom u sustav socijalne skrbi i preseljenjem u ovaj dom, adekvatno su zbrinuti posljednji korisnici koji su do sada bili smješteni u organiziranom smještaju.

Opremanje i izgradnja ovog doma, ukupne vrijednosti gotovo 31 milijun kuna, realizirana je donatorskim sredstvima iz Fonda Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, prije svega donatorskim sredstvima Europske unije, Sjedinjenih Američkih Država te drugih donatora, uz nacionalno sufinanciranje iz državnog proračuna u visini od 25% ukupne vrijednosti projekta.

Kapacitet Doma je 79 mjesta i ima šest  jednokrevetnih, 23 dvokrevetne i devet trokrevetnih soba. Lista čekanja za smještaj je do 100 korisnika, a u prosjeku se čeka tri mjeseca do godine dana. Sisačko-moslavačka županija na godišnjoj razini izdvaja 113.161,20 eura godišnje za funkcioniranje Doma. Ekonomska cijena mjesečnog smještaja u prosjeku je 680 eura. Za pokretnog korisnika iznosi 510 eura, za polupokretnog 689 eura i nepokretnog korisnika 814 odnosno 938 eura. Osnovna cijena koju plaća  korisnik je 460 eura. Ta se cijena povećava ovisno o stupnju njege i ovisno o broju kreveta, za njegu teže pokretnih korisnika dodatak je 46 eura, a za njegu nepokretnog korisnika 66 eura. Za jednokrevetnu sobu dodatak je 53 eura, a za dvokrevetnu sobu je 26 eura.

Cijene smještaja nisu se povećavale posljednje dvije godine jer su korisnici nakon potresa  izmješteni u Lječilište Topusko.

U sklopu Doma djeluje socijalna služba kao mjesto prvog kontakta budućih korisnika s djelatnicima Doma, koja vodi kulturno-zabavne i društvene aktivnosti te organizira izlete i posjete kulturnim i drugim manifestacijama. Korisnici su uključeni u različite radionice i vježbaonice, pjevački zbor, likovne i dramske radionice informatičke radionice, tjelovježba. U Domu je i ambulanta primarne zdravstvene zaštite.

Iz Županije naglašavaju kako se uz proširenje kapaciteta u svim dijelovima županije proširuju  i kapaciteti izvaninstitucionalne  skrbi,  kao što je pomoć u kući i program dnevnog boravka, čime će biti obuhvaćen veliki broj korisnika, čime se prevenira institucionalizacija.

Osječko-baranjska županija

Sredstva za decentralizirane funkcije domova za starije i nemoćne osobe kojima je osnivač Osječko-baranjska županija u ovoj godini iznose 2.324.094 eura i osigurana su u Proračunu Županije za sufinanciranje rashoda za plaće rashoda za materijalne i financijske izdatke te rashode za nabavu nefinancijske imovine i hitne intervencije investicijskog i tekućeg održavanja, obrazložili su iz Županije.

Osim navedenih decentraliziranih sredstava, Županija financijski pomaže domovima sukladno potrebama i zahtjevima. Ekonomska cijena mjesečnog smještaja u domovima kojima je ova županija osnivač kreće se u rasponu od 600 do 800 eura. Županija ne sufinancira smještaj korisnicima domova. 

Đakovo, Dom za starije i nemoćne „Đakovo“ 

Ukupan kapacitet Doma je 240 mjesta. U stambenom dijelu nalazi se sedam dvokrevetnih apartmana te 37 dvokrevetnih i 31 jednokrevetna soba. Stacionarni dio sadrži 41 dvokrevetnu i četiri trokrevetne sobe, a u polustacionaru se nalazi 14 dvokrevetnih soba. Zaprimljenih zahtjeva na čekanju trenutno je 2212 a čeka se prosječno tri godine, ovisno o vrsti smještaja.

Cijena koju mjesečno plaćaju korisnici kreće se od 773,53 do 500,76 eura, odnosno, za dvokrevetnu sobu s balkonom korisnici trebaju izdvojiti 354,77, a ukoliko soba ima i vlastitu kupaonicu to će ih stajati 363,53 eura. Za jednokrevetnu sobu u potkrovlju platit će 369,37 eura, a za jednokrevetnu s balkonom 388,35 eura. Za stacionar će dati 427,77 eura, a ukoliko je riječ o novom stacionaru, cijena je 500,76 eura. Za dvokrevetni apartman platit će se 446,74 eura dok će za jednokrevetni apartman korisnik izdvojiti 486,16 eura.

Korisnicima su na raspolaganju i različite dodatne usluge poput dijetalne prehrane što košta 37,03 eura mjesečno, dodatka za njegu funkcionalno ovisnog korisnika za što treba platiti 75,92 eura, ručak za korisnika bez smještaja po obroku će se platiti 3,05 eura dok je dodatak za serviranje hrane u sobi po obroku 0,66 eura. Za sat njege u kući izdvojit će se 5,31 euro, a  dovoz hrane po obroku korisnika stoji 0,93 eura.

Dom je podizao cijenu smještaja u dva navrata tijekom 2022. godine, a trenutni cjenik je važeći od 01. srpnja 2022. godine. Za sada nije u planu novo podizanje cijena. Osim usluge smještaja Dom je licenciran za pružanje usluge pomoći u kući u okviru koje se pripremaju i dostavljaju topli obroci.

Osijek, Dom za starije i nemoćne „Osijek“

Ukupan kapacitet Doma je 353 mjesta što podrazumijeva 177 jednokrevetnih, 56 dvokrevetnih i 14 trokrevetnih soba te 23 apartmana. Zaprimljenih zahtjeva na čekanju je trenutno 1904, a čeka se u prosjeku 10 godina. Osobe koje ostvaruju pravo na prioritetni smještaj ne moraju čekati toliko dugo (osobe koje ostvaruju pravo sukladno Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji te Zakonu o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata i osobe koje imaju rješenje Hrvatskog zavoda za socijalni rad).

Cijena koju mjesečno plaćaju korisnici kreće se od 325,17 pa do 569,38 eura. U Domu I. za jednokrevetnu sobu bez vlastitog kupatila stanar će izdvojiti 345,08 eura, a za onu s kupatilom platit će 384,90 eura. Za dvokrevetnu sobu bez balkona u stacionaru će se morati izdvojiti 379,59 eura,  smještaj u stacionaru s pojačanom njegom korisnika će stajati 459,88 eura, a za smještaj u jednokrevetnoj sobi i uz pojačanu njegu u stacionaru valja izdvojiti 474,48 eura. U Domu II. za dvokrevetnu sobu u stacionaru platit će se 364,99, a za jednokrevetnu 408,79 eura dok će  smještaj s pojačanom njegom stajati 459,88 eura. U depadansi su cijene sljedeće;  dvokrevetna soba u prizemlju i bez  balkona stoji 325,17 eura dok je dvokrevetna soba s balkonom na 1. i 2. katu 331,81 eura,  jednokrevetna soba u prizemlju i bez balkona stoji 371,62 eura, jednokrevetna soba s balkonom na 1. i 2. katu stoji 398,17 eura. Za dvokrevetni apartman u prizemlju i bez balkona korisnik će izdvojiti 379,59 eura, a za onaj s balkonom na 1. i 2. katu dat će 408,79 eura. Jednokrevetni apartman nešto je skuplji te, ukoliko je bez balkona odnosno u prizemlju, košta 423,39 eura mjesečno, a onaj s balkonom odnosno na 1. i 2. katu korisnika će stajati 452,58 eura. Za opciju “apartman + “, ukoliko su dvije osobe u apartmanu pojedinačno plaćaju 542,84 eura, dok će jedna osoba u apartmanu + uslugu platiti 569,38 eura.

U ponudi su i dodatne usluge pa se tako za dijabetičku prehranu plaća 33,18 eura, za uslugu čišćenja (za vanjske korisnike) valja izdvojiti 5,31 euro po satu, ručak će vanjske korisnike stajati 2,92 eura, a ukoliko ručak uključuje i dostavu cijena će iznositi 4,25 eura.

Dom je podizao cijene u protekle dvije godine dva puta i to 1. siječnja 2022. godine i 1. srpnja 2022. godine u prosjeku za 8-9 posto. Za sada ne planira ponovno poskupljivati. Osim usluge smještaja, Dom je licenciran za pružanje usluge pomoći u kući u okviru koje se pripremaju i dostavljaju topli obroci za prosječno 50 korisnika.

Beli Manastir, Dom za starije i nemoćne „Beli Manastir“

Ukupan kapacitet Doma je 180 mjesta. U sklopu Doma nalazi se 16 jednokrevetnih soba, 44 dvokrevetne i 12 trokrevetnih. Zaprimljenih zahtjeva na čekanju trenutno je 355, od čega za stambeni dio 240 osoba, a prosjek čekanja je četiri godine. Na polustacionar čeka 55 osoba, prosjek čekanja je dvije godine dok je za stacionar na listi 60 osoba, a prosječno se čeka jedna godina.

Cijena koju mjesečno plaćaju korisnici za trokrevetnu sobu sa zajedničkom kupaonicom iznosi 316,28 eura, dvokrevetna sa zajedničkom kupaonicom stajat će ih 333,67 eura, dvokrevetna s vlastitom kupaonicom i balkonom košta 366,18 eura, jednokrevetna sa zajedničkom kupaonicom je 364,46 eura dok za jednokrevetnu s vlastitom kupaonicom i balkonom valjda izdvojiti 396,97 eura. I ovaj dom nudi dodatne usluge pa se tako za njegu teže pokretnih korisnika mora osigurati 60,26 eura, njega nepokretnih korisnika dodatno će koštati 91,71 euro, a dijetalna prehrana 40,07 eura.

Dom je  podizao cijene smještaja u siječnju i srpnju 2022. godine po 10 posto. Za sada ne planira ponovno podizati cijene. Osim usluge smještaja Dom je licenciran za pružanje usluge pomoći u kući u okviru koje se pripremaju i dostavljaju topli obroci.

Vukovarsko-srijemska županija

Vinkovci, Dom za starije i nemoćne osobe „Vinkovci“ 

Dom se sastoji od dva dijela; starog koji je izgrađen 1990. godine i gdje je iznos ulaganja 3.578.077,00 eura i novog (depadansa) u koji je uloženo 2.051.156,00 eura. Izgradnja Doma financirana je proračunskim sredstvima (većim dijelom iz državnog proračuna, a manjim iz vlastitih sredstava). Kapacitet doma je 220 mjesta, a raspolaže sa 115 jednokrevetnih i 54 dvokrevetne sobe te dva apartmana.

Na listi čekanja je oko 720 osoba (od toga bi njih 120 uslugu koristilo odmah), a na smještaj se u stacionarnom dijelu čeka od pet do osam godina dok se na uslugu smještaja u stambenom dijelu čeka od dvije do tri godine.

Dom se financira iz prihoda za posebne namjene (uplate korisnika) i decentraliziranog financiranja domova za starije i nemoćne osobe te županijskih izvornih sredstava. U 2022. godini Županija je doznačila 6.426.011,39 kuna. Za 2023. planirani iznos decentraliziranih sredstava je 819.697,00 eura.

Ekonomska cijena smještaja iznosi oko 850 eura dok je cijena za korisnike od 350,39 do 481,78 eura, ovisno o vrsti smještaja i sobe. Županija ne sufinancira određene kategorije smještaja. Kako navode iz Županije, cijene su podizane tijekom protekle dvije godine sukladno situaciji na tržištu, a o ekonomskim i financijskim pokazateljima ovisit će i namjera u vezi budućeg podizanja cijena. Dodatne usluge koje Dom pruža su prijevoz korisnika i pratnja prilikom odlaska u zdravstvene ustanove.

Vukovar, Dom za starije i nemoćne osobe „Vukovar“ 

Dom je obnovljen iz temelja nakon što je u Domovinskom ratu u potpunosti bio srušen. Ukupni troškovi iznosili su oko 2.602.000,00 eura, od toga je gradnja iznosila 2.106.119,00 eura, a oprema 495.882.00 eura. Izgradnja Doma financira je proračunskim sredstvima državnog proračuna.

Kapacitet Doma je za 108 korisnika. Ukupno ima 49 soba za korisnike i to četiri jednokrevetne, 31 dvokrevetna i 14 trokrevetnih. Na listi čekanja nalazi se oko 320 zahtjeva i na smještaj se čeka do godinu dana.

Odlukom Vlade RH i Skupštine VSŽ o minimalnim financijskim standardima, kriterijima i mjerilima za decentralizirano financiranje domova i županijskih izvornih sredstava u 2022. godini Županiji je doznačeno 3.694.559,00 kuna. Za ovu godinu planirani iznos decentraliziranih sredstva je 477.081,00 eura.

Ekonomska cijena Doma iznosila bi oko 773,25 eura, najniža cijena smještaja u Domu iznosi za 1. stupanj 360 eura, a najviša za 4. stupanj 501 euro. Županija ne sufinancira određene kategorije korisnika.  Cijene smještaja u Domu povećane su od 1.12.2022. godine. Osim usluga smještaja Dom ima registrirano i pružanje usluga boravka te pomoći i njege u kući, ali zbog nedostatka prostora ne pruža te usluge.

Ilok, Dom za starije i nemoćne osobe „Ilok“ 

Zemljište i zgrade u kojem se nalazi Dom „Ilok“ u vlasništvu su Hrvatskog crvenog križa Zagreb koji je financirao izgradnju stacionara, kuhinje s restoranom, praonice rublja i postavljanje 40 montažnih kućica za smještaj pokretnih korisnika 1998. godine. Zbog potrebe povećanja kapaciteta smještaja u odjelu pojačane njege Dom je financirao dogradnju stacionara s kapacitetom od 55 kreveta u vrijednosti od 4,4 milijuna kuna. Od 2019. do 2021, godine izvršena je rekonstrukcija odjela za palijativnu skrb i ugradnja dizala u vrijednosti od oko milijun kuna što je financirano sredstvima EU fondova. Od 2020. do 2022. godine izvršena je rekonstrukcija pet paviljona za poludnevni i cjelodnevni boravak u vrijednosti od 4,7 milijuna  kuna, što je također financirano EU sredstvima. Nabavljeno je opreme i vozila od početka rada Doma u vrijednosti od 5,4 milijuna kuna, amortizirano je 3,2 milijuna kuna, a sadašnja vrijednost opreme i vozila je 2,2 milijuna kuna. Nabavljeni inventar Županija je financirala iz vlastitih sredstava, zatim putem kredita i iz sredstava europskih fondova.

Kapacitet Doma 196 korisnika smještenih u 34 jednokrevetne, 39 dvokrevetnih i 28 trokrevetnih soba. Kako su nam odgovorili iz Županije, na smještaj u stambene jedinice trenutno nema liste čekanja dok je na jedinici pojačane njege lista čekanja oko 50 korisnika i čeka se smještaj od četiri do devet mjeseci. U prošloj godini Županija je doznačila za financiranje rada Doma 536.275,70 kuna, a planirani iznos financiranja za ovu godinu je 72.619,01 eura županijskih izvornih sredstava.

Ekonomska cijena smještaja iznosi 562,74 eura. Za prvi stupanj njege korisnici  plaćaju od 322 do 380 eura, za drugi stupanj od 438 do 453 eura i za treći od 453 do 468 eura. Posljednja promjena cijene smještaja bila je u kolovozu prošle godine. Dom osim navedenog pruža i usluge pomoći u kući.

Istarska županija

Socijalna skrb je, uz zdravstvo i obrazovanje, visoko na listi prioriteta Istarske županije što, kako navode iz županijske uprave, potvrđuju kapitalna ulaganja i konkretne brojke u njihovom proračunu. Naime, ukupne investicije u narednom trogodišnjem razdoblju za socijalnu skrb iznose 8.199.968,50 eura. Problem nedostatka smještajnih kapaciteta u domovima za starije osobe prisutan je na razini države, a Istarska županija kontinuirano radi na njegovom otklanjanju.

Stoga podsjećaju kako je 2020. godine završen projekt dogradnje i opremanja Doma za starije osobe „Domenico Pegolis“ u Rovinju što je investicija vrijedna preko 4,3 milijuna eura koju su zajednički i u jednakim omjerima sufinancirali Istarska županija i Grad Rovinj. Po jednakom principu, odvijaju se projekti izgradnje domova u Labinu (koji je završen i prvi korisnici se očekuju krajem godine) i Pazinu koje Županija, iako nije njihov osnivač, sufinancira s 50 posto. Županija sudjeluje i u sufinanciranju dogradnje Doma za starije u Buzetu. Uskoro kreću i radovi na dogradnji i proširenju Doma za starije osobe „A. Štiglić“ u Puli. Projekt, ukupne vrijednosti od 15 milijuna eura, obuhvaća i matičnu zgradu Doma u Krležinoj ulici, ali i Depandansu u Mažuranićevoj ulici, a sufinancirat će ga Istarska županija i Grad Pula.

Iz županijskog proračuna u ovoj je godini osigurano i 236.107,00 eura za sufinanciranje ugradnje dizala u Domu za starije osobe u Raši. Također, u ovoj godini Županija je osigurala i 333.836,87 eura za provedbu plana sufinanciranja četiri doma za starije osobe čiji je osnivač, a ista su namijenjena za isplate plaća i materijalnih prava radnika. Spomenimo i da Istarska županija sufinancira programe Pomoći u kući za Puljštinu, Pazinštinu, Labinštinu, Bujštinu, područje općine Lanišće i područje grada Buzeta, a za što je u ovoj godini osigurano ukupno 68.478.00 eura.

Pula, Dom za starije osobe „Alfredo Štiglić“

Ovaj Dom može primiti ukupno 171 korisnika (153 korisnika na lokaciji  Krležina 33 i 18 korisnika u odjelu za demencije na lokaciji  Mažuranićeva 10). Na lokaciji u Krležinoj raspolažu s ukupno 91 sobom od čega osam trokrevetnih, 46 dvokrevetnih i 37 jednokrevetnih, a na lokaciji u Mažuranićevoj ukupno je 11 soba, odnosno, sedam dvokrevetnih i četiri jednokrevetne.

Liste čekanja su duge, ovisno da li je zahtjev za jednokrevetnu ili dvokrevetnu sobu, a prosjek čekanja je otprilike 12 godina. U Pravilniku o prijemu i otpustu korisnika, koji je dostupan na mrežnoj stranici Doma navedeno je tko ostvaruje pravo prioritetnog smještaja.

Posljednja odluka o promjeni cijena usluga u ustanovi donesena je 18. siječnja ove godine, a stupila je na snagu 1. veljače, a prema kojoj su cijene smještaja povećane za 12,5 posto. Rashodi za zaposlene i materijalni rashodi se povećavaju. Iz Županije navode kako je Vlada donijela Odluku o isplati privremenog dodatka na plaću kao i Oduku o visini regresa za korištenje godišnjeg odmora što će ih dodatno opteretiti. Održavanje objekta, strojeva i sl. je poskupilo te je Ustanova mišljenja da će trebati povećati cijene jer u suprotnom neće moći poslovati. Zbog planiranih radova nadogradnje i adaptacije oba objekta, tijekom ove godine vjerojatno do novih povećanja cijena usluga neće doći, poručili su iz Županije.

Cijena smještaja u Domu ovisi o vrsti sobe (jednokrevetna bez tuša ili s tušem, dvokrevetna ili trokrevetna) te o stupnju usluge (I.,II., III. ili IV.). U objektu u Krležinoj 33 postoji 15 različitih cijena te se kreću od 394,19 do 591,28 eura, a u Mažuranićevoj je raspon od 804,80 do 837,60 eura.

Korisnici usluge smještaja imaju mogućnost sudjelovanja na raznim radionicama, poput kreativne radionice, radionice pletenja, keramičke radionice, pikada, bacanja koluta i sl.

Rovinj, Dom za starije i nemoćne „Domenico Pergolis“ 

Ovaj dom ima kapacitet za 160 korisnika smještenih u 104 sobe i to 55 jednokrevetnih, 42 dvokrevetne i sedam trokrevetnih. Na listama za smještaj nalazi se 800-tinjak korisnika koji su raspoređeni po pojedinačnim listama ovisno o svom zdravstvenom stanju (Odjel za demencije, Odjel pojačane njege, stambeni dio – jednokrevetna i dvokrevetna soba).

Posljednje povećanje cijena usluga bilo je 1. siječnja 2023. godine i to za 20 posto kao posljedica općeg povećanja cijena roba, energenata, usluga i sl. Trenutno se ne planiraju dodatna povećanja. 

Cijene se kreću od 465 do 640 eura, ovisno o stupnju usluge. Osim smještajnih jedinica, pruža se usluga pripreme i dostave obroka kao i dnevnog boravka.

Novigrad, Dom za starije osobe „Novigrad

Kapacitet doma je 173 korisnička mjesta raspoređena u 49 jednokrevetnih, 44 dvokrevetne i 12 trokrevetnih soba. Na listi čekanja nalaze se 362 osobe za smještaj o vlastitom trošku i 66 osoba na listi Centara za socijalnu skrb. Prednost pri ostvarivanju prava na smještaj imaju osobe sa statusom branitelja iz Domovinskog rata i članovi njihove obitelji.

Posljednja odluka o promjeni cijena usluga u ustanovi donesena je 24. studenog 2022., a stupila je na snagu s 1. siječnja ove godine. Prosječna cijena smještaja u Domu iznosi oko 600 eura mjesečno, ovisno o zdravstvenom stanju korisnika i sobi u kojoj je smješten.

Korisnici su uključeni u radno-terapijske aktivnosti prema osobnim željama i mogućnostima, primjerice vrtlarstvo, slikanje, pletenje, društvene igre, pjevanje i sl.

Raša, Dom za starije osobe „Raša“ 

U ovom Domu moguće je smjestiti 61 korisnika, a na raspolaganju su četiri jednokrevetne, 12 dvokrevetnih te 11 trokrevetnih soba. Na listama za smještaj trenutno je 195 osoba, a čeka se u prosjeku tri do četiri godine. Prednost imaju osobe koje se upućuju na smještaj rješenjem nadležnog Centra za socijalnu skrb ukoliko se traži hitni smještaj.

Posljednja odluka o promjeni cijena usluga u ustanovi donesena je 7. prosinca 2022. godine, stupila je na snagu 1.siječnja ove godine, a cijene smještaja povećane su za 20 posto. S obzirom na povećanja plaće javnim službenicima i rast cijena materijalnih troškova, naročito hrane, cijene koje se primjenjuju od početka ove godine nisu dostatne za podmirenje troškova rashoda. Iz ustanove ističu da će, ukoliko osnivač ili nadležno Ministarstvo ne nadoknade troškove za plaće, biti primorani ponovo dizati cijene.

Prijedlogom izmjena i dopuna proračuna Istarske županije, osnivač je predvidio dio potreba za plaće, što će značajno olakšati poslovanje, međutim i dalje nedostatno za ukupni trošak koji će se utrošiti do kraja godine, a sve slijedom odluke Vlade RH i dogovora koji postižu sa sindikatima javnih službi.

Prosječna cijena u Domu je 476 eura, a dodatne djelatnosti su Dnevni boravak te usluga Pomoć u kući, odnosno, organiziranje prehrane (dostava obroka).

 

Varaždinska županija

Varaždin, Dom za starije i nemoćne osobe „Varaždin“ 

Kapacitet Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin pogodan je za 360 korisnika koji su smješteni u stambenom dijelu Doma ili na Odjelu gerijatrijsko-zdravstvene njege, ovisno o stupnju pružanja usluge. U stambenom dijelu korisnici su smješteni u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama te u jednokrevetnim i dvokrevetnim garsonijerama. Usluga smještaja na Odjelu gerijatrijske njege pruža se u jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama.

Lista čekanja s 31. kolovozom iznosi 2.515 potencijalnih korisnika, a dužina čekanja ovisi o vrsti smještaja te osobnim željama potencijalnih korisnika.

Što se cijena tiče, na  Odjelu gerijatrijsko-zdravstvene njege za osobe kojima je potrebna pomoć i njega druge osobe trokrevetna soba će se platiti 501,69 eura, a čekanje je oko tri godine. Za dvokrevetnu sobu valja izdvojiti 557.44 eura, a čeka se oko četiri godine. Najskuplja je, jasno, jednokrevetna soba koja košta 653 eura, a u nju je smještaj moguć samo unutar ustanove odnosno preseljenjem iz dvokrevetne ili trokrevetne. U stambenom dijelu Doma dvokrevetna soba u starom dijelu objekta korisnike će stajati 404,80 eura i na nju će čekati oko tri godine, a dvokrevetna soba depandansa iznosi 525,58 eura i također obično podrazumijeva čekanje oko tri godine.  Za jednokrevetnu sobu u starom dijelu Doma treba platiti 501,60 eura i čekati više od pet godina, a isto toliko čeka se i na jednokrevetnu sobu depandanse koja košta 525,58 eura. Ekonomska cijena iznosi oko 796,34 eura.

U 2022. godini za Dom je iz proračuna Varaždinske županije osigurano ukupno 150.133,00 eura, od čega za Dnevni centar 12.573,50 eura. U 2023. godini za Dom je u proračunu planirano ukupno 331.806,00 eura, od čega za Dnevni centar 13.272,00 eura.

Županija ne sufinancira izravno pojedinačne vrste smještaja samim korisnicima, ali osigurava sredstva za plaće radnika, za radove koje je potrebno izvesti u Domu, kao i za opremu, tako da, kako navode u županijskoj upravi, u biti sudjeluje u sufinanciranju smještaja.  U protekle dvije godine cijene su podignute dva puta (1. veljače 2022. i 1. srpnja 2022.) zbog porasta cijena energenata, namirnica i svih ostalih potrepština. U naredno vrijeme nemaju namjeru podizati cijene smještaja u Domu. Dodatne usluge su dijetalna prehrana, serviranje hrane u sobu, prijevoz korisnika i kupanje u stambenom dijelu Doma.

Osim usluge smještaja u sklopu Doma, pruža se i usluga cjelodnevnog boravka u trajanju od 7  do 15 sati kojom se osiguravaju organizirane aktivnosti tijekom dana uz stručnu i drugu pomoć i podršku radi zadovoljavanja osnovnih i dodatnih životnih potreba korisnika.

Međimurska županija

Čakovec, Dom za starije i nemoćne osobe „Čakovec“ 

Međimurska županija osnivač je Doma za starije i nemoćne osobe u Čakovcu s depadansom, kapaciteta od 272 mjesta. Od toga u Domu su na raspolaganju 162 mjesta za korisnike II., III. i IV. stupnja usluge, dok depandansa ima kapacitet za 110 korisnika kojima se pružaju usluge I. i II. stupnja. Cijene stalnog smještaja formirane su prema navedenim stupnjevima kojima se određuje samostalnost osobe na osnovu zdravstvenog stanja, vrsta prehrane, itd. te se kreće u rasponu od 331,28 do 509,66 eura mjesečno.

Na kraju protekle godine u Domu je bilo smješteno 269 korisnika, među kojima je 128 korisnika starije od 85 godina. Od 269 korisnika smještenih u Domu na dan 31.12.2022, 250 ih je snosilo troškove u cijelosti samostalno ili uz podršku obveznika uzdržavanja, sukladno ugovorimo o smještaju, dok je za 16 korisnika cijenu snosilo nadležno ministarstvo, djelomično ili u cijelosti, a šest korisnika, smještenih rješenjem Centra za socijalnu skrb, cijenu podmiruju sami.

Potreba za dodatnim smještajnim kapacitetima za ljude treće životne dobi je i u Međimurskoj županiji velika, o čemu svjedoči podatak da je tijekom prošle godine županijski Dom primio 228 novih zahtjeva za smještaj. Ukupna lista čekanja s 31.12.2022. godine je 1.396 kandidata te se na smještaj prosječno čeka devet godina.

Iz Županije napominju kako su svjesni deficita smještajnih kapaciteta te su s najvećom općinom na svom području, Nedelišćem, pokrenuli projekt izgradnje centra za starije i nemoćne osobe koji će, uz smještajne kapacitete za nepokretne starije osobe, nuditi i izvaninstitucionalne usluge, od fizikalne terapije do pripreme i distribucije obroka i to za više od 300 osoba.

Tijekom 2022. godine u ustanovu je primljen 81 novi korisnik, a iz depandanse u stacionar premješteno 18 osoba. U navedenom razdoblju umrlo je 70 ljudi, a smještaj su otkazala samo tri korisnika. Uz smještaj, ustanova u depandansi nudi dnevni boravak namijenjen osobama oboljelima od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije. Tijekom trajanja EU projekta „Pruži ruku“, skrbilo se u ovom obliku usluga za 27 korisnika, a trenutno ih je 14, uz cijenu od 146 eura mjesečno. Dom obavlja i sporednu djelatnost vezanu uz najam poslovnih prostora (za frizerski salon i trgovinu mješovitom robom), a odlukom Međimurske županije prihodi od najma koriste se za tekuće i kapitalne izdatke ustanove.

Prihodi iz proračuna Međimurske županije (decentralizirana sredstva za 2022. godinu) dosegnula su iznos od 5.553,069 kuna, a iz prihoda od usluge dnevnog boravka te iz projekta „Pruži ruku“ ustanova je raspolagala s još 292.320,00 kuna. Međimurska županija svoju je ustanovu za starije i nemoćne osobe uključila u veliki ulagački ciklus energetske obnove javnih zgrada te je Dom energetski obnovljen u projektu čija je vrijednost dosegnula gotovo 10 milijuna kuna i kojim je omogućena viša razina komfora za korisnike i djelatnike te su omogućene značajne uštede na energentima. U tijeku je novi projekt, sufinanciran sredstvima EU, u kojem će se urediti i park nadomak Doma.

Brodsko-posavska županija

Slavonski Brod, Dom za starije i nemoćne osobe „Slavonski Brod“ 

Županija je osnivač ovog Doma, čiji je kapacitet 245 ležaja u 147 soba za stanovanje. Na listi čekanja nalazi se 2213 zahtjeva od čega 1898 za stambeni dio, 174 za stacionar i 141 prioritetni zahtjev. Na godišnjoj razini prima se do 100 novih korisnika.

Dom se financira iz decentraliziranih sredstava u iznosu od 910.576,00 eura. Cijena smještaja za jednokrevetnu sobu je 448,47 eura, za dvokrevetnu 376,67 eura dok za trokrevetnu sobu u stacionaru treba izdvojiti 389,94 eura. Jednokrevetni apartman korisnika će koštati 578,14 eura, a dvokrevetni 511,51 eura. Za jednokrevetni apartman u prizemlju potrebno je izdvojiti 610,52, a za dvokrevetni u prizemlju 544,16 eura. Cijene su posljednji put podizane 1. lipnja 2022. godine.

U Domu se provodi radna terapija, individualno prilagođena korisnicima, vodi se osobita briga o zdravlju te je tijekom prošle godine obavljeno 1072 specijalistička pregleda korisnika kao i 377 konzultacija sa specijalistom. Osigurava se i organizacija prehrane za korisnike smještene u ustanovi kao i za vanjske korisnike usluga.

Karlovačka županija

Karlovac, Dom za starije i nemoćne osobe „Sveti Antun“  

Ovaj Dom ukupno može primiti 225 korisnika od čega 83 na odjelu njege i brige o zdravlju, a 142 na stambenom odjelu. U stambenom dijelu nalaze se 74 jednokrevetne sobe bez balkona, 31 s balkonom , 13 jednokrevetnih soba s lođom i 12 dvokrevetnih soba. Na odjelu njege i brige o zdravlju ima 27 trokrevetnih soba i jedna dvokrevetna.

Na listi čekanja nalazi se 3540 kandidata, koja i u ovom slučaju nije u potpunosti realna budući da se dio stanovništva prijavljuje „za slučaj potrebe“, a mnogi od njih nikada do te potrebe ne dođu. Prosjek čekanja na odjel njege i brige o zdravlju je tri godine, a na stambeni odjel osam godina.

Karlovačka županija osigurava sredstva za obavljanje djelatnosti Doma u visini razlike između ukupnih rashoda i prihoda za posebne namjene što godišnje iznosi 460.310,00 eura. Navedeni iznos odnosi se na financiranje materijalnih i financijskih rashoda doma, hitnih intervencija (investicijsko održavanje, oprema i nabava nefinancijske imovine) te financiranje rashoda za nabavu nefinancijske imovine.

Karlovačku županija sufinancira smještaj u Domu za sve korisnike pa je cijena niža od ekonomske.; jednokrevetna soba na stambenom odjelu stajat će 475,38 eura, a dvokrevetna 431,33 eura dok je cijena smještaja na odjelu njege i brige o zdravlju u trokrevetnoj sobi 540,68 eura, a za dvokrevetne valja izdvojiti 580,68 eura.

Od 1.8.2023. cijene troškova u Domu su porasle za 20 posto. Radi kontinuiranog rasta troškova poslovanja, prije svega prehrane, energenata, komunalija te rashoda za zaposlene i troškove održavanja, došlo je do povećanja. Iz Županije pojašnjavaju kako je bilo potrebno povećati prihod  povećanjem cijene smještaja i pruženih usluga kako bi Dom mogao likvidno poslovati.

Osim smještaja, ovaj Dom pruža i usluge pomoći u kući što podrazumijeva održavanje osobne higijene, higijene životnog prostora, nabavu lijekova i suradnju s liječnikom, nabavku sitnih potrepština te dostavu toplog obroka u kuću.

Požeško-slavonska županija

Požega, Dom za starije i nemoćne osobe “Požega”

Kapacitet Doma za starije i nemoćne osobe „Požega“ je 188 korisnika pri čemu se stambeni dio sastoji od 71 jednokrevetne i 30 dvokrevetnih soba, a stacionar od tri jednokrevetne, 18 dvokrevetnih i šest trokrevetnih soba. Na listi čekanja su 554 zahtjeva, a u Dom se ulazi, osim prema redu podnošenja zahtjeva, i ovisno o kategoriji slobodnog mjesta i vrsti usluge. Kapacitet Doma „Velika“ je 130 korisnika, smještaj je raspoređen u 72 sobe od kojih 57 dvokrevetnih, 13 jednokrevetnih i jedna trokrevetna. U travnju ove godine na listi se nalazilo 199 zahtjeva, a korisnici se primaju prema redoslijedu podnošenja.

Velika, Dom za starije i nemoćne osobe “Velika”

Ekonomska cijena za Dom „Velika“ iznosi  683,74 eura mjesečno po korisniku koji pak moraju izdvojiti između 300 do 480 eura, dok je u „Požegi“ 975 eura odnosno od 385 do 570 eura mjesečno za korisnike. Zadnje povećanje cijena u domovima bilo je u rujnu prošle godine, a daljnje ovisi o ekonomskim uvjetima.

Oba doma pružaju socijalnu uslugu smještaja. Kroz decentralizirane funkcije PSŽ na godišnjoj razini za domove ukupno izdvaja 1.105.820,00 eura.

Šibensko-kninska županija

Na području Šibensko-kninske županije dva su doma za starije osobe; „Cvjetni dom“ u Šibeniku i Dom za starije i nemoćne osobe „Knin“, ukupnog smještajnog kapaciteta za 386 korisnika, raspoređenih u 16 jednokrevetnih i 185 dvokrevetnih soba.

Prema podacima iz 2022. godine na listama čekanja u oba doma je 1086 zahtjeva, u prosjeku se u Šibeniku čeka na smještaj od šest do osam mjeseci, a u Kninu korisnici koji se smještaju rješenjima Hrvatskog zavoda za socijalnu skrb čekaju oko pet mjeseci dok oni koji sami plaćaju smještaj mogu čekati i do tri godine.

Županija u ovoj godini domovima osigurava sredstva u iznosu od 1.174.431,00 euro iz proračuna nadležnog Ministarstva i iz dodatnog udjela poreza na dohodak po stopi od 0,8 posto. Ekonomska cijena smještaja u prosjeku iznosi oko 750 eura, ovisno o kategoriji korisnika i stupnju usluge. Cijena smještaja koju plaćaju korisnici varira od 400 do 623 eura.

Iz Županije navode kako su cijene podignute u 2022. godini te zasad nemaju u planu novo poskupljenje, ali sve ovisi o ekonomskoj situaciji, cijenama energenata roba i usluga te troškovima plaća radnika. Osim usluga smještaja domovi pružaju i uslugu pripreme i dostave obroka pri čemu je kapacitet ograničen na 80 korisnika.

Zadarska županija

Ukupni kapacitet Doma za starije i nemoćne osobe „Zadar“ trenutno je 443 korisnika za ovu godinu, od toga se 402 mjesta odnose na središnji objekt te 41 ukupno u podružnicama Preko (21 korisnik) i Sali (20 korisnika).

Zadnji put cijene su povećane 2022. godine. Na Dom se obično čeka oko sedam godina, a listu su, kako kažu iz Županije, donekle smanjili pandemija i proširenje kapaciteta. Prije korone čekalo se i do deset godina na smještaj. Središnji objekt u Zadru sadrži 76 jednokrevetnih soba, 132 dvokrevetne, 13 apartmana ( u kojima su po dva kreveta) te 12 trokrevetnih. Objekt u općini Preko ima pet trokrevetnih i tri dvokrevetne sobe, a onaj u Salima sastoji se od 10 dvokrevetnih soba.

Za ove objekte sa decentraliziranih funkcija osigurano je  970.341,00 eura, izvorna sredstva iznose 117.000,00 eura, a ukupni plan DZSNO je 3.969.686,96 eura. Županija sufinancira smještaj korisnika u privatnim domovima iznosom od 110 eura mjesečno, smještaj u domovima kojima je osnivač RH, Županija ili JLS se ne sufinancira.

Što se tiče cijena u spomenutim domovima, povećanje je nastupilo u rujnu prošle godine i to, ovisno o vrsti sobe i zdravstvenom stanju korisnika, u rasponu od 14,28 do 21,43 posto. Tako će pokretni korisnici platiti između 398,17 i 557,44 eura, polupokretni između 464,53 i 650,34 eura dok za stacionar treba izdvojiti između 637,07 i 716,7 eura. Dom pruža i usluge prehrane te dostave ručka (što je prema početnim podacima za 2023. koristilo 20 korisnika) te njege i pomoći u kući.

Primorsko-goranska županija

Primorsko-goranska županija osnivač je četiri doma za starije osobe, a to su „Kantrida“ u Rijeci, „Volosko“ u Opatiji, „Mali Kartec“ u Krku i „Marko A. Stuparić“ u Velom Lošinju.  Smještajni kapacitet u sva četiri doma je 800 kreveta, a uglavnom je riječ o jednokrevetnim sobama.

Na listi čekanja za smještaj u županijskim domovima za starije osobe nalazi se oko dvije tisuće osoba. Vrijeme čekanja na smještaj različito je ovisno o pojedinoj ustanovi i vrsti sobe te stupnju njege, ali u prosjeku iznosi od jedne do tri godine. Kao što je slučaj i drugdje, podatak o broju osoba na listi čekanja nije realan jer u većini slučajeva jedna se osoba prijavi na smještaj u nekoliko domova.

U proračunu Primorsko-goranske županije za ovu godinu planiran je iznos od 3.471.818,82 eura za financiranje redovnog poslovanja domova te ulaganje u nefinancijsku imovinu. Od navedenog iznosa, 47,23 posto otpada na decentralizirana sredstva, a 52,77 posto na opće prihode i primitke Županije.

Ekonomska cijena doma kreće se između 1000 i 1200 eura, a bazira se na ukupnim rashodima poslovanja na godišnjoj razini podijeljenima s brojem korisnika. Županija sufinancira redovno poslovanje domova što direktno utječe na povoljniju cijenu smještaja za krajnje korisnike. Ovisno o tome radi li se o jednokrevetnoj ili dvokrevetnoj sobi te o stupnju njege cijena za korisnike kreće se u rasponu od 500 do 735 eura.

Uzevši u obzir negativan utjecaj inflacije na rashode za materijal i energiju te značajan porast rashoda za plaće, domovi su tijekom zadnje dvije godine povećali cijene za 16 posto (u srpnju 2022. za 10 posto i u kolovozu ove godine za šest posto). Na mjesečnoj razini prati se financijsko poslovanje ustanova te se predlažu korektivne mjere. Županija je značajno povećala sufinanciranje ustanova iz Proračuna kako bi se osiguralo što manje povećanje cijena za krajnje korisnike.

Domovi za starije osobe pored usluge smještaja pružaju i izvaninstitucijske oblike socijalnih usluga kao što je Pomoć u kući (priprema i dostava gotovog obroka te obavljanje kućanskih poslova i održavanje osobne higijene), alarmni sustav „Halo pomoć“ i organiziran boravak i aktivnosti u šest klubova za starije osobe na području grada Rijeke, a koji okupljaju oko 1200 osoba starije životne dobi.

Dubrovačko-neretvanska županija

Ukupni kapacitet domova kojima je osnivač DNŽ jest 344 osobe te raspolažu sa 76 jednokrevetnih, 73 dvokrevetne, 114 trokrevetnih i dvije četverokrevetne sobe. Temeljem podataka kojima Županija raspolaže, trenutna lista podnesenih zahtjeva za smještaj u ustanovu u svim domovima kojima je DNŽ osnivač jest 879 zahtjeva, ali kako je to i drugdje slučaj, napominju da se pojedini zahtjevi preklapaju jer iste osobe podnose zahtjev u više ustanova.

Ukupno izdvajanje Županije za funkcioniranje domova na godišnjoj razini za 2022. godinu jest 1.540.565,00 eura. Ekonomska cijena smještaja kreće se od 769 do 934,87 eura. Mjesečna cijena smještaja za korisnike kreće se od 251,24 do 632 eura, ovisno o kategorijama korisnika i obimu usluga koje koristi pojedini korisnik, a sukladno Odluci o utvrđivanju cijena skrbi izvan vlastite obitelji u ustanovama socijalne skrbi čije je osnivač Dubrovačko-neretvanska županija.

Zadnje povećanje cijene smještaja u domovima za starije kojima je DNŽ osnivač bilo je 1. svibnja 2022. godine. Kako su napomenuli iz Županije, ravnatelji domova za starije osobe kojima je osnivač DNŽ potiču temu povećanja cijena smještaja s obrazloženjem sveukupnog poskupljenja te im na tu temu predstoje sastanci.

Ustanove pružaju dodatne usluge pomoći i njege u kući te Halo Pomoć ( sustav pomoći koji osigurava 24 sata dnevno mogućnost komunikacije i intervencije osobama koje žive same).

 

OPĆINSKI DOMOVI ZA STARIJE I NEMOĆNE

Općina Konavle, Dom za starije i nemoćne osobe „Konavle“

Dom za starije i nemoćne osobe Konavle, čiji je osnivač Općina Konavle, u siječnju 2016.g.dobio je uporabnu dozvolu. U njegovu gradnju i opremanje je uloženo 39.664.416,02 kuna, od toga 19.616.441,62 kune su sredstva iz proračuna Općine Konavle, a 20.047.974,40 kuna su sredstva dobivena kreditnim zaduženjem.

Dom ima kapaciteta za 82 korisnika smještena u 51 jedinicu, od kojih je 19 jednokrevetnih i 32 dvokrevetne sobe.  Listu čekanja za smještaj u ovaj Dom čini 117 osoba. Prosječno vrijeme čekanja je šest mjeseci.

Općina Konavle u 2022. godini za rad Doma izdvojila je 1.036.043,40 kuna. Ekonomska cijena mjesečnog smještaja je 929,85 eura, a Općina sufinancira 20 posto od cijene usluge smještaja korisnicima koji su do useljenja u Dom živjeli 30 i više godina na općinskom području.

Mjesečne cijene za smještaj u Dom ovise o kategoriji korisnika pri smještaju i vrsti smještajne jedinice, a raspon cijena je od 637,07 do  995,42 eura.  Kako navode iz Općine, cijene za uslugu smještaja povećali su  01. 01. 2021.godine, a u narednom  razdoblju imaju namjeru nanovo ih povećati. Dom pruža dodatne usluge smještaja korisnika u poludnevni i cjelodnevni boravak.

Općina Tisno, Dom za starije osobe „Tisno“

Zgrada je stari objekt renoviran za potrebe staračkog doma, a stavljen je u funkciju 2015. godine. U renoviranje i opremanje objekta uloženo je oko 6.000.000,00 kn. U ukupnim financijskim zahtjevima 50 posto projekta financirano je od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te 50 posto financijskih sredstava Općine Tisno.

Ukupni kapacitet Doma za starije osobe Tisno je 19 kreveta. Na raspolaganju je 9 soba, dvije trokrevetne i sedam dvokrevetnih soba. Na listi čekanja je oko 20 zahtjeva i u prosjeku se čeka od 6 do 12 mjesec.

U 2022. godini ukupno je realizirano 2.213.066,14 kn, odnosno, 293.724,35 eura prihoda. Od toga, Općina Tisno izdvojila je za funkcioniranje Doma 1.014.525,00kn, odnosno, 134.650,61 eura.

Ekonomska cijena mjesečnog smještaja u Domu za starije osobe Tisno definirana je u iznosu od 6.500,00kn (862,70 eura). Općina Tisno sufinancira cijenu smještaja svim korisnicima koji imaju prebivalište na području Općine Tisno dužem od 5 godina. Mjesečna cijena smještaja u Domu Tisno kreće se od 464,53 do 570,71 eura, ovisno o kategorizaciji i stupnju usluge koja se pruža korisniku i ovisno radi li se o dvokrevetnoj ili trokrevetnoj sobi. Ekonomsku cijenu od 862,70 eura plaćaju svi korisnici koji nemaju prebivalište na području Općine Tisno.

Cijena smještaja podizala se neznatno u 2022. godini, ali zbog velike inflacije i poskupljenja svih redovnih troškova razmišlja se o dodatnom povećanju u 2024. godini. Dom za starije osobe Tisno pruža i socijalnu uslugu pomoći u kući  gdje se u naravi radi o dostavi toplog obroka (ručka) tijekom radnih dana.