Grad Petrinja pobjednik je naše analize svih analiza, a među gradovima koji su najčešće bili u Top 10 su još Novigrad, Ivanić-Grad, Poreč, Obrovac, Komiža, Orahovica, Našice, Novalja, Vrbovec, Opatija, Zabok, Vukovar, Zagreb, Pazin, Otok i Čabar…

Kao i svake godine i ove smo podvukli crtu pod čitav niz proračunskih analiza koje smo na portalu Gradonačelnik.hr provodili i predstavljali kroz 2022. i 2023., a odnosile su se na posljednje dostupne podatke Ministarstva  financija o proračunskom izdvajanju gradova za različite stavke koje direktno utječu na kvalitetu života i gospodarstvo u 2021. U obzir smo uzeli 13 proračunskih stavki (izvršenje proračuna za spomenutu godinu) za koje smo na našoj stranici kontinuirano radili analize ulaganja, gledajući udjel izdvojenih sredstava iz proračuna i izdvajanja po stanovniku, „per capita“.

Izdvajanja za zdravstvo, civilnu zaštitu, obrazovanje, predškolsko obrazovanje, vatrogastvo, socijalnu zaštitu, usluge unapređenja stanovanja i zajednice, izdvajanja za zaštitu okoliša, kulturu, sport, subvencije poljoprivrednicima, subvencije poduzetnicima i subvencije obrtnicima kategorije su u kojima smo birali najbolje gradove u 2021 godini. U godini kada lokalnim samoupravama niti malo nije bilo lako, upravo analiziranu 2021. baš kao i 2020. najviše je obilježila danas na sreću pomalo i zaboravljena pandemija bolesti COVID-19, koja je u dvije godine usporavanjem ili čak i zaustavljanjem gospodarskih i društvenih aktivnosti uzrokovala globalnu krizu većih razmjera i od financijskog kolapsa iz 2008.

Promatra li se izdvajanje iz proračuna za pojedinu stavku u relativnom iznosu, Grad Petrinja čak je 5 puta bio u vodećih 10, Ivanić-Grad, Obrovac i Orahovica po 3 puta, Našice, Vrbovec, Zabok, Čabar, Komiža i Otok po 2 puta. Promatra li se pak izdvajanje iz proračuna za pojedinu stavku u odnosu na broj stanovnika, listu i tu predvodi Grad Petrinja sa 6 plasmana u Top 10 naših analiza, a potom slijede Novigrad i Poreč po 5 puta, Komiža, Novalja i Opatija po 4 puta, Obrovac, Vukovar, Pazin i Cres po 3 puta…

Brojke tako pokazuju da je prema izdvajanjima i ulaganjima iz gradskih proračuna u 2021. najbolje pokazatelje u prvoj godini obnove neposredno nakon katastrofalnog potresa koji ju je zadesio u prosincu 2020. imala Petrinja. Ona se među svim hrvatskim gradovima našla na vrhu tablice uvjerljivo najvećim proračunskim udjelom subvencija obrtnicima koje su iznosile čak 4 posto, na drugom mjestu je bila također postotnim izdvajanjem za svoje vatrogastvo- 14.3 posto, peta udjelom izdvajanja za sport – 10.5 posto, šesta na ljestvici subvencijama poljoprivrednicima – 1 posto, osma udjelom izdvajanja za socijalnu zaštitu – 13.5 posto sredstava proračuna.

Drugi je ukupno u analizi svih analiza gledajući izdvojeni proračunski novac bio Ivanić-Grad koji se naročito istaknuo najvišim subvencijama poljoprivrednicima – 2.2 posto, a šesti se našao u našim analizama izdvajanja za sport – 10.4 posto, i vatrogastvo – 12.0 posto sredstava.

Trećom se pozicijom u Top 10 od Top 10 prema izdvajanju iz proračuna može pohvaliti Obrovac. Drugi je bio po subvencijama poljoprivrednicima – 1.7 posto, peti udjelom izdvajanja za zaštitu okoliša – 17.6 posto, deveti po izdvajanju za socijalnu zaštitu – 13.2 posto proračunskog udjela.

Orahovica je ukupno četvrta- 4. udjelom izdvajanja za zdravstvo (2.5 posto) i po subvencijama poljoprivrednicima (1.3 posto), 9. udjelom subvencija obrtnicima (1.4 posto), Našice su pete- 1. izdvajanjem za kulturu (30.4 posto) i 5. udjelom subvencija obrtnicima (1.5 posto), Vrbovec zauzima šestu poziciju – 1. izdvajanjem za obrazovanje (59.2 posto) i 6. udjelom subvencija obrtnicima (1.5 posto), Zabok je sedmi – 1. po izdvajanju za vatrogastvo (16.1 posto) i 8. udjelom izdvajanja za sport (10.1 posto), Čabar se nalazi na osmom mjestu – 1. po udjelu subvencija poduzetnicima (6.4 posto) i 10. izdvajanjem za zdravstvo (1.5 posto), Komiža je ukupno deveta – 1. udjelom izdvajanja za unaprjeđenje stanovanja i zajednice (57.8 posto) i 10. udjelom izdvajanja za predškolsko obrazovanje (22.0 posto), a Otok ukupno deseti – 2. udjelom izdvajanja za zaštitu okoliša (19.5 posto) i također po udjelu subvencija obrtnicima (2.0 posto izdvojenih proračunskih sredstava)…

Petrinja je prva na tablici i prema izdvajanjima po glavi stanovnika.

Tu se čak šest puta našla u Top 10 naših analiza, 1. po subvencijama obrtnicima „per capita“ (466 kuna), 2. izdvajanjem za vatrogastvo po stanovniku (1.652 kuna), 3. po PC subvencijama poljoprivrednicima (121 kuna), izdvajanjima sportu (1.209 kuna) i socijalnoj zaštiti po glavi stanovnika (1.560 kuna), 7. po „per capita“ ulaganjima u subvencijama lokalnim poduzetnicima (197 kuna).

Novigrad je ukupno drugi u našoj analizi svih analiza za 2021. prema izdvajanjima po stanovniku – 2. po PC uslugama za unaprjeđenje stanovanja i zajednice (6.443 kune), 3. po izdvajanju za predškolsko obrazovanje po glavi stanovnika (2.037 kuna), 4. po „per capita“ izdvajanju za zdravstvo (194 kune) i sport (1.061 kuna), 7. po subvencijama poljoprivrednicima po stanovniku (58 kuna).

Poreč je „brončani“, treći, na zbirnoj ljestvici provedenih analiza portala u rubrici „per capita“ – 2. po subvencijama poduzetnicima (269 kuna), 6. po PC izdvajanju za obrazovanje (4.200 kuna), 8. ulaganjem u sport (817 kuna) i predškolsko obrazovanje po glavi stanovnika (1.773 kune), 10. po  izdvajanju za zdravstvo (123 kune) „per capita“.

Komiža se našla na visokom četvrtom mjestu u tablici izdvajanja po glavi stanovnika – 1. po usluzi unaprjeđenja stanovanja i zajednice (11.810 kuna) i po PC ulaganju u predškolsko obrazovanje (4.485 kuna), 5. po izdvajanju u obrazovanje (4.505 kuna) i zaštitu okoliša po stanovniku (1.465 kuna). Novalja je u istoj rubrici bila ukupno peta – 1. po PC izdvajanju za vatrogastvo (2.346 kuna), 9. po „per capita“ ulaganju u unaprjeđenje stanovanja i zajednice (3.258 kuna) i zaštitu okoliša (1.173 kune), 10. u subvencijama obrtnicima po glavi stanovnika (81 kuna). Opatija se u PC zbirnoj Top 10 analizi plasirala na šestu poziciju – 2. po „per capita“ izdvajanju za zaštitu okoliša (1.637 kuna) i subvencije obrtnicima (201 kuna), 7. ulaganjem u vatrogastvo po stanovniku (836 kuna), 8. izdvajanjem za kulturu po stanovniku (1.170 kuna).

Obrovac je sedmi na „per capita“ listi – 1. po PC izdvajanju za zaštitu okoliša (1.920 kuna) i za subvencije poljoprivrednicima (182 kune), 5. po ulaganju u socijalnu zaštitu po glavi stanovnika (1.439 kuna). Vukovar se našao na osmoj poziciji poretka PC izdvajanja – 1. po izdvajanju za sport (1.257 kuna), 3. po ulaganju u obrazovanje (5.891 kuna), 5. po „per capita“ subvencijama poduzetnicima (199 kuna). Pazin je deveti- 1. po ulaganju u obrazovanje (6.731 kuna), 7. po izdvajanju u predškolsko obrazovanje (1.777 kuna) i 10. po ulaganju u socijalnu zaštitu po glavi stanovnika (957 kuna), a Cres zaključuje listu feset najboljih u PC kategoriji analiza za 2021.- 2. izdvajanjem za zdravtsvo (328 kuna), 4. po izdvajanju za predškosko obrazovanje (2.012 kuna) i 7. po uslugama unaprjeđenja stanovanja i zajednice (3.390 kuna).

Treba reći i kako su po 2 puta među Top 10 u našim analizama prema izdvajanjima iz proračuna, također bili i Ilok, Sisak, Korčula, Vrbovsko, Opuzen, Sinj, Ozalj, Samobor i Đakovo, Križevci, Solin, Buzet, Novska, Kutjevo, Vukovar, Omiš, Vrgorac, Pleternica, Dubrovnik, Grubišno Polje, Mursko Središće, Rijeka, Varaždinske Toplice, Imotski i Čazma, a prema izdvajanjima „per capita“ – po tri puta: Umag, Rijeka, Mali Lošinj i Rovinj, po 2 puta: Vis, Korčula, Krk, Varaždin, Našice, Ivanić-Grad, Ilok, Otok, Crikvenica, Vrbovsko, Dubrovnik, Novska, Sisak, Novi Vinodolski, Opuzen, Vrbovec i Hvar, ali u odnosu na nabrojane u Top 10 od Top 10, nešto slabije plasirani na pozicijama u pojedinačnim kategorijama…

Isto tako ima i onih koji nisu ušli u prvih 10, ali su imali vodeće pozicije po proračunskim izdvajanjima, kao Pregrada (izdvajanje za predškolstvo), Glina (udio izdvajanja za socijalnu zaštitu), Duga Resa (izdvajanje za civilnu zaštitu), Varaždin (sport) i Slatina (zaštita okoliša). Slična priča je i kada su u pitanju izdvajanja „per capita“, pa su izvan 10 najboljih, prva mjesta u pojedinim kategorijama imali Vis (udio izdvajanja za socijalnu zaštitu), Korčula (kultura), Duga Resa (civilna zaštita) i Čabar (subvencije poduzetnicima).

Valja napomenuti i kako u analizi Top 10 iz sasvim razumljivih razloga, zbog specifičnosti statusa i veličine proračuna teško usporedivog ostalima nismo uzeli poziciju Grada Zagreba…

 Petrinja: Normalizacija i obnova nakon katastrofalnih potresa

Petrinja je, dakle, apsolutni pobjednik naše Top 10 od Top 10 analize – kao prvak među deset najboljih gradova u našim Top 10 analizama kada se radi o proračunskim udjelima i izdvajanjima po glavi stanovnika.. .

Ona se među svim hrvatskim gradovima našla na vrhu tablice uvjerljivo najvećim proračunskim udjelom subvencija obrtnicima koje su iznosile čak 4 posto, na drugom mjestu je bila također postotnim izdvajanjem za svoje vatrogastvo- 14.3 posto, peta udjelom izdvajanja za sport – 10.5 posto, šesta na ljestvici subvencijama poljoprivrednicima – 1 posto, osma udjelom izdvajanja za socijalnu zaštitu – 13.5 posto sredstava proračuna. Petrinja je prva na tablici i prema izdvajanjima po glavi stanovnika.

Tu se čak šest puta našla u Top 10 naših analiza, 1. po subvencijama obrtnicima „per capita“ (466 kuna), 2. izdvajanjem za vatrogastvo po stanovniku (1.652 kuna), 3. po PC subvencijama poljoprivrednicima (121 kuna), izdvajanjima sportu (1.209 kuna) i socijalnoj zaštiti po glavi stanovnika (1.560 kuna), 7. po „per capita“ ulaganjima u subvencijama lokalnim poduzetnicima (197 kuna).

Nizom mjera, programa i projekata definitivno se trude normalizirati i stvoriti prihvatljive uvjete za život svih građana nakon katastrofalnih potresa.

U Balon dvorani na Gradskom rukometnom stadionu u Petrinji u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije početkom veljače 2023. održano je svečano uručivanje ugovora financiranih putem poziva „Podrška razvoju poduzetništva u gradu Petrinji“, riječ je o ukupno 98 ugovora ukupne vrijednosti 15,6 milijuna eura. Minimalni iznos dodijeljenih sredstava po projektu i ovom pozivu je 15 tisuća eura, a maksimalni 180 tisuća eura. Svrha poziva bila je održiva fizička, socijalna i gospodarska regeneracija Petrinje s ciljem smanjenja socijalnih nejednakosti, isključenosti i siromaštva, a predmet podrška procesu jačanja gospodarske aktivnosti i poboljšanja konkurentnosti poduzetnika na području grada.

-Usuđujem se reći da je Petrinja motor obnove nakon potresa, ne samo u smislu izgradnje, nego i u smislu pomoći poduzetnicima. Radimo i gradimo, u svemu tome nismo sami. Zahvaljujem poduzetnicima što nisu posustali, što su ostali raditi u ovome gradu kako bismo svi zajedno ulagali u bolju, zajedničku budućnost- rekla je između ostaloga tom prilikom Magdalena Komes, gradonačelnica.

Podupire se naravno i poljoprivreda, Petrinja je na kraju promatrane 2021. zabilježila među hrvatskim gradovima i najveći apsolutni brojčani rast izdvajanja u odnosu na 2020. jedini iznad milijun– 1.678.865 kuna (735.135 – 2.414.000). Iste su godine imali i popriličnih 780.81 posto povećanja socijalnih izdvajanja.

Dio razloga visokom rastu i izdvajanjima možemo zasigurno potražiti i na temelju većih potreba lokalnog stanovništva za socijalnim potporama iskazanima nakon razornog potresa.

Grad Petrinja, zauzeo je visoko mjesto na sva četiri polja u našoj analizi izdvajanja za socijalnu zaštitu iz Proračuna 2021. Tako je na drugoj poziciji po nominalnom i postotnom porastu izdvajanja u 2021. naspram izdvajanja u 2020. (+27.580.274 kune ili +780.81 posto), treći su po “per capita” izdvajanju za socijalnu politiku (2.191.66 kuna) i osmi prema udjelu izdvajanja sredstava za socijalnu zaštitu u ukupnim novčanim izdvajanjima iz Proračuna 2021. (13.49 posto udjela). Tijekom cijele 2021. godine nastojali su normalizirati život, ponajviše zahvaljujući brojnim i značajnim donacijama koje su stizale za sve najpotrebitije, za stanovnike brojnih kontejnerskih naselja, porušenih sela i naselja, za pomoć građanima u obnovi dimnjaka i krovišta, pomoć obrtnicima i OPG-ovima da saniraju oštećenja bitna za nastavak djelatnosti i proizvodnje, za pomoć socijalno najpotrebitijima, stavljanje u funkciju škola , vrtića, ustanova….

Grad je još i prije potresa razvijao svoje socijalne programe, budući su zbog ratnih stradavanja već desetljećima suočeni s teškim životnim prilikama i gotovo najtežom socijalnom problematikom uzrokovanom posljedicama rata, staračkim samačkim domaćinstvima, iseljavanjem sela, lošim gospodarskim razvojem, brojnim teškim socijalnim slučajevima i nezaposlenošću i iseljavanjem stanovništva.

Programom javnih potreba u socijalnoj skrbi Grad Petrinja osigurava čitav niz pomoći: naknada za troškove stanovanja, jednokratna novčana naknada za osobe ili obitelji koji ostvaruju propisani socijalni uvjet, uvjet prihoda ili uvjet teške bolesti, Pučka kuhinja, plaćanje minimalnih troškova pogreba, prigodne pomoći za Uskrs i Božić umirovljenicima, subvencije troškova usluga u DV Petrinjčica, odnosno besplatan vrtić za svu upisanu djecu s teškoćama u razvoju s utvrđenim stupnjem invaliditeta, jednokratna novčana pomoć za novorođeno dijete, pomoć u prijevozu umirovljenika do zdravstvenih ustanova, potpore i pomoći učenicima i studentima, sufinanciranje skloništa za žrtve nasilja u obitelji. Značajni partner Gradu su udruge koje projektima i programima pružaju dodatnu konkretnu i značajnu pomoć najugroženijim stanovnicima.

Potpore i pomoći studentima i učenicima obuhvaćaju sufinanciranje prehrane učenika osnovnih škola, pomoć u nabavi dodatnih obrazovnih materijala, subvencija autobusnog prijevoza učenika i studenata, subvencija prijevoza u predškolu (malu školu), podmirenje troškova SUVAG-a u kompletnom iznosu. Programi potpore hrvatskim braniteljima obuhvaćaju, pak, zdravstvene usluge i potpore za liječenje hrvatskih branitelja, naknada za grobna mjesta i trošak ukopa branitelja bez nasljednika, trošak komunalnog opremanja građevinskog zemljišta… U 2023. godini Grad Petrinja po prvi puta organizira rad za opće dobro bez naknade za radno sposobne i djelomično radno sposobne samce ili članove kućanstva koji su korisnici zajamčene minimalne naknade, a trenutno su na području Grada.

Za realizaciju Programa javnih potreba u socijalnoj skrbi i zdravstvu osigurali/planirali su 370.000 eura: za socijalnu zaštitu (25.000 eura), za jednokratne novčane naknade (44.000 eura), pomoć u podmirenju minimalnih troškova pogreba (7.000 eura), pomoć obiteljima s djecom s teškoćama u razvoju, besplatni prijevoz umirovljenika do zdravstvenih ustanova (20.000 eura). Jednokratna novčana pomoć za novorođenčad (95.000 eura), Pučka kuhinja Grada (10.000 eura), kao i rad i program GD Crvenog križa Petrinja (98.000 eura), projekti i programi udruga socijalne (11.000 eura) i zdravstvene (4.500 eura) skrbi, programi potpore hrvatskim braniteljima (15.000 eura). Petrinjskim uškolarcima i studentima osigurana/planirana su i sredstva za stipendije i druge oblike potpore (subvencije prijevoza i sl.) u iznosu 97.000 eura. Tu je i „Savjetovalište i sklonište za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji“ za koje je osigurano  7.000 eura, više nego dvostruko u odnosu na lani, a ne treba ni isticati značaj Centra za žene Adela u vidu nemilih aktualnih događanja…

U Petrinji je proljetos otvoreno novouređeno multifunkcionalno igralište uz rijeku Petrinjčicu povodom Dana sporta. Dio je to Intervencijskog plana Grada. Ukupna vrijednost projekta iznosi 4.999.999,42 kuna ili 664.000 eura, kod čega je 4.249.999,50 kuna financirano iz europskih fondova.

Petrinja se polako. Ali sigurno oporavlja, trenutno je aktivno 270 gradilišta obiteljskih kuća na području grada koji uz obnovu provodi i druge projekte, ne propušta javne pozive iz kojih se financiraju, grade se osnovna i srednja škola, renovira tržnica…

Obrovac: Pomoć poljoprivrednicima, zaštita okolša, među socijalno najosjetljivijim gradovima 

Obrovac se može pohvaliti trećom pozicijom u Top 10 od Top 10 prema izdvajanju iz proračuna. Drugi je bio po subvencijama poljoprivrednicima – 1.7 posto, peti udjelom izdvajanja za zaštitu okoliša – 17.6 posto, deveti izdvajanjem za socijalnu zaštitu – 13.2 posto udjela. Izvrstan, sedmi, nalazi se i na „per capita“ listi – 1. po PC izdvajanju za zaštitu okoliša (1.920 kuna) i subvencije poljoprivrednicima (182 kune), 5. po ulaganju u socijalnu zaštitu po glavi stanovnika (1.439 kuna).

Što se tiče Grada Obrovca, po pitanju subvencija u poljoprivredi, izdvajanja se odnose na pomoć OPG-ima za adaptaciju objekata za stočnu prehranu i smještaj.

Izdvajanja u zaštiti okoliša su ponajprije išla na izdvajanja za održavanje i sanaciju neuvjetnog odlagališta otpada. Naime, Grad je u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sanirao neuvjetno i nelegalno odlagalište otpada i izgradio novo koje zadovoljava sve standarde zaštite okoliša i koje je vodonepropusno. Pored toga se održavaju javne zelene površine i čiste javne površine na području Obrovca.

– I na polju socijalne zaštite imamo nekoliko mjera: Tu su besplatan vrtić za svu djecu u Dječjem vrtiću Obrovac, zatim jednokratna novčana pomoć za novorođenu djecu, jednokratne novčane pomoći obiteljima u potrebi, ali i stipendije za sve redovite studente sa područja Grada Obrovca. Isto tako imamo i nagrade za odlične učenike osnovne i srednje škole, sufinanciramo udžbenike i radne bilježnice za učenike srednje škole u Obrovcu, kao i radne bilježnice za učenike osnovne škole, a osim navedenoga, kontinuirano subvencioniramo i javni autobusni prijevoz na relaciji Zadar- Obrovac. Za vrijeme epidemije COVID- a 19, oslobodili smo na 1.5 godinu plaćanja komunalne naknade i svih ostalih davanja prema Gradu Obrovcu, sve poslovne subjekte sa područja Grada- kazuje nam gradonačelnik Ante Župan.

Poreč: Potpore poduzetnicima, ulaganja u sport, vrtiće i povećanje zdravstvenih standarda….

Poreč je „brončani“, treći, na zbirnoj ljestvici provedenih analiza portala u rubrici „per capita“ – 2. po subvencijama poduzetnicima (269 kuna), 6. po PC izdvajanju za obrazovanje (4.200 kuna), 8. ulaganjem u sport (817 kuna) i predškolsko obrazovanje po glavi stanovnika (1.773 kune), 10. po  izdvajanju za zdravstvo (123 kune) „per capita“…

U Poreču će za ovogodišnju nominaciju za nagradu „Najbolji grad“ ali i činjenicu da su među Top 10 gradova koji su najčešće bili uvršteni u kategorije Top 10 po izdvajanjima za obrazovanje, sport, zdravstvo, uspješno poduzetništvo, reći da je ona potvrda kako uspjeh nije slučajan, te da je nekad lakše doći do vrha, nego se na njemu i održati. Upravo zato, kada u Gradu Poreču planiraju svoje investicije i mjere, čine to na način da novi projekti zajednici donesu dodanu vrijednost, da povećaju kvalitetu života sugrađana i da se realiziraju kroz suradnju s građanima.

-Kontakt s dvadesetak tisuća građana koji žive u 53 naselja raspoređenih u 10 mjesnih odbora, izuzetno nam je bitan. Jedino tako možemo čuti realne potrebe građana i po njima slagati prioritete-  govori nam porečki gradonačelnik Loris Peršurić, koji i sam tijekom radnog dana redovno obilazi sve mjesne odbore i osobno se susreće s mještanima.

-Jako nam je važno voditi računa o potrebama svih naših generacija – imamo najjeftiniji gradski dom za starije u Istri, svim umirovljenicima sufinanciramo dopunsko zdravstveno osiguranje, našim umirovljenicima s malim prihodima svakog mjeseca uplaćujemo dodatak na mirovinu, sudjelujemo u troškovima odvoza otpada, komunalne naknade, dok našim studentima i učenicima, primjerice, dajemo neke od najvećih stipendija u zemlji, a svake godine oko desetak obitelji u Poreču kupi stan zahvaljujući i gradskim subvencijama. Sve to smo ostvarili kao grad bez prireza, i kao grad koji ima među najnižim komunalnim naknadama, a trudit ćemo se i dalje nastaviti. Tako je u proteklih šest godina izgrađena škola Finida, škola u Žbandaju i uvedena jednosmjenska nastava, što je bila dugogodišnja želja porečkih obitelji. Izgrađena su i tri vrtića u Žbandaju, Dračevcu i Velom Maju, a do kraja godine u planu je početi izgradnju još dva vrtića za 300 mališana- ističu iz Grada.

Ulagalo se i -u komunalnu infrastrukturu, pa je izgrađena međuzaobilaznica, čime Poreč dobiva tri prometna prstena, obnovljena riva, izgradili su 90 kilometara kanalizacijske mreže s četiri pročistača, čime se ponajviše štiti more, ali i čija se prerađena voda danas koristi za zalijevanje i čišćenje ulica, izgrađen novi nogometni kampus, obnovili su Zavičajni muzej Poreštine, a tijekom nekoliko godina Poreč je postao predvodnik zelene tranzicije u Istri i grad primjer jer na javnim objektima ima postavljene solarne kolektore, pokrenuo je pilot-projekt javnog prijevoza električnim autobusom, prvi u Republici Hrvatskoj otvorio je Sunčani ured kao mjesto podrške građanima kod postavljanja solarnih kolektora, uklonio je jednokratnu plastiku iz upotrebe u javnim prostorima te sufinancira uklanjanje azbesta.

-Dodajmo kako Poreč u proteklom razdoblju prolazi kroz najveći investicijski ciklus u obnovu kulturne baštine u svojoj povijesti. Očuvanje i obnova ovakvih spomenika nije samo naša obaveza, već i naša dužnost, jer čuvanjem naše baštine, čuvamo priču našega grada i prenosimo je novim generacijama. Obnovljen je zvonik Eufrazijeve bazilike, a kroz vrlo uspješnu suradnju s Hrvatskim restauratorskim zavodom, i obnova UNESCO-vog spomenika se također nastavlja. Obnovljen je i Zavičajni muzej Poreštine, Gornji vrtić, gradska riva koja nam je tijekom obnove otkrila i rimski šivani brod star preko 2000 godina, dok su u tijeku istraživanja na najstarijem porečkom trgu Marafor. Dodatno, ove su godine pokrenute i obnove Memorijalne kuće Joakima Rakovca, kao i Romaničke kuće – jednoga od simbola našega grada. Za kraj, trudimo se ravnomjerno razvijati kako Porče tako i 53 naselja koja nam administrativno pripadaju, a da pritom vodimo računa o potrebama građana i o podizanju kvalitete života svih generacija – ističu gradonačelnik i gradska uprava.

Orahovica: Potpore poljoprivrednicima i obrtnicima, ulaganja u zdravstvo…

Orahovica je ukupno četvrta u tablici Top 10 analiza svih  analiza u kategoriji proračunskih izdvajanja- 4. udjelom izdvajanja za zdravstvo (2.5 posto) i po subvencijama poljoprivrednicima (1.3 posto), 9. udjelom (1.4 posto) subvencija obrtnicima…

-Grad Orahovica je prošle godine proglašena jednim od pet najboljih malih gradova u ekonomskoj kategoriji upravo jer smo izdvajali sredstva za naše poduzetnike i poljoprivrednike koja su velika u odnosu na naš izvorni proračun i proračunske rashode te smo samo za poticanje poduzetnika izdvojili primjerice u 2021. godini, 1,37 posto ukupnih rashoda- ističu iz Grada.

Tu praksu poticanja poduzetnika nastavili su u 2022. i  2023. godini. U protekloj godini uspješno su završili projekt gradnje prometne i komunalne infrastrukture – Faza I Poduzetnička zona Orahovica, u vrijednosti  1,4 milijuna eura. Dobivenom uporabnom dozvolom za novu Poduzetničku zonu stvorili su uvjete za privlačenje investitora koje u zoni čeka sva potrebna infrastruktura. U pripremi je i Program olakšica za investitore s posebnim uvjetima vezanim za privlačenje potencijalnih investitora u novoizgrađenu PZ Orahovica.

Kada govorimo o poticanju poljoprivrednika s područja Grada Orahovice, za potpore je u 2023. osigurano 20.000 eura. Osim toga, u tijeku je i izgradnja nove natkrivene Gradske tržnice koja je iznimne važnosti za Grad jer će svi mali poljoprivrednici, ali i obrtnici, na jednom mjestu, u modernoj natkrivenoj tržnici, moći vršiti prodaju svojih proizvoda. U Gradu se maksimalno, sukladno mogućnostima proračuna, trude da svake godine potiču poljoprivrednike s područja Grada Orahovice kako bi i na taj način pomogli da poljoprivredni proizvođači postanu konkurentniji sa svojim krajnjim proizvodima, ali i da mladi poljoprivrednici dobiju kvalitetnu priliku za rad na svojim imanjima i ostanak u Orahovici, odnosno u Slavoniji, ističu nam.

-Što se tiče izdvajanja za zdravstvo, ono je izuzetno važno za naše sugrađane jer na taj način omogućujemo da imaju u svom gradu što veći stupanj zdravstvene zaštite, pa tako Grad Orahovica  sufinancira rad hitne medicinske službe i specijalističko- konzilijarnu zdravstvenu zaštitu, uz dolazak urologa i internista.  Za rad pedijatrice u Orahovici dajemo poticajnu naknadu, a planiramo još dodatno sufinancirati dolazak ortopeda i oftamologa kako bi svi naši sugrađani imali mogućnost i ovakve preglede kvalitetno obaviti u Orahovici bez potrebe odlaska u bolnice izvan grada. U Orahovici je Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek izgradio i opremio Centar za dijagnostiku i rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti prvi takve vrste u Slavoniji, koji je opremljen najsuvremenijom medicinskom opremom – naglašava gradonačelnik Saša Rister i napominje kako Fakultet i Grad Orahovica suradnju nastavljaju i kroz razvijanje zdravstvenog turizma.

-Fakultetu su darovane nekretnine i čestica za potrebe nastavka projekta izgradnje Centra za prevenciju, dijagnostiku i rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti, te će kroz koju godinu Orahovica dobiti i specijalnu bolnicu. Grad Orahovica nastavit će i u budućnosti još više sredstava izdvajati za zdravstvo i da Orahovica stvarno postane grad koji  odiše zdravim životom. Baš sve nabrojane potpore koje izdvajamo iz gradskog proračuna imaju za cilj da Orahovica postane grad u koji će investitori htjeti doći i otvoriti nova radna mjesta. Postojeći poduzetnici i poljoprivrednici će očuvati ovim potporama radna mjesta, ali i postati konkurentniji na svojim tržištima. Brojne infrastrukturne projekte koje radimo, radimo i kako bi se Orahovica dalje razvijala u smjeru zdravstvenog turizma, poduzetništva i poljoprivrede, da nastojimo maksimalno koliko je u našoj moći zadržati mlade da ostanu u Orahovici- zaključuje gradonačelnik komentirajući sjajan plasman u Top 10 analiza portala.

Našice: Pomažu obrtništvo, ali i turizam ulažući u kulturu grada

Našice su pete na tablici naše Top 10 od Top 10 analize u nominalnom udjelu izdvajanja iz Proračuna- 1. izdvajanjem za kulturu (30.4 posto) i 5. udjelom (1.5 posto) subvencija obrtnicima…

-Grad Našice nalazi se u svojim povijesnim investicijama koje mijenjaju njegovu vizuru. Obnovom kulturne baštine koja uključuje Dvorce Pejačević – Veliki i Mali, Vilu Gröger, dva trga te kapelu obitelji Pejačević, ali i prirodnu baštinu Perivoj Pejačević i Aleju lipa, Našičani, ali i brojni posjetitelji, dobivaju novu kulturnu i turističku ponudu koja se upotpunjuje nizom popratnih sadržaja. S tim ciljem u Našicama je izgrađen i posjetiteljski centar na samom ulazu u Perivoj u kojem je smješten hologram Dore Pejačević- napominju nam iz Grada.

-Baš u godini kada obilježavamo 100. obljetnicu od smrti Dore Pejačević, prve hrvatske skladateljice, koja je odrasla u Našicama, iznimna je čast biti istaknut po ulaganjima u kulturu, jer radnje koje smo pokrenuli prije nekoliko godina sada dolaze do svog vrhunca. Vila Gröger, stalni dom Gradske knjižnice Našice, čeka useljenje knjižnog fonda, a Veliki dvorac u završnoj je rekonstrukcijskoj fazi. Osnovna glazbena škola Kontesa Dora već je započela sa selidbom u novoobnovljeni Mali dvorac, a Perivoj je u svom najljepšem izdanju već ugostio brojna događanja. Vjerujemo i zajednički radimo na tome da sljedeća godina, nakon završetka obnove svih važnih kulturnih građevina, bude ispunjena istinskim procvatom kulturnih zbivanja u našem gradu koja će privući brojne posjetitelje diljem Lijepe naše – rekao nam je pak gradonačelnik Krešimir Kašuba.

Iako Grad Našice od 2013. provodi različite mjere potpora poduzetništvu mjere se prilagođavaju i određuju prema potrebama poduzetnika. Najveći iznos potpora je planiran i dodijeljen u 2021. godini sukladno Programu potpora poduzetništvu kojim se željelo postići daljnji rast i razvoj te očuvanje postojećih radnih mjesta za vrijeme trajanja pandemije COVID 19, uz povećanje prosječnog broja zaposlenih, povećanje broja subjekata maloga gospodarstva, stope opstanka novoosnovanih subjekata i osiguranje trajnosti njihovog poslovanja.

-U ovoj godini za poduzetništvo smo izdvojili 40.090 eura putem Javnog poziva, ali projekt koji će uistinu ostaviti traga na razvoj gospodarstva je zasigurno Centar industrijske zone, vrijedan 1.473.787,32 eura, čija je gradnja započela u srpnju 2023. Izgradnjom Centra ciljano će se utjecati na razvoj mikro, malog i srednjeg poduzetništva na području Osječko -baranjske županije i Našica. Volimo reći da smo grad obrtnika, jer ih imamo više od 300, a tijekom 2022., pa i početkom ove godine bilježimo rast od 5 posto. Naš je cilj, kao Grada Našica, da stvaramo partnerske odnose i potičemo sinergiju svih gospodarstvenika od onih najvećih kao što je Nexe d.d., pa sve do srednjih, malih i mikro poduzetnika koji čine temelj demografske obnove – kazao nam je gradonačelnik Našica.

Opatija: Ulaganja u kulturu, obrtnike, zaštitu okoliša….

Opatija se u PC zbirnoj Top 10 analizi za 2021. plasirala na šestu poziciju – 2. po „per capita“ izdvajanju za zaštitu okoliša (1.637 kuna) i subvencije obrtnicima (201 kuna), 7. ulaganjem u vatrogastvo po stanovniku (836 kuna), 8. izdvajanjem za kulturu po stanovniku (1.170 kuna)…

-Grad Opatija je u vrhu proračunskih analiza hrvatskih lokalnih samouprava već dulji niz godina. Ta nas činjenica raduje, no konkretni pokazatelji nisu slučajnost, već rezultat ozbiljnog rada pri planiranju proračuna- naglašavaju i podsjećaju nas iz Grada.

-Nastavljamo s radom na novim programima, planiranju proračunskih stavki kojima izravno utječemo na kvalitetu života naših sugrađana. Značajne pomake ostvarujemo u programima poticaja za zapošljavanje i poduzetništvo, ulaganjima u odgoj i obrazovanje te socijalnom programu koji je posljednje godine obuhvatio veći broj potrebitih građana. Zadaća lokalne samouprave, kada je u pitanju razvoj gospodarstva, jest stvaranje pogodnog poduzetničkog okruženja, odnosno ulaganja u poduzetničku infrastrukturu te poticanje razvoja i drugih grana gospodarstva povezanih s turizmom. Namjera nam je Opatiju razvijati u smjeru održivog turizma, razvoja male poljoprivrede, malog gospodarstva i obrtništva, kao i održavanja visoke razine komunalnog standarda, uz istovremeno očuvanje okoliša te prirodne, ali i graditeljske baštine- tvrdi gradonačelnik Fernando Kirigin, i najavljuje daljnji napredak Grada.

Vukovar: Ulaganja u sport i obrazovanje, ističu se subvencijama za poduzetnike…

Vukovar se u Top 10- Top 10 analizi našao na osmoj poziciji proračunskih izdvajanja po glavi stanovnika – 1. po izdvajanju za sport (1.257 kuna), 3. po ulaganju u obrazovanje (5.891 kuna), 5. po „per capita“ subvencijama poduzetnicima (199 kuna)…

-Dobra proračunska politika i svakodnevna suradnja s lokalnom zajednicom na svim razinama ključ je uspjeha, pa se tako Grad Vukovar u posljednje vrijeme često svrstava u Top 10 ljestvice na brojnim područjima – ulaganjima u gospodarstvo, sport, obitelj, djecu i mlade, socijalnu politiku, a kruna svega je i to što je Vukovar prošle godine proglašen najboljim među velikim gradovima i gradovima središtima županija u kategoriji demografije, obrazovanja, mladih i socijalne politike u RH. Sve to zajedno nedvojbeno je dobar pokazatelj da Vukovar iz dana u dan postaje sve bolji i razvijeniji, a kao takav i poželjan grad u kojemu je ugodno živjeti, rasti i odrastati- komentirao nam je gradonačelnik Ivan Penava.

Tako je Vukovar s 1.257 kuna po stanovniku bio vodeći po izdvajanjima za sport u 2021. godini. S naglaskom na sport djece i mladih, ali i rekreativni sport građana, u sportsku infrastrukturu na području grada izdvajaju se značajna sredstva . Grad Vukovar uvijek je vjeran suradnik sportskim klubovima i udrugama u promociji sporta.

Uz redovna sportska izdvajanja, mogu se pohvaliti završenim velikim kapitalnim projektom – novim, modernim gradskim stadionom vrijednim preko 12 milijuna kuna, ali i novim natkrivenim boćalištem koje je jedino takvo Vukovarsko-srijemskoj županiji. Energetski je obnovljena sportska dvorana, a uskoro nas u Vukovaru očekuju i novi sportski projekti – profesionalni tereni za odbojku na pijesku, novi BMX park… Kako kažu u Gradu sve to čine kako bi sugrađani, Vukovarke i Vukovarci, osobito djeca i mladi, imali sve preduvjete za zdrav život kroz bavljenje sportom i sportskim aktivnostima.

Također, visoko su i na ljestvici ulaganja u obrazovanje i mlade, jer za još bolji Vukovar i njegovu budućnost važno je pažnju posvećivati mladima, a to je drže ključna misao koja ih vodi i usmjerava kada su u pitanju ulaganja u obrazovni sustav. Grad Vukovar ulaže veliki trud i značajna sredstva u svrhu podizanja standarda u obrazovnim ustanovama kojima je osnivač, ali i u onima kojima nije osnivač. Uz vlastita sredstva trude se privlačiti i bespovratna sredstva EU fondova, a brojne mjere koje provode usmjerene su upravo na polju obrazovanja što u konačnici daje sjajan rezultat.

-U konkurenciji 103 hrvatska grada koja su sudjelovala u istraživanju, postali smo i drugi grad po broju upisane djece u vrtiće – u 2022./2023. godini upisano je 35 djece više u odnosu na prethodnu godinu 2021./2022. Trend rasta nastavio se i ove godine, a Grad Vukovar zajedno s dječjim vrtićima nastavlja osiguravati najbolje pedagoške standarde za vukovarske mališane- navode nam iz Grada.

U Top 10 bili su i po povećanju broja upisanih studenata, što je također dobar pokazatelj razvoja Vukovara!

I socijalna politika je jedan od prioriteta, a redovnom aktivnošću smatraju brigu o sugrađanima koji pripadaju osjetljivim skupinama društva i koji su suočeni s teškim životnim okolnostima. U vremenima rekordne inflacije koja pogađa sve nas, trude se sugrađanima dati do znanja kako su na raspolaganju i kako svjesni težine vremena nastoje pomagati svim društvenim skupinama. Poznato je kako su prvi grad u državi koji je uveo mjeru naknade za troškove stanovanja obiteljima s troje ili više djece ispod 16 godina, no tu su i druge razne mjere uz koje se Vukovarcima trude olakšati izazove svakodnevice, iz godine u godinu osluškujući potrebe sugrađanki i sugrađana svih dobnih skupina…

Visoko mjesto su zauzeli i kada je riječ o ulaganjima u gospodarstvo i podršku poduzetnicima. Grad Vukovar kontinuirano s punim pravom zastupa tezu da snaga grada počiva na snazi gospodarstva, pa iz godine u godinu značajna sredstva ulaže i na tom bitnom polju, u gospodarsku sliku i bespovratne potpore gospodarstvenicima. Ali i poljoprivrednicima. U 2023.-  53 poljoprivrednika iskoristilo je bespovratnih 132.723 eura. Činjenica da su sredstva iskorištena u svega 13 dana govori o uspješnosti mjere koja se kreira upravo u suradnji s poljoprivrednim proizvođačima. Mjera se provodi 8 godina. U tom razdoblju u poljoprivredu je uloženo preko 900.000 eura. I za poduzetnike kreirane su potrebne mjere, a 2023. osigurana su sredstva za bespovratne potpore u visini 265.445,62 eura. Mjere su usmjerene na razvoj i rast gospodarstvenika, a ove godine uvode se i mjere potpore namijenjene ribarima i turističkim iznajmljivačima.

Otok: Zaštita okoliša i potpore obrtnicima…

Otok je ukupno deseti u Top 10 analizi svih analiza u kategoriji nominalnih proračunskih izdvajanja – 2. udjelom izdvajanja za zaštitu okoliša (19.5 posto) i također po udjelu subvencija obrtnicima (2.0 posto izdvojenih proračunskih sredstava)…

-Kada se radi o izdvajanju za zaštitu okoliša, ističe se izgrađeno i uređeno reciklažno dvorište financirano sredstvima FZOEU-a. Navedeni projekt izgradnje reciklažnog dvorišta ukupne je vrijednosti oko 305 000 eura. Izrada projektne dokumentacije financirana je u 100-postotnom  iznosu sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Odvajanje otpada prvi je korak prema suvremenom gospodarenju otpadom. Ono omogućuje recikliranje i ponovnu uporabu čime se štede sirovine i energija, smanjuje onečišćenje okoliša i količina novoproizvedenog otpada. Poslovi upravljanja reciklažnim dvorištem povjereni su gradskom poduzeću Vranjevo d.o.o. za komunalne djelatnosti – napominju iz Grada.

Tu je i nabava spremnika za odvojeno prikupljanje otpada…

-Radi uspostave kvalitetnog, postojanog i ekonomski učinkovitog sustava sakupljanja komunalnog otpada Javnim pozivom Grad Otok iskazao je interes za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada s 1800 spremnika za plastiku na području Otoka i Komletinaca radi postizanja ciljeva u gospodarenju otpadom propisanih zakonodavnim okvirima.
Projekt je sufinanciran sredstvima Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Ukupna procijenjena vrijednost projekta je 45.941,00 eura, kod čega 85 posto iznosi udio sufinanciranja iz Operativnog programa- kažu nam iz Grada.

Provedena je i sanacija Ciglane (divljeg odlagališta otpada)…

-Projektom je sanirano divlje odlagalište otpada i na tom su prostoru uređeni ribnjak, šetnice, dječja igrališta, sportsko – rekreativni sadržaji i dvorana. Cilj je sanirati sva divlja odlagališta i spriječiti nastajanje novih, potaknuti biološki oporavak saniranih lokacija i stvoriti dodanu vrijednost koja pridonosi poboljšanju kvalitete života građana. Grad Otok je uspio riješiti vlasništvo te mu je Republika Hrvatska tijekom svibnja darovala zemljište u njenom vlasništvu što je bio preduvjet za pokretanje sanacije tog prostora. Vrijednost projekta sanacije je oko 35.000 eura, a vrijednost novog projekta uređenja svih navedenih sadržaja  ide preko 6,6 milijuna eura te je prijavljen na javni poziv Ministarstva turizma. Rezultati se očekuju- tvrde iz Grada.

U 2021. godini za vrijeme trajanja pandemije COVID-19 Grad Otok isplatio je 24.951,88 eura za 22 poduzetnika na području Otoka i Komletinaca. Potpora se isplaćivala u svrhu potpore poduzetnicima s područja grada Otoka i Komletinaca čije je poslovanje bilo obustavljeno uslijed epidemioloških mjera radi sprječavanja prijenosa bolesti koronavirusa. Pored toga Grad  je u istoj godini donio odluku o privremenom oslobađanju plaćanja zakupa javne površine na području Grada Otoka u iznosu 2.087 eura za 7 gospodarskih subjekata.

Također Grad je provodio i  Program poticanja razvoja poduzetništva i obrtništva na području Grada Otoka. Kroz mehanizme poticaja poduzetnicima i obrtnicima stvarali su se uvjeti za poduzetničku klimu, poticajnu za ukupni gospodarski i društveni razvoj, pa su u 2021. godini isplaćena sredstva poduzetnicima i obrtnicima u iznosu 58.895,61 eura za 14 poduzetnika i obrtnika na području Grada Otoka. Potpore koje su se isplaćivale poduzetnicima odnosile su se na sufinanciranje plaća novozaposlenih i prekvalifikaciju nezaposlenih osoba. U 2021. Grad je isplatio potpora u vrijednosti  87.262,17 eura.

Tijekom 2022. i 2023. traju određeni ugovori za sufinanciranje novo zaposlenih osoba jer je po Programu Grad u obvezi sufinancirati plaće tijekom tri godine poslovanja, svake godine se smanjuje obveza odnosno udio Grada, a poveći je udio samog poduzetnika.

-Razvoj poduzetništva i stvaranje novih radnih mjesta, kao i ostanak mladih, su nam iznimno važni, o čemu govore i druge poticajne mjere iz drugih područja kao što su demografija i izdvajanja za druge socijalne potrebe građana. Što se tiče daljnjih planova i novih programa poticanja poduzetništva ovisno o realizaciji drugih započetih projekata i ovisno o proračunskim mogućnostima pripremat će se novi programi i mjere poticanja. Za sada Grad Otok potiče razvoj poduzetništva jačanjem poduzetničke zone i poduzetničkog inkubatora. Isto tako, radimo na daljnjim projektima zaštite okoliša. Nedavno je izrađen program SECAP Koncept Akcijskog plana. On daje detaljni pregled potrošnje energije i emisije stakleničkih plinova u lokalnoj samoupravi, definira mjerljive aktivnosti za smanjenje emisija, identificira mjere energetske učinkovitosti, uključuje ciljeve za korištenje obnovljivih izvora, uz što se istovremeno cjelokupna situacija promatra i iz aspekta energetskog siromaštva.  Odobren nam je i projekt sadnje stabala kao mjera prilagodbe klimatskim promjenama ukupne vrijednosti 372.375 eura, kod čega se 80 posto financira iz FZOEU-a. Možemo reći da Grad promišlja o budućnosti, u svim aspektima društva nastojimo sugrađanima omogućiti što više sadržaja i pri tome misliti i na održivost okoliša i buduće generacije – naglašava nam Josip Šarić, gradonačelnik Otoka. (Pero Livajić)