Broj rođene djece od 2009. godine je u padu je, pa je tako u tih deset godina rođeno oko sedam i pol tisuća manje beba. Najmanje rođenih u tom desetogodišnjem razdoblju bilo je preklani kada je rođeno 36.556 beba, dok je lani ta brojka popravljena za novorođene 389 bebe. Rođeno je lani 36.945 beba, odnosno 1,1 posto više nego 2017. godine. Lani je umrlo 52.706 osoba, 1,4 posto manje nego godinu prije. S obzirom na to da broj umrlih kontinuirano nadmašuje broj rođenih, prirodni prirast je negativan. U posljednjih deset godina 2017. i 2015. godina su bile najlošije po tom pokazatelju. Stopa prirodnog prirasta lani je bila -3,9, odnosno 15.761 osoba je više umrlo nego što se je rodilo. Pozitivan prirodni prirast bio je u 58 gradova i općina, a negativan u 492 grada i općina te Gradu Zagrebu, a pet je imalo nulti prirodni prirast. Mi smo napravili analizu po gradovima. Lani je u 12 gradova bilo više rođenih nego umrlih, a preklani u devet. Kao i lani, najveći pozitivan prirast imali su Solin, Metković, Kaštela i Dugo Selo.

U Solinu se je lani rodila 278 beba, a prirodni prirast je bio 79, koliko je bilo više rođenih u odnosu na umrle. I drugi grad po najvećem prirodnom prirastu dolazi iz Splitsko-dalmatinske županije. To je grad Kaštela u kojem je bilo 404 rođenih beba, dok je umrlo 354 osobe. Slijedi Metković s prirodnim prirastom od 47 novih građana, Dugo Selo sa 37, Poreč 27, Čakovec 20, Sinj 15, Novigrad Istarski 5, te Orahovica i Vodnjan sa 4 nova građana. Pozitivan prirast sa 3, odnosno 2 više stanovnika imali su Vrgorac i Biograd na Moru. Svi ostali gradovi imali su negativna prirast, odnosno, u godinu dana više je građana umrlo, nego li se rodilo. Iz dvije županije, Istarske i Splitsko-dalmatinske, tri su grada s pozitivnim prirodnim prirastom.

Svi gradovi s pozitivnim prirastom svrstavaju se u kategoriju srednjih i malih. A zajedničko im je da poduzimaju niz mjera kojima žele zadržati stanovništvo i doseliti novo.  Povećavaju se tako naknade za novorođene bebe, grade se vrtići, uvode poticaji za rješavanje stambenog pitanja…, ali i potiče poduzetništvo, kako bi se otvorila radna mjesta, a onda usporedo i najbolje uskladilo roditeljstvo.

Solin – trećina izvornog proračuna u predškolski odgoj

Grad Solin je već nekoliko godina rekorder u RH po prirodnom prirastu. U odnosu na preklani rođeno je dvije bebe manje, ali i manje umrlih, pa je u konačnici prirodni prirast u odnosu na preklani bolji za tri nova stanovnika Grada. Rast broja stanovnika prirodnim putem je 0,33 posto. Razlog tome sigurno je i niz mjera za djecu i mlade.

– Grad Solin gradi dva nova dječja vrtića, vrijednost investicije je  30.000.000  kuna. Za rad Dječjeg vrtića “Cvrčak” , koji je u većinskom vlasništvu Grada Solina, za 2019. godinu izdvojit će se 28.582.000 kuna. Za sufinanciranje rada  privatnih vrtića (pet vrtića i jedan Obrt za čuvanje djece), u 2019. godini osigurano je 2.404.000 kuna. Ukupno za  financiranje predškolskog odgoja u 2019. godini planirano je 30.986.000 kuna, što čini gotovo trećinu izvornog proračuna Grada. Za financiranje osobnih pomoćnika u nastavi osnovnih škola u ovoj godini, Grad će izdvojiti 120.000 kuna. Za provođenje mjere cjelodnevnog i produženog boravka učenika u osnovnim školama na području grada Splita i Solina za ovu školsku godinu izdvojit će 170.000 kuna. Za pedagošku 2019./2020. godinu dodijelit će se jednokratne novčane pomoći za nabavku udžbenika i drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih i srednjih škola- Za učenike od 1-4 razreda osnovnih škola ta će pomoć iznositi 400 kuna, za učenike 5-8 razreda 700 kuna, a za učenike srednjih škola 1.000 kuna. Za ovu mjeru planirano je 500.000 kuna u proračunu. Za prošlu školsku akademsku godinu Grad je dodijelio  21 stipendiju darovitim učenicima i 132 studenta za što je iz Proračuna izdvojeno 849.200 kuna, a za školsku akademsku godinu 2019./2020. planirano je 950.000 kuna. Grad Solin daje novčanu pomoć za opremu novorođenog  djeteta i to za prvo dijete 1.500 kuna, za drugo dijete 2.000 kuna, za treće dijete 3.000 kuna, za četvrto dijete 4.000 kuna, a za peto kao i za svako slijedeće dijete iznos od 5.000 kuna. Za ovu demografsku mjeru u 2019. godini planirano je 600.000 kuna. Za prijevoz učenika s posebnim potrebama koji pohađaju škole i ustanove na području Grada Splita planirano je u ovoj godini izdvojiti 120.000 kuna. Grad Solin uveo je mjeru “financijska pomoć obiteljima sa četvero i više djece”, koju je u 2018. godini koristilo 95 obitelji, a za istu je Grad Solin u 2019. godini planirao izdvojiti 700.000 kuna. Pored ove mjere uvedena je mjera “novčana potpora za vrijeme korištenja porodiljnog dopusta od 1-3 godine života djeteta”, koju je u 2018. godini koristilo 128 obitelji, a za istu je Grad Solin u 2019. godini planirao izdvojiti 700.000 kuna. Mjesečni iznos financijske pomoći  i za jednu i za drugu mjeru iznosi 700 kuna. Krajem sljedeće godine realizirati će gradnju 17 stanova iz programa poticane stanogradnje, a riječ je o stanovima na području Mjesnog odbora “Sveti Kajo”. Grad priprema i drugu lokaciju za gradnju – rekao nam je gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević.

Nakon Kaštela  u kojem su se lani u odnosu na 2017. godinu, rodilo 15 beba više, a prirodni prirast je čak 50 više građana, sljedeće dobro mjesto za roditeljstvo je Metković, gdje je lani rođeno 164 djece, a prirodni prirast je bio 47, koliko je bilo više živorođenih u odnosu na umrle. Ali sa 0,28 posto rasta taj je Grad drugi po broju novih stanovnika prirodnim putem.

Metković – niže cijene vrtića i veće naknade za novorođene bebe

Grad Metković je u prošloj školskoj godini osigurao nabavu udžbenika za sve učenike od 2. do 4. razreda  metkovskih osnovnih škola, budući da je za prve razrede osigurala Dubrovačko-neretvanska županija.

-Lani je i snižena cijena vrtića za 150, odnosno 100 kuna ovisno o duljini boravka djece. Povećana su i izdvajanja za novorođene bebe, za prvo sa 1.000 na 2.500 kuna, drugo dijete sa 1.200 na 3.500 kuna, treće sa 1.400 na 4.500 kuna, te za četvrto i svako drugo dijete naknada je povećana sa 2.000 na 5.500 kuna. Za 20 najuspješnijih učenika metkovskih osnovnih i srednjih škola dodijeljeni su tableti, te novčane nagrade učenicima svih škola za 1., 2., i 3. osvojeno mjesto na državnim natjecanjima. Osigurano je i 120.000 kuna za škole u Gradu, tj. za sufinanciranje uređenja knjižnice, tiskanje monografije, opremanje kabineta za kemiju, te opremanje informatičkog kabineta. Studentske stipendije povećane su sa 500 na 1.200 kuna – izdvaja neke od mjera gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan.

Poreč – stabilno gospodarstvo te nove škole i vrtići

Poreč je peti u rangu prirodnog prirasta stanovništva, a četvrti gleda li se postotak povećanja stanovnika prirodnim putem u prošloj godini. Preklani je taj Grad imao negativan prirodni prirast. No, gledajući ukupna demografska kretanja u taj Grad uz povećanje rođenih beba ima i sve više stanovnika koji se useljavaju.

-Ta kretanja nisu i ne mogu biti rezultat samo jednokratnih mjera. Pozitivna kretanja rezultat su, prije svega, stabilne gospodarske situacije. Poreč, osim što je najrazvijeniji grad u Istri, ujedno je i među najrazvijenijima u Hrvatskoj. Iako Poreč ima samo 20 tisuća stanovnika, porečki poduzetnici u protekle četiri godine otvorili su 1000 novih, cjelogodišnjih radnih mjesta. Upravo to je jedan od glavnih razloga zašto brojne mlade obitelji biraju upravo Poreč kao mjesto svojeg stanovanja. Na nama, kao Gradu, je da osiguramo kvalitetne uvjete života za sve – kaže gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i dodaje kako su u dvije godine samostalno izgradili dvije nove osnovne škole ukupne vrijednosti preko 70 milijuna kuna, a kako bi sva djeca mogla polaziti nastavu u jednoj, jutarnjoj smjeni, grade već drugi vrtić u ovoj godini zbog povećane potražnje za upis i stalni porast broja djece, a za što je dobiveno i 85% bespovratnih sredstava Ministarstva poljoprivrede. -Grad dijeli najveće stipendije u zemlji za učenike i studente, svim umirovljenicima sufinancira dopunsko zdravstveno osiguranje i osigurava ostale pogodnosti poput sufinanciranog smještaja u gradski Dom za starije i poludnevni boravak, osigurava nadstandarde u hitnoj medicinskoj pomoći, financira smještaj deficitarnih kadrova poput liječnika i policajaca, povećao je i naknade za prvorođeno dijete za 50%, dok je socijalni program jedan od najkvalitetnijih u zemlji za koji se izdvaja oko 10 milijuna kuna godišnje, s porastom od 1.8 milijuna kuna u odnosu na lani. Sve je to samo mali dio mjera koje život u Poreču čine kvalitetnijim, stoga ne čudi da je broj stanovnika u Poreču od 2011. godine porastao za 18%. U ovoj godini planiramo početi izgradnju još jednog vrtića u Žbandaju, a trenutno se razrađuje i gradski model kojim se želi mladim obiteljima olakšati put do prve nekretnine – zaključuje Peršurić.

Novigrad – uskoro drugi projekt poticane stanogradnje

Novigrad u Istri drugi je grad u toj županiji s pozitivnim prirodnim prirastom, osmi u državi, a koji je kao i Poreč, preklani imao negativan prirast- Ali također bilježi  pojačano doseljavanje stanovništva.

– Vjerujemo kako je to dobrim dijelom rezultat naših napora da svojim sugrađanima pružimo što kvalitetnije uvjete za život, posebice mladim obiteljima, poput rješavanja egzistencijalnih pitanja stanovanja i zaposlenja, uvođenja nad-standarda u predškolski odgoj i obrazovanje djece, te općenito podizanja društvenog i komunalnog standarda u našem gradu. Niz je pritom konkretnih socijalnih i drugih mjera kojima se pomažu djeca, mladi i mlade obitelji, a sve s ciljem da ih se zadrži ili privuče u naš grad. (Su)financiranje opreme za novorođenčad i hrane za dojenčad, subvencija za drugo dijete u vrtiću, participacija troškova vrtića, besplatni udžbenici, sufinanciranje troškova srednjoškolskog prijevoza, novčane nagrade odličnim učenicima i studentima među najvišima u RH, sufinanciranje nad-standarda u vrtićima i školama, skorašnja izgradnja nove talijanske osnovne škole, projekti subvencionirane stanogradnje u režiji Grada, od kojih je jedan već realiziran, a drugi je upravo pokrenut – samo su neki od programa kojima Grad Novigrad-Cittanova nastoji potaknuti pozitivnu demografsku sliku na svom području, kaže gradonačelnik Anteo Milos. Inače, u Novigradu je ove godine rekordan broj upisanih učenika prvih razreda osnovne škole, kao i upisane djece u vrtiće.

Istra ima tri grada s pozitivnim prirastom. Uz Poreč i Novigrad, tu je Vodnjan, koji je deseti po prirastu u zemlji, a prije njega slavonska Orahovica koja je, od kako je prije dvije godine Ana-Marija Petin preuzela vodstvo Grada, napravila velik iskorak u demografskoj politici. Lani taj Grad nije imao pozitivan prirast.

Orahovica – veće naknade za novorođene, niže cijene vrtića, osiguran prijevoz učenicima

-Mogu samo izraziti zadovoljstvo što je Orahovica jedan od rijetkih gradova koji bilježe veći broj rođenih nego umrlih. Uistinu se trudimo različitim mjerama poduzeti sve kako bi spriječili daljnje iseljavanje naših sugrađana, pogotovo mladog radno sposobnog stanovništva koje je tek na početcima osnivanja svojih obitelji. Ono što bih istaknula je svakako povećanje naknade za novorođenčad i to u iznosu od 1.000 kuna  na svako novorođeno dijete. Iako, i sama sam majka i svjesna sam kako to nije mnogo ali je pomoć koja je uvijek dobrodošla. U dječji vrtić „Palčić“ u Orahovici upisana su sva prijavljena djeca kao i djeca s poteškoćama u razvoju uz jednu od najnižih mjesečnih naknada, to je recimo ono što roditeljima koji rade predstavlja pravo olakšanje, djeca su zbrinuta sa stručnim osobljem dječjeg vrtića i borave u lijepom prostoru koji planiramo i proširiti jer uistinu imamo potrebe za povećanjem kapaciteta. Školske udžbenike ove godine financira RH, a Grad Orahovica i županija  će financirati radne bilježnice, mape, atlase i pribor za likovni odgoj. Sufinanciramo prijevoz učenika u obližnju Slatinu i Našice u srednje škole kako bi se rasteretio kućni budžet roditeljima jer ipak potrebe srednjoškolaca su dosta velike. U Orahovici djeluju razni sportski klubovi koje financira Grad tako da je osigurana mogućnost bavljenja bilo kojim sportom. Mlade sugrađane koji studiraju diljem Hrvatske Grad potpomaže pomoću stipendija. Nadamo se da će se ipak neki od njih vratiti u našu Orahovicu i ovdje pronaći posao i nastaviti živjeti u Orahovici koja je idealna sredina za podizanje obitelji jer je mala ali sigurna sredina – komentira gradonačelnica Petin.

Gradonačelnica Orahovice ističe i zabrinutost, jer se trend iseljavanja nastavlja i to baš one strukture stanovništva koja je, kaže, i motor i kotač pozitivnih promjena u društvu, a to su mahom mladi ljudi do 40. navršene godine života.

– Struktura stanovništva nam je sve starija, broj stanovnika iz popisa u popis je  sve manji i postavlja se pitanje kako će se to kroz desetak godina od danas odraziti i na onaj dio stanovništva koji radi i privređuje. Sustav je odavno preopterećen i ukoliko se nešto hitno ne poduzme prijete nam ozbiljni demografski i financijski problemi – kaže gradonačelnica Petin. (Lidija Kiseljak)

Gledaju li se podaci po županijama, slika izgleda puno lošije. Sve županije, osim Međimurske, imaju negativan prirast veći od 100. U Međimurskoj županiji lani je bilo 29 manje rođenih nego umrlih, u Dubrovačko-neretvanskoj negativan prirast je bio 129, Virovitičko-podravskoj 389, Požeško-slavonskoj 416, te u Zadarskoj županiji 447, koliko je bilo više umrlih nego rođenih.