Dok su 2013. godine tri HDZ-ove kandidatkinje – Gordana Lipšinić, Antonija Jozić i B. Jurčević Martinčev bile jedine žene koje su osvojile gradonačelnički mandat u prvom krugu, ove godine ih je sveukupno sedam, podijeljenih u dvije najveće stranke- HDZ i SDP

Sukladno dvostruko većem broju osvojenih gradonačelničkih mandata naspram 2013. godine, u prvom krugu ovogodišnjih lokalnih izbora dvostruko se povećao i broj gradonačelnica koje su osvojile ili produžile svoj mandat.

Dok su 2013. godine tri HDZ-ove kandidatkinje – Gordana Lipšinić, Antonija Jozić i B. Jurčević Martinčev bile jedine žene koje su osvojile gradonačelnički mandat u prvom krugu, ove godine ih je sveukupno sedam, podijeljenih u dvije najveće stranke- HDZ i SDP.

Pentek: Žene se moraju politički aktivirati

Novopečena gradonačelnica grada Zlatara, Jasenka Auguštan Pentek, kao SDP-ova kandidatkinja osvojila je potporu od 74,19% glasova, čime je osim prvog mjesta među ženskim gradonačelnicama zaradila i peto mjesto od osam najuspješnijih gradonačelnika prvog kruga. Kao dosadašnja zamjenica volonterskog gradonačelnika Stanka Majdaka bila je uključena u sve gradske poslove i projekte koje planira i dovršiti u svom novom mandatu.

‘Planovi za rad su nastavak započetih projekata koje smo planirali za ovu godinu. Prvenstveno to se odnosi na uređenje ulica i nogostupa, završetak Prometnog elaborata koji bi regulirao promet u centru, rasvjeta u naselja i izmjena rasvjetnih tijela energetski učinkovitima i manji komunalni radovi’, ističe J. Auguštan Pentek.

Što se tiče žena u politici, kaže kako se one teže bore za svoje ciljeve, te je stoga i broj politički aktivnih žena poprilično mali. Kako bi se uspjele dokazivati među muškarcima, žene moraju biti uporne i karizmatične, kaže nova gradonačelnica.

‘Smatram da karizma i uspjeh nisu nešto isključivo s čime se rađamo, već nešto što moramo razvijati. Da bi uspjela kao političarka svaka žena prije svega mora vjerovati da može, ali mora i uprijeti iz sve snage da bi to dokazala…Mi smo ipak dosta konzervativna sredina i duži je put do potvrđivanja vrijednosti nego kod naših muških kolega. Tako sam se i ja kao zamjenica gradonačelnika morala dokazati da želim i mogu mijenjati okolinu, a što su građani prepoznali na izborima u nedjelju i to valorizirali. Poručujem ženama da nikad ne odustaju do svojih ciljeva i da se što više politički aktiviraju’, zaključila je.

Blažević: Potrebna bezuvjetna podrška obitelji

Sa 62,48 posto potpore građana, na drugom mjestu se nalazi HDZ-ovka Anamarija Blažević. Nakon što je Davor Huška 2016. godine odstupio s gradonačelničke pozicije grada Pakraca zbog dužnosti u Vladi, Blažević stupa na funkciju obnašateljice dužnosti gradonačelnika, a građani Pakraca u nedjelju su joj dali povjerenje da iduće četiri godine vodi grad.

‘Drago mi je što su moji sugrađani prepoznali moj rad i dali mi potporu za nastavak, odnosno za prvi mandat gradonačelnice moga grada. Ovako velika potpora će mi biti veliki poticaj za nastavak svega što sam radila zadnjih petnaest mjeseci. Želim svojim sugrađanima osigurati uvjete za kvalitetniji život, lagati u poboljšanje uvjeta u gospodarskim zonama kako bi postali zanimljiviji potencijalnim investitorima i osigurati ostanak mladih u Pakracu’, ističe Anamarija Blažević. Kaže kako joj je dosadašnje iskustvo kao zamjenice gradonačelnika i obnašateljice dužnosti gradonačelnika zasigurno bila prva stepenica, koju na početku ovoga mandata možea preskočiti i odmah krenuti u realizaciju programa.

‘Žene se teško odlučuju za aktivno bavljenje politikom zbog obaveza prema obitelji, ali kada se za to odluče i dobiju priliku, iskoriste je u potpunosti i na najbolji mogući način. Svoj posao doživljavaju odgovorno i uspješne su u njemu. Da bi se bavile ovim poslom moramo imati bezuvjetnu podršku, prvenstveno obitelji, jer i dalje smo majke i supruge’, kaže gradonačelnic Pakraca.

Ivčević: Na svim važnim funkcijama Komiže zaposlene su žene

Slijedi ju Tonka Ivčević koja je sa 61,19 posto građanske potpore osvojila svoj četvrti mandat gradonačelnice Komiže. Kao članica Glavnog odbora SDP-a i bivša kandidatkinja Kukuriku koalicije, Ivčević je prva u povijesti gradonačelnica Komiže, ali i prva žena na čelu grada u čitavoj Splitsko-dalmatinskoj županiji. Ova ekonomistica po struci povjerenje svojih građana zaradila je na projektima poput pomoći starijim osobama, uređenju vrtića, unaprjeđenju komunale infrastrukture. Ivčević kaže kako glavni cilj bio i ostao učiniti Komižu naprednijom i prepoznatljivijom.

‘Rezultat je potvrda da jedino rad i pozitivna energija donose uspjeh, te da je naš trud da učinimo Komižu boljim i kvalitetnijim gradom za život prepoznat. Preda mnom je veliki izazov da završim razvojne projekte koje sam započela, ali i da ostvarim nove koje smo već aplicirali, ili ćemo aplicirati na natječaje za EU fondove. Svu svoju energiju i entuzijazam dati ću u tom smjeru i sigurna sam da ni ovaj put neću razočarati svoje sugrađane’, kaže gradonačelnica.

Po pitanju žena u politici kaže kako sama nikada nije imala poteškoća, te posebno ističe svoju zajednicu koja je ‘i po tome specifična jer su na svim funkcijama (direktorice i ravnateljice) žene’.

Spasiteljica Grada Supetra produžuje svoj mandat

SDP-ovka Ivana Marković produžila je svoj gradonačelnički mandat s potporom građana od 61,14 posto. Ova diplomirana ekonomistica i ovlašteni računovođa sjedanjem u gradonačelničku stolicu 2013. vratila je dugogodišnje dugove Grada Supetra, riješila sudske sporove i dovela gradu investicije vrijedne 25 milijuna kuna.

Pozitivni rezultati vidljivi su i na raznim projektima koje je do sada provodila poput infrastrukturalne komunalne obnove, otvaranje sportske dvorane i igrališta, projekata energetske obnove i zaštite okoliša. ‘U proteklom mandatu smo odradili zaista ogroman posao, ostvarili velike povijesne što su naši birači i prepoznali. Naša kampanja je bila samo pozitiva te smo naglašavali projekte koje smo realizirali te smo ponudili kvalitetan program za naredno razdoblje koji će osigurati kontinuitet’, rekla je Marković te poručila kako će joj glavni motiv za daljni rad biti upravo potpora građana i vijeća koju je dobila.

Svoj gradonačelničku funkciju nastavlja s već ustanovljenim Planom razvoja Grada Supetra. ‘Očekujem dobivanje sufinanciranja za rekonstrukciju zgrade vrtića, konačnu potvrdu da smo dobili sredstva za sufinanciranje projekta Revitalizacije naselja Škrip, te za izgradnju komunalne infrastrukture u Jobovoj ulici. Prioritet će biti i izgradnja novog sportskog centra te zgrade DVD-a. Projekata ima puno samo ih kvalitetno treba pripremiti za sufinanciranje jer Grad Supetar nije u mogućnosti sam toliko velike investicije isfinancirati.’

Ženski HDZ u V. Toplicama, Malom Lošinju i Pleternici

Ivanu Marković slijedi Dragica Ratković, dosadašnja zamjenica gradonačelnika Varaždinskih Toplica te kandidatkinja HSLS-a i HDZ-a. Ova iskusna gospodarstvenica direktorica je novomarofske Lipe osvojila je 56,79 posto građanske potpore.

Nakon što je 2016. godine gradonačelnik Malog Lošinja Gari Capelli napustio svoju dužnost na mjesto ministra turizma, njegove obveze preuzela je HDZ-ovka Ana Kučić, koja je sada produžila svoj mandat s građanskom potporom od 50,79 posto.

Žensku kvotu iz 1. kruga zatvara Antonija Jozić, HDZ-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Pleternice koja je na ovim izborima podržalo 50,69 posto građana. Jozić je nastavila svoj izborne uspjehe od 2013. godine kada je pobijedila tri muška protukandidata s potporom od 64 posto glasova te tako postigla i najbolji izborni rezultat za mjesto gradonačelnika u Slavoniji. (L.U.)