Hrvatska je u dvije faze projekta ZAŽELI iskoristila 1,8 milijarde kuna, većinu projekata provele su udruge, a od gradova su uvjerljivo najuspješniji Slavonski Brod koji je u dvije faze projekta povukao ukupno 14,9 milijuna kuna, Đakovo sa 14,6 te Bjelovar sa 14,5 milijuna kuna

Iako ukupnim iznosom ostvarenih sredstava nije među najvećim i najvažnijim EU projektima koji su se proteklih godina provodili u Hrvatskoj, projekt ZAŽELI uvjerljivo je najpopularniji i socijalno najjači projekt, projekt koji je uključio i donio izravnu pomoć i korist za najviše ljudi, pa se s velikom nadom očekuje i njegov nastavak. Popularnost projekta ZAŽELI potpuno je opravdana jer je riječ o projektu koji osigurava zaposlenje i edukaciju za dugotrajno nezaposlene i teško zapošljive skupine žena, onih starijih od 50, bez obrazovanja, žrtava obiteljskog nasilja.., te brigu i skrb za stare i nemoćne korisnike koji su inače uglavnom prepušteni sami sebi.

Od prvog dana za ovaj projekt vlada ogroman interes zbog kojega su se nekoliko puta i povećavala predviđena sredstva iz Europskog socijalnog fonda, a u njega su se u protekle četiri godine uključile na stotine udruga, gradova, općina i županija.

Prema podacima iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava, kroz dvije faze projekta u protekle je četiri godine u Hrvatskoj provedeno, i još uvijek se provodi, 748 projekata vrijednih ukupno 1,8 milijardi kuna, zaposleno je 14.309  žena koje su brinule i dijelom još uvijek brinu o 78.671 korisnika, starih i nemoćnih ljudi.

U prvoj fazi za ovaj projekt Hrvatska je iskoristila 1,07 milijardu kuna, provedena su 322 projekta, zaposleno je više od 6.000 žena koje su, nakon osposobljavanja kao gerontodomaćice pružale potporu i podršku za gotovo 30.000 krajnjih korisnika.

U drugoj fazi na raspolaganju je bilo nešto manje sredstava – 730,5 milijuna kuna, no kako su se dijelili manji iznosi provedeno je više projekata – 426 i zaposleno više žena, 8.000 žena koje su pružale i negdje još uvijek pružaju uslugu potpore i podrške za gotovo 49.000 starijih i/ili nemoćnih osoba.

Iako je projekt, na žalost svih njegovih sudionika, ograničenog trajanja, žene koje su na njemu bile zaposlene dobile su i priliku za dodatne edukacije i obrazovanje čime su značajno popravile svoj položaj na tržištu rada i šanse za neko drugo zaposlenje nakon završetka projekta. Kako dio projekata iz druge faze još uvijek traje u Ministarstvu nemaju konačne podatke, ali do sad je gotovo polovica od svih zaposlenih žena na projektu, dakle njih 7.348 završilo i dodatne edukacije.

Osim primarne edukacije za posao gerontodomaćice i njegovateljice, kroz projekt je omogućen čitav niz edukacija – od autoškole za vozačicu B kategorije, edukacija za kuharice, slastičarke, mesarice, kozmetičarke, maserke, uzgajivačice i prerađivačice ljekovitog bilja, aromatičnog i začinskog bilja, vrtlarice, cvjećarke – aranžerke… Tu su, nadalje, i tečajevi jezika, ali i edukacije za pripremu i provedbu Eu projekata, edukacije za voditeljicu ruralnog turizma, računalnu operaterku, operaterku na PC računalu, ECDL operaterku, hotelsku sobaricu, pomoćnu knjigovotkinju, web dizajnericu, dadljilju, te pomoćnicu u nastavi.

Najuspješniji gradovi projekta ZAŽELI

 Kao što smo naveli, kroz dvije faze projekta ZAŽELI u Hrvatskoj je provedeno preko 746 projekata, a većinu su, samostalno ili u partnerstvu sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, gradom ili općinom, provele udruge i civilna društva. Što se tiče samih gradova, u prvoj fazi sredstva je za ovaj projekt osiguralo njih 50, a u drugoj fazi 47.

Ukupno gledajući, uvjerljivo najuspješniji gradovi projekta ZAŽELI su Slavonski Brod koji je ukupno povukao 14,9 milijuna kuna (9.947.797 u prvoj i 4.998.565 u drugoj fazi), Đakovo sa 14,6 (9.757.863 u prvoj i 4.877.630 u drugoj fazi), te Bjelovar sa 14,5 milijuna kuna. Bjelovar je povukao najveći iznos u prvoj fazi – 9.951.463 kuna, a u drugoj, u kojoj je maksimalni iznos bio 5 milijuna kuna još 4.634,000.

Slijede Zabok s ugovorenih oko 14,1 milijun (9.351.191 kuna u prvoj i 4.828.660 kuna u drugoj fazi), Valpovo  s 13,7 milijuna kuna (9.219.090 u 1. i 4.557.200 kuna u drugoj fazi), Split  sa 13,3 milijuna kuna (8.306.340 u prvoj fazi i 4.999.999 u drugoj), te Vukovar sa 12,3 milijuna, Našice 12 milijuna, Nova Gradiška 11,9 milijuna, Županja 11,8, Vinkovci 11,3 i Grad Otok sa 11,2 milijuna kuna.

Osim njih, sredstva za obje faze projekta osigurali su još Požega (10 milijuna kuna), Donji Miholjac (9,3 milijuna kuna), Ilok (9,2 milijuna kuna), Novska (9,1 milijun kuna), Gospić (7,9 milijuna kuna), Garešnica (6,8 milijuna kuna), Lipik (5,7 milijuna kuna), Čazma (4 milijuna kuna)…

Varaždin  – jedini grad koji iz svog proračuna nastavlja financirati provođenje projekta 

Koliko je poznato, Grad Varaždin jedini je koji je za sad najavio da će nastavit financirati provođenje projekta ZAŽELI i nakon njegovog završetka. Projekt ZAŽELI u Varaždinu je proteklih godina provodilo Gradsko društvo Crvenog križa (Grad Varaždin bio je jedan od partnera), koje je u dvije faze povuklo preko 3,4 milijuna , a nakon što je projekt završen novi gradonačelnik Neven Bosilj odlučio je nastaviti financirati njegovo provođenje – osigurali su plaće za  pet gerontodomaćica, dugotrajno nezaposlenih žena, koje svakodnevno pružaju pomoć i podršku u kući starijim i nemoćnim osobama oko nabave namirnica, lijekova, održavanju higijene stambenog prostora te razgovora i druženja kao nezaobilaznog dijela pomoći osobama koje žive same. Svaka od gerontodomaćica brine se za sedam do osam korisnika.

„Kao što sam i obećao, Grad Varaždin nastavlja s programom gerontodomaćica. Briga o našim starijim sugrađanima u gradu Varaždinu jedan je od naših prioriteta. Važno nam je da im na svaki način pokušamo pomoći da poboljšamo kvalitetu njihova života, a provođenjem ovog projekta također pomažemo i našim dugotrajno nezaposlenim sugrađankama. Žao mi je što još uvijek nije raspisan natječaj na nacionalnoj razini kako bi se projekt nastavio i nadam se da će se uspjeti iznaći sredstva.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

 

Slavonski Brod: 85 žena brinulo o 518 korisnika

 Grad Slavonski Brod najuspješniji je hrvatski grad po povučenim sredstvima u projektu ZAŽELI. U dvije faze osigurali su gotovo 15 milijuna kuna, što je ujedno i maksimalni iznos koji se mogao ostvariti. U prvoj fazi, za koju su povukli 9,95 milijuna kuna i koji je trajao 30 mjeseci, zaposleno je 85 žena iz skupine teško zapošljivih žena. Riječ je o ženama s najviše završenom srednjom stručnom spremom, iznad 50 godina starosti, ženama s invaliditetom te žrtvama obiteljskog nasilja, kojima je uz zaposlenje omogućeno i dodatno obrazovanje. Ovu priliku iskoristile su 62 žene koje su tako stekle i dodatne kvalifikacije kroz programe osposobljavanja. Zaposlene žene pružale su pomoć za 518 starijih osoba s područja Slavonskog Broda, a za svoj lakši rad dobile su na korištenje i bicikle te mobilne telefone.

‘Prema provedenoj anketi nakon završetka 1. faze projekta, došlo se do podataka da gotovo 50 % korisnika ovog projekta pripada dobnoj skupini od 75 do 84 godine i to su, u velikom broju slučajeva, samačka kućanstva u kojima su osobe narušenog zdravstvenog stanja’, kažu u gradskoj upravi.

U drugoj fazi projekta zaposlene su, pak, 62 žene koje su pružale pomoć i podršku za 416 starijih osoba. Sa zaposlenim ženama sklopljeni su ugovori o radu na puno radno vrijeme u trajanju od 12 mjeseci, osigurani su im svi troškovi prijevoza te im je omogućeno osposobljavanje za gerontodomaćice.

‘U slučaju ponovne objave natječaja za ovaj projekt, Grad Slavonski Brod svakako se planira prijaviti za treću fazu provedbe projekta „Zaželi“ jer se pokazalo da ovaj projekt pruža obostrano zadovoljstvo –  ženama koje su zaposlene, ali i starijim te nemoćnim osobama o kojima te žene skrbe’, poručuju iz Grada.

Đakovo: Zaposleno 118 žena, osigurana briga i skrb za 578 starih i nemoćnih osoba i kroničnih bolesnika

 Grad Đakovo u dvije je faze projekta povukao 14,6 milijuna kuna. U prvoj fazi osigurali su preko 9,7 milijuna kuna, što je jedan od najvećih iznosa ostvarenih u zemlji, a tijekom 30 mjeseci projekt su provodili na području samog grada te u nekoliko prigradskih naselja. Ukupno je kroz projekt zaposleno 118 žena i osigurana briga i skrb za čak 578 starih i nemoćnih osoba, te kroničnih bolesnika.

U prvoj fazi zaposleno je  65 žena, pripadnica ciljane skupine, u trajanju od 24 mjeseca te tri člana projektnog tima. U projekt je uključeno više od 260 starih i nemoćnih osoba, osoba s invaliditetom i kroničnih bolesnika neovisno o starosnoj dobi, a kojima je osigurana pomoć u kućanstvu.

‘Krajnjim korisnicima omogućeno je podizanje razine kvalitete svakodnevnog života kroz široku lepezu usluga obuhvaćenih projektom, pružajući im pomoć u dostavi namirnica i lijekova, pomoć u pripremi obroka, pomoć u održavanju čistoće stambenog prostora, pomoć pri oblačenju, pomoć pri vođenju brige o osobnoj higijeni, pomoć u posredovanju oko ostvarivanja raznih prava (plaćanje računa, dostava pomagala i sl.), pomoć podrške krajnjim korisnicima u socijalnoj integraciji kroz razgovor i druženje te pratnju i pomoć u različitim društvenim aktivnostima, a na mjesečnoj razini su osigurane kućanske i osnovne higijenske potrepštine u protuvrijednosti od 200,00 kuna.

Višestruka korist projekta „Svi ZAjedno“ manifestirala se u dodatnom promicanju socijalne uključenosti i suzbijanje siromaštva, poboljšanju životnih uvjeta osobama u teškoj životnoj situaciji, a zaposlene pripadnice ciljane skupine su u sklopu projekta osposobljene za rad, čime su stekle javne isprave kako bi se povećala konkurentnost na tržištu rada’, pojašnjavaju u gradskoj upravi.

Nakon završetka prve faze, Grad Đakovo uspješno je aplicirao i na poziv za drugu fazu projekta za koju je osigurao gotovo maksimalnih 4,8 milijuna kuna, i tu su ponovo među najuspješnijim gradovima u zemlji.

Druga faza projekta, „Svi ZAjedno 2“ provodi se pak u ukupnom trajanju od 18 mjeseci i trajat će do kolovoza ove godine. Zaposlene su 53 žene, pripadnice ciljane skupine koje brinu i skrbe za 318 korisnika. Također, u sklopu projekta su i dalje zaposlena tri člana projektnog tima.

Upravo je u tijeku i osposobljavanje zaposlenih žena za gerontodomaćicu, s ciljem povećanja razine znanja i prakse za predmetno pitanje. Iz prve faze ostali su i bicikli koje gerontodomaćice koriste u svom svakodnevnom radu i obilasku korisnika.

‘Grad posjeduje iskustvo i operativne kapacitete te je namjera aplicirati projekt u sklopu faze III kada bude raspisan natječaj, odnosno otvoreni poziv za navedeno’, poručuju iz gradska uprave.

Bjelovar: 143 žena brinulo o 608 korisnika

Grad Bjelovar treći je po ukupno povučenim, i prvi po sredstvima povučenim u prvoj fazi projekta. Ukupno su povukli 14,5 milijuna kuna – u prvoj fazi 9.951.463 kuna, a u drugoj, u kojoj je maksimalni iznos bio 5 milijuna kuna još 4.634,000.

U prvom redu, kažu, cilj je bio zaposliti starije ženske osobe od 50 godina, žene s invaliditetom, žrtve trgovanja ljudima, žrtve obiteljskog nasilja, azilantice, mlade žene koje su izašle iz sustava skrbi (domova za djecu) i udomiteljskih obitelji, odgojnih zavoda i sl., liječene ovisnice, povratnice s odsluženja zatvorske kazne unazad 6 mjeseci, pripadnice romske nacionalne manjine, beskućnice, itd.

U prvoj fazi programa zaposleno je, tako, 77 dugotrajno nezaposlenih žena koje su dvije godine brinule o 308 korisnika. U drugoj fazi, pak, 50 žena je zaposleno na godinu dana i brinulo je o 300 korisnika te im uz kućanske poslove dostavljalo lijekove i namirnice, te su im jednostavno – pravile društvo.

U drugoj fazi zaposlene žene u projektu imale su priliku i obrazovati se kako bi nakon projekta bile konkurentnije na tržištu rada. Za gerontodomaćice obrazovalo se 19 žena, dvije za maserke  i šest za cvjećarke aranžerke.

Iako je projektom predviđeno zapošljavanje 127 žena, u gradu kažu kako ih je kroz projekt prošlo oko 143, dok je korisnika projekta ukupno bilo 608, a na žalost, na čekanju ih je ostalo još 115.

‘Što se tiče nastavka programa Zaželi, treća faza se nalazi u indikativnom planu operativnog programa ESF+, ali konkretnih naznaka objave natječaja resornog ministarstva za sada nema. Grad Bjelovar će se, naravno, prijaviti i za treću fazu  – kada se raspiše natječaj’, ističu iz gradske uprave.

 Valpovo: 80 žena brinulo za 300 korisnika

U dvije faze projekta ZAŽELI Grad Valpovo povukao je 13,7 milijuna kuna, ukupno je zaposleno 80 žena, a briga se vodila za oko 300 korisnika. Kroz prvu fazu zaposleno je 65 žena koje su pružale uslugu pomoći u kući za 260 krajnjih korisnika kroz dvije godine. U drugoj fazi, koja je završena u siječnju ove godine, zaposleno je 50 žena koje su se brinule za 300 krajnjih korisnika.  Grad Valpovo ovaj je projekt provodio s projektnim partnerima Centrom za socijalnu skrb Valpovo, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Udrugom umirovljenika grada Valpova i Udrugom osoba s invaliditetom – MI Valpovo.

Gradonačelnik Matko Šutalo upravo ovaj projekt ističe kao najvažniji projekt u novijoj povijesti Grada.

‘Bez sumnje, ovaj projekt uvelike je olakšao život mnogim našim sugrađanima koji su često prepušteni sami sebi bez članova obitelji u blizini da im pomognu, a o značaju ovakvog projekta najbolje će svjedočiti oni kojima je bio namijenjen – korisnici i žene koje su u njemu bile zaposlene. Veliki broj korisnika je prilikom terenskog obilaska izrazilo zadovoljstvo i sreću što su dio ovog projekta jer su osjetili dobrotu, brigu  i razumijevanje od strane žena koje su dolazile u njihov dom. Osim zapošljavanja, žene zaposlene na projektu su imale mogućnost završiti i besplatnu edukaciju kojom su stekle dodatnu prednost na tržištu rada. U sklopu projekta organizirana je edukacija iz njemačkog jezika, edukacija za obavljanje poslova njegovateljice u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne skrbi te auto škole za polaganje vozačkog ispita B kategorije.’

Tri godinu za redom bili smo svjedoci pozitivnih promjena koji su rezultat ovoga projekta. Tijekom prve i druge provedbe projekta Zaželi u Gradu Valpovu u potpunosti su iskorištena sredstva.  Sama činjenica da će približno 14.000.000,00 kuna iskorišteno tijekom projekta Zaželi na zapošljavanje žena iz grada Valpova i prigradskih naselja govori o veličini ovoga projekta te o njegovoj važnosti za sve naše stanovnike

Da je ovaj projekt od velike važnosti potvrđuje velik interes za početak njegove treće faze. Nadamo da ćemo uskoro krenuti s novim projektom, a svim gerontodomaćicama želimo sreću u daljnjem zapošljavanju’, ističe gradonačelnik.

Split: 57 žena brinulo za 342 korisnika

Grad Split ukupno je za ovaj projekt povukao 13,3 milijuna kuna – u prvoj fazi 8,3 a u drugoj maksimalnih 5 milijuna kuna.

U prvoj fazi zaposlili su 50 žena koje su brinule o 229 korisnika, a zaposlenim ženama tada su kupljeni i bicikli.

U drugoj fazi zaposleno je 57 žena i osigurana briga i skrb za 342 stare i nemoćne osobe, te im je podijeljeno 3.240 paketa s higijenskim i kućanskim potrepštinama. Što se edukacije tiče, 35 žena završilo je programe za njegovateljice, gerontodomaćice, vrtlarice te tečaj engleskog jezika i informatike, a edukacije je završilo njih 33.

Vukovar: 57 žena brinulo o 408 korisnika

Grad Vukovar osigurao je ukupno 12,3 milijuna kuna – 7,4 u prvoj i 4,8 u drugoj fazi projekta.

U obje faze projekta bilo je zaposleno po 57 žena, pripadnica ciljanih skupina u svrhu pružanja potpore i podrške starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju. U prvoj fazi edukacije za poslove njegovateljice i gerontodomaćice prošlo je 30 žena, a u drugoj je tečajeve njemačkog jezika i edukaciju za cvećara-aranžera prošlo njih još 20. U prvoj fazi nabavljeni su bicikli za zaposlene žene radi lakšeg i bržeg obavljanja radnih aktivnosti koji su im bili na raspolaganju i u drugoj fazi.

Ukupan broj krajnjih korisnika projekta (osoba treće životne dobi i osoba u nepovoljnom položaju) koji su primili pomoć kroz skrb i pomoć u kućanstvu te higijenske potrepštine je u prvoj fazi 366, a u drugoj 408.

‘Gradu Vukovaru ovaj je projekt od iznimne važnosti, jer zahvaljujući njemu, nezaposlene žene s područja grada Vukovara dobivaju zaposlenje te veću konkurentnost na tržištu rada, a krajnjim korisnicima se poboljšava kvaliteta života te povećava socijalna uključenost u zajednicu.

Grad Vukovar će se prijaviti i za treću fazu projekta, no kako se treća faza očekivala puno ranije nego što će to biti, nije se provodio program nakon druge faze’, kažu nam u gradskoj upravi.

Vinkovci: 109 žena brinulo o 742 korisnika

 Grad Vinkovci je u periodu od 2017. do 2021. godine uspješno proveo projekt Zaželi, fazu 1 i fazu 2. Ukupna vrijednost oba projekta iznosila je nešto više od 11,3 milijuna kuna, a na ovaj način je omogućeno zapošljavanje 109 žena pripadnica ciljane skupine, koje su se tijekom projekta osposobljavale kroz tri programa osposobljavanja – za njegovateljice, gerontodomaćice i slastičarke.

Završetkom programa osposobljavanja pripadnicama ciljane skupine povećane su mogućnosti zapošljavanja i konkurentnost na tržištu rada. Kroz projekte je osigurana kontinuirana pomoć i podrška za ukupno 742 krajnja korisnika starije životne dobi, bolesnika ili samaca.

 ‘Ovaj projekt imao je i značajan utjecaj u području doprinosa osiguravanja pomoći starijim i nemoćnim osobama, osobama s invaliditetom i bolesnim osobama, te u području zapošljavanja žena teže zapošljivih skupina, koje su dodatno se osposobljavajući stekle nove kvalifikacije i povećale svoju konkurentnost na tržištu rada.

Grad Vinkovci svakako će se prijaviti na najavljenu 3. fazu i spreman je i za daljnju provedbu projekta Zaželi, a velika zainteresiranost i svakodnevni pozivi i upiti žena zainteresiranih za posao, kao i krajnjih korisnika, potvrđuju uspješnost ovog projekta, a ujedno i obvezu za njegov nastavak’, kažu nam iz gradske uprave.

Otok: 55 žena brinulo o 330 korisnika

Grad Otok za projekt ZAŽELI je povukao 11,2 milijuna kuna –  6,3 milijuna u prvoj i 4,8 milijuna kuna u drugoj fazi, a projekt su provodili u partnerstvu Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Centrom za socijalnu skrb i Udrugom „Hrvatska žena“ Otok.

U prvoj fazi zaposleno je 45 žena iz Otoka i Komletinaca, kojima je osigurana i dodatna edukacija. U drugoj fazi, koja je započela u lipnju 2020., zaposleno je 55 žena a brinule su o 330 korisnika koji su tako

dobivali pomoć u dostavi namirnica i lijekova, čišćenju stambenog prostora, pomoć u pripremi obroka, brizi o higijeni i osobnom izgledu, pratnji kod liječnika, pružanju psihosocijalne pomoći kroz razgovor i druženje, a što je to korisnicima bilo i najbitnije.

I u drugoj fazi su, u suradnji s Učilištem Otok, Ustanovom za obrazovanje odraslih, osigurane dodatne edukacije za zaposlene žene, i to za poslove cvjećara aranžera i poslove računalnog operatera. ‘Projektom je bilo predviđeno da edukacije prođe 20 žena, no zbog velike zainteresiranosti umjesto planiranih 20, osposobljeno je 36 žena, i to sedam za poslove cvjećara aranžera, a 29 žena za poslove računalnog operatera. Za poslove računalnog operatera osposobljavanje je trajalo 155 sati, od toga 60 sati nastave i 95 sati praktičnog dijela, za poslove cvjećara aranžera osposobljavanje je trajalo 135 sati, od toga 55 sati nastave i 80 sati praktičnog dijela kojega su žene obavljale u Cvjećari Begić u Otoku’, pojašnjavaju nam iz gradske uprave.

Donji Miholjac: 40 žena brinulo o 228 starih i nemoćnih osoba

Grad Donji Miholjac u prvoj fazi projekta ZAŽELI povukao je 5,9 milijuna kuna, a u drugoj još 3,4 milijuna.

Prva faza projekta, koju su provodili zajedno sa svojim partnerima – općinama Marijancima i Magdalenovac, udrugom DUGA, te društvom  Crvenog križa Donji Miholjac Miholjac, trajala je 30 mjeseci a zaposleno je bilo 40 žena. U ovoj fazi nabavljeni su i bicikli koji su podijeljeni zaposlenim ženama, a koji su bili korišteni i u drugoj fazi.

Druga faza trajala je, pak, 15 mjeseci i u njoj je zaposleno 38 žena koje su dobile i priliku za edukaciju i prekvalifikaciju kako bi po završetku projekta lakše pronašle posao. Svaka žena skrbila je  za 6 starijih i nemoćnih osoba, ukupno njih  228 osoba.

‘Svima skupa nam je drago da smo se prijavili na projekt te omogućili zapošljavanje nezaposlenih žena, a isto tako, budući je projekt humanitarnog karaktera, da smo omogućili pomoć onima kojima je ona najpotrebnija. Grad Donji Miholjac spremno i s nestrpljenjem očekuje novu fazu natječaja’, kaže nam gradonačelnik Goran Aladić.

Novska: 140 žena brinulo o 1.300 korisnika, planiraju nastavak pružanja usluga

Grad Novska za projekt ZAŽELI povukao je više od devet milijuna kuna, a proveli su ga u partnerstvu sa LAG-om Zeleni trokut i Gradskim društvom Crvenog križa.

‘Kroz te projekte osigurali smo socijalnu uslugu pomoći u kući za više od 1.300 naših starijih sugrađana, kao i osigurali radna mjesta za više od 140 teže zapošljivih žena. Vjerujem u skori nastavak tog projekta, a svakako da ćemo i u nekom obliku razmotriti nastavak pružanja te usluge u suradnji s Crvenim križom i Centrom za socijalnu skrb.

Grad je u partnerstvu s Domom za starije i nemoćne Sisak osigurao sredstva za uređenje i opremanje Dnevnog centra za starije u Novskoj koji će također nuditi različite socijalne usluge poput poludnevnog boravka, priprema i dostava prehrane starijim osobama te različite oblike fizioterapeutske radionice za umirovljenike.

Sljedeći korak koji će Grad Novska pokrenuti jest i izgradnja doma za starije, tako da će kvaliteta i ponuda socijalnih usluga za sve naše starije sugrađane samo iz godine u godinu rasti’, kaže nam gradonačelnik Marin Piletić.

Čazma: 20 žena brinulo o 200 korisnika

Treću fazu projekta ZAŽELI željno i spremno iščekuju i u Čazmi. Projekt Zaželi, koji se na čazmanskog području u dvije faze provodio od 2018., došao je svome kraju. Ukupno je za ovaj program iz Europskog socijalnog fonda izdvojeno 4 milijuna kuna, privremeno je zaposleno 20-ak žena koje su brinule o ukupno gotovo 200 korisnika. Ta briga uključivala je redovite posjete, nabavku potrebnih namirnica i lijekova te održavanje kućanstva osobama koje žive same i koje u blizini nemaju članova obitelji koji bi im mogli pomagati.

Svima uključenima završetak projekta teško pada. ‘Korisnicima smo od početka rekli kad završava projekt, tako da su bili spremni na to, no svejedno, ljudi se naviknu i sada im moramo objasniti što se događa i što će biti dalje jer im je ovo bilo prijeko potrebno’, napomenuo je voditelj projekta, Ivan Tomašević.

Za žene zaposlene na projektu omogućena je i edukacija, a u svrhu stjecanja novih znanja i vještina radi povećanja zapošljivosti i bolje konkurentnosti na tržištu rada. Prvu edukaciju prošlo je svih 15 žena, a trenutačno njih 13 završava obuku za računalne operatorice. (M.P.D.)

 

Ministarstvo: U tijeku su pregovori s EK, snažno se zalažemo za nastavak projekta

Što se mogućeg nastavka programa ZAŽELI tiče, u Ministarstvu nam kažu kako je trenutno u tijeku intenzivan proces izrade programskih dokumenata za korištenje europskih strukturnih i investicijskih fondova iz nove financijske perspektive 2021. – 2027. te je Ministarstvo u postupku pregovora s Europskom komisijom o aktivnostima koje će se moći financirati u navedenom razdoblju.

‘Ministarstvo se u navedenome procesu snažno zalaže da se u skladu sa strateškim ciljevima RH financiraju aktivnosti pružanja socijalnih usluga starijim i nemoćnim osobama. Po odobrenju programskih dokumenata od strane Europske komisije, moći će se krenuti s objavama poziva za dodjeljivanje sredstava iz EU fondova u skladu s odobrenim aktivnostima’, poručuju.