Dok čekamo službene podatke DZS-a o broju rođene djece u Hrvatskoj, gradonačelnik.hr ponovo je proveo istraživanje i prikupio podatke o broju rođene djece u hrvatskim rodilištima u 2019. godini.  Od 29 rodilišta pozitivne brojke bilježi njih tek pet, a najveće povećanje broja rođene djece u odnosu na 2018. dogodilo se u šibenskom rodilištu. U plusu su još rodilišta u Pakracu, Vinkovcima, Sisku i Bjelovaru

Iako su prošlogodišnje statistike nagovještavale da bi negativni trend broja novorođene djece napokon mogao zamijeniti onaj pozitivni, čini se da je 2018. godina ipak bila samo iznimka. U hrvatskim rodilištima tada se, pokazalo je naše istraživanje, rodilo 791 dijete više nego 2017. godine i to je bio najveći zabilježeni plus u posljednjih 10 godina. No, podaci koje smo ove godine dobili od rodilišta ruše prošlogodišnji optimizam i još jednom potvrđuju da je Hrvatska duboko u negativnim trendovima kad je natalitet u pitanju. Od 28 rodilišta pozitivne brojke bilježi njih tek pet, jedno je na nuli, a svi ostali bilježe manje rođene djece nego godinu ranije. Ukupno, u rodilištima je lani rođeno 988 djece manje nego 2018. godine.

Podaci iz rodilišta govore da je lani u Hrvatskoj rođeno 36.090 djece, dok ih je godinu ranije bilo 37.078 novorođenih. Za razliku od 2018. kada se više djece rodilo u čak 16 gradova/rodilišta, prošle godine u plusu ih je samo pet – Šibenik, Pakrac, Vinkovci, Sisak i Bjelovar, dok je Gospić uspio ostati doslovno na nuli, s istim brojem rođenih kao i godinu ranije.

Ovdje, naravno, treba napomenuti da nije riječ o potpunim ni službenim podacima jer oni ne obuhvaćaju privatne klinike, djecu rođenu kod kuće ili u inozemstvu, te da je u nekim slučajevima izgledno riječ o stranim državljanima koji su rođeni u Hrvatskoj. Isto tako, jasno je i da se broj djece rođene u određenom rodilištu ne odnosi samo na taj grad već i čitavo područje koje gravitira tom rodilištu.

Među pet gradova koji ne bilježe pad, ističe se Šibenik u kojem se rodilo 55 djece više. Krešimirov grad slijede dva slavonska grada, Pakrac u kojem se rodilo 29 djece više te Vinkovci gdje se rodilo 21 dijete više. Tu je potom Sisak sa šest djece više, te Bjelovar koji je imao jedno dijete više i ujedno je jedini grad koji je uspio ostati u plusu drugu godinu zaredom.

Šibenik: Nastavlja se pozitivni trend – u siječnju rođeno 28 djece više nego lani

‘Razveselio nas je podatak iz šibenskog rodilišta o povećanju broja rođene djece u 2019. godini, a s veseljem smo primili i informaciju kako se taj pozitivni trend nastavio i u prvim danima ove godine. Naime, u siječnju 2020. godine rođeno je 70 djece, dok je u istom mjesecu lani rođeno 42 djece. Zaista možemo reći kako su posrijedi lijepe i pozitivne vijesti, a nadamo se kako će se ovaj trend nastaviti i dalje. Sve to nama, predstavnicima izvršne vlasti u gradu, daje pozitivan vjetar u leđa te nas potiče da radimo još više i bolje za naš Šibenik’, komentiraju iz šibenske gradske uprave.

U Šibeniku su 2018. godine povećali novčanu pomoć roditeljima za prvorođeno dijete s 1.200 na 1.500 kuna te za drugorođeno dijete s 1.400 na 2.000 kuna. Obitelj koja dobije treće dijete i svako slijedeće ostvaruje novčanu pomoć od 21.000 kuna koja se isplaćuje u jednakim godišnjim obrocima tijekom perioda od 7 godina, jednom godišnje u mjesecu rođenja djeteta.

Uz to, prošle godine podigli su i visini iznosa sufinanciranja djece upisane u privatne i vjerske vrtiće s dosadašnjih 700 na 900 kuna mjesečno po djetetu. ‘Sudjelovanje roditelja u cijeni programa predškolskog odgoja i obrazovanja u gradu Šibeniku je među najnižima u RH , a umanjuje se i sudjelovanje u cijeni programa za roditelje sa dvoje i više djece na način da se cijena umanjuje za 25% za 10-satne programe, smjenski i posebni program i za 15% za 5,5-satni program. U dvije osnovne škole čiji je osnivač Grad organizira se i produženi boravak za djecu polaznike 1. i  2. razreda’, ističu iz gradske uprave.

Vinkovci: Pozitivne rezultate demografskih mjera tek očekuju

U Vinkovcima je prošle godine pak rođeno 748 djece, 21 više nego godinu ranije, a prema našim analizama oni su jedan od gradova koji bilježe najveći pad negativnog prirodnog prirasta. Uz to, prošle godine su imali čak 123 prvašića više nego 2018.

Čitav je niz demografskih mjera kojima Grad Vinkovci potiče natalitet i pomaže svojim mladim obiteljima, a gradonačelnik Ivan Bosančić ističe kako će se rezultati tih mjera znatnije osjetiti tek u budućnosti.

Kako bi olakšali roditeljima boravak djece u vrtićima Grad sufinancira cijenu boravka. Grad subvencionira 48% mjesečne ekonomske cijene za prvo dijete, za drugo dijete 64% cijene te za treće i svako slijedeće dijete smješteno u vrtiću 92% ekonomske cijene. Prema Odluci o Socijalnoj skrbi Grada Vinkovaca za 2020. godinu  iznos cijene koju plaćaju roditelji se umanjuje za 30 % ako prihod po članu kućanstva ne prelazi iznos od 1.500 kuna čime je cenzus u odnosu na prošlu godinu povećan za 300 kn. Također, temeljem Odluke o socijalnoj skrbi od plaćanja dječjeg vrtića oslobođena su djeca s poteškoćama u razvoju, djeca iz udomiteljskih obitelji, djeca žrtve obiteljskog nasilja i djeca bez oba roditelja – naglašavaju iz vinkovačke uprave.

Nedavno su energetski obnovljena tri objekta vrtića, te je izrađen projekt izgradnje potpuno novog objekta vrtića Vladimir Nazor na mjestu istoimenog već postojećeg vrtića.

Uz subvencioniranje cijene vrtića, jedna od ključnih pronatalitetnih mjera koju Grad Vinkovci već godinama provodi jest naknada u iznosu od 2.000 kuna za svako novorođeno dijete u gradu Vinkovci.

Vinkovci su, pokazalo je naše veliko istraživanje provedeno početkom školske godine, rekorder i po izdvajanju za sufinanciranje školskog materijala, za što su izdvojili čak 2,4 milijuna kuna. Svim školarcima osigurali su tako vaučere od 500 kuna za nabavku školskog pribora, a učenicima prvih razreda osnovnih i srednjih škola su isplatili po tisuću kuna naknade. Tu je još čitav niz mjera, a jedna od jačih sigurno je i popust na kupnju zemljišta za gradnju obiteljskih kuća, a koji raste ovisno o broju djece pa obiteljis četvero djece ostvaruju popust od čak 85 posto.

‘Uveli smo brojne demografske mjere, ali držim da moramo primarno raditi na tome da zaustavimo iseljavanje obitelji. Ovo je problem koji si stavljam kao važnu zadaću na kojoj ćemo svi zajedno raditi uključujući sve institucije kako bi zadržali ljude u našem gradu’, zaključuje gradonačelnik Bosančić. (Petar Brković)