Brojke prikupljene direktno od gradova kazuju da je ove godine u prve razrede upisano 695 prvašića manje nego prošle godine. No, taj minus je gotovo dvostruko manji nego što je bio prošlogodišnji, kada je u prve razrede upisano 1173 učenika manje nego 2016. Ove godine veći broj prvašića ima šest gradova manje nego lani, ali su zato njihove pozitivne brojke uvjerljivije nego one prošlogodišnje, a manji su i minusi u gradovima koji imaju manje učenika.

Kao i prethodnih godina, a pogotovo u posljednjih nekoliko otkako smo posebno osjetljivi na temu demografije i negativnih trendova, početak školske godine služi za nova prebrojavanja i potvrđivanje činjenice da Hrvatska izumire i iseljava se… Brojka kojom se trenutno barata, a iznjela ju je temeljem privremenih podataka sama ministrica obrazovanja, jest da je ove godine u škole upisano oko 500 prvašića manje nego lani, a čak 117 škola nije upisalo niti jednoga.

Mi smo, pak, kao i prošle godine, napravili veliko terensko istraživanje kako bi vidjeli kakva je točno situacija po gradovima – gdje je broj prvašića manji, a gdje i za koliko veći nego prošle godine. Brojke prikupljene direktno od gradova u prva dva tjedna nastave kazuju tako da je ove godine u prve razrede upisano 695 prvašića manje nego prošle godine. No, taj minus je gotovo dvostruko manji nego što je bio prošlogodišnji, kada je u prve razrede upisano 1173 učenika manje nego 2016.

Iako porast broja prvašića ove godine bilježe 44 grada, šest manje nego prošle godine, njihove brojke su puno uvjerljivije nego prošlogodišnje. Pa smo, tako, prošle godine kao najveći plus bilježili onaj iz Dubrovnika i Vukovara – od 46 i 42 prvašića više nego godinu ranije, dok ove godine uvjerljivi rekord drži Osijek sa 67 prvašića više, te Slavonski Brod sa njih 51. Slijedi najmlađi hrvatski grad i jedini sa uvjerljivim pozitivnim prirodnim prirastom – Solin koji ove godine ima 40 prvašića više, što je daljnji rast u odnosu na prošlu godinu kada su ih imali 37 više nego godinu ranije.

Tu su, nadalje, i Velika Gorica (+29), Omiš (+27), Ogulin (+23), Šibenik (+23), Kaštela (+19), Sveta Nedelja (+18) i Valpovo (+17).

Ukupno, gledamo li apsolutne brojke, 23 grada ove godine bilježe dvoznamenkasti rast broja prvašića, dok ih je lani bilo 16.

No, ovdje svakako treba naglasiti da ovi podaci ne mogu biti mjerilo za ozbiljne demografske analize i ocjene, jer je broj prvašića u većini gradova uvijek bio podložan oscilacijama, neovisnima o generalnim demografskim trendovima ili kvaliteti života i standardima u samim gradovima.

Brojke se uglavnom mijenjaju, ovisno o godini i generaciji, a vrlo malo gradova ima zaista stabilan i kontinuiran višegodišnji trend. No, veseli da ima i takvih, pa se među 44 grada koji su ove godine upisali veći broj prvašića nego lani ističu primjerice Solin, Kaštela, Čakovec, Pazin, i Cres, koji tako već treću godinu za redom bilježe rast broja prvašića.

Ovaj trend niti malo ne čudi kad je u pitanju Grad Solin, najmlađi grad u Hrvatskoj (prosječna dob stanovnika je 35,4 godine) i grad rekorder po prirodnom prirastu. Gradonačelnik Dalibor Ninčević kaže kako ih ovakvi trendovi i titule vesele, ali i obvezuju na još predaniji rad kako bi mladim obiteljima osigurali još ugodniji i bolji život. Nizom socijalnih i pronatalitetnih mjera, za koje su u ovogodišnjem proračunu osigurali 1,3 milijuna kuna, Grad Solin potvrđuje da je grad djece i mladih. Pa su tako, uz naknade za bebe, uveli i novčane potpore roditeljima za vrijeme korištenja porodiljnog dopusta od prve do treće godine života djeteta te mjesečnu financijsku pomoć obiteljima s četvero i više djece. Ranije su, naime, pomagali obitelji s petero i više djece, ali je od ove godine odluka dodatno proširena i na obitelji s četvero djece.

‘Ako kumulativno zbrojimo sufinanciranje jedne obitelji sa četvero djece za razdoblje od deset godina i zbrojimo sve mjere od poklona novorođenom djetetu, subvencioniranje porodiljne naknade, novčana pomoć za obitelji sa četvero djece, Grad Solin će iz Proračuna izdvojiti više od 115.000 kuna kaže gradonačelnik Ninčević. Najavljuje kako u već rade na otvaranju pete osnovne škole na području Grada, dok problem nedostatka vrtićkih kapaciteta namjeravaju riješiti izgradnjom dva velika vrtićka centra, za koje su nedavno potpisali Ugovor s Ministarstvom za demografiju.

Najveći skokovi

Kao što smo naveli, najveći skok u broju prvašića bilježi Grad Osijek, koji ima 929 prvašića, što je čak 67 više nego prošle godine kada su ih upisali 862 i zabilježili minus od čak 48 u odnosu na 2016.

‘To je za naš grad u neku ruku utješna nagrada. Grad Osijek se u posljednjih nekoliko godina stabilizirao, trendove rasta primjećujemo i u drugim segmentima življenja, ali bilo bi posve krivo pripisati si nekakve zasluge radi mjera Grada kojima se pomaže mladim obiteljima. Iako kao jedinica lokalne samouprave pomažemo i mlade obitelji, mi tu možemo i moramo u budućnosti učiniti puno više. Možda toliko ne samim mjerama usmjerenim direktno na mlade obitelji, već svim svojim aktivnostima, usmjerenima i prema obrazovanju, kulturi, sportu, poduzetništvu itd… koji Osijek danas, a nadam se još više i sutra, čine idealnim gradom za odrastanje, školovanje, rad i življenje. Osobno mi je takav oduvijek, a moja je zadaća da ga u okviru gradskih ovlasti, takvoga činim i drugima’, komentira gradonačelnik Ivan Vrkić.

Veliki skok bilježi i Slavonski Brod u kojem je upisan 51 prvašić više nego prošle godine (620/569), dok su prošle godine bili u minusu za čak 138 prvašića u odnosu na 2016.

U gradskoj upravi su zadovoljni ovom promjenom trenda, a gradonačelnik Mirko Duspara vjeruje da će se, uz pomoć novih demografskih mjera i projekata u kojeg Grad ulaže i kojima stvara bolje uvjete života za mlade obitelji, taj trend i nastaviti.

11.05.2018. Slavonski Brod,Gradonacelnik Slavonskog Broda dr. Mirko Duspara
Photo: Ivica Galovic/ PIXSELL

‘Naime, upravo zbog toga što nastojimo potaknuti demografske trendove, ove godine smo pokrenuli nove projekte kojima želimo zadržati mlade u našem gradu, pomoći im u rješavanju stambenog pitanja i stvoriti im što bolje uvjete živote. Bilo da je riječ o gradskim stanovima za mlade obitelji, gradskim zemljištima za gradnju obiteljskih kuća, 5.000 kuna vrijednoj opremi za prvo dijete ili povećanim naknadama za novorođenče, želimo pomoći obiteljima, smanjiti im troškove u rješavanju onih najvažnijih životnih pitanja te pokazati kako mogu računati na pomoć Grada. Veći broj prvašića koje imamo ove godine pokazuje da smo na putu ostvarenja tog cilja’, ističe gradonačelnik Duspara.

Zadovoljni ove godine mogu biti i u Velikoj Gorici u kojoj je upisano 29 prvašića više nego lani, kada su pak bili u minusu za čak 46 prvašića u odnosu na 2016.

‘Naši svi osnovnoškolci i ove školske godine dobili su besplatne udžbenike, radne bilježnice te udžbenike za izborne predmete i to zahvaljujući suradnji Grada i Zagrebačke županije. U školstvo izdvajamo 40 % proračuna te mnogo sredstava ulažemo u modernizaciju objekata, snosimo troškove prijevoza učenicima osnovnih škola i troškove za školu plivanja te brojne druge obrazovne i sportske programe’, kaže gradonačelnik Dražen Barišić i ističe kako je Velika Gorica grad koji je usmjeren na djecu, mlade i obitelj. ‘Lokalna zajednica ima važno mjesto u razvoju djece i mladih i upravo mi kao Grad ulažemo značajna sredstva za naše najmlađe sugrađane i s pravom nosimo naziv “Grad prijatelj djece”. I dalje ćemo u godinama koji su pred nama još više ulagati u predškolsko i školsko obrazovanje kako bi našoj djeci osigurali kvalitetno obrazovanje’, zaključuje gradonačelnik.

Pozitivne trendove bilježe i u Gradu Ogulinu koji ne samo da ima čitav razred prvašića više nego lani – njih 23, nego bilježe i stalni rast broja vrtićanaca, a među gradovima s najvećim porastom broja prvašića je i Šibenik, u kojem ih je ove godine upisano 469, za razliku od prošlogodišnjih 446.

‘Djeca su naša budućnost, a Grad Šibenik nastoji u kontinuitetu raditi na ostvarenju kvalitetnijih uvjeta za život i obrazovanje naših mališana’, kaže gradonačelnik Željko Burić. Inače, Grad Šibenik je u ovoj godini za financiranje programa osnovnog školstva izdvojio gotovo 13 milijuna kuna, te osigurao produženi boravak za tri razreda u dvije osnovne škole.

Od ove godine osiguran je i besplatan obrok djeci u osnovnim školama slabijeg imovinskog statusa.

U Svetoj Nedelji ove je godine u prve razrede krenulo 18 prvašića više nego prije, a u gradskoj upravi su uvjereni da su tome doprinjele i demogafske mjere koje provode.

‘Neke od mjera koje su svakako pridonijele pozitivnom rastu broja učenika, ali i broju djece upisanih u vrtić, kao i doseljavanju mladih obitelji, su povećanje naknade za novorođenčad, subvencioniranje boravka djece u vrtićima, besplatni udžbenici za sve naše osnovnoškolce, povećanje subvencija javnog prijevoza učenicima i studentima, povećanje broja stipendija za učenike i studente, projekti vezani uz ishođenje statusa Grad prijatelj djece,  te mnoge aktivnosti koje uspješno provodimo’, ističe gradonačelnik Dario Zurovec.

Redni broj City Županija Broj prvasica 2017/18 Broj prvasica 2018/19 Rast ili pad broja prvasica
1 Osijek Osiječko – baranjska županija 862 929 67
2 Slavonski Brod Brodsko – posavska županija 569 620 51
3 Solin Splitsko – dalmatinska županija 328 368 40
4 Velika Gorica Zagrebačka županija 692 721 29
5 Omiš Splitsko – dalmatinska županija 152 179 27
6 Ogulin Karlovačka županija 106 129 23
7 Šibenik Šibensko – kninska županija 446 469 23
8 Kaštela Splitsko – dalmatinska županija 452 471 19
9 Sveta Nedjelja Zagrebačka županija 203 221 18
10 Valpovo Osiječko – baranjska županija 92 109 17
11 Vinkovci Vukovarsko – srijemska županija 332 349 17
12 Đakovo Osiječko – baranjska županija 236 252 16
13 Ivanić Grad Zagrebačka županija 132 147 15
14 Jastrebarsko Zagrebačka županija 114 129 15
15 Slatina Virovitičko – podravska županija 114 129 15
16 Vrgorac Splitsko – dalmatinska županija 51 66 15
17 Križevci Koprivničko – križevačka županija 172 186 14
18 Sveti Ivan Zelina Zagrebačka županija 134 146 12
19 Zaprešić Zagrebačka županija 231 242 11
20 Kraljevica Primorsko – goranska županija 27 38 11
21 Lipik Požeško – slavonska županija 31 42 11
22 Labin Istarska županija 102 112 10
23 Grad Zagreb Grad Zagreb 8200 8210 10
24 Čakovec Međimurska županija 278 287 9
25 Ozalj Karlovačka županija 41 47 6
26 Makarska Splitsko – dalmatinska županija 139 145 6
27 Pazin Istarska županija 77 83 6
28 Varaždinske Toplice Varaždinska županija 51 56 5
29 Cres Primorsko – goranska županija 23 28 5
30 Hvar Splitsko – dalmatinska županija 39 44 5
31 Vrlika Splitsko – dalmatinska županija 9 14 5
32 Zadar Zadarska županija 884 888 4
33 Našice Osiječko – baranjska županija 173 177 4
34 Zlatar Krapinsko – zagorska županija 53 56 3
35 Mali Lošinj Primorsko – goranska županija 70 73 3
36 Otočac Ličko – senjska županija 64 67 3
37 Stari Grad Splitsko – dalmatinska županija 22 25 3
38 Donji Miholjac Osiječko – baranjska županija 92 94 2
39 Vis Splitsko – dalmatinska županija 15 17 2
40 Umag Istarska županija 126 128 2
41 Novska Sisačko – moslvačka županija 127 128 1
42 Đurđevac Koprivničko – križevačka županija 73 74 1
43 Nin Zadarska županija 17 18 1
44 Buzet Istarska županija 60 61 1
45 Drniš Šibensko – kninska županija 63 63 0
46 Klanjec Krapinsko – zagorska županija 28 27 -1
47 Slunj Karlovačka županija 29 28 -1
48 Opatija Primorsko – goranska županija 65 64 -1
49 Beli Manastir Osiječko – baranjska županija 56 55 -1
50 Belišće Osiječko – baranjska županija 79 78 -1
51 Skradin Šibensko – kninska županija 27 26 -1
52 Buje Istarska županija 44 43 -1
53 Opuzen Dubrovačko – neretvanska županija 42 41 -1
54 Čabar Primorsko – goranska županija 21 19 -2
55 Obrovac Zadarska županija 28 26 -2
56 Pag Zadarska županija 32 30 -2
57 Komiža Splitsko – dalmatinska županija 12 10 -2
58 Pula Istarska županija 572 570 -2
59 Ploče Dubrovačko – neretvanska županija 78 76 -2
60 Delnice Primorsko – goranska županija 46 43 -3
61 Novalja Ličko – senjska županija 52 49 -3
62 Kutjevo Požeško – slavonska županija 45 42 -3
63 Otok (Vinkovci) Vukovarsko – srijemska županija 48 45 -3
64 Mursko Središće Međimurska županija 68 65 -3
65 Lepoglava Varaždinska županija 71 67 -4
66 Bakar Primorsko – goranska županija 43 39 -4
67 Krapina Krapinsko – zagorska županija 114 109 -5
68 Pakrac Požeško – slavonska županija 81 76 -5
69 Donja Stubica Krapinsko – zagorska županija 52 46 -6
70 Požega Požeško – slavonska županija 226 220 -6
71 Glina Sisačko – moslvačka županija 61 54 -7
72 Čazma Bjelovarsko – bilogorska županija 74 67 -7
73 Novi Vinodolski Primorsko – goranska županija 41 34 -7
74 Pleternica Požeško – slavonska županija 88 81 -7
75 Poreč Istarska županija 172 165 -7
76 Oroslavje Krapinsko – zagorska županija 51 43 -8
77 Sisak Sisačko – moslvačka županija 380 372 -8
78 Korčula Dubrovačko – neretvanska županija 72 64 -8
79 Hrvatska Kostajnica Sisačko – moslvačka županija 23 14 -9
80 Crikvenica Primorsko – goranska županija 76 67 -9
81 Krk Primorsko – goranska županija 80 71 -9
82 Rab Primorsko – goranska županija 85 76 -9
83 Bjelovar Bjelovarsko – bilogorska županija 360 350 -10
84 Grubišno Polje Bjelovarsko – bilogorska županija 61 51 -10
85 Vrbovsko Primorsko – goranska županija 29 19 -10
86 Rijeka Primorsko – goranska županija 1076 1065 -11
87 Benkovac Zadarska županija 78 67 -11
88 Garešnica Bjelovarsko – bilogorska županija 82 70 -12
89 Rovinj Istarska županija 138 126 -12
90 Pregrada Krapinsko – zagorska županija 60 47 -13
91 Ilok Vukovarsko – srijemska županija 54 41 -13
92 Vodnjan Istarska županija 65 52 -13
93 Virovitica Virovitičko – podravska županija 191 177 -14
94 Novi Marof Varaždinska županija 112 97 -15
95 Biograd na Moru Zadarska županija 70 55 -15
96 Supetar Splitsko – dalmatinska županija 46 31 -15
97 Trogir Splitsko – dalmatinska županija 145 130 -15
98 Prelog Međimurska županija 71 56 -15
99 Gospić Ličko – senjska županija 113 97 -16
100 Imotski Splitsko – dalmatinska županija 125 109 -16
101 Novigrad Istarski Istarska županija 47 31 -16
102 Županja Vukovarsko – srijemska županija 93 76 -17
103 Vrbovec Zagrebačka županija 174 155 -19
104 Ivanec Varaždinska županija 131 112 -19
105 Orahovica Virovitičko – podravska županija 62 43 -19
106 Trilj Splitsko – dalmatinska županija 93 74 -19
107 Dubrovnik Dubrovačko – neretvanska županija 452 433 -19
108 Kastav Primorsko – goranska županija 119 99 -20
109 Nova Gradiška Brodsko – posavska županija 125 105 -20
110 Ludbreg Varaždinska županija 107 86 -21
111 Popovača Sisačko – moslvačka županija 108 86 -22
112 Daruvar Bjelovarsko – bilogorska županija 122 100 -22
113 Zabok Krapinsko – zagorska županija 114 91 -23
114 Metković Dubrovačko – neretvanska županija 187 164 -23
115 Knin Šibensko – kninska županija 119 95 -24
116 Vukovar Vukovarsko – srijemska županija 222 195 -27
117 Vodice Šibensko – kninska županija 115 85 -30
118 Duga Resa Karlovačka županija 113 82 -31
119 Senj Ličko – senjska županija 61 30 -31
120 Samobor Zagrebačka županija 393 361 -32
121 Dugo Selo Zagrebačka županija 214 181 -33
122 Kutina Sisačko – moslvačka županija 251 216 -35
123 Varaždin Varaždinska županija 452 417 -35
124 Petrinja Sisačko – moslvačka županija 194 150 -44
125 Koprivnica Koprivničko – križevačka županija 344 299 -45
126 Karlovac Karlovačka županija 486 433 -53
127 Sinj Splitsko – dalmatinska županija 289 218 -71
128 Split Splitsko – dalmatinska županija 1763 1671 -92
Ukupno 29262 28567 -695

Zanimljivo je pogledati i postotne promjene, a tu prednjače Vrlika sa promjenom od čak 55,6 posto (sa prošlogodišnjih 9 na 14 prvašića upisanih ove godine), Kraljevica sa 40,7 posto (sa 27 na 38), te Lipik sa 35,5 posto (s 31 na 42 prvašića ove godine). (gradonačelnik.hr)