Nakon što je u protekle dvije godine Hrvatska iskoristila 318 milijuna kuna iz EU fondova za unaprjeđenje rada vrtića – uvođenje novih programa, edukaciju i zapošljavanje djelatnika i novih stručnjaka, te produljenje radnog vremena, u drugoj fazi na raspolaganju nam je 300 milijuna kuna, od čega je već dodijeljeno više od 240 milijun kuna

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike ovih je dana donijelo još jednu, četvrtu odluku o dodjeli sredstava iz nastavka projekta unaprjeđenja rada vrtića. U drugoj fazi ovog projekta za uvođenje novih programa, stručnih kadrova i produljenje rada vrtića gradovima, općinama i samim vrtićima na raspolaganju je novih 300 milijuna kuna, a  četvrtom odlukom za 20 projekata je dodijeljeno još 45,1 milijuna kuna.

Nakon što je u protekle dvije godine kroz prvu fazu projekta Hrvatska iskoristila preko 318 milijuna kuna, nakon ove odluke iskorišteno je i 291,9 milijuna kuna iz druge faze. Prvom odlukom o financiranju, u listopadu, odobreno je 45 projekata vrijednih 105,8 milijuna kuna, drugom je za 33 projekta dodijeljeno još  79,1 milijun kuna, a trećom odlukom u prosincu je za 26 projekata dodijeljeno 61,9 milijuna kuna.

I ovaj put, kao i dosada, najveći dio dobitnika sredstava su sami vrtići – njih 14, od čega ih je 6 u suradnji sa svojim gradom ili općinom; gradovi su nositelji tek četiri projekta, a općine dva.

Najveći iznos u ovoj odluci, 5,2 milijuna kuna, ostvario je Grad Zagreb u partnerstvu sa pet vrtića, a drugi najveći dobitnik je DV Igra iz Koprivnice koji je za svoj projekt osigurao 4,7 milijuna kuna. Treći je još jedan zagrebački vrtić, DV Dobro drvo, sa ostvarenih 4,6 milijuna kuna, četvrti najveći iznos, 3,5 milijuna kuna, ide u Grad Sisak i njihove partnerske vrtiće, a peti je opet zagrebački vrtić, DV Košnica. Iznad tri milijuna kuna osigurali su još vukovarski vrtići DV Vukovar I i DV Vukovar II, te šibenski DV Osmijeh u suradnji sa Gradom Šibenikom.

Tko su dobitnici prethodnih odluka iz nastavka projekta možete vidjeti ovdje i ovdje, a evo i koji su gradovi povukli najviše u prvoj fazi projekta.  (M.P.D.)