Uz Bjelovar, najviše su novca za zapošljavanje žena na poslovima gerontodmaćice povukli Slavonski Brod, Đakovo, Zabok, Valpovo, Split, Vukovar, Našice, Županja i Vinkovci

Program ‘ZAŽELI’ jedan je od najboljih i društveno najkorisnijih programa iskorištavanja EU fondova u Hrvatskoj – uz to što osigurava posao ženama iz teže zapošljive skupine (starije od 50 godina, žrtve obiteljskog nasilja, beskućnice, žene s invaliditetom…), njime se osigurava briga i skrb za one kojima je to najpotrebnije – stare i nemoćne. Osim toga, nezaposlenim ženama uključenim u projekt omogućava se besplatna edukacija i stjecanje znanja i vještina kojima i nakon završetka dvogodišnjeg projekta mogu biti konkurentne na tržištu rada te pokrenuti i vlastiti posao. Jer, potreba za gerontodomaćicama, osobama koje će starim i nemoćnima skuhati, obaviti kućanske poslove, nabaviti potrepštine i – u krajnoj liniji, malo s njima popričati, itekako je velika a ponuda još uvijek nedovoljna.

Nakon što smo krajem prošle godine istražili koji su gradovi najuspješniji u korištenju ovog programa, provjerili smo kako se dalje on dalje koristio i koji gradovi su se još uključili.  A službene brojke Ministarstva rada kažu da je do kraja ožujka iz Europskog socijalnog fonda kroz ovaj program povučeno gotovo milijardu kuna, a zaposleno je ili će se zaposliti čak 5.705 žena koje se brinu za više od 27 tisuća korisnika. Poziv za program je trenutno obustavljen, dok se ne riješe postojeće aplikacije.

U sklopu programa koji se financira novcem EU, do početka travnja 2019. sklopljeni su tako ugovori za financiranje ukupno 274 projekata, što je 60 više nego u studenom prošle godine kada smo zadnji put pisali o tome.

No, zanimljivo, nitko od gradova koji su se u međuvremenu uključili u projekt nije ostvarenim iznosom nadmašio i ‘poremetio’ poredak najuspješnijih pa je Grad Bjelovar i dalje prvak projekta Zaželi.

Od 274 projekta njih 173 su prijavile jedinice lokalne i regionalne samouprave s partnerima, dok su ostatak iskoristile civilne udruge također često u partnerstvu s gradovima. No, u ovoj analizi fokusirali smo se, kao i uvijek, na projekte koje su kao glavni korisnici prijavili gradovi.

Najviše je sredstava dakle, više od 9,95 milijuna kuna, povukao Grad Bjelovar. Zaposleno je 77 dugotrajno nezaposlenih žena iznad 50 godina, i to na dvije godine. Svaka od njih vodi brigu o četiri starije osobe ili osobe s invaliditetom, dakle ukupno je riječ o 308 korisnika. Gerontodomaćicama su nabavljeni bicikli, a svi korisnici svaki mjesec dobivaju i paket pomoći s potrepštinama za kućanstvo.

Ženama u projektu „Zaželi“ podijeljeni bicikli, 5. srpnja 2018., dvorište Gradske uprave FOTO: Grad Bjelovar https://www.bjelovar.hr/

„Ono što treba napomenuti je da su, kada se kretalo u projekt, mnogi bili sumnjičavi prema njemu, no dobra provedba i organizacija dovela je do toga da imamo sve veći broj potencijalnih korisnika za pomoć u kući“, kaže gradonačelnik Dario Hrebak.

Na drugome je mjestu po svoti koja je povučena Grad Slavonski Brod, s 9,947 milijuna kuna. Grad Đakovo je za svoj program povukao 9,75 milijuna kuna. Zaposleno je 65 žena, koje su na korištenje dobile bicikle, a pomoć pružaju za 260 korisnika.

„Iznos od odobrenih skoro 10 milijuna kuna nije zanemariv, kao i činjenica da se kroz projekt u dvije godine korisnicima i zaposlenim ženama povećava kvaliteta života. Nadamo se da ćemo zaposlenim ženama pomoći da se kroz ovaj projekt dodatno usavrše ili prekvalificiraju kako bi bile konkurentnije na tržištu rada“, rekao je gradonačelnik Đakova Marin Mandarić.

Među najuspješnijim gradovima u korištenju ovog programa su, nadalje, Zabok koji je povukao 9,3 milijuna kuna, Valpovo – 9,2, Split -8,3 milijuna kuna, Vukovar – 7,4 milijuna, Našice sa 7 milijuna, te Županja i Vinkovci sa 6,7 milijuna.

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić kaže kako su i ranije provodili projekte pomoći u kući za starije i nemoćne kroz mjeru javnih radova, ali da je projekt „Zaželi“ za njih od iznimne važnosti jer je usmjeren na najveće probleme na tom području – zapošljavanje. ‘Ovaj projekt ima dvostruki cilj, zapošljavanje teško zapošljivih žena koje su prema svim statistikama u nepovoljnijem položaju na tržištu rada te smanjenje socijalne isključenosti i osamljenost osoba starije životne dobi, koji je na dobrobit cijeloj zajednici“, kazao nam je Bosančić.

Od projekata potpisanih u novoj ‘rundi’, potkraj prošle godine, najviše je, 6,5 milijuna kuna, povukao Grad Belišće u kojem će do lipnja 2021. godine biti zaposleno 40 žena koje će nakon edukacije, od svibnja skrbiti o 160 korisnika. Inače, Grad Belišće već sudjeluje u provedbi jednog projekta iz programa Zaželi, kao partner Matici umirovljenika, koja je nositelj projekta.

„Za krajnje korisnike nabavit će se paketi higijenskih potrepština vrijednosti do 200 kn mjesečno (osobna higijena i sredstva za čišćenje). Osim toga, kroz projekt se financira edukacija/prekvalifikacija za žene za posao gerontodomaćice, nabavit će se 40 bicikala koje će žene koristiti za potrebe obilaska korisnika, nabavit će se perilica i sušilica za rublje i parna postaja koje će se koristiti u svakodnevnim poslovima gerontodomaćica tamo gdje to bude potrebno“, kažu nam u Gradu Belišću.

Inače, Grad Belišće već sudjeluje u provedbi jednog projekta iz programa Zaželi, kao partner Matici umirovljenika, koja je nositelj projekta. Kroz projekt je zaposleno 30 žena koje skrbe o 150 korisnika na području Belišća i prigradskih naselja. „Na temelju pozitivnih iskustava iz tog projekta i broja žena koje su iskazale interes za zapošljavanje kroz projekt kao i zbog broja evidentiranih krajnjih korisnika koji žele skrb koja se nudi kroz ovaj vid izvaninstitucionalne brige o starim i nemoćnim osobama, Grad Belišće odlučio je u veljači prošle godine prijaviti i projekt „Još jednom zaželi“.

‘ Iz osobnih priča žena koje već rade na prethodnom projektu, kao i krajnjih korisnika doista možemo reći da je program Zaželi jedan od najuspješnijih programa koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda, gdje se na vrlo konkretan način pomaže onima kojima je pomoć potrebna i osnažuju se žene kojima je pristup tržištu rada otežan“, kazala nam je zamjenica gradonačelnika Belišća Ljerka Vučković.

Osim Belišća, među gradovima koji su od studenog prošle godine potpisali ugovore su još i Metković, u vrijednosti od 5,3 milijuna, Orahovica, u vrijednosti malo manje od 5,2 milijuna, te Drniš, s 2,9 milijuna kuna.

Kako su nam pojasnili iz Metkovića, u projektu „Zaželi i ostvari“ bit će zaposleno ukupno 35 žena, od kojih 27 na području Grada Metkovića te osam na području Općine Kula Norinska koja je ujedno partner na ovome projektu. Projektom je predviđeno da će svaka žena iduće dvije godine skrbiti o najmanje četiri korisnika što je ukupno 140 korisnika. (gradonačelnik.hr/Dalibor Dobrić, Marija Pulić Drljača)

Od županija prednjači Osječko-baranjska

Prema podacima Ministarstva rada i mirovinskog sustava, najveći broj projekata iz programa Zaželi prijavljen je u Osječko-baranjskoj županiji, njih čak 50, od kojih su 33 prijavile jedinice lokalne i regionalne samouprave, a 17 nevladine organizacije. U njima se zaposlilo ili će se tek zaposliti 1.143 žene koje spadaju u kategoriju teže zapošljivih žena, a koje će skrbiti o čak 5.408 korisnika. Sama Osječko-baranjska županija krajem prošle godine ugovorila je 8,6 milijuna vrijedan projekt zapošljavanja 46 teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazoavnja, te tako osigurali pomoć i skrb za 184 krajnjih korisnika.

Druga županija po broju projekata koji su dobili financiranje je Vukovarsko-srijemska, na trećem je mjestu Splitsko-dalmatinska županija, četvrta Sisačko-moslavačka županija, a peta Brodsko-posavska županija, s 21 projektom, od kojih su 13 potpisale jedinice lokalne i regionalne samouprave, a osam nevladine organizacije.