Početkom mjeseca donesena je deseta odluka o dodjeli sredstava iz druge faze programa Zaželi, čime su dosegnuta sredstva od predviđenih 736 milijuna kuna. U drugoj fazi novac je povuklo 47 gradova u iznosu oko 138 milijuna kuna,  a najviše gradovi Sinj, Nova Gradiška, Županja, Našice i Split.

Zbog velikog interesa za tim bespovratnim EU sredstvima koja omogućavaju zapošljavanje teže zapošljivih žena koje brinu o starijima i nemoćnima, ukupna raspoloživa sredstva su povećavana u nekoliko navrata, a trenutačno je poziv opet obustavljen do kraja mjeseca, jer su raspoloživa sredstva također premašena. Za kraj godine najavljena je treća faza, koja bi trebala imati i dulji rok provedbe.

Druga faza projekta iz Europskog socijalnog fonda u startu je bila vrijedna 300 milijuna kuna, pa povećana na 500 milijuna, zatim 550 milijuna kuna, a u prosincu je zbog velikog interesa povećana na 736 milijuna kuna. Za kraj godine već se najavljuje treće faza projekta, koja bi imala i dulji rok provedbe. Sada je to riječ o vremenu od godine do godine i pol, za koje vrijeme se zapošljavaju teže zapošljive žene na poslovima pružanja potpore i podrške za starije i osobe u nepovoljnom položaju.

U lipnju prošle godine dodijeljeni su prvi ugovori, a do početka ovoga mjeseca kroz deset odluka odobreno je gotovo 736 milijuna kuna. U prvoj fazi projekta Zaželi isfinancirana su 322 projektna prijedloga ukupne vrijednosti veće od milijardu kuna kojima je zaposleno 6.000 žena koje su brinule za 30.000 krajnjih korisnika.

Mi smo analizirali samo ugovore sklopljene s gradovima, iako ovaj projekt u velikoj mjeri koriste i razne udruge i društva koje po istom principu zapošljavaju žene iznad 50 godina  koje brinu o starijim osobama. U prvoj fazi potpisano je 243,6 milijuna kuna vrijednih ugovora sa 50 gradova, a u drugoj, sa 47 gradova ugovori vrijednosti oko 138 milijuna kuna.

Ishodi Poziva „Zaželi – program zapošljavanja žena“  pozitivno su utjecali na niz različitih aspekata socio-ekonomskih problema pojedinaca, ali i samih lokalnih zajednica, kroz smanjenje nezaposlenosti žena zapošljavanjem u projektu, ali i kroz povećanje zapošljivosti zaposlenih žena nakon završetka projekta te poboljšanje kvalitete života i vaninstitucionalne skrbi uključenih starijih i potrebitih osoba. Jer, ovim projektom se  omogućava zaposlenim ženama na projektu i edukacija i stručno osposobljavanje za poslove gerontodomaćice, što im poboljšava položaj na tržištu rada i šanse za zaposlenje ili pokretanje vlastitog posla i nakon završetka samog projekta. Projekt je i jedan od bitnih načina koji utječe na smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti te izravno doprinosi revitalizaciji ruralnih i teško dostupnih područja.

Odnosno, prepoznato je kako projekt direktno pridonosi višestrukim ciljevima: zapošljavanju pripadnica ciljanih skupina nezaposlenih žena s najviše završenom srednjom školom, koje kontinuirano nailaze na niz poteškoća na tržištu rada, te ujedno socijalnom uključivanju krajnjih korisnika – osoba u starijoj životnoj dobi, osoba u nepovoljnom položaju ili osoba s invaliditetom pružajući im podršku u svakodnevnom životu, posebice onih koji žive u teško dostupnim i slabije naseljenim mjestima.

Najviše novca povukli su u ovoj drugoj fazi Sinj, Nova Gradiška, Županja, Našice, Split, Slavonski Brod, Đakovo, Vukovar, Otok i Zabok. Najveći iznos u prvoj fazi povukli su gradovi Bjelovar i Slavonski Brod. Gledajući zajedno, kroz dvije faze, najviše je povukao Slavonski Brod, gotovo 15 milijuna kuna, Bjelovar i Đakovo oko 14,5 milijuna, a tek nešto manje Sinj, Zabok…

Vodeći gradovi po visini povučenih sredstava u II fazi projekta Zaželi

Grad Sinj je povukao u drugoj fazi 5,4 milijuna kuna, a u prvoj devet milijuna kuna. U okviru projekta ‘Susjede brinu o susjedima- Faza II’ zaposliti će se 30 žena s područja Grada Sinja i 30 žena s područja Općine Otok.  U prvoj fazi zaposleno je 66 radnica koje su brinule za gotovo 300 korisnika, a 64 radnica je osposobljeno za zanimanje gerontodomaćica.

Nova Gradiška ugovorila je u drugoj fazi gotovo 5,3 milijuna kuna, a  u obje faze 11,9 milijuna kuna.

Projektom „Žena zaželi, žena radi“ osnažit će se radni potencijal 60 teže zapošljivih žena s područja grada Nova Gradiška putem zapošljavanja s ciljem pružanja potpore i podrške starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju u lokalnoj zajednici. Teže zapošljive žene će svoja znanja, vještine i kompetencije unaprijediti kroz osposobljavanja čime će se povećati njihova konkurentnost na tržištu rada. Navedenim aktivnostima će se potaknuti socijalna uključenost i povećati razina kvalitete života pripadnica ciljnih skupina i krajnjih korisnika.’ – stoji u kratkom opisu druge faze projekta Zaželi.

Županja je ugovorila u ovoj fazi 5,1 milijun kuna, a u prvoj 6,7 milijuna, ukupno oko 11,8 milijuna kuna.  ‘Svakodnevno 58 djelatnica brine i obilazi oko 450 krajnjih korisnika. Uloga djelatnica zaposlenih na projektu je dostava namirnica, pomoć u održavanju čistoće stambenog prostora, pomoć pri oblačenju i svlačenju, briga o higijeni, podrška kroz razgovore, dostava lijekova, plaćanje računa, pratnja u različitim društvenim aktivnostima.  Uređivanje okućnice i dvorišta, sadnja cvijeća, čupkanje trave i uređivanje prilaza samo su neke od proljetnih aktivnosti koje djelatnice obavljaju korisnicima. Za djelatnice projekta krenuo je program obrazovanja/osposobljavanja s kojim će steći nova znanja te dobiti Javnu ispravu o stečenom obrazovanju.’ – stoji u opisu projekta na stranicama Grada.

Slijede Našice s ugovorenih 5 milijuna kuna u drugoj fazi, u prvoj fazi ugovoreno je 7 milijuna, tj. ukupno 12 milijuna kuna. U prvoj fazi 50 žena brinulo je za oko 200 krajnjih korisnika, a u drugoj njih 60 za oko 300 korisnika.

I Split je povukao u drugoj fazi 5 milijuna kuna, a u prvoj 8,3 milijuna. Ukupno oko 13,3 milijuna kuna. U ovome gradu druga faza projekta provodi se od početka godine i trajat će do sredine sljedeće godine. Cilj projekta je potaknuti socijalnu uključenost i povećati razinu kvalitete života 342 krajnjih korisnika što je osigurano zapošljavanjem i obrazovanjem 57 teže zapošljivih žena koje će im pružati potporu i podršku u kućanstvu. U prvoj fazi 50 žena vodilo je brigu o 229 korisnika, a tada je za njih Grad nabavio i 50 bicikala.

Gotovo 5 milijuna kuna povukao je Slavonski Brod, a u prvoj fazi 9,9 milijuna, ukupno oko 14,9 milijuna kuna, odnosno najviše od svih gradova. U drugoj fazi projekta 58 žena brine o 348 starijih i nemoćnih osoba s područja Grada.

Grad Đakovo povukao je u drugoj fazi projekta 4,8 milijuna kuna. Za projekt “Svi ZAjedno” Grad Đakovo je zajedno s partnerima ostvario pak u prvoj fazi preko 9,7 milijuna kuna, odnosno ukupno u dvije faze visokih 14,5 milijuna kuna. U prvoj fazi zaposleno je 65 gerontodomaćica koje su brinule o 270 korisnika, a u drugoj 53 žene će brinuti o 318 starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju na području Grada Đakova.

‘Ovakav projekt socijalnog karaktera znači puno za zaposlene djelatnice ali također i za korisnike. Zaposlenim djelatnicama  poboljšala se ekonomska situacija, vratile su se na tržište rada, s dodatnim osposobljavanjem biti će konkurentnije i lakše naći posao nakon projekta.  Korisnicima se smanjila potreba za odlaskom u staračke domove jer kroz svakodnevnu brigu i pomoć u obavljanju svakodnevnih aktivnosti povećala se samostalnost, vratilo samopouzdanje… ‘, rekli su nam  u gradskoj upravi Đakova pred završetak prve faze projekta Zaželi.

Tek nešto manje sredstava, tj. gotovo 4,9 milijuna kuna, povukao je u drugoj fazi Grad Vukovar. U prvoj fazi vrijednost projekta bila oko 7,5 milijuna kuna. Ukupno je tako Grad povukao oko 12,4 milijuna kuna.

„Projektom „Pokloni mi osmijeh-II“ omogućeno je zapošljavanje 55 teško zapošljivih žena  s područja grada Vukovara koje daju potporu i podršku starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju u 330 kućanstava na području Grada. Svaka žena skrbi za najmanje 6 krajnjih korisnika. U prvoj fazi zaposleno je 50 žena koje su brinule o 300 korisnika.

‘Projektom “Želim raditi – želim pomoći“ faza II poboljšan je pristup tržištu rada žena u nepovoljnom položaju na području grada Otoka. U kolovozu prošle godine potpisani su ugovori sa 55 žena iz Otoka i Komletinaca koje će pružati pomoć i podršku za 330 starijih osoba, osoba u nepovoljnom položaju i osoba s invaliditetom. Vrijednost  druge faze projekta je 4,8 milijuna kuna. U prvoj fazi projekt je bio vrijedan 6,3 milijuna kuna, pa je ukupan ugovoreni iznos kroz dvije faze 11,2 milijuna kuna.

Nakon povučenih 9,3 milijuna kuna u prvoj fazi, Grad Zabok je u drugoj povukao 4,8 milijuna kuna, ukupno oko 14,1 milijun kuna.

Gledajući obje faze, kao što smo spomenuli, najviše je povukao Slavonski Brod, gotovo 15 milijuna kuna, Bjelovar i Đakovo oko 14,5 milijuna,  nešto manje Sinj, pa Zabok…

Kroz drugu fazu projekta Zaželi u Gradu Bjelovaru zaposleno je 50 žena koje brinu o 300 starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju. Projektom Kotač promjene u Gradu Bjelovaru u prvoj fazi 90 žena brinulo je o 308 korisnika.

Od gradova koji su povukli novce u drugoj fazi projekta Zaželi su još, primjerice, Valpovo, Požega, Novska, Donji Miholjac, Pakrac, Lipik, Ogulin, Kutjevo, Ludbreg, Grubišno Polje, Čazma, Čakovec, Supetar, Zadar, Gospić, Trilj…(L.K.)