Grad Vukovar našao se na 10. mjestu prema udjelu (1.18 posto) izdvajanja za zdravstvo u Proračunu za 2020. U Top 20, na 14. poziciji,  pokazala je naša nedavna analiza podataka Ministarstva financija o izvršenju proračuna gradova u godini koja će u povijesti RH, pa tako i hrvatskog zdravstva, ostati zabilježena kao prva u kojoj se i naša zemlja izravno suočila s pandemijom korona-virusa, bio je i prema prosječnom izdvajanju za potrebe zdravstva „per capita“ (89.02 kn), a među pozitivnim gradovima je i kod porasta izdvajanja za zdravstvo u odnosu na 2019. (14.02 posto) i 2017. (50.74 posto povećanja)…

-U 2020. godini provedeno je više vrijednih zdravstvenih aktivnosti. Gradsko društvo Crvenog križa Vukovar financirano je za redovnu djelatnost s iznosom od 351.000 kn, a za službu traženja s iznosom od 124.000 kuna. Tu je i financiranje zdravstveno-socijalnih usluga kod pružatelja usluga za djecu s poteškoćama u razvoju – s Udrugom Leptirići sklopljen je ugovor o realizaciji projekta „Program zdravstvene i socijalne skrbi djece s teškoćama“ u iznosu od 115.000 kuna kroz koji je tijekom godine pružena kontinuirana financijska pomoć za udrugu koja skrbi o 180 mališana.

Uz pojačane aktivnosti vezane uz koronu, provodile su se i mjere deratizacije, dezinsekcije i dezinfekcije, zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, pa je izvršeno dvadesetak tretmana komaraca, kao i proljetna i jesenska deratizacija glodavaca. Grad Vukovar, spomenimo tu, izdvaja dodatna sredstva i za tretiranje gnijezda osa i stršljenova na javnim površinama te pojedinačnu deratizaciju lokacija koja se vrše po pozivu građana. Uz ugovoreni stručni nadzor Zavoda za javno zdravstvo VSŽ za navedene usluge je utrošeno oko 1.500.000 kuna. Zbrinjavanje uginulih životinja s javnih površina, hvatanje i zbrinjavanje pasa lutalica, aktivnosti su koje se provode kontinuirano kroz godinu s ciljem sprječavanja širenja bolesti i zaraze, a za zbrinjavanje uginulih životinja izdvojeno je 60.000 kn, za zbrinjavanje pasa lutalica 360.000 kuna.

Nezanemariva je i zdravstveno-socijalna humanitarna zaštita. Kako bi osnažili kapacitete udruga za rad sa sve složenijim i brojnijim potrebama, ali i potakli razvitak i opći napredak, Grad Vukovar pruža kontinuiranu podršku razvoju udruga civilnog društva putem javnih natječaja za dodjelu financijskih potpora projektima ili programima kojima se želi potaknuti povezivanje različitih dionika i inovativnost u rješavanju izazova današnjice, te su kroz Javni natječaj Zdravstvena i socijalno humanitarna zaštita sufinancirani projekti 14 udruga s ukupnim iznosom od 195.000 kuna.

Uz nabrojano, sudjelovali su u sufinanciranju Zaklade fra Mladen Hrkać za smještaj osoba koje se liječe u Zagrebu i članova njihovih obitelji. Financijski su podupirali i osigurali rad Savjetovališta za dojenje Doma zdravlja Vukovar. Kroz provedbu Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom Grad Vukovar s gradonačelnikom Ivanom Penavom u značajnim iznosima financira pristupačnost  građevina, stambenih prostora i javno cestovnog prometa. Financira i gradski prijevoz osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju, a financijski i kroz partnerstva pomaže razne javnozdravstvene akcije poput Dana ružičaste vrpce, Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, Mjeseca borbe protiv raka prostate, Međunarodnog dana borbe protiv raka…

Podsjetimo i kako je Gradsko društvo Crvenog križa Vukovar Gradu Vukovaru doniralo dva vanjska automatska uređaja za oživljavanje (defibrilatora) s ormarićem koji su namijenjeni za postavljanje na frekventnim mjestima, gdje je povećana koncentracija ljudi, baš poput tržnica. Baš stoga, jedan uređaj se postavio na Gradskoj tržnici u samom središtu Vukovara. Drugi je mjesto našao na tržnici u gradskoj četvrti Borovo naselje, a svrha njihova postavljanja je brza i pravovremena reakcija kod srčanih zastoja. Pravovremena primjena defibrilatora u velikoj mjeri povećava vjerojatnost da će se osoba koja doživi srčani poremećaj uspješno oporaviti, stoga dostupnost tih uređaja može biti od izuzetne važnosti za zdravlje i život građana.

-Nazočnost ovih uređaja na javnim mjestima je bitna. Jednako je bitno osvijestiti i educirati ljude o primjeni ovih uređaja koji mogu spasiti ljudski život, a ovo je samo jedna u nizu akcija Crvenog križa. Prisjetimo se na netom završenu akciju naziva Topla zima svima kojom su građanima u potrebi donirane peći i drva za grijanje, zatim donacija ovlaživača zraka za dječje vrtiće, pomoć za potresom pogođena područja te brojne druge u kojima su sudjelovali- rekao je gradonačelnik Penava i zahvalio Gradskom društvu Crveni križ Vukovar na kontinuiranoj pomoći i brizi za sve građane Vukovara.

A Grad Vukovar među najuspješnijim je gradovima i projekta Zaželi, osigurao je ukupno 12,3 milijuna kuna – 7,4 u prvoj i 4,8 u drugoj fazi projekta.

U obje faze projekta kojim također brine o zdravlju sugrađanki i sugrađana, bilo je zaposleno po 57 žena, pripadnica ciljanih skupina u svrhu pružanja potpore i podrške starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju. U prvoj fazi edukacije za poslove njegovateljice i gerontodomaćice prošlo je 30 žena, a u drugoj je tečajeve njemačkog jezika i edukaciju za cvjećara-aranžera prošlo njih još 20. U prvoj fazi nabavljeni su bicikli za zaposlene žene radi lakšeg i bržeg obavljanja radnih aktivnosti koji su im bili na raspolaganju i u drugoj fazi projekta.Ukupan broj krajnjih korisnika (osoba treće životne dobi i osoba u nepovoljnom položaju) koji su primili pomoć kroz skrb i pomoć u kućanstvu te higijenske potrepštine je u prvoj fazi bio 366, a u drugoj 408.

O zdravlju Vukovarki i Vukovaraca brinu i potporom rekreativnim i sportskim aktivnostima. Grad Vukovar uputio je početkom godine Javni poziv za dodjelu jednokratnih financijskih sredstava udrugama u području sporta od interesa za Grad Vukovar u 2022. godini. Ukupno planirana vrijednost Poziva je 300.000 kuna.Iznos financiranja koji se može zatražiti i ugovoriti po pojedinom programu/projektu je od 1.000 kuna do najviše 50.000 kuna, a planira se ugovoriti dodjela financijskih sredstava za okvirno 20 programa i projekata. Rok za podnošenje prijedloga je do 30. studeni 2022. godine ili do utroška sredstava. Otvoren je i novi moderan gradski stadion s atletskom stazom, vrijedan 12,2 milijuna kuna, tu je i gradnja novog boćališta vrijednog oko dva milijuna kuna. Na proljeće je krenula na Mitnici izgradnja reprezentativnog dječjeg igrališta, u park-šumi Adica izgradnja šetnice i adrenalinskog parka…

-U 2021. i 2022. nastavili su se svi navedeni zdravstveni programi, izuzev financiranja Doma zdravlja za potporu radu Savjetovališta za dojenje – kažu nam iz Grada koji provodi i projekt (P)ozdravi život, u partnerstvu s udrugom Liga protiv raka Vukovar kojim će se promovirati zdravlje i prevencija bolesti. Projekt je financiran iz EU izvora u iznosu od 348.966,38 kuna. Financiraju i provedbu socijalnih usluga kod pružatelja usluga za odrasle s poteškoćama u razvoju, s Udrugom Golubica sklopljen je ugovor o realizaciji projekta „Golubica – Klub za poludnevni boravak osoba s intelektualnim oštećenjem“ kojim će se tijekom godine pružiti kontinuirana financijska pomoć za udrugu koja skrbi o 20 osoba. (P.LIvajić)