foto: Ratko Mavar

Optimistično i sa puno dobre volje  i pozitivne energije iznosile su se na konferenciji 48 sati koja u organizaciji Lidera i Udruge gradova od srijede traje u Puli razvojne vizije gradova. Lijepe i obećavajuće želje koje kane pretočiti u lokalne politike u kratkim su crtama na okruglom stolu kojim je u ime Lidera moderirao glavni urednik Miodrag Šajatović, a u ime Udruge gradova koordinatorica ureda Nives Kopajtich Škrlec, iznijeli nezavisni gradonačelnik Pule Filip Zoričić, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović (SDP), gradonačelnik Splita Ivica Puljak (Centar) i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine  Joško Klisović (SDP).

Pulu nakon propasti brodogradilišta Uljanik očekuje nova prilika. Tu je tezu gradonačelnik Pule Filip Zoričić potkrijepio svojom razvojnom vizijom u kojoj će Pula u turističke i kulturne svrhe iskoristiti svoj fortifikacijski sustav, viziju u kojoj će baza razvoja biti sveučilište, a motor koji će gurati naprijed klaster male brodogradnje okupljen oko ostataka Uljanika. Dio te razvojne vizije je i tehnološko-inovacijski centar na području nekadašnjeg vojnog područja na Muzilu i suradnja sa Infobipom, prvim hrvatskim jednorogom iz Puli nedalekog Vodnjana, kao i ideja da bi Pula izgradnjom terminala mogla postati bazna luka za kruzere.

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak, pak, grad kojem je na čelu za deset godina vidi kao najmoderniji grad u regiji, otvoren i kulturan, u kojemu je turizam motor ostatku ekonomije.

-Ja sam optimist, a optimizam je jedan od ključnih aspekata ekonomije. Moj je plan grad voditi strateški, najprije izraditi strateške dokumente, a onda se pridržavati tih dokumenata. Niti jedan projekt koji nije u skladu sa strategijom razvoja neće se moći provoditi, a sve planirane stavke morat će se poštovati. Ja sam naučio da se tako vode sustavi. Ozbiljnim strateškim dokumentima možemo privući ozbiljne investitore, ne špekulante nego ljude koji će htjeti ulagati u grad koji je čist i transparentan – iznio je svoja promišljanja Puljak.

Obećavajuće su zvučala i promišljanja predsjednika zagrebačke Gradske skupštine  Joška Klisovića o Zagrebu kao modernom, tehnološki naprednom, ekonomski vibrantnom, ekološki osviještenom gradu u koji će se ljudi doseljavati i u kojem će željeti živjeti.

-Mi ćemo se bazirati na dobrom upravljanju. Hoćemo uvesti novi model upravljanja i ne želimo više tolerirati one koji su svojim neradom opterećuju sustav, a koji su u gradsku administraciju i poduzeća došli po prijateljskoj liniji i vraćanjem političkih dugova. Zalažemo se za to da Zagreb postane zeleni grad, a prvi korak koji smo napravili u tom smjeru je postavljenje solarnih ploča na zgrade gradskih ustanova – rekao je Klisović.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović svoj grad za deset godina vidi kao najveću luku na sjevernom Jadranu, u kojem se razvija kulturni turizam, ali i brodogradnja, farmaceutika i druge industrije. Uvjeren je da će razvoju kulturnih industrija i kulturnog turizma doprinijeti infrastruktura koja je ostala rijeci nakon projekta europske prijestolnice kulture. (Lider/Aleksandar Tešić)