Jedanaest hrvatskih gradova – Velika Gorica, Vrbovec, Karlovac, Sveta Nedjelja, Zabok, Pazin, Poreč, Rovinj, Ivanić Grad, Solin i Jastrebarsko uključilo se u novi projekt Zelene energetske zadruge –  Akcelerator za gradove u kojemu će dobiti mogućnost da svoje ‘zelene’ projekte razvijaju uz pomoć relevantnih stručnjaka za teme u Hrvatskoj.

Mnogi europski i svjetski gradovi planiraju izaći iz karantene snažniji i zdraviji te odgovoriti na gospodarsku krizu kombinacijom zelenih razvojnih rješenja i novih poslova za grad i građane – povećavaju se kilometri biciklističkih staza, zelene, rekreativne te pješačke zone kako bi zrak ostao čist bez štetnih plinova iz motoriziranog prometa budući da su upravo osobe s respiratornim problemima najranjivije na koronavirus. Planiraju se intenzivne energetske obnove domova i zgrada te solarizacija krovova. Gradovi se transformiraju u zelenija, zdravija i otpornija mjesta za život svojih građana. A što planiraju hrvatski gradovi?

Jedanaest hrvatskih gradova – Velika Gorica, Vrbovec, Karlovac, Sveta Nedjelja, Zabok, Pazin, Poreč, Rovinj, Ivanić Grad, Solin i Jastrebarsko uključilo se u novi projekt Zelene energetske zadruge –  Akcelerator za gradove u kojemu će dobiti mogućnost da svoje ‘zelene’ projekte razvijaju uz pomoć relevantnih stručnjaka za teme u Hrvatskoj.

Zelena energetska zadruga i REGEA osmislili su program podrške Akcelerator za gradove, prvi takav i jedinstven program u Hrvatskoj. Akcelerator je osmišljen u suradnji s gradovima kako bi čelnici unutar i izvan gradskih vijećnica mogli nadvladati prepreke, redizajnirati procese provedbe projekata i testirati društvene i tehničke inovacije koje mogu poboljšati život stanovnika u gradu. Program podrške je podržan od strane Zajednice inovacija za klimu Europskog Instituta za inovacije i tehnologije – EIT Climate-KIC-a.

Akcelerator za gradove je jedinstveni program podrške fokusiran na gradove koji daje znanje, resurse i alate za klimatsku i energetsku tranziciju gradova.  Za savladavanje izazova s kojima se gradovi suočavaju potreban je doprinos različitih sektora, razine vlasti, civilnog društva i stanovnika, a akcelerator okuplja sve te dionike kao jedan povezani kotač promjene.

“Gradove vidimo kao aktivne nositelje lokalnih rješenja za izgradnju održivosti i otpornosti na promjene koje dolaze. Udružili smo snage u pronalaženju odgovora na lokalne izazove te ćemo omogućiti mentorsku i tehničku podršku gradovima pri implementaciji lokalnih rješenja. Cilj nam je potaknuti što više gradova da se odvaže i krenu u smjeru energetske i klimatske tranziciji te pozivamo i druge gradove da se priključe Akceleratoru za gradove”“ – objašnjava Hajdana Rukavina iz Zelene energetske zadruge, voditeljica programa podrške.

Akcelerator je osmišljen kao 8 – mjesečni program, a zbog epidemije koronavirusa i preporuka epidemiologa za održavanje fizičke distance, kroz mjesec svibanj aktivnosti se održavaju isključivo putem digitalnih alata odnosno webinara. Nakon što su, tako, 6. svibnja održali prvi webinar – Kako oživjeti ulice i trgove u vašem gradu, slijedeći je na redu u četvrtak 14. svibnja, a tema je Kako doći do zajedničkih rješenja u gradovima. Link za prijavu: meet.google.com/qds-hnfr-apk. hrva

Nakon toga, na programu su još dva webinara – Kako stvoriti mogućnost za solarizaciju gradova, te Kako provoditi urbanu energetsku obnovu u skladu s Europskim zelenim planom…

Gradovi koji se želi uključiti u ovaj projekt mogu se prijaviti ovdje.

Inače, Akcelerator je započeo s dva važna digitalna eventa koja su se održala u travnju. Prvi je Izazov Danas za sutra kojeg je Zelena energetska zadruga organizirala s Gradom Križevcima. Uključivanjem raznih lokalnih dionika, ZEZ je uspješno mobilizirao lokalnu zajednicu koja je tražila rješenja za otporan i neovisan grad nakon krize.

Drugi je uslijedio tjedan nakon – nacionalni hackathon VersusVirus kojeg su, uz ostale partnere, organizirani ZEZ i REGEA, a na kojem je 15 timova i 50 sudionika zajedno “hakirali” probleme izazvane pandemijom virusa COVID-19.

Gradovi koji se želi uključiti mogu se prijaviti ovdje. (Zelena energetska zadruga)