Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak objavio je danas nove mjere kojima žele ublažiti posljedice epidemije korona virusa na gospodarstvo – potpuno ukidaju prirez, a tvrtkama će uvesti i odgodu plaćanja komunalne naknade. 

Ukidanjem prireza Grad Bjelovar, poručuju iz gradske uprave, žele na svom primjeru pokazati odgovorno ponašanje i pomoći gospodarstvu koje će posebno osjetiti novonastalu krizu. Odluka se, pak, može primjenjivati najranije od 1. svibnja, kada je potvrdi Gradsko vijeće krajem mjeseca te prođe određenu potrebnu proceduru. Uz to, donesena je i odluka o odgodi plaćanja komunalne naknade za sve tvrtke i obrtnike na mjesec dana ili prema potrebi i dulje, a bez kamata.

‘Svjesni smo da su ovo teška vremena za naše gospodarstvo koje će u ovoj situaciji doista patiti, a mi kao odgovorna gradska vlast želimo barem ublažiti te posljedice koliko je u našoj moći. Krenut ćemo od sebe i stegnuti remen. Rezat ćemo gdje god možemo, na svemu što nam u ovom trenutku nije nužno kako bismo otvorili financijski prostor za dodatna investicijska ulaganja u kapitalne EU i projekte financirane gradskim novcem. Rezat ćemo manifestacije, dotacije udrugama, sportskim klubovima. S druge strane poticat ćemo obiteljska poljoprivredna gospodarstva te ćemo ulagati u infrastrukturu i građevinski sektor općenito’, kaže Hrebak.

Sve to smatra iznimno važnim za funkcioniranje gospodarstva te dodaje kako će od sutra odlukom zabraniti i zapošljavanja u svim gradskim ustanovama.

‘Tri godine spremali smo se za ovaj dan jer smo znali da će kriza kad tad doći, a priprema za loša vremena se radi kada je gospodarstvo u usponu. Smanjivali smo posljednje tri godine gradsku administraciju, racionalizirali poslovanje i proračun, digitalizirali servise, ulagali u EU projekte, smanjivali lokalne poreze i osnaživali vlastito gospodarstvo i sada će biti puno lakše povlačiti odlučne poteze u svemu onome što nam predstoji’, ističe Dario Hrebak.

Grad Bjelovar već je, podsjetimo, u dva navrata smanjivao prirez te ga je u proteklih godinu dana prepolovio – sa dotadašnjih 12% na 6%, a potpunim ukidanjem odriču se 10 milijuna kuna, koliko su dosad godišnje uprihodovali od prireza. Iako su bili spremni na ovaj gubitak prihoda, već nakon prvog smanjenja prireza pokazalo se da se gradska blagajna puni bolje od očekivanog, pa su tako samo u prvih 17 dana siječnja imali 250 tisuća kuna veće prihode nego u istom periodu prošle godine, kada je prirez bio dvostruko veći. Dokaz je to da se i skidanjem poreza se mogu dizati prihodi jer ih nadomješćuju gospodarska aktivnost, bolja atmosfera u društvu i poduzetnička atmosfera, poručio je tada Hrebak. (M.P.D.)