Na 28.sjednici Gradskoga vijeća Grada Bjelovara, koja e jučer održana on-line, vijećnici su većinom glasova izglasali niz mjera za pomoć ugostiteljima u vrijeme pandemije.
Nakon čak 12 godina, koliko je bio na snazi, ukinut je porez na potrošnju što je Grad Bjelovar svrstalo među rijetke gradove u Hrvatskoj koji nemaju više nijedan gradski porez. Porez na potrošnju do sada je bio 3%, a u gradsku se blagajnu radi njega slijevalo više od milijun kuna na godinu. Također, dizanjem ruku, vijećnicu su bjelovarskim ugostiteljima odobrili i sufinanciranje 50 % od ukupnog troška za nabavu grijalica za terase, odnosno najviše do 3 tisuće kuna bez PDV-a.
Ugostitelji su tako oslobođeni i plaćanja poreza na korištenje javne površine Gradu Bjelovaru za terase, sve do 30. lipnja 2021., a Grad će za 50 % sniziti i cijenu zakupa za kućice i štandove u vrijeme održavanja gradskih manifestacija. Mjere za pomoć ugostiteljima nisu prve koje je Grad osmislio kako bi pomogao gospodarstvu na svom području.
Podsjetimo, još u ožujku donesen je paket mjera za poduzetnike. Najviše odjeka u javnosti imalo je zasigurno ukidanje prireza nakon gotovo 20 godina, a nitko od gospodarstvenika za vrijeme izolacije, kada je sve bilo zatvoreno, nije dobio ni jedan račun od Grada Bjelovara.
“Sve ove mjere gradsku blagajnu će stajati oko 10 milijuna kuna. Iako se radi o velikoj svoti smatramo da je takav potez bio potreban jer bez privatnog sektora, bez malih poduzetnika i obrtnika, ugostitelja, nema ni javnog sektora, nema ni Bjelovara. U vremenima krize važno je stati uz ljude, širiti optimizam i poruku da nam je stalo” – istaknuo je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak na sjednici Gradskog vijeća.
 
Sve potvrđene odluke na posljednjem Gradskom vijeću u Bjelovaru će se početi primjenjivati od 1. siječnja 2021. godine.