Da se proračunski prihodi ne povećavaju samo povećanjem poreza već, upravo suprotno, i poreznim rasterećenjem jer ono generira rast ekonomskih aktivnosti, nova zapošljavanja i rast plaća…., uz Svetu Nedelju pokazuje nam i primjer Grada Bjelovara.

Nakon što su u dva navrata prepolovili prirez i u ovu godinu ušli sa stopom od 6%, proračunski prihodi u prvih 17 dana u Bjelovaru su veći nego prije godinu dana kad se prirez naplaćivao po stopi od 12%.

Gradonačelnik Dario Hrebak objavio je na svom Facebooku kako je u prvih 17 dana dana 2020. godine Grad Bjelovar uprihodio 250.000 kuna više od prvih 17 dana 2019.godine, iako su tada imali 6% veći prirez.

‘Pratit ćemo što će se događati i ako će se trend nastaviti uskoro ćemo dodatno skinuti prirez u Bjelovaru. Ovo je dokaz da prihodi ne moraju biti veći samo dodatnim oporezivanjem već i pojačanom gospodarskom aktivnošću koja nastaje ukidanjem poreza i stvaranjem uvjeta da se gospodarstvo može slobodno razvijati bez utjecaja politike’, istaknuo je Hrebak.

Grad Bjelovar godišnje je od prireza, dok se on obračunavao po stopi od 12%, uprihodovao po 10,5 milijuna kuna, a Hrebak i njegova gradska uprava prvim su se smanjenjem, sa 12 na 9%, bili spremni odreći 2,5 milijuna kuna u proračunu kako bi rasteretili poduzetnike i građane.

No, već nakon nekoliko mjeseci ostali su iznenađeni jer manjak nisu ni osjetili – proračun se počeo puniti još bolje jer se povećao broj zaposlenih te su porasle plaće jer se većina novih radnih mjesta u Bjelovaru otvara u dobro plaćenom IT sektoru.

Uz to, s obzirom da su najavljena nove kompenzacijske mjere zbog porezne reforme i da bi sukladno izračunima Udruge gradova Bjelovar trebao dobiti 2 milijuna kuna više nego prošle godine, odlučili su se na još jedno snižavanje.

‘Nije baš jednostavna odluka, jer se nalazimo u velikom investicijskom ciklusu u kojem provodimo više od 100 milijuna kuna vrijednih europskih projekata, ali želimo do kraja mandata potpuno ukinuti prirez i tako pokazati da radimo drugačije i da su nam ključni interes korist građana i poduzetnika’, kaže Hrebak. (M.P.D.)