Ususret skorim ljetnim upisima u novu akademsku godinu, nedavno smo u seriji naših redovitih iscrpnih analiza donjeli zanimljiv niz brojčanih podataka kojima smo utvrdili listu najstudentskijih gradova u RH.  Analizirali smo podatke DZS-a za akademsku godinu 2022./2023. za koju imamo posljednje službene podatke u očekivanju onih za aktualnu 2023./24, a po njima Čazma ulazi u red gradova s najvećim nominalnim (+13) i postotnim (8,28 posto) porastom upisanih redovitih studentica i studenata na visokim hrvatskim učilištima i sveučilištima u odnosu na 2021./22…

Povećanju studentske populacije zasigurno pomažu i potpore Grada koje su u Čazmi aktivne u više mjera.

Primjerice, gradonačelnik Čazme Dinko Pirak donio je odluku o raspisivanju Javnog poziva za dodjelu jednokratnih novčanih pomoći za studente preddiplomskih i diplomskih studija za akademsku 2023./24. Iz Proračuna Grada Čazme za 2023. godinu (za akademsku godinu 2023./2024.) isplatit će se jednokratna novčana pomoć za redovne studente u jednokratnom iznosu od 150 eura po studentici, odnosno studentu, a jednokratna pomoć odobrava se za jednu godinu školovanja.

Tu su i studentski krediti za 2023./2024. Gradonačelnik Dinko Pirak donio je i odluku o raspisivanju Javnog poziva za sufinanciranje kamate studentskih kredita za tekuću akademsku godinu, a pravo na sufinanciranje studentskih kredita ostvaruju svi redovni i- ali i izvanredni studenti sveučilišnih (preddiplomskih, diplomskih i poslijediplomskih studija) i stručnih studija u Republici Hrvatskoj i inozemstvu, napominju iz Grada.

Nadalje, Grad Čazma brine za studente i učenike – putnike, pa se sufinancira i prijevoz, i srednjoškolcima (do 5 km od škole) i redovnim studentima I ove godine Grad sufinancira troškove prijevoza za učenike i studente za školsku godinu 2023./24… Kao i zadnjih nekoliko godina, Grad Čazma, naime, sufinancira kupnju mjesečne karte za prijevoz učenicima Srednje škole Čazma koji imaju manje od 5 kilometara od mjesta stanovanja do škole, a pravo na sufinanciranje troškova mjesečne karte za prijevoz učenika u školskoj godini 2023./24., u iznosu od 75 posto, imaju svi učenici i učenice s prebivalištem na području Čazme, a koji putuju u Srednju školu Čazma manje od 5 kilometara, odnosno iz naselja Milaševac, Grabovnica, Dereza i Bosiljevo (učenici koji ne ostvaruju pravo na subvenciju države za sufinanciranje prijevoza).

Uz njih, naravno, Grad Čazma sufinancira i prijevoz studenata.

-Pravo na sufinanciranje troškova mjesečne karte za prijevoz studenata u akademskoj godini 2023./24., u iznosu od 50 posto, imaju svi redovni studenti s prebivalištem na području Grada Čazme, koji ne ostvaruju pravo na naknadu za prijevoz iz nekih drugih izvora (npr. Centar za socijalnu skrb)- navode nam iz Grada. (P. Livajić)