Grad Cres, koji je u našem ovogodišnjem izboru za Najbolji grad po 3. put osvojio titulu najboljeg grada za demografiju i obrazovanje, među deset je gradova s najvećim rastom broja školaraca. Pokazuje to naša analiza napravljena iz podataka DZS-a o broju učenika u gradovima. Grad financijski  pomaže u nabavi školskog pribora i produženom boravku, ali i u opremanju škole, koja je danas s pametnom pločom, dronom, 3D printerom… jedna od tehnički najbolje opremljenih škola. . Škola jedina u zemlji  ima slobodnu aktivnost Jedrenje. 

‘Grad Cres je prepoznat po tome što od rođenja do završetka obrazovanja prati svoju djecu, učenike i studente, što dokazuje i status Grada – prijatelja djece. Prioriteti gradskog proračuna već su godinama sredstva za vrtić i škole,  a te stavke u proračunu nikad nismo smanjivali. Više je tu projekata na koje možemo biti ponosni s obzirom da je Cres grad od svega 3.000 stanovnika. Imamo odličnu suradnju s ravnateljima škole i vrtića te stoga, koliko je god u našim mogućnostima, financijski podržavamo sve njihove projekte.’ kaže gradonačelnik Marin Gregorović. 

fo: Tomislav Krišto/CROPIX

Iako škola ima oko 200 učenika, upravo zbog toga što je Grad kontinuirano prati u svim njihovim nadstandardnim aktivnostima omogućeno je da creski učenici imaju barem jednake, ako ne i bolje, uvjete od učenika na kopnu.  Grad Cres financira brojne izvannastavne aktivnosti, sudjelovanje na natjecanjima, školski list Vrutak, učeničke nagrade i razne druge projekte. Primjerice, Grad Cres daje potporu za sudjelovanje u projektu Zasadi drvo, ne budi panj te se u školskom vrtu tom prilikom zajednički sade  mladice raznih autohtonih stabala. Jedna od posebnosti škole je i da su jedina škola u Republici Hrvatskoj u kojoj je organizirana slobodna aktivnost Jedrenje. Nadalje, učenicima nižih razreda sa 200 kuna, a učenicima viših razreda osnovne škole sa 300 kuna financira nabavku dodatnog školskog pribora. Zahvaljujući sufinanciranju iz gradskog proračuna OŠ Frane Petrića u Cresu tehnički je jedna od najbolje opremljenih u RH, te se u svim učionicama nalaze pametne ploče, a škola raspolaže s dronom, 3D printerima i sličnom naprednom opremom. Jedna je od prvih 20 škola u Hrvatskoj koja se uključila u program robotike. Grad sufinancira dva produžena boravka za učenike mlađih razreda koje pohađa tridesetak učenika. Svim studentima i srednjoškolcima koji se školuju izvan otoka i koji to zatraže isplaćujemo stipendije i sufinanciramo putne troškove kako bi ostali u kontaktu s rodnim otokom.

‘U proračunu za sljedeću godinu planiramo osigurati sredstva za povećanje stipendija za deficitarna zanimanja’ – najavljuje gradonačelnik. (L.K.)