Grad Cres, pokazala je naša nedavna analiza rađena prema podacima Ministarstva financija iz 2020., u samom je vrhu po izdvajajanju za zdravstvo po stanovniku  (109.09 kuna).. 

To dobrim poznavateljima otočnih prilika zasigurno i ne predstavlja nikakvo iznenađenje, jer Grad Cres se nikad nije zadovoljio standardima koje za manje sredine propisuje država već je, dodatnim sufinanciranjima, uvijek nastojao svojim građanima osigurati dodatne usluge nadstandarda, pa tako i na području zdravstva. A osigurati odgovarajuću zdravstvenu skrb na otocima uvijek je poseban izazov budući da su nažalost rijetki liječnici i liječnice koji su spremni zamijeniti uvjete koji im se pružaju u većim kopnenim gradovima s onima u malim, otočnim sredinama.

U 2020. godini sufinancirali su hitnu medicinsku službu kroz financiranje rada trećeg liječničkog tima obiteljske medicine u Cresu u visini od 56.064,34 kuna. Iste je godine organiziran i rad liječnika u Martinšćici, a ti troškovi su iznosili 59.613,00 kuna. Uz to, Grad Cres pokrivao je i troškove dolaska ginekologice i pedijatrice u Cres, zatim logopedski tretman djece u sklopu programa Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, sufinancirao je i najam stana za liječnika trećeg liječničkog tima u ambulanti Cres i logopeda koji je zaposlen u Dječjem vrtiću Girice, te je i za navedene aktivnosti zdravstvene skrbi ukupno u Proračunu osigurano 130.986,13 kuna.

Ministarstvo zdravstva RH početkom 2020. odobrilo je Gradu Cresu projekt „Čuvajmo zdravlje otočana“, koji se provodio u partnerstvu s Gradom Malim Lošinjem, ukupno vrijedan 499.997,44 kuna. U sklopu projekta organizirano je niz zanimljivih predavanja, poučnih radionica, javno-zdravstvenih akcija i edukacija. Projekt je nastavljen i u 2021. godini, kao i financiranje dolazaka raznih liječnika-specijalista u Cres, trećeg liječničkog tima obiteljske medicine, različitih projekata u suradnji s Nastavnim zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, osobito savjetovališnog rada za unapređenje mentalnog zdravlja. Za sve aktivnosti na području zdravstva, napominju nam, prošle je godine osigurano gotovo milijun kuna.

Inače, za poboljšanje zdravstva su izdvojili po stanovniku u trogodišnjem razdoblju 2017.-2020. visokih 398,14 kuna, odnosno 1,35 posto udjela iz proračuna. Cresu su na raspolaganju tako bili dva puta mjesečno ginekologica koja dolazi iz Malog Lošinja, ali i okulist i psihijatar. Ugovorili su suradnju s Domom zdravlja PGŽ kako bi pedijatrica iz Rijeke dolazila u Cres svake subote, s obzirom da je porastao interes roditelja za takvom medicinskom uslugom, također su s Domom zdravlja dogovorili redovite dolaske internista-kardiologa i radiologa koji su koristili ultrazvučni uređaj čiju je upotrebu za cresku ambulantu osigurala Županija. Financirali su i jedan kompletni liječnički tim koji bi ljeti vodio turističku ambulantu, a zimi bio ispomoć postojećim ordinacijama. Osim toga, za turističke sezone financirali su i kompletni liječnički tim stacioniran u Martinšćici kao drugom najvećem naselju otoka, a iskazali su bili i spremnost dodatno financirati još jednog liječnika u hitnoj službi, te mu pokriti troškove smještaja.

I Grad Cres pridružio se gradovima koji su reagirali na poražavajuće rezultate istraživanja o menstrualnom siromaštvu tako što je osigurao besplatne uloške učenicama OŠ Frane Petrića.

-Nedavna istraživanja pokazala su da je trećina žena u Hrvatskoj prisiljena štedjeti na higijenskim ulošcima jer su im preskupi, a dio njih ne može si uloške uopće priuštiti. Iako u Cresu menstrualno siromaštvo nije problem, drago nam je što smo među prvim gradovima u Hrvatskoj koji su na ovaj način svim djevojčicama, bez obzira na njihov socijalni status, olakšali održavanje higijene- poručili su, tom prilikom, iz Grada.

Osim izravno ulaganjem u medicinski sustav o zdravlju i zdravim navikama brinu i podupiranjem sportskih i rekreativnih aktivnosti sugrađanki i sugrađana. Primjerice, uza sve što su napravili na tom planu, na mjestu dosadašnjeg vježbališta na otvorenog, kojeg je Cres dobio u Coca-Colinoj akciji „Pokret za radost“ 2016. godine, uskoro će biti uređeno novo sportsko igralište, informirali su također iz Grada. Projekt „Izgradnja sportskog igrališta – fitness/workout parka“ Grad Cres prijavio je, naime, na natječaj kojeg je raspisao LAG „Kvarnerski otoci“, te će se od ukupno 420.000 kuna, koliko je vrijedan projekt, 80 posto sufinancirati iz Europskog poljoprivrednog fonda. Novo igralište obuhvatit će nešto veću površinu od sadašnjeg, a sastojat će se od 7 sprava za vježbanje (eliptična hodalica, sprava za istezanje nogu, veslarica, kosa klupa, vratilo, polužna stolica – odgurivanje i povlačenja te paralelna preča). Pored toga, postavit će se urbana oprema (fontana za vodu, klupa, stalak za bicikle, koš za smeće, informacijska ploča), i urediti okoliš. Najpovoljnijim izvođačem na natječaju kojeg je raspisao Grad pokazala se domaća tvrtka Elektrovoda koja igralište mora dovršiti u roku 2 mjeseca.

Nastavljaju u istom cilju dodatno ulagati u sustav socijalne skrbi. Osigurali su sredstva kako bi uz Crveni križ ostvarili program gerontodomaćica koji doprinosi boljim uvjetima života starijih koji žive u selima otoka. U planu su predvidjeli i lokaciju budućeg doma za skrb i smještaj starijih i nemoćnih osoba.

I ekologiju drže važnom za zdravlje stanovnika. Naša analiza podataka Ministarstva gospodarstva o odvojenom prikupljanju otpada pokazala je da su samo tri grada u zemlji do 2021. uspjela dostići iz EU propisanu stopu od 50 posto odvojeno prikupljenog otpada, a tek nekoliko ih je nadomak. Jedan od njih je i Grad Cres koji je u 2020. ostvario stopu od 44,49 odvojeno prikupljenog otpada i tako se pozicionirao kao šesti najuspješniji grad u RH. Nedavno su u velikoj ekološkoj akciji očistili otočne jame i spilje, sakupili 10 kubika otpada.

– Bacanjem smeća u podzemlje možemo ugroziti jedinstveni životinjski svijet našeg krškog podzemlja, ali i izvore pitke vode čime dovodimo u rizik naše zdravlje i zdravlje naših bližnjih. Ovom akcijom ostavili smo otok Cres zelenim na karti Inicijative „Čisto podzemlja“, ali nas brine da će buduća speleološka istraživanja donijeti nove zagađene točkice na kartu otoka. Nadamo se da ovakvim akcijama možemo osvijestiti lokalno stanovništvo o važnosti propisnog odlaganja otpada i zaštite krškog podzemlja, poručili su volonteri-speleolozi, te se zahvalili Gradu Cresu na pomoći u provođenju programa.

Dodajmo i kako je na drugom javnom, kompetitivnom pozivu EUCF-a, koji je bio otvoren od ožujka do svibnja 2021. EU darovnicu vrijednu 60.000 eura dobio i Grad Cres kao nositelj za prijavljeni projekt CLINEMI Krk-Cres-Lošinj (CLImate – NEutral Mobility Islands Krk-Cres-Lošinj), a kojemu je cilj smanjiti emisije CO2 iz cestovnog prometa koristeći niz različitih mjera…

Kvarnerski otoci Cres, Lošinj i Krk nesumnjivo su predvodnici energetske tranzicije među hrvatskim otocima. Krk je još 2012. napisao strategiju za postizanje ugljične neutralnosti, a 2019. godine je otočje Cres-Lošinj izradilo Program tranzicije prema čistoj energiji. Analizom postojećeg stanja bilo je utvrđeno da cestovni promet doprinosi s 22 posto ukupnim emisijama CO2 na otočju te da u sektoru prometa postoji izniman potencijal za uštedu energije i smanjenje emisija stakleničkih plinova. Tijekom provedbe projekta izradit će se potrebne analize i definirati strateški projekti koji će biti podloga za daljnje investicije u sektoru ekološki prihvatljivog prometa. Identificirat će se najbolja dostupna tehnologija i koncepti, poput mreže mikro-energetskih sustava u privatnim objektima koji će biti u funkciji punjenja električnih vozila i skladištenja viškova iz obnovljivih izvora energije, rješenja za elektrifikaciju parkirališta, korištenja sustava javne rasvjete kao punionice bicikala i slično, a koja će omogućiti mobilizaciju daljih ulaganja domaćih i EU fondova.

-I u tekućoj godini proračunom su u zdravstvu predviđena sredstva za treći liječnički tim, turističku ambulantu, sufinanciranje hitne službe, dolaske specijalista, savjetovališta i najam stana za stručni kadar. Iako iz godine u godinu sufinanciramo nadstandarde, inzistirat ćemo da država snosi troškove za usluge primarne zdravstvene zaštite na koje imamo pravo kao i svaki drugi građanin Republike Hrvatske jer nema kvalitete života bez adekvatne zdravstvene skrbi- tvrd nam Marin Gregorović, gradonačelnik Cresa. (P.Livajić)