Donja Stubica, u Krapinsko-zagorskoj županiji, među najizdašnijim je našim gradovima kada se radi o izdvajanju za zdravstvenu skrb i potrebe zdravstva. Kako je pokazala naša nedavna analiza utemeljena na podacima Ministarstva financija prema proračunskim izdvajanjima u 2020. u Donjoj Stubici su prije dvije godine za gotovo 100 tisuća kuna povećali izdvajanja za zdravstvo u odnosu na 2017. (315.03 posto, 29.269-121.475 kuna), čime je Donja Stubica zaslužila poziciju u Top 10 hrvatskih gradova. U Top 20, na 19. mjestu, su i prema porastu ulaganja koja su Nikola Gospočić i ekipa proveli u zdravstvu 2020., u odnosu na 2019. (84.81 posto povećanja)…

Visoki porast izdvajanja za zdravstvo rezultat je provođenja čitavog niza mjera, posebno epidemiološkog spektra u doba korona-virusa. Tako su sudjelovali u nabavi dezinfekcijskih sredstava i opreme koja se dijelila putem Crvenog križa građanima u potrebi, kao i redovitoj opskrbi dezinficijensima i opremom Gradske knjižnice, ali i gradskog Dječjeg vrtića Bubamara. Uz to, sufinancirali su rad biokemijskog laboratorija u Domu zdravlja, kao osiguranja dodatnog standarda za građane, zatim i provođenje deratizacije jednom godišnje obavezno, ovisno o potrebi i 2 puta. Tu je i financiranje ispitivanja kvalitete vode koju građani koriste iz lokalnih vodovoda, budući da na području Grada Donje Stubice djeluju 4 takva, te je potrebno redovito pratiti kvalitetu vode koja se koristi, napominju nam iz Grada.

Ukupno planirana vrijednost Javnog poziva za programe i projekte udruga u 2022. iznosi 603 tisuće kuna, a što se tiče visine raspoloživih sredstava za zdravstvo i zdravstvu bliskim područjima, za sport je izdvojeno 380 tisuća kuna, za zaštitu okoliša, prirodne i baštine 85 tisuća kuna, brigu i izobrazbu djece i mladih 40 tisuća, zaštitu i promicanje prava osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju te starijih i nemoćnih 20 tisuća, za projekte i programe odnosno aktivnosti iz područja prevencije i borbe protiv ovisnosti odnosno socijalne usluge i humanitarne djelatnosti po dvije tisuće kuna…

Primarna zdravstvena zaštita na području Donje Stubice ostvaruje se u okviru Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije – Ispostave Donja Stubica – Ambulante Donja Stubica. U sklopu Ambulante djeluju tri ordinacije opće/obiteljske medicine, tri ordinacije dentalne medicine, specijalistička pedijatrijska ordinacija, ambulanta za zdravstvenu zaštitu žena, specijalistička psihijatrijska ambulanta, medicinsko-biokemijski laboratorij i patronaža. Uz Ambulantu, na području Grada djeluje ljekarna (Ljekarna Švaljek) i privatna poliklinika za ginekologiju, internu medicinu, dermatologiju i venerologiju (Poliklinika Polančec), a tu je i Podružnica Pustodol Centra za rehabilitaciju Varaždin. Djelatnost podružnice obuhvaća pružanje usluge smještaja, boravka i psihosocijalne rehabilitacije djeci, mladeži i odraslim osobama s tjelesnim, intelektualnim ili osjetilnim oštećenjima, osim osobama koje boluju od psihičkih bolesti ili poremećaja, kao i ovisnicima. Uz usluge smještaja pružaju se usluge prehrane, njege, brige o zdravlju, socijalnog rada, psihosocijalne rehabilitacije, fizikalne terapije, radne terapije, radnih aktivnosti te aktivnog provođenja slobodnog vremena ovisno o utvrđenim potrebama i izboru korisnika. O korisnicima cjelodnevno skrbi medicinsko osoblje i njegovatelji uz suradnju s liječnikom opće medicine, stomatologom, specijalistom neuropedijatrom, psihijatrom i fizijatrom, smještajni kapacitet je 250 korisnika, a smještaj se može ostvariti putem rješenja Centra za socijalnu skrb ili putem ugovora o smještaju (privatni korisnici). Uz to, djeluje i Gradsko društvo Crvenog križa Donja Stubica koje pomaže socijalno ugroženim osobama podjelom paketa sa živežnim namirnicama i higijenskim potrepštinama.

Na području Grada djeluje i Klub liječenih alkoholičara „Stubica“, osnovan 2004. godine s ciljem održavanja apstinencije, resocijalizacije i reafirmacije bivših ovisnika i njihovih obitelji te educiranja lokalne zajednice o bolesti alkoholizma i načinu njegovog liječenja. Klub svojim radom pokriva područje Donje Stubice, Gornje Stubice, Oroslavja te Stubičkih Toplica.

Naravno, kako su i sportsko-rekreativne aktivnosti izuzetno značajne za zdravlje stanovništva. Naročito mladih i najmlađih, pa su primjerice u nizu projekata kojima promiču i podupiru razvoj rekreacije i sporta u Donjoj Stubici, u Kolodvorskoj ulici, otvorili moderan pumptrack poligon, namijenjen zaljubljenicima u role, skateboarde, romobile i koturaljke, ali i biciklistima. Isto tako posjeduju građevinsku dozvolu za izgradnju Sportskog parka Stubica ukupne vrijednosti preko 30 milijuna kuna. Mladi i posebno djeca su orijentirani prema novim tehnologijama, što je dobro, ali isto tako je dobro da se bave sportom, druže i da budu na otvorenom, a kada je o njima riječ, dodajmo, kako su u proteklom mandatnom razdoblju upravo u Donjoj Stubici bili apsolutni rekorderi i po izdvajanju za najmlađe, pa su tako, uz ostalo, za vrtiće izdvojili čak 26,6 posto gradskog proračuna.

Također, za zdravlje ljudi bitna je i zdrava okolina, ulažu u ekologiju, pri čemu se izdvaja izgradnja Reciklažnog dvorišta kao pomoći građanima u rješavanju gorućeg i sve većeg problema zbrinjavanja otpada. Blizina poznatih termi i toplica snažan su, pak, uvjet i razlog brzog razvoja zdravstvenog turizma…

Snažan potres koji je u ožujku 2020. trgnuo iz sna stanovnike šire okolice Zagreba ostavio je veliku materijalnu štetu, osim u glavnome gradu, i na području Grada Donja Stubica gdje je teško nastradalo najmanje desetak kuća i moralo biti napušteno budući su statičari procijenili da se radi o za život opasnim objektima. Utjecalo je to, razumljivo, i na raspored i prioritete proračunskih izdvajanja. Planirana izdvajanja za zdravstvo u 2022. iznose 200.350 kuna,  a naravno da će se i povećati ukoliko bude potrebe, poručili su iz Grada. (P. Livajić)