Grad Dubrovnik postaje drugi grad u Dalmaciji koji uvodi pravo participativno budžetiranje, ali i apsolutni rekorder po iznosu čiju je namjenu spreman prepustiti građanima

Nakon što su odradili pilot-fazu u kojoj su projekt participativnog budžetiranja testirali u nekoliko škola, u Dubrovačkoj razvojnoj agenciji (DURA) ušli su u završnu fazu pripreme projekta koji će, na razini grada, startati početkom iduće godine. Grad Dubrovnik postaje tako drugi dalmatinski grad koji će uvesti pravo participativno budžetiranje, ali i apsolutni rekorder po iznosu čiju je namjenu spreman prepustiti građanima. Građani će, naime, na nizu radionica koje će se tijekom iduće godine organizirati po gradskim kotarevima, odlučiti na koje će se projekte u proračunu za 2021. potrošiti i do 25 milijuna kuna.

‘U svrhu transparentnijeg upravljanja i učinkovitijeg odgovaranja na potrebe zajednice ova gradska uprava u cijelosti prihvaća i razvija alate putem kojih se odluke o raspodjeli dijela javnih sredstava donose u izravnoj suradnji s građanima. Cilj je da  građani u budućnosti u svojim kotarevima predlažu projekte koji direktno utječju na povećanu kvalitetu njihovih života, da se o njima glasa i da oni postanu sastavni dio Proračuna Grada te da se kao takvi izvršavaju’, kaže gradonačelnik Mato Franković.

Kako će izgledati i provoditi se sam proces, pojasnila nam je voditeljica projekta Alisa Aliti Vlašić iz DURA-e. Svaki gradski kotar, a ukupno ih je 25, imat će na raspolaganju maksimalno milijun kuna. Odnosno, građani svakog kotara odlučit će koji će se projekt, vrijednosti do maksimalno milijun kuna, u idućoj godini realizirati. Proces će funkcionirati tako da će građani na radionici predložiti, a onda i glasovanjem izabrati 4-5 projekata koje smatraju prioritetnim i žele da se u idućoj godini realiziraju u njihovom kvartu. Nakon toga, svi projekti idu na stručnu tehničku analizu u gradske službe, gdje će biti procijenjeno jesu li zadovoljeni svi imovinsko-pravni te financijski preduvjeti za njihovu provedbu. U slučaju da se ispostavi da je neki projekt, iz pravnih ili bilo kojih drugih objektivnih razloga nemoguće provesti, predstavnici građana će zajedno sa stručnim službama Grada pronaći alternativno rješenje koje će u jednakoj mjeri odgovarati na izloženi problem.

Izabrali vizualni identitet, u siječnju kreće kampanja

Ključ za uspjeh projekta u DURA-i vide u jakoj informativno-edukativnoj kampanji u kojoj će građanima objasniti značaj i važnost, ali i tehničke detalje procesa participativnog budžetiranja kako bi se, kada dođe vrijeme za radionice osigurao što veći postotak uključenih građana u proces, te kako bi isti pristupili procesu što bolje prethodno pripremljeni.

Voditeljica projekta participativnog budžetiranja Alisa Aliti Vlašić

Upravo zato u siječnju kreće jaka kampanja u kojoj će građani putem medija, informativnih tribina, letaka…, biti detaljno upoznati sa čitavim procesom. Trenutno je u tijeku javna nabava za marketing, odnosno agenciju koja će provoditi kampanju, a nedavno je na natječaju izabran i najbolji vizualni identitet čitavog projekta koji građanima treba dodatno približiti i pojasniti o čemu se radi.

‘Izuzetno nam je bitno građane što bolje informirati o projektu i važnosti da se uključe u njega jer to i jest poanta – da se građani aktivno uključe u prioretiziranju projekata u svojoj zajednici. Tu su nam, također, od vrlo velike važnosti i svi djelatnici gradske uprave koji moraju ‘disati’ ovaj projekt i osjećati ga kao svoj projekt, a sve to kako bi mogli što bolje informirati i educirati sve zainteresirane građane’, kaže voditeljica projekta.

Roditelji na radionicu, djeca u igraonicu

Nakon toga, u ožujku kreću radionice po kotarevima. Kako bi postigli što bolju posjećenost i u proces uključili što više građana, radionice će biti organizirane uglavnom vikendom, a za roditelje s malom djecom bit će čak organizirane paralelne igraonice kako bi djeca bila zbrinuta dok roditelji sudjeluju na radionici. Nakon prvog kruga radionica i evaluacije, odnosno tehničke analize predloženih projekata, bit će organizirano glasovanje o projektima koji su dobili zeleno svjetlo stručnih službi, odnosno koje je moguće realizirati i čiji su troškovi unutar budžeta od milijun kuna.

U Gradu Dubrovniku i DURA-i razmišljaju i o mogućnosti on-line glasovanja o projektima, no još uvijek nisu donijeli konačnu odluku obzirom na tehničke izazove na koje su nedavno naišli.  U svakom slučaju, kažu da, iako je projekt u finalnoj fazi pred realizacijom, još uvijek je  podložan promjenama u tehničkim detaljima. Ono što je bitno jest da će Grad Dubrovnik od iduće godine građane aktivno uključiti u donošenje proračuna i omogućiti im da svake godine izaberu po milijun kuna vrijedan projekt kojega žele u svom kvartu. (Marija Pulić Drljača)