Ovaj grad srednje veličine jedan je, kako potvrđuju podaci popisa stanovništva, među osam hrvatskih gradova koji se mogu pohvaliti porastom broja stanovnika. Naime, 2011. godine imao je 17.466 stanovnika, a 2021. taj broj popeo se za 2,2 posto ili  295 stanovnika više. Dugo Selo krajem prošle godine prvi put se našlo i u izboru za Najbolji grad kao jedan od najuspješnijih unutar kategorije gospodarstvo. Među najboljima se, između ostalog, našao zbog pokrivenosti gradskih rashoda prihodima od 105 posto, udjelom poreznih prihoda u ukupnim prihodima grada od 59 posto, efikasnošću gradske uprave (2,7 milijuna kuna prihoda po zaposlenom) te prosječnom iznosu bruto plaće zaposlenih građana od 582 tisuće kuna.

Gospodarski razvoj jedan je od temeljnih prioriteta u razvoju Dugog Sela radi čega je, prema prostorno planskim dokumentima, za gospodarsku aktivnost namijenjeno gotovo 286 ha građevinskog zemljišta na kojem se šire i poduzetničke zone Črnovčak i Puhovec. Većina zemljišta je u državnom vlasništvu, dio je u privatnom, a u vlasništvu Grada više je parcela ukupne površine 12 ha, slobodnih za prodaju. Prošle godine za potpore gospodarstvu izdvojeno je 250 dok se ove godine u iste svrhe planira još više sredstava, odnosno 360 tisuća kuna.

‘Naše ulaganje prvenstveno se odnosi na izgradnju infrastrukture u poduzetničkim zonama te oslobađanje investitora od plaćanja komunalne naknade i doprinosa. Također, značajna sredstva usmjeravamo u predškolski odgoj, sportsku infrastrukturu i civilno društvo, što rezultira velikom potražnjom za stambenim prostorom, a velika stanogradnja dodatno puni proračunske prihode i od komunalnog doprinosa i od poreza na promet nekretninama. Značajno je reći kako je Dugo Selo tijekom protekle četiri godine povuklo bespovratnih sredstava iz EU fondova u visini jednog gradskog proračuna’ – rekli su prilikom predstavljanja rezultata u Gradu.

Što se tiče demografskih mjera, spomenimo kako Grad Dugo Selo financira udžbenike i radne bilježnice srednjoškolcima, a osigurava i radne bilježnice za sve svoje osnovnoškolce. U ovoj školskoj odnosno akademskoj godini  dodjeljuje se 20 stipendija za učenike srednjih škola od čega 10 za deficitarna zanimanja te 20 stipendija za studente od čega će također 10 stipendija dobiti studenti deficitarnih zanimanja. Pritom visina stipendije za srednjoškolce iznosi 550, a za studente 750 kuna mjesečno.

Grad Dugo Selo prošle je godine, na temelju potpisanog Sporazuma sa Ministarstvom pravosuđa i uprave, aktivirao aplikaciju e-novorođenče za predaju zahtjeva za novčanu pomoć za novorođeno dijete čime je roditeljima olakšao sam proces.

“Usprkos činjenici da je grad Dugo Selo jedan od devet gradova koji je na popisu stanovništva 2021. u pozitivnom trendu razočaran sam tom činjenicom. I samim brojem, jer sam mislio da smo puno bliže brojci od 20.000. U zadnjih nekoliko godina grad je postao veliko gradilište, desetak projekata EU fondova, dvostruko veći proračun, 200 milijuna kuna komunalne infrastrukture, dječja igrališta, ulaganje u sportsku infrastukturu, ceste kroz poduzetničke zone, veliki interes za tim zonama, samo su neki od preduvjeta ostanka. Nakon kratkotrajnog zastoja u gradnji izazvanog recesijom početkom prošlog desetljeća, privučeni poglavito cijenama nekretnina, zatim povoljnim položajem prema Zagrebu koji se dijelom prazni zbog posljedica razornog potresa te željeznice kojom za dvadesetak minuta stižete u centar glavnog grada, krenulo se u izgradnju i prodaju velikog broja stanova. Preko 350 je izgrađeno i prodano u samo nekoliko godina i još toliko se gradi. Dolaze mlade obitelji koje su većinom zaposlene te je najveći izazov smjestiti djecu u vrtiće. Gradski i privatni su na rubu te je potrebno povećati kapacitete, izgradnjom vrtića u Velikoj Ostrni i dogradnjom onog u Lukarišće nadoknaditi ćemo i to. Izgradnjom treće osnovne škole pripremamo se za jednosmjensku nastavu. Srednja škola dograđuje dio za izvrsnost u robotici, gradi se veliki pump track, dječja igrališta i šetnice. Spoj Martin brega i centra kroz šetnicu i još desetak sličnih projekata. Nadamo se i skorom završetku nadvožnjaka koji će spojiti sjever i jug Dugog Sela i obilaznice u vrijednosti 220 milijuna kuna. Tu je i obnovljena glazbena škola, a nadajmo se i akademiji. Uskoro i veliki trgovački centar, uz postojećih pet manjih. Zašto Dugo Selo? Mali grad za miran i kvalitetan život” – rekao nam je Nenad Panian, gradonačelnik Dugog Sela. (V.H.)