Nakon što je u našem prošlom izboru Najboljeg vrtića osvojio drugo mjesto u kategoriji gradova, DV Girice iz Cresa ove je godine dobio najveći broj bodova od strane našeg tročlanog žirija i tako osvojio titulu najboljeg gradskog vrtića u Hrvatskoj.

Grad Cres već godinama u našem izboru za Najbolji grad osvaja titulu najboljeg malog grada za demografiju i obrazovanje, a naše brojne analize svrstavaju ga u sam hrvatski vrh upravo po vrtićkim standardima – od kvadrature vrtića pa do broja odgojitelja. DV Girice prostore se tako na preko 1.500 kvadrata, pa svako dijete ima preko 12 metara kvadratnih za sebe, dok se vrt i dječje igralište prostiru na preko 3.000 kvadrata, što je gotovo 25 metara kvadratnih po djetetu.

U vrtić je upisano 124 djece koja raspoređena u 7 odgojnih skupina, 3 jasličke skupine i 4 vrtićke skupine, a u svakoj skupini radi po dvoje odgojitelja, što znači da na svaka ‘teta’ u prosjeku pazi na osmero djece. U vrtiću su zaposleni stručni suradnik logoped, te stručni suradnik psiholog na puno radno vrijeme, a tu su i dva pomoćnika za djecu s teškoćama u razvoju koji su raspoređeni u dvije vrtićke skupine. Nadalje, tu su dvoje kuhara, pomoćna kuharica i pomoćni radnik u kuhinji.

Kad smo kuhinje i nadstandarda u prehrani, u DV Girice se svakodnevno pripremaju obroci prema jelovniku koji je izradio Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-e. U procesu pripreme hrane koriste se dodaci maslinovo ulje i med koji se nabavljaju od strane domaćih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Djeci su tijekom cijelog dana boravka u vrtiću ponuđeni suho voće i orašasti plodovi, kao i pitka voda iz
Vranskog jezera. Također, djeci je ponuđeno sezonsko voće (trešnje, smokve, limun) koje raste u dvorištu vrtića. Posebno se pripremaju obroci za djecu koja su alergična na pojedine namirnice, a obroci se posebno prilagođavaju i s obzirom na vjerska opredjeljenja djece polaznika vrtića kao i djece vegetarijanske prehrane.

Osim redovitog programa, u DV Girice se provodi poludnevni program katoličkog vjerskog odgoja, glazbeni i sportski program, uče se engleski i talijanski, a poseban program provodi se i za potencijalno darovitu djecu rane i predškolske dobi. Svi programi verificirani su pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Nadalje, tu su brojne radionice i predavanja, poput onoga o astronomiji kojega je u sklopu projekta ‘Dobra energija’ održao Dorian Božićević iz Hrvatskog astronomskog saveza, te Plesna igraonica i Naša mala knjižnica, projekt usmjeren na popularizaciju čitanja među djecom i stalno povećanje i razvoj dječje publike i to zanimljivim i poticajnim aktivnostima prilagođenim njihovu uzrastu. Svi ovi programi i aktivnosti za djecu su besplatni.


Uz to, već petu godinu za redom u vrtiću se provodi projekt Moj Cres kojim se djecu educira o otoku Cresu te ih se kroz različite istraživačke aktivnosti i izlete upoznaje sa kulturno-povijesnom i prirodnom baštinom grada Cresa.

Već nekoliko godina DV Girice je uključen i u Unicefov program škole za Afriku koji za cilj ima osigurati pristup kvalitetnom obrazovanju djeci diljem Afrike. Kroz razne aktivnosti koje se nude djeci unutar odgojno-obrazovnog rada skupine djeca se upoznaju s kontinentom Afrike i
njegovim specifičnostima. Djecu se nastoji senzibilizirati na volonterski i humanitarni rad: svojim ručicama izrađuju nešto što mogu unovčiti, a sva skupljena sredstva donirana su za bolje obrazovanje djece Afrike.

‘U suradnji s Turističkom zajednicom Grada Cresa snimili smo ples RIM TIG TAGI DIM kao podrška Baby Lasagni za finale Eurosonga. Bili smo i na vijestima! Ponosni smo što nam je Zajednica sportova PGŽ-a ove godine ukazala povjerenje za organizaciju jubilarnog 20. Olimpijskog festivala dječjih vrtića Primorsko-goranske županije. U našem gradu natjecalo se 400 malih sportaša iz deset različitih vrtića’, navodi se u prijavi creskog vrtića.

Inače, Grad Cres pokriva čak 85 posto ekonomske cijene vrtića dok roditelji plaćaju manje od 15 posto troškova. Uz to, ako u vrtić ide dvoje djece iz iste obitelji, umanjuje se cijena – konkretno 10 posto za svako dijete, a treće i svako sljedeće dijete iz iste obitelji vrtić pohađa besplatno.
Za djecu s teškoćama u razvoju uslugu smještaja u vrtić u cijelosti snosi Grad Cres. Samohranim roditeljima usluga boravka djeteta u vrtić umanjuje se za 50 %, kao i roditeljima koji primaju socijalnu pomoć. Grad sufinancira i prijevoz djece iz manjih naselja na otoku do vrtića, a svi izleti i predstave su za djecu besplatni. Creski vrtić ima i svoje solarne panele pa sam proizvodi i struju za svoje potrebe.

‘Uvijek smo zadovoljni kad i drugi prepoznaju naša nastojanja da Dječji vrtić Girice bude najbolji, a ovaj izbor posebno je važan jer je svoj sud donio stručni žiri. U creskom vrtiću nije nikad bilo više djece, sad ih je 125, što je rekordan broj od kad vrtić djeluje u ovom obliku. To nas obvezuje da zadržimo standard kojeg smo postigli, a to znači da sva djeca koja to trebaju mogu naći svoje mjesto u DV Girice. Zbog toga smo donijeli odluku da dogradimo zgradu dječjeg vrtića i upravo smo raspisali javni poziv za nabavu idejnog i glavnog projekta nadogradnje Dječjeg vrtića Girice, kako bi i dalje u njemu bio mjesta za sve i kako bismo zadržali postignute standarde. Čestitamo svim djelatnicima vrtića na čelu s ravnateljicom Mirjanom Koljevina na ovom priznanju, na uspješnom vođenju naše predškolske ustanove te zahvaljujemo za aktivno sudjelovanje u životu naše lokalne zajednice’, kaže gradonačelnik Cresa Marin Gregorović. (m.p.d., p.l.)