Večernji list je objavio rezultate najnovijeg Eurostatovog istraživanja o demografskoj i socijalnoj strukturi europskih gradova u 2018. Rezultati istraživanja kažu da najmlađe europsko stanovništvo živi u gradovima Velike Britanije i Francuske, a najstarije u Njemačkoj i Rumunjskoj. Omjer ovisnosti mladih u Europskoj uniji kreće se oko 35% te je neznatno viši od omjera ovisnosti starijih (33%). U prosjeku, dakle, na jednu mladu osobu u dobi do 19 godina dolaze tri osobe radne dobi. Gledaju li se glavni gradovi država članica, Bruxelles je najmlađi glavni grad u EU s omjerom ovisnosti mladih od preko 40%, a slijede ga Pariz i Dublin (39%). U Zagrebu je ovisnost mladih 31,6 posto, osjetno ispod prosjeka EU. Suprotno tome, najstariji glavni grad je Lisabon sa stopom ovisnosti starijih osoba od preko 41%, slijede ga Rim (36%) i Valletta (34%). Koeficijenti ovisnosti u mladoj dobi bili su najviši u velikom broju gradova u Francuskoj i Velikoj Britaniji.

U istraživanje su, prenosi Večernji, uključeni gradovi s više od 50 tisuća stanovnika, a od hrvatskih to su Osijek, Zagreb, Rijeka, Slavonski Brod, Split, Pula i Zadar. Najmlađe stanovnike među njima imaju Slavonski Brod i Zadar, a najstarije, s najmanje mladih do 19 godina Rijeka i Pula.

Omjer ovisnosti mladih u Splitu je 33,7 posto, Osijeku 31,5 posto, Zadru 35,7 posto, Slavonskom Brodu 38 posto, s tim da je, objašnjava se, Slavonski Brod odskočio zbog velikog broja mladih koji su se doselili s područja Bosanske Posavine. Prosječna stopa ovisnosti starijih osoba u Hrvatskoj je 30 posto, dok je stopa ovisnosti mladih do 15 godina 22 posto. Iz toga, navodi Večernji, proizlazi da na svaku ovisnu osobu dolaze dvije radno sposobne osobe. (M.P.D.)