Ususret Danu planeta Zemlje, 21. travnja 2023. godineZbor novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva, dodijelilo je nagrade Velebitska degenija za najbolje novinarske radove o zaštiti prirode i okoliša objavljene u prošloj godini.

Ovu prestižnu nagradu, koja je upravo obilježila jubilarnu, 25. obljetnicu, pritom su zaslužili novinari Ana-Bella LeikauffTihana MojsinovićIvana Nobilo i Hrvoje Gunjača, s time da je za istu konkuriralo čak 128 radova (37 kandidata), i to u kategorijama: (1) televizija, (2) tisak i Internet, (3) fotografija i (4) radio. U kategoriji televizija slavio je novinar Hrvoje Gunjača za reportažu Autogol(f) emitiranu u sklopu emisije Puls Hrvatske radiotelevizije. U kategoriji tisak i Internet nagradu je primila Tihana Mojsinović za tekst Jadran na buzaru publiciran u Glasu Koncila, dok je Ivana Nobilo zaslužila nagradu za fotografije koje dokumentiraju podvodne ljepote i eko akciju čišćenja Plitvičkih jezera tijekom realizacije projekta Scuba skener, a objavljene u Jutarnjem listu. Novinarka Hrvatskog radija Ana-Bella Leikauff dobitnica je nagrade u kategoriji radio, i to za emisiju Dossier Europa – energetika i Baltik.

Međutim, uz nagrade koje su otišle u novinarske ruke, Grad Krk proglašen je ovogodišnjim Zelenim gradom – prijateljem Velebitske degenije, a nagradu je na jučerašnjoj svečanosti preuzeo gradonačelnik Darijo Vasilić. Prilikom gostovanja u emisiji Newsroom N1 televizije, komentirao je ne samo ovo vrijedno priznanje već i provedbu zelenih politike koje su Krk transformirale u jedan od najzelenijih hrvatskih otoka.

– Iza ove lijepe nagrade, kazao je Vasilić, dugogodišnji je rad i biranje onih projekata koji su od Krka napravili najzeleniji otok. Već dugi niz godina i u odvajanju otpada, kao i u drugim ulaganjima poput očuvanja vodenih resursa, Krk može biti primjer, s time da je nagradu, ponajprije, zaslužio zbog ulaganja u solare koji su dominantan izvor energije na svim javnim institucijama diljem otoku. A najveći dio zelenih politika koje na otoku provodimo, financirano je ili se financira upravo iz europskih fondova. (Grad Krk)