Na labinskom Sajmu poslova održanom prošlog tjedna u Gradskoj knjižnici,17 različitih poduzetnika i obrtnika maturantima je predstavilo svoje područje djelovanja te specifične potrebe za kadrovima. Svaki je prijavljeni poduzetnik imao svoj info-punkt, na kojem su se mogle izmijeniti informacije.

Nakon svake prezentacije poslodavca, maturanti su imali priliku putem QR kodova ocijeniti  prezentere, ali i izraziti neke vlastite afinitete prema različitim djelatnostima te su i poslodavci dobili povratnu informaciju od onih kojima je sve to, najvećim dijelom, bilo i namijenjeno. Postali su ravnopravni partneri u provedbi ovog novog koncepta Sajma poslova.

Učenike se željelo potaknuti na aktivno uključenje u koncept Sajma poslova, stoga je Grad Labin odlučio troje najboljih učenika, najumješnijih u izvršavanju pojedinih zadataka, prigodno nagraditi.

Troje odabranih poslodavci su ocijenili kao izuzetno komunikativne osobe koje iskazuju veliki interes za pojedinom granom djelatnosti postavljajući konkretna pitanja kroz simulirani razgovor za posao. Učenici su se tako pokazali spremnima za tržište rada bez namjere tek pukog sakupljanja pečata.

Drugi dio Sajma poslova održao se u Srednjoj školi Mate Blažina gdje su učenicima predstavljeni brojni fakulteti, a u jutarnjim satima prigodno su podijeljene i vrijedne nagrade. Na samom početku, prije svečanosti podjele, prisutnima se obratio i gradonačelnik Valter Glavičić.

„Hvala svima koji su sudjelovali i pomogli u realizaciji ovog vrijednog projekta koji se pokazao kao pun pogodak. Hvala Srednjoj školi, i službeno najboljoj srednjoj školi u Istarskoj županiji i među dvadeset najboljih u Hrvatskoj. Hvala svim poslodavcima i obrtnicima koji su prepoznali važnost, posebno moram istaknuti i jednog od inicijatora i motivatora, gospodina Kristiana Krpana direktora tvrtke MCZ d.o.o, i člana izvršnog odbora HUP-a, nadalje one koji su osmislili i realizirali ovaj Sajam, Upravni odjel za gospodarstvo i EU projekte Grada Labina na čelu s pročelnikom Robertom Mohorovićem te Anom Černjul koja je sve to zaokružila na sebi svojstven način. Hvala i svim medijima koji su nas popratili.  Najveća zahvala svim učenicima koji su se jučer pokazali u najboljem svjetlu, dobili ogromno iskustvo, a ove nagrade samo su dodatan poticaj za sve vas. Čestitke još jednom!“ – zaključio je labinski gradonačelnik.

Nagrađeni učenici su izrazili oduševljenje organizacijom sajma, ali i zanimljivim stečenim iskustvom. Troje koji su se istaknuli prilikom održavanja „speed dateova“, odnosno kratkih intervjua, ali uz zaista nijanse koje su odlučivale o pobjedniku jesu:

Matija Pajcur, 4.F., Opća gimnazija, osvojio je najveći broj pečata poslodavaca i najvišu ocjenu prilikom ocjenjivanja isti te je nagrađen  bonom u vrijednosti 1.000,00 eura, namijenjenih za sufinanciranje polaganja vozačkog ispita.

Alex Kokot, 4.D., Ekonomija, trgovina i poslovna administracija, dobitnik je druge nagrade, bona u visini 700,00 eura, namijenjenih za kupnju laptopa.

Vito Rocco, 4.O., Opća gimnazija, na trećem je mjestu te je osvojio bon u visini 300,00 eura za kupnju bluetooth zvučnika.

Što se tiče spomenutih nagrada, provedena je anketa među srednjoškolcima te su dodijeljeni bonovi i njihova namjena formirani na temelju želja samih učenika.

Podsjetimo, Grad Labin uveo je i jedinstvenu demografsku mjeru, odnosno, dualni model stipendiranja koji  dijeli deficitarna zanimanja na ona koja su tražena u lokalnom gospodarstvu i ona za kojima potrebu ima lokalni javni sektor. Kako je tada pojašnjeno iz labinske gradske uprave, cilj uvođenja novog modela stipendiranja je omogućiti da financijske poticaje za obrazovanje dobiju upravo oni srednjoškolci i studenti koji se obrazuju za zanimanja koja su najtraženija na lokalnom tržištu rada.

Krajem prošle godine Grad Labin četvrti  je put zaredom u našem izboru za Najbolji grad proglašen najboljim srednjim gradom za obrazovanje, demografiju i mlade. Kontinuirano je među gradovima koji najviše izdvajaju za stipendije po glavi stanovnika i jedan od njih tek devet u Hrvatskoj koji nose titulu Grada za mlade. (Grad Labin, V.H.)