Grad Makarska dijelit će bespovratne potpore u iznosu od 2.000,00 do 10.000,00 eura lokalnim poduzetnicima i obrtnicima s ciljem oživljavanja stare gradske jezgre.  Prvi je to put da Grad Makarska na ovaj način pomaže poduzetnicima koji već rade ili po prvi put kreću u poduzetničke vode, najavljeno je na danas održanoj konferenciji za novinare.

Program za davanje potpora mikro i malim poduzetnicima i obrtnicima s ciljem oživljavanja stare gradske jezgre jutros su u gradskoj vijećnici predstavile zamjenica gradonačelnika Antonia Radić Brkan i savjetnica Mirna Kostanić Antunović.

– Riječ je o iznimno važnom dokumentu koji je ujedno i prvi program Grada Makarske kojim se pomaže lokalnim poduzetnicima i obrtnicima. Na ovaj način vraćamo poduzetništvo na gradske ulice jer tako vraćamo život u prazne dijelove centra grada. Naš cilj je stvaranje poduzetničkog okruženja, jačanja mikro i malog poduzetništva i obrtništva, povećanje zaposlenosti i stvaranja pozitivne poslovne klime na području stare gradske jezgre. U centru pažnje je poduzetnik za kojeg se kreiraju programi, edukacije, nude potpore i mogućnosti koje će mu pomoći da lakše pokrene svoj biznis, istaknula je Radić Brkan predstavivši osnovne karakteristike programa.

– Program  je donesen 1. veljače a njegov sastavni dio je i grafički prikaz obuhvata stare gradske jezgre. Novčane potpore moći će ostvariti svi poduzetnici i obrtnici za prostore na navedenom području neovisno radi li se o prostorima u vlasništvu Grada Makarske ili privatnom vlasništvu trećih osoba. Za potporu će se moći prijaviti poduzetnici ili obrtnici čije je sjedište u gradu Makarskoj ili mjestima Makarske rivijere i spremni su raditi minimalno 6 mjeseci u godini. Ukupan budžet koji je osiguran u proračunu Grada Makarske je 1.000.000,00 kuna ili 132.723,00 EURA, a rasporedit će se ovisno o broju prijava. Potpore će Grad Makarska davati za slobodne umjetnike, stare zanate i obrte, poslove kemijskog čišćenja odjeće te krojačkih popravaka, handmade proizvode, prodaju zdrave hrane, repromaterijala za poljoprivredu, ugostiteljskim djelatnostima iz skupine barovi i restorani sukladno programu te poduzetnicima i obrtnicima početnicima kojima su namijenjene najviše potpore u iznosu od 10.000,00 eura. Ovo je program za ovu godinu, svake godine donosit ćemo novi, a već sljedeće godine nadamo se većim iznosima potpora i povećanju broja korisnika, izjavila je Radić Brkan.

Na konferenciji je najavljeno da će svi potencijalni prijavitelji imati mjesec dana za pripreme jer će javni poziv, u kojem će biti detaljno razrađeni svi detalji, biti objavljen tijekom ožujka. U međuvremenu stručne službe Grada I Županije biti na raspolaganju svim građanima za sve informacije, pojašnjenja, pomoć, a za provedbu će biti zadužen Upravni Odjel za opće poslove i imovinu Grada.

Potpore poduzetnicima i obrtnicima jedna su od mjera koje je Grad Makarska pokrenuo s ciljem revitalizacije stare gradske jezgre. Prošle godine donesen je novi Pravilnik o uređenju stare gradske jezgre, pokrenuta je nova manifestaciju Maestrale, a uz potpore poduzetnicima i obrtnicima Grad Makarska je pokrenuo i ciklus edukacija s ciljem upoznavanja građana s primjerima dobre prakse i buđenja poduzetničkog duha, istaknuto je na konferenciji za novinare. (Grad Makarska)