Nakon što se već odavno etablirao kao Grad za pametno poslovanje i ugodan život, a u našem velikom izboru dvije godine zaredom proglašen je najboljim srednjim gradom za gospodarstvo, Grad Sveta Nedelja konačno je službeno dobio i titulu Grada prijatelja djece.

Već godinama, naime, bilježe pozitivne demografske trendove i – za razliku od većine hrvatskih gradova – doseljavanje uglavnom mladih stanovnika koji u Svetu Nedelju dolaze zbog posla i dobrih uvjeta života. Upravo u poboljšanje kvalitete života mladih, a danas je u Svetoj Nedelji 3.905 djece i mladih do 18 godina, samo je ove godine izdvojeno 14 milijuna kuna, a za izgradnju objekata za potrebe djece uloženo je sedam i pol milijuna kuna, s opremanjem preko osam i pol.

Sveta Nedelja svoju djecu prati od rođenja pa do završetka školovanja, pa su tako prošle godine podigli iznos naknada novorođenčadi za 1.000,00 kuna, s dotadašnjih 2.000,00 na 3.000,00 za prvu bebu, čime su se svrstali među gradove s većim iznosima naknada. Osim naknada za novorođenčad, osigurali su cijenu vrtića do 550 kuna, dok privatne vrtiće sufinanciraju s 1.000,00 kuna mjesečno po djetetu. Srednjoškolcima i studentima osiguravaju stipendije, za koje izdvajaju preko pola milijuna kuna godišnje, a jedan su od još uvijek rijetkih gradova koji osigurava novčane nagrade za svoje najbolje učenike. Iznos se, ovisno o osvojenim nagradama, kreće i do 12.000 kuna što je također među najvišim iznosima u zemlji. Stipendije se dodjeljuju temeljem kriterija izvrsnosti, deficitarnog zanimanja i socio- ekonomskog statusa za učenike i studente.

Svojim učenicima subvencioniraju 25% mjesečne prijevozničke karte, dok  preostalih 75% subvencionira Vlada RH, što bi značilo da je učenicima osnovni javni prijevoz u potpunosti besplatan. Redovnim studentima subvencioniraju 75 % cijene mjesečne prijevozničke karte. Plan za iduću godinu je krenuti u izgradnju osnovne škole, povećanje vrtićkih kapaciteta gradnjom novih objekata i dječjih igrališta. Jedna od investicija je i prenamjena postojećeg Društvenog doma u Gradsku knjižnicu koja će se nalaziti u samom centru grada. U prizemlju će biti dječji odjel i čitaonica, dok će u aneksu biti smještena dvorana koja se može zasebno koristiti za vrijeme radnog vremena kao i izvan. Na katu će biti organiziran slobodni pristup knjigama, a organizirat će se i nekoliko grupa za čitanje.

Na području Grada u vrlo kratkom vremenskom razdoblju uređeno je 8 dječjih igrališta. Također, intenzivno se radilo na energetskoj obnovi vrtića i škola, pa je tako obnovljen Dječji vrtić Slavuj – područni objekt Rakitje, Osnovna škola Sveta Nedelja i područna škola Kerestinec.

Na području grada djeluje veliki broj sportskih i kulturnih udruga koje rade s djecom, a njihovi uspjesi odjekuju diljem Lijepe Naše. Grad pomaže radu sportskih udruga i kulturnih udruga besplatnim korištenjem sportske dvorane i drugih prostora. Povećana su ukupna proračunska izdvajanja za sport, izgrađena je umjetna trava na nogometnom igralištu za potrebe škole nogometa za mlađe uzraste, izgrađena je prva atletska staza i street workout parkovi. Grad prepoznaje i nagrađuje trud, rad i ostvarene rezultate, pa dodjeljuje javna priznanja i novčane nagrade za iznimna postignuća te za doprinos od osobitog značaja za razvitak i ugled Grada, a uspjehe ostvarene u sportu i kulturi, unapređivanju gospodarstva, znanosti, gospodarstva, zaštite i unapređivanja čovjekovog okoliša, tehničke kulture, zdravstva i drugih javnih djelatnosti, te za poticanje aktivnosti koje su tome usmjerene. Važno je istaknuti da na području grada djeluje Grupa za potporu dojenja pod vodstvom patronažne sestre, provodi se program pomoći kronično bolesnoj djeci i njihovim obiteljima preko pomoći udrugama i Crvenom križu, Caritasu, programi prevencije rizičnog ponašanja djece (pušenje, alkohol, droga, rizično spolno ponašanje) i prevencije ozljeda djece.

Osnovne škole posebno se ističu po svojim preventivnim programima kroz koje se prate izostanci, organiziraju savjetodavni razgovori s učenicima, pomoć u učenju preko individualnog rada i uvođenje iskustvene nastave – izlazak na teren, upoznavanje okoliša, pokusi, a posebno su usmjereni na rad s darovitom i potencijalno darovitom djecom, a za njih organiziraju večer matematike, jezika, zanimljive znanosti te ih uključuju u natjecanja. Povećan je i broj manifestacija u gradu, a s obzirom da to da se bliži Božić, u Svetoj Nedelji će uz školu klizanja, besplatno klizanje i klizaljke biti bogat program za najmlađe stanovnike koji uključuje maskote, animacijske igre, razne radionice, božićni facepainting i naravno nagrade za one najspretnije.

Inače, za ostvarenje statusa Grada prijatelja djece bilo je potrebno ostvariti zahtjeve u ukupno deset programskih područja, izraditi godišnje programe i planove za ostvarivanje Akcije, osigurati namjenska sredstva za razvoj, zaštitu i odgoj djece, pružiti podršku i potporu udrugama koje imaju programe za djecu i uključivanje djece, uključiti djecu u pripremu odluka koje se na njih odnose, osigurati preduvjete da djeca žive u sigurnom i zdravom gradu, osigurati zdravlje djece, pružiti djeci odgoj i obrazovanje, osigurati socijalnu skrb za djecu, pružiti djeci kulturne i sportske sadržaje, osmisliti za djecu slobodno vrijeme i rekreaciju te pružiti pomoć i podršku roditeljima u skrbi i odgoju djece.

,,Izuzetno sam ponosan i sretan što je Sveta Nedelja stekla počasni status. Intenzivno smo radili kako bi prikazali koliko naš grad ulaže za djecu te što sve planiramo realizirati. Dobivanjem počasnog statusa naš posao nije završen, već se nastavlja. Ovo je nastavak jedne kvalitetne i zdrave komunikacije između naših najmlađih i odraslih stanovnika. Smatram da Grad zajedničkom komunikacijom udruga, volontera, ustanova i institucija može stvoriti puno pozitivnih promjena. Sa svojim suradnicima, posvetio sam se unaprjeđenju odgoja i obrazovanja, kulture, sporta i rekreacije, zdravlja i socijalne skrbi. Svjestan sam da u daljnjem radu moramo biti još bolji, a nastavljamo ulagati u djecu i mlade. Ponosan sam na naš Koordinacijski odbor koji je marljivo radio, trudio se, što je potaknuo stvaranje zajedništva odraslih u kreiranju programa za djecu. Ponosan sam i na naše kulturne i sportske udruge koje rade s djecom i za djecu te ustanove koje brinu o istima. Ovim putem želim se zahvaliti svima koji su na bilo koji način doprinijeli dobivanju prestižnog statusa. S obzirom na to da mi uskoro ide rođendan, ovo je definitivno najljepši poklon koji sam mogao dobiti”, istaknuo je gradonačelnik Svete Nedelje, Dario Zurovec. (Marija Pulić Drljača)