Nakon prošlogodišnjeg online izdanja, gradonačelnici i poduzetnici ponovo će se od srijede do petka – uz poštivanje epidemioloških mjera i COVID potvrde, okupiti uživo na tradicionalnoj Liderovoj konferenciji 48 sati. Konferencija se ove godine održava u Puli, u Hotelu Park Plaza Histria.

Koja je razvojna uloga gradova, kako i koliko gradovi privlače investicije, te kako unaprijediti njihovu konkurentnost i upravljačku sposobnost u korist građana i poduzetnika samo su neke od tema kojima će se baviti konferencija na kojoj će se predstaviti i dobri primjeri – gradovi u Hrvatskoj i inozemstvu koji su ugradili poduzetničku klimu u trajni održivi razvoj.

Uz brojne gradonačelnike među sudionicima i govornicima ovogodišnje konferencije su i ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak, državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Mile Horvat, te ravnateljica Uprave za procjenu utjecaja na okoliš i održivo gospodarenje otpadom u Ministarstvu gospodarstva Anamarija Matak.

Od gradonačelnika, u panelima sudjeluju Dubravko Bilić (Ludbreg), Filip Zoričić (Pula), Marko Filipović (Rijeka), Ivica Puljak (Split), Mato Franković (Dubrovnik), Dario Hrebak (Bjelovar), Marin Gregorović (Cres), Mario Rajn (Križevci)

Već prvu večer konferencije gradonačelnik grada domaćina Pule Filip Zoričić predstavit će projekt urbanog razvoja Pule. Prvi panel u četvrtak ključan je za predstojeće financijsko EU razdoblje – ministrica Tramišak i Zvonimir Savić, direktor sektora za financijske institucije i ekonomske analize HGK, govorit će o tome što lokalnoj zajednici donosi Nacionalni plan oporavka i otpornosti i Višegodišnji financijski okvir.

Nakon toga slijedi okrugli stol na temu mogućnosti financiranja projekata lokalne zajednice na kojemu će, uz ministricu Tramišak i Zvonimira Savića govoriti i predsjednik Udruge gradova i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk te gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.

Prvi čovjek Cresa Marin Gregorović govorit će na okruglom stolu Zajedno do održivosti, nakon čega slijedi okrugli stol na temu Razvojne vizije gradova u kojemu će sudjelovati gradonačelnici Rijeke, Splita i Pule, te predsjednik zagrebačke Skupštine Joško Klisović.

Prvi čovjek Križevaca Mario Rajn iznijet će dobre prakse svog grada na okruglom stolu Kako do pravednog, zelenog i produktivnog grada?, dok će gradonačelnici Ludbrega i Dubrovnika Dubravko Bilić i Mato Franković govoriti na panelu Vodik i e-obilnost u javnom gradskom prometu.

Mato Franković, Dario Hrebak i Marko Filipović svoje će dobre prakse i dosege predstaviti i na panelu Digitalno i transparentno.

Uz sve navedene, na konferenciji će se održati i još nekoliko stručnih panela i predavanja, a detaljni program i popis sudionika pogledajte ovdje. (m.p.d.)