Grubišno Polje ubrzano priprema jedan od najvećih projekata u povijesti grada. Nakon što je Vlada na nedavnoj sjednici odlučila dodati još 54 milijuna eura u izgradnju Centara za osobe starije životne dobi, stigla nam je i sjajna vijest vezana za projekt Centra za starije osobe Grada Grubišnoga Polja…

Naime, i taj je projekt dobio zeleno svjetlo, što će biti velika prekretnica u daljnjem razvoju Grubišnog Polja, prema riječima gradonačelnika Zlatka Mađeruha.

Podsjetimo, u ožujku je Grad putem Razvojne agencije AGRO Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike prijavio najveći dosadašnji gradski strateški projekt –  koji će u objektu površine 4800 četvornih metara objedinjavati smještaj za starije osobe i izvaninstitucionalne usluge – u Centru bi trebao biti osiguran posao za sedamdesetak osoba koje će skrbiti o 102 stacionarna i 180 korisnika usluge pomoć u kući, te još 47 korisnika u cjelodnevnom i poludnevnom boravku, smještaju u odsutnosti njegovatelja te savjetovanju, napominju nam iz Grada, naglašavajući kako se vrijednost projekta kreće oko 9,2 milijuna eura (9.223.455,16 EUR) , a bespovratna sredstva su u iznosu nešto iznad 6,1 milijun eura (6.138.429,00 EUR-a). Pri tome, 7,7 milijuna bi bilo utrošeno na njegovu izgradnju, a na opremanje pak oko 1,2 milijuna eura.

U realizaciji projekta računa se i na financijsku pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, putem kojega bi tako bile dodatno smanjene financijske obveze Grada koje iznose nešto preko tri milijuna eura.

Gradonačelnik Grubišnog Polja je prigodom odlične vijesti da je projekt prošao Centra uputio zahvalu svima koji su sudjelovali u kreiranju projekta, koji je nazvao regionalnim, među ostalima i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na čelu sa županom Markom Marušićem, koji je dao punu podršku povijesnom projektu Grada.

U Grubišnom Polju očekuju da će iznaći model za osiguranje dodatnih potrebnih sredstava budući da je riječ o izvrsnom projektu koji će biti uvelike iskorišten, znamo li da na području grada živi više od 25 posto stanovnika starijih od 65 godina. Uz to, projekt je važan i za budući korisnike izvan granica Grada Grubišnog Polja.

Koliko je važna izgradnja objekta koji kroz partnerstvo od samog početka snažno podupire Bjelovarsko-bilogorska županija govori i podatak da se nakon završetka izgradnje  očekuje značajan broj novotvorenih radnih mjesta za osobe koje će skrbiti o korisnicima s cijelog županijskog područja.

Izgradnjom Centra za starije osobe uspostavit će se usput i nova socijalna ustanova za osobe koje su funkcionalno ovisne ili boluju od Alzheimera i drugih demencija.

Planirano je i uvođenje izvaninstitucionalnih usluga za preko 200 korisnika i korisnica koje se primarno odnose na dostavu obroka, zatim pomoć u kući, savjetovanje, obavljanje redovnih sistematskih pregleda, kao i – cjelodnevni i poludnevni boravak.

Kako su istaknuli u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji – konkretan cilj je stvoriti okruženje koje kvalitetno potiče aktivnosti i socijalnu interakciju starijih osoba stvarajući im priliku da ostanu aktivni i povezani s lokalnom zajednicom, a projekt označava ključan korak prema stvaranju bolje budućnosti i za najstarije građane, omogućavajući im dostojanstven život i podršku koja im je potrebna…

Izgradnja Centra za starije ujedno donosi i jedan oblik demografske obnove jer će biti otvoreno sedamdeset novih radnih mjesta, a s njima očekujemo i dolazak mladih obitelji na područje grada -poručio je Zlatko Mađeruh, prvi čovjek Grada Grubišnog Polja. (P. Livajić)

Ukratko…

Lokacija budućeg Centra- Ul. Ivana Nepomuka Jemeršića bb

Projektantski ured- Arting d.o.o. Bjelovar

Kapacitet- 102 korisnika u smještaju i cca 20 korisnika u cjelodnevnom i poludnevnom boravku…

Usluga smještaja i za 18 osoba s Alzheimerovom demencijom…

U sklopu Centra predviđene su osnovne vrste usluga: smještaj, cjelodnevni i poludnevni boravak, usluga pomoć u kući, dostava gotovih obroka…

PRIZEMLJE: Alzheimer jedinica – 10 soba, za 18 korisnika

PRVI KAT: Pojačana skrb (III. stupanj usluge) – 26 soba – 53 korisnika (korisnica)

DRUGI KAT: Stambeni dio (I. i II. stupoanj usluge) -18 soba i 1 apartman – za 31 korisnicu i korisnika

UKUPNO: 54 sobe i 1 apartman- 102 korisnika/ca…