Godinu dana nakon što su prirez snizili sa dotadašnjih 12% na 9%, gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak najavljuje kako će od 1.1. 2020. prirez sniziti za dodatnih 3%, i tako građane i gospodarstvo rasteretiti za još 2,5 milijuna kuna na godišnjoj razini. Cilj mu je, naime, do kraja mandata potpuno ukinuti prirez bez da se ugrozi ijedan gradski projekt i investicija.

Grad Bjelovar dosad je godišnje od prireza prihodovao oko 10,5 milijuna kuna godišnje, a Hrebak kaže kako su se prvom odlukom o snižavanju svjesno odlučili odreći 2,5 milijuna kuna kako bi dali dodatni zamah svojim poduzetnicima. No, efekt je bio upravo suprotan.

‘Nakon smanjenja prireza proračun se počeo puniti još bolje, a s obzirom da su najavljena nove kompenzacijske mjere zbog porezne reforme i da bi sukladno izračunima Udruge gradova mi trebali dobiti 2 milijuna kuna više nego prošle godine, to nas je ohrabrilo da dodatno skinemo prirez umjesto da povećamo potrošnju. Nije baš jednostavna odluka, jer se nalazimo u velikom investicijskom ciklusu u kojem provodimo više od 100 milijuna kuna vrijednih europskih projekata, ali želimo do kraja mandata potpuno ukinuti prirez i tako pokazati da radimo drugačije i da su nam ključni interes korist građana i poduzetnika’, kaže Hrebak.

Grad Bjelovar jedan je od tek nekoliko koji su u ovom mandatu snizili prirez. U 2018. za dva posto ga je snizio Grad Karlovac (sa 14% na 12%),  a u ovoj godini za pet posto (sa 10% na 5%) ga je snizio Grad Ogulin,  dok su ga Sveta Nedjelja i Ilok jedini gradovi koji su u ovom mandatu potpuno ukinuli prirez.  (M.P.D.)