Hvar je među onim rijetkima koji se ove godine nadmeću u čak tri finala izbora za Najbolji grad koji tradicionalno provode naš portal Gradonačelnik.hr i Hanza Media. Po treći put se našao u finalu ekonomske kategorije, čiji je pobjednik u skupini malih gradova već bio 2019., po drugi put u žestokoj konkurenciji titulu lovi u kategorijama Smart City i Kvaliteta života…  

U kategoriji Gospodarstvo aduti najturističkijeg otočnog grada u Splitsko-dalmatinskoj županiji su poprilični: tu su pozicija u Top 5 po prosječnim izvornim prihodima po stanovniku u kategoriji malih gradova (7 318,3 kuna po stanovniku), po broju obrtnika na svakih 1.000 stanovnika  (109,41 obrtnika na 1.000 stanovnika), mjesto u Top 10 po pokrivenosti ukupnih rashoda i izdataka, ukupnim prihodima i primicima u kategoriji malih gradova (108,28 posto pokrivenost) i po stopi siromaštva prema dohodovnoj metodi (12,1 posto stanovništva), kao i pozicija u Top 15 po bruto plaći po zaposlenom u (105.145,11 kuna), u skupini malih gradova, ispod 10.000 stanovnika.

Finale u kategoriji Kvaliteta života zaslužili su pozicijom u Top 5 po izdvajanjima za kulturu u proračunu u kategoriji malih gradova (16,62 posto proračuna), po broju visoko obrazovanih stanovnika (svaka 4,05 osoba je visoka obrazovana), po prosječnim izvornim prihodima po stanovniku (7.318,30 kuna) i po broju obrtnika na svakih 1.000 stanovnika  (109,41 obrtnika na 1.000 stanovnika, kao i mjestu u Top 10 po stopi siromaštva prema dohodovnoj metodi u kategoriji malih gradova (12,1 posto stanovništva).

Naposlijetku, Hvar će naslov “Smart Cityja# pokušati izboriti udjelom kućanstava priključenih na fiksni širokopojasni Internet 90,9 posto ukupne populacije grada, udjelom biciklističkih staza u ukupnoj dužini prometnica na području grada od 30 posto, udjelu spremnika za otpad sa sustavom dojave popunjenosti u ukupnom broju spremnika od 30 posto, udjelu kućanstava priključenih na sustav pročišćavanja odvodnih voda od 80  posto svih gradskih domaćinstava.

Uz to, Hvar je razvio mogućnost online upisa djece u vrtiće na području grada….

-Izuzetno nam je zadovoljstvo i čast i ove godine biti u prestižnom društvu najboljih, to je potvrda da naš kontinuiran rad pokazuje rezultate, tim više što smo ovoga puta nominirani u tri kategorije izbora.

Sretni smo što smo ove godine za naše građane povećali naknade za novorođenu djecu i dvostruko povećali iznose božićnica, a uz povećanje iznosa stipendija za učenike i studente uveli i stipendiranje svih redovnih studenata koji se školuju izvan mjesta prebivališta, bez uvjetovanja prosjekom ocjena i imovinskim cenzusom.

Što se tiče projekata u kategoriji „Smart city“ ove godine smo završili rekonstrukciju javne rasvjete na području grada s ciljem uštede javne potrošnje električne energije, unaprijedili ranije postavljeni sustav pametnih spremnika za otpad na javnim površinama i šetnicama, a u tijeku je i provedba projekta izgradnje fotonaponske elektrane na krovu dječjeg vrtića s ciljem prelaska na obnovljive izvore energije…

Upravo je na javnom savjetovanju proračun za 2023. koji je po iznosu od gotovo 90 milijuna kuna za 30 posto veći od najvećeg proračuna do sad, onog iz 2019. godine. Velik je to uspjeh s obzirom na dvije godine pandemije i ograničenja koje smo imali, zbog čega smo posebno ponosni.

U sljedeću godinu, osim s najvećim proračunom u povijesti grada, ulazimo i s ambicioznom listom realizacije projekata koji će na nekoliko razina povećati kvalitetu života naših građana: izgradnja nove knjižnice i novog gradskog groblja te izgradnja reciklažnog dvorišta, sortirnice i hale za izdvojene komponente…

Paralelno s navedenom realizacijom, radimo na projektnoj dokumentaciji nove osnovne škole i sportske dvorane te niza infrastrukturnih projekata, a sve kako bismo održali kontinuitet kapitalnih gradskih investicija.

Koristim priliku da zahvalim svojim suradnicima koji su usprkos svim izazovima bili uporni i predano radili na zahtjevnim projektima od vitalne važnosti za naš grad, jer je ova nominacija rezultat uspješnog timskog rada- kazuje nam hvarski gradonačelnik Rikardo Novak. (PL/VH)