S jučer usvojenom novom odlukom o socijalnoj skrbi, Trogir se uvrstio među samo nekoliko gradova u Hrvatskoj koji će sufinancirati medicinski potpomognutu oplodnju i u još manji broj gradova koji pri tom ne uvjetuju broj pokušaja preko HZZO-a.
.
“Ponosan sam na ovu mjeru, koja je i socijalna i humana, a i demografska u konačnici. Ovo pravo ostvaruju bračni partneri, izvanbračni partneri te žene koje ne moraju biti ni u braku ni u izvanbračnoj zajednici” – istaknuo je gradonačelnik Trogira, Ante Bilić, putem svojih društvenih mreža.
.
Grad će sufinancirati troškove medicinski potpomognute oplodnje koja je provedena u ovlaštenoj zdravstvenoj ustanovi u Hrvatskoj ili inozemstvu, u visini od 75% troškova, odnosno maksimalnih 1.500 eura po postupku, a u jednoj godini moguće je podnijeti dva zahtjeva za sufinanciranje.
.
“Borba s neplodnošću danas je nažalost sve češća. Ako ćemo ovom mjerom olakšati skupe postupke, pomoći u proširenju jedne obitelji i da dobijemo jednog malog sugrađanina ili sugrađanku, mjera je uspjela. Odluka će stupit na snagu kroz tjedan dana, a nakon toga sve informacije će se moći dobiti putem www.trogir.hr ili u našem odjelu za Društvene djelatnosti” – poručio je Bilić.
Inače,  mjeru sufinanciranja medicinski potpomognute oplodnje prvi je, 2021. godine, uveo Grad Osijek, nakon njega i Ploče, Umag, Bakar, Makarska, Stari Grad, Sisak, Dubrovnik i Varaždin, a najavio ju je i Grad Split.  (V.H./FB)