Roditeljima smo osigurali najveće naknade za bebe u zemlji, otvaranjem Dnevne bolnice u Zagvozdu podigli smo kvalitetu zdravstvene zaštite, a Poduzetničkom zonom u kojoj se grade prvi objekti i hale pokrenut ćemo i zapošljavanje

Ivan Budalić prije dvije je godine, sa ‘foteljom’ gradonačelnika Imotskog naslijedio i brojne probleme, a među ostalim i dug od čak 34 milijuna kuna. U pregovorima s Vladom uspio je dogovoriti otpis duga i na taj način se riješiti velikog utega i končnice, te osloboditi prostor za ulaganja i nove projekte kojima će, obećao je, pokrenuti Imotski i pretvoriti ga u grad napretka i perspektive. Brojnim mjerama u protekle je dvije godine već etablirao Imotski kao grad kojemu su u fokusu obitelj i mladi, koji se okreće turizmu i poduzetništvu.

G. Budalić, polovica prvog mandata je iza Vas – kako ste zadovoljni, jeste li ostvarili sve što ste planirali i obećali građanima?

– Kad sam dolazio na mjesto gradonačelnika znao sam da je ispred nas jako puno posla. Obećao sam svojim sugrađankama i sugrađanima da ćemo zajedno napravili velike promjene i da ćemo Imotski pretvoriti u grad perspektive, grad napretka, grad po mjeri stanovnika. Zadovoljan sam, jer rezultati koje ostvarujemo potvrda su da grad ide u pravom smjeru, ali mjesta za napredak ima. Sve dok je tako nastavljamo s radom.

Koji su najvažniji projekti koje ste realizirali u protekle dvije godine i zašto?

– Puno smo toga napravili u protekle dvije godine. Radili smo na uređenju grada, ulagali smo u obrazovanje, podrška smo obiteljima s više djece i još puno toga, ali od projekata svakako bi htio istaknuti da je otvaranjem Dnevne bolnice u Zagvozdu naš grad, kao i susjedne općine, dobio brojne zdravstvene usluge nedaleko mjesta stanovanja. Poduzetnička zona Vinjani Gornji dobila je svu potrebnu infrastrukturu i započela je gradnja prvih objekata što znači i otvaranje novih radnih mjesta. Otvorili smo Centar za odgoj i obrazovanje “Slava Raškaj” na Kamenmostu, trenutno u tom odjelu boravi 50-ak korisnika. Sama ideja je potekla od onih kojima je ovaj centar najviše potreban, a to su roditelji djece s posebnim potrebama.

Kolika je ukupna vrijednost projekata koje ste ostvarili u prvoj polovici svog mandata, odnosno koliko su vrijedni projekti koji se trenutno provode u Imotskom?

– Ukupna vrijednost projekata koji se trenutno provode na području grada i okolice iznosi oko 350 milijuna kuna. Riječ je o projektima od velike važnosti za napredak našeg grada i okolice, ali i za stvaranje perspektive za naše građane. Naime Grad Imotski dobio je od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova europske unije odluku o dodjeli Intervencijskog plana koji uključuje čija je vrijednost oko 100 milijuna kuna.

Koliko ste zadovoljni poduzetničkom slikom grada i kojim mjerama potiče poduzetnike i privlačite investicije?

– Poduzetništvo je jedan od glavnih pokretača rasta i razvoja, tako je i u slučaju našeg grada. Važno je to prepoznati, zato smo za naše poduzetnike kreirali mjere kako bi ih potaknuli da ulažu i šire svoje poslovanje. Imotski ima jako velik potencijal na više polja, pa tako i na gospodarskom. Mjerama koje provodimo partneri smo našim poduzetnicima, ali imamo u planu te mjere širiti i povećavati. Prvi objekti počeli su se graditi u poduzetničkoj zoni i kroz naredno vrijeme otvorit će se nova postrojenja što ujedno znači i nova zaposlenja na području grada.

Koliko ukupno na godišnjoj razini izdvajate za potpore poduzetnicima i planirate li kakve promjene na tom planu? 

-Grad na godišnjoj razini iz proračuna izdvaja 500.000,00 taj iznos namijenjen je poticanju naših poduzetnika da šire svoje poslovanje, unaprjeđuju tehnologiju te da budu konkurentniji na tržištu. Isto tako, ovim mjerama potičemo ostale sugrađanke i sugrađane da se otisnu u poduzetničke vode, a istovremeno pokazujemo im da će Grad uvijek biti njihov partner i podrška u poslovanju.

Imotskom je Vlada nedavno otpisala dug od visokih 34 milijuna kuna – u koje svrhe planirate iskoristiti ovo financijsko rasterećenje?

-Dug koji smo naslijedili bio je velik uteg koji je kočio i usporavao razvoj grada Imotskog, ali i težak teret za proračun Grada. I ovim putem zahvalio bih još jednom Vladi da otpisu duga. Ovime smo dobili priliku da usmjerimo novac na sektore koji osiguravaju razvoj Imotske krajine te da svim Imoćankama i Imoćanima osiguramo bolju kvalitetu života.

Ističete se s jednim od najvećih naknada za novorođenčad u Hrvatskoj, za koje izdvajate preko 1,2 milijun kuna. Za prvo dijete roditeljima dajete 10 tisuća kuna, a za drugo 20, a  treće i svako iduće čak 50 tisuća. Kako se to odrazilo na demografsku sliku Imotskog i jeste li zadovoljni rezultatima?

-Da i na to smo stvarno ponosni. Pokazali smo da se može i da te naknade ne moraju biti samo simbolični iznosi. Svi koji smo roditelji znamo koliki su izdaci za sve što je djeci potrebno za kvalitetno odrastanje. Drago mi je da možemo majkama i očevima u Imotskome pokazati da ih grad prati i da ćemo im biti podrška u podizanju djece. Prvi rezultati pokazuju rast broja novorođene djece. Važno je naglasiti da je riječ o mjeri čije prave rezultate možemo očekivati tek dugoročno gledano. S mjerom smo krenuli od ove godine, pa vjerujem da će rezultati nakon nekoliko mjeseci biti još bolji.

Kojim se još mjerama borite protiv negativnih demografskih trendova?

-Osim konkretnih naknada za novorođenu djecu u bitku za bolju demografsku sliku na području grada i okolice krenuli smo s mjerama potpore mladim obiteljima za izgradnju, odnosno adaptaciju kuće ili stana. Alokacija kompletnog projekta je milijun kuna, prijave su krenule prije nekoliko dana i ugodno sam iznenađen brojem pristiglih zahtjeva.

Planirate li neke nove mjere na tom planu?

– Za sada ćemo nastaviti s provedbom navedenih mjera. Naravno, želja nam je uvesti još demografskih mjera kojima ćemo potaknuti demografski rast, ali želja je jedno, mogućnosti su drugo. Ne želimo donositi mjere koje nećemo financijski moći ispoštovati, a isto tako ne želimo da grad Imotski ulazi u dugovanja.

Koliko izdvajate za obrazovanje i koje su najvažnije mjere kojima ga potičete?

-Na godišnjoj razini za obrazovanje iz proračuna izdvajamo 6.700.000,00 kuna. Od tog iznosa financirali smo prijenosna računala za sve maturante, stipendiramo odlične učenike i studente, a na početku školske godine roditeljima pomažemo nabavkom radnih materijala za školarce, studentima subvencioniramo prijevoz i osiguravamo stipendije, tu su i troškovi vrtićima te donacije  osnovnim i srednjim školama.

Jedan od razvojnih potencijala Imotskog zasigurno je turizam koji u posljednjih par godina doživljava pravi boom – što se to sve u Imotskom gradi  i poduzima za napredak turizma?

Već sam prije istaknuo kako Imotski ima velik potencijal, na raznim poljima. Jedno od njih je i turizam, što pokazuju i posljednji rezultati. U Imotskom imamo pravi turistički bum i jako sam zadovoljan zbog toga. Razvojem turizma otvaraju se nove prilike, nova radna mjesta što je važno općenito za razvoj Grada i okolice. Predstavili smo i strategiju razvoja turizma Imotske krajine do 2025. godine, čija bi implementacija trebala osigurati bitne pretpostavke za kvalitetniji turistički iskorak i otvaranje cijelog prostora Imotske krajine sve brojnijim segmentima turističke potražnje.

Na koji način sam Grad potiče razvoj turizma, koji su planovi na tom području?

-Pokušavamo poticati ravnomjerno sve sektore gospodarstva, tako i turizam. Planovi su veliki, rezultati u broju dolazaka i noćenja koje smo ostvarili pokazuju da sunce i more nisu jedino što gosti traže, a Imotski gostima može ponuditi puno toga. To nam daje dodatni vjetar u leđa i nama u Gradu, ali i turističkim djelatnicima da dodatno radimo na povećanju i poboljšanju turističke ponude. Kao Grad mi se trudimo financijski maksimalno pomoći razvoju turizma, tako da smo tu priskočili s izradom strategije razvoja turizma Imotske krajine.

Navedena strategija služit će kao okvir za upravljanje turističkim aktivnostima i planovima za podizanje kvalitete cjelovitog turističkog proizvoda ovog područja do 2025. godine. U tom smislu, cilj nam je iskorištavanje prirodne baštine u turističke svrhe, naravno, uz osiguranje njene zaštite, ali i trajno očuvanje materijalne i nematerijalne kulturne baštine, te razvoj održivog i zelenog turizma. Ključni ciljevi tako će uključivati uspostavu zajedničke vizije, ciljeva turističkog razvoja, a sve u cilju jačanja tržišne prepoznatljivosti Imotskog kao turističke destinacije. Najvažniji cilj širenja turističke ponude je povećavanje razine blagostanja i kvalitete života svih Imoćanki i Imoćana.

Koji su najvažniji projekti i ciljevi koje planirate realizirati do kraja ovoga mandata?

– Na pola smo puta, ali ja sam zadovoljan kako napredujemo. Cilj je isti, kao i na početku mandata, pružiti Imotskom, Imoćankama i Imoćanima najbolje što zaslužuju. Imamo veliki projekt s izgradnjom nove tržnice u samom centru grada Imotskoga čija je vrijednost 6 milijuna kuna. Podignuti kvalitetu života za sve dobne skupine, poticati rast i razvoj gospodarstva, poboljšati demografsku sliku Imotske krajine i učiniti Imotski gradom po mjeri svakog stanovnika, gradom napretka, rasta i razvoja. (Marija Pulić Drljača)