Imotski je jedan od tek sedam hrvatskih gradova koji su lani imali pozitivan prirodnih prirast. Na nacionalnoj ljestvici su u poretku treći, odmah iza Solina i Metkovića, kako pokazuje naša najnovija analiza podataka DZS-a. Čak 25  je, tako bilo više rođenih nego umrlih u 2020. godini, a 24 djece više je došlo na svijet pored Modrog i Crvenog jezera nego u 2019. Imotski je visoko plasiran, četvrti, i prema broju rođenih beba na 1.000 stanovnika -11,1.

Pozitivne trendove u Imotskom potiču čitavim nizom mjera, pa su tako među gradovima s najvećim naknadama za bebe, obnovili su vrtić i sufinanciraju smještaj, polaznika, maturantima poklanjaju laptope, ili ih novčano daruju, mladima pomažu u adaptaciji kuća…

U samom su vrhu gradova koji najviše izdvajaju za novorođenčad, potvrdilo je lani Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku RH. U Imotskom, uz jednokratnu naknadu za prvo dijete od 10 000 kuna, Grad 20 000 kuna daje potporu za drugo dijete, što ga isto svrstava u vrh liste po visini naknada, a za treće i svako iduće dijete obitelji novčana naknada iznosi – 50 000 kuna. Cilj je ovom odlukom potaknuti pozitivne demografske promjene i podržati roditelje da se odluče na više djece u obitelji, ističu iz Grada. Rezultat najbolje prezentiraju i statistički podaci iz kojih je vidljiv ubrzani rast korisnika naknada za bebe, njih je u 2018. bilo 74, u 2019.-89, u 2020. – 195 korisnika.

Kada su u pitanju demografske mjere značajna su se sredstva, naravno, ulagala u oblasti predškolstva i školstva. Prošireni su kapaciteti u DV Imotski, te su na taj način ukinute liste čekanja. Zgrada Dječjeg vrtića je usput dobila suvremeni i funkcionalniji izgled, izmjenom krovišta, fasade i otvora. Grad za drugo dijete u obitelji financira 50 posto, a za treće 100 posto mjesečnu cijenu vrtića. Iznos koji na godišnjoj razini izdvaja za sufinanciranje cijene programa dječjih, privatnih i vjerskih vrtića je oko 400.000 kuna. Uspješno je proveden i postupak realizacije e-upisa, tu su i programi produljenog rada, ranog učenja engleskog jezika i programa za djecu s razvojnim teškoćama.

Nedavno su završili radove na uređenju prostora vrtićke grupe za kratki program i dnevni boravak u DV Imotski. U vrtiće je u 2019/20.  upisano ukupno 369 djece, kojima u Gradu nastoje osigurati ugodno, sigurno, ali i poticajno okruženje kako njima, tako  i djelatnicima. Dječji vrtić Imotski je u stvaranju pozitivnog ozračja zaposlio invalidnu osobu s Downovim sindromom,  kao hvale vrijedan primjer dobre prakse odraslih prema najmlađima.

Imotski se ističe i nizom mjera kojima potiče i pomaže svojim učenicima i studentima. Primjerice, jedan su od rijetkih gradova koji na kraju srednje škole nagrađuje svoje maturante, do sada su svi dobivali laptope, no minule se godine zbog korone odustalo od toga, pa su maturanti u protuvrijednosti prijenosnih računala dobili po 2.000 kuna, za što je Grad Imotski osigurao 240 tisuća kuna. Time olakšavaju financijski teret školovanja, ali i pozitivno vrednuju trud i uspjeh mladih i nadarenih sugrađana.

Uz to, djeca imaju osiguran produženi boravak u školi, osiguravaju besplatne radne bilježnice i likovne mape osnovnoškolcima. U 2020. je započela i isplata naknada za besplatan obrok đaka. Uložena su i sredstva u nabavu opreme za OŠ Stjepana Radića u cilju provedbe projekta Croatian Makers lige, opremanje praktikuma Tehničke škole i učionica u Obrtničko-industrijskoj školi, subvencioniraju pomoćnike u nastavi, a učenicima koji pohađaju srednjoškolsko obrazovanje izvan Imotskog, baš kao i studentima i studenticama, sufinansiraju se troškovi prijevoza do mjesta školovanja, za što je gradska uprava osigurala preko pola milijuna kuna proračunskih sredstava.

U Grad Imotskom su lani donijeli i Odluku o dodijeli nagrada studentima i studenticama, njih 25, koji su u akademskoj godini 2018./2019., u statusu redovitog studenta, ostvarili izvrstan, odličan, uspjeh na svim studijima u Republici Hrvatskoj i izvan granica RH. Novčana jednokratna nagrada studentima za izvrsnost iznosila je 4.000 kuna. Na godišnjoj razini za obrazovanje iz proračuna izdvajaju blizu sedam milijuna kuna.

Grad i njegova uprava su poduzimali i određene predkorake za osnivanje visokoškolske ustanove u Imotskom, te će se s tim aktivnostima sada i nastaviti, u cilju da se u Imotski zadrži i vrati značajan broj mladih, obrazovanih ljudi, a krupan korak u tom smjeru napravljen je početkom ljeta kada je sa Sveučilištem u Splitu dogovoreno skoro otvaranje jednog specijalističkog studija.

U protekloj godini Grad Imotski je provodio i mjeru poticanja mladih obitelji na izgradnju i adaptaciju kuća, odnosno rješavanju njihovog stambenog pitanja. Pojedinačni iznosi bespovratnih sredstava koji su dodijeljeni kretali su se u rasponu od 20 do 44 tisuća kuna, Konkretno, mladim obiteljima koje imaju četvero i više djece Grad Imotski za izgradnju ili adaptaciju kuće nepovratno daje 45.000 kuna, a obiteljima s troje djece 40.000 kuna. Mlade obitelji s dvoje djece dobivaju 30.000 kuna, s jednim djetetom 25.000 kuna, a obitelji bez djece Grad pomaže s 20.000 kuna.

Ukupnim demografskim mjerama na području Grada Imotskog nastoji se, pak, napominju u Gradu, pomoći roditeljima i najmlađima te osigurati preduvjeti za potrebiti demografski rast. U Imotskom, kažu, žele da im Grad bude ugodno mjesto za život koje će udobnošću i blagostanjem rezultirati većim brojem novorođene djece i biti privlačan novim stanovnicima.

-Mladi i obitelj temelj su naše zajednice i preduvjet za daljnji rast i razvoj grada. Upravo iz tog razloga poticanje mladih da osnuju obitelj u Imotskom nam je jedan od  fokusa. Naš cilj je pratiti naše sugrađane tijekom cijelog života, zato smo osmislili niz mjera prilagođenih različitim dobnim skupinama. Vjerujem da kada se trudite pratiti potrebe svih građana, kada prilagodite mjere svakoj skupini građana da dobri rezultati ne mogu izostati. Vjerujem da smo na dobrom putu, Gradu je cilj i dalje nastaviti s takvim mjerama za koje već sada možemo reći da su polučile kvalitetan učinak, a podaci iz vaših tablica su još jedan dokaz, te ih isto tako još unaprijediti novima koje planiramo u skoroj budućnosti. Na ovome ne planiramo stati. Želimo i dalje graditi naš grad i ulagati u njega, kako bi mlađim naraštajima u nasljeđe ostavili bolji i ljepši Imotski – tvrdi gradonačelnik Ivan Budalić. (Pero Livajić)