Postali su na tom polju konstanta, kontinuirano su nezaobilazni u samom vrhu  hrvatskih smart city gradova. Treba li ponavljati – među prvima su donijeli strategiju razvoja pametnog grada, prvi uveli virtualnog pomoćnika za komunikaciju s građanima, digitalizirali javnu nabavu, uveli e-račune, online upise u vrtiće i podnošenje zahtjeva za potpore – od poduzetničkih do socijalnih naknada…

 Ne čudi stoga da se Karlovac i ove godine, po treći puta, našao u finalu petog po redu izbora za najpametniji grad kojega tradicionalno zajednički organiziraju portal Gradonačelnik.hr, agencija Apsolon i Hanza Media. Konkretno, među petnaest gradova koji su uvršteni u završnicu natjecanja za posebne nagrade ‘Smart City’ u okviru izbora Najboljih gradova kod koje su se i ove godine birale sredine s najboljim rezultatima u primjeni pametnih rješenja u organiziranju rada gradske uprave, digitaliziranosti u pružanju komunalnih usluga, održavanju infrastrukture i energetskim uštedama.

Aduti Grada Karlovca u izboru najpametnijeg grada u kategoriji velikih gradova – iznad 35.000 stanovnika- su bili visina proračunskog izdvajanja za obrazovanje od 39,9 posto, stopostotni udjel parkirnih mjesta na području grada obuhvaćenih mobilnom naplatom parkinga te količina kilovatsati energije koje gradska uprava i tvrtke u njezinu vlasništvu godišnje proizvedu iz obnovljivih izvora energija od 520 tisuća kilovatsati. Grad na četiri rijeke  ima važeću strategiju ili plan razvoja pametnog grada, razvoja digitalnih usluga ili digitalizacije kao zaseban strateški dokument te sustav javnih električnih bicikala.

– Digitalizacija je nezaobilazna i trend razvoja gradova, a izazovi primjene pametnih rješenja sve veći. Pratimo ritam i iduće godine idemo u “lov” na još jedno finale s idealnim ishodom -ističu i najavljuju iz Grada Karlovca.

Vodeća hrvatska konzultantska kuća Apsolon – suorganizator izbora- koncem prošle godine je objavila Analizu digitalne spremnosti hrvatskih gradova. Glavni ciljevi studije bili su istražiti digitalnu spremnost 20 najvećih hrvatskih gradova te usporediti njihov napredak u odnosu na prethodne godine istraživanja. Među onima koje su posebno istaknuli nalazi se upravo Grad Karlovac, kako su naveli: “s najvećim opsegom otvorenih podataka kroz portale otvorenih podataka ili implementirane geografske informacijske sustave (GIS) za kartografsku prezentaciju prostornih podataka“.

A sjedište Karlovačke županije jedna od prvih naših sredina koja je donijela sveobuhvatnu strategiju pametnog grada. Utvrdilo je 19 strateških poteza u razvoju Smart cityja među kojima su ugradnja pametnih mjerača kako bi se kontinuirano pratila potrošnja električne energije, plina, toplinske energije te na ugradnji posebnih spremnika za otpad koji javljaju popunjenost spremnika i šalju signal komunalnim službama.

Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca istaknuo je da je Strategija razvoja pametnog grada jedan od najpametnijih poteza gradske uprave koji im je  pomogao u određivanju prioriteta i ciljeva. A to je da se pod pametna rješenja ne podrazumijeva  samo digitalizacija ureda, već i korist koju ona daju građanima. Intenzivno se ulaže u primjenu digitalnih tehnologija za unaprjeđenje poslovnih procesa. Digitalizacijom internih procesa, omogućena je digitalizacija određenih usluga prema građanima i ostalim poslovnim subjektima. Primjena tih rješenja je primarno započeta u svrhu uštede vremena građana u komunikaciji sa službama u Gradskoj upravi, ali i kao povećanje transparentnosti njenog rada.

U epidemiji korone, Grad Karlovac je u vrlo kratkom vremenskom periodu, uveo usluge: e-Tržnice, e-Poticaji, e-Bebe, e-zdravstveno…, a sve u svrhu omogućavanja provođenja potrebnih aktivnosti građana u „novo normalnim“ uvjetima.

Trenutno se koristi se niz rješenja za komunikaciju s građanima, tvrtkama i udrugama, u smislu udaljenog načina komunikacija. Informacije vezane za sustav građani mogu dobiti slanjem elektroničke pošte određenim službama Grada, a predstavili su u Karlovcu i „Koranu“ Chat Bot, prvog virtualnog asistenta u RH, koja je putem weba Grada Karlovca na usluzi građanima, a uskoro i putem VIBER sustava i Facebook stranice Grada.

Virtualna asistentica raspolaže s izbornikom, ali isto tako i odgovara na pitanja, a sve isključivo iz djelokruga rada gradske uprave grada Karlovca. Izbornik pak raspolaže s nekoliko grupa informacija; kontakti, komunalne usluge, gradnja i stanovanje, financijske potpore, poslovanje i investiranje, natječaji i javni pozivi i obrasci. S druge strane, Korana raspolaže s bazom pitanja i odgovora koji se redovito nadopunjavaju sukladno analitici postavljenih pitanja korisnika.

Provelo se i preuzimanje digitalnih obrazaca s web stranica grada, digitaliziran je proces jednostavne nabave putem programske aplikacije koja se nalazi na mrežnoj stranici Grada Karlovca. Tu su e-Pisarnica kao javni pristup uredskom poslovanju i podnescima koju za svoje akte koristi i Gradska uprava, zatim e-Vrtići za zaprimanje prijava pri upisu djece u vrtić, dostavu dokumentacije i podataka, dok se putem e-Poduzetnici zaprimaju zahtjevi za dodjelom određenih subvencija i potpora. I poticaji za poljoprivrednike provode se zaprimanjem elektroničkom poštom, a rješenje se planira unaprijediti kao zasebna web aplikacija.

Na Web portalu za građane, e-Tržnica, može se pronaći ponuda proizvoda lokalnih OPG-ova, proizvođača poljoprivrednih i ostalih proizvoda, dok se programskim rješenjem e-Bebe isplaćuje naknada za novorođenčad.

Tu su i Video sjednice, odnosno prijenos sjednica Gradskog vijeća putem YouTube kanala. I javne rasprave provode se putem komunikacije elektroničkom poštom, a uvodno izlaganje s predstavljanjem informacija, provodi se putem javne prezentacije preko službenom YouTube kanala. Unutar sustava gradske uprave u potpunosti je digitaliziran proces zaprimanja, obrade i odobravanja ulaznih računa u grad – „Paperless Office“, u sustavu je uključeno i 18 proračunskih korisnika (osnovne škole, vrtići, ustanove i sve ostale institucije, koje su korisnici proračunskih sredstava Grada Karlovca).

Na web aplikaciji i platformi web GIS, Upravljanje projektima, upravni odjeli Grada evidentiraju i prate tijek projekata od značaja za građane, pa su dostupne informacije o vrijednosti i vrsti projekta, načinu financiranja, rokovima provođenja…

Upravljanje prometnom i komunalnom infrastrukturom, obavlja se putem web GIS aplikacije, e-Ceste, koja omogućava elektroničku prijavu putem autorizacije ovlaštenih osoba i praćenje izvršenja aktivnosti u aplikaciji, svim sudionicima.

Programskim rješenjem za centralni nadzor više različitih sustava podignutih na IoT tehnologiji, loT projektom, IoT uređaji povezani su u jedinstveni sustav u mreži LoraWAN. Mjerni podaci se prikupljaju na centralnoj platformi, analiziraju i prikazuju aktualni za potrebe sustava gradske uprave, a trenutno su umreženi  senzori za praćenje potrošnje vode, količine isporučene topline u toplinskih podstanicama, kvalitete zraka u unutarnjim prostorima, buke na javnom prostoru, ispunjenosti velikih kontejnera za otpad na ulicama i zauzetosti parkirališta.

Grad Karlovac ima pristup i sustavu Porezne uprave u svrhu uvida i kontrole primitaka građana koji više ne moraju sami podizati potvrde, već provode uvid elektroničkim putem izdavanjem suglasnosti ovlaštene osobe iz Grada. I kod podnošenja različitih informacija o prebivalištu ili boravištu, kako građani ne bi trebali sami podizati potvrde u policijskoj upravi, Grad Karlovac na temelju njihove suglasnosti, elektroničkim putem provodi uvid u sustav MUP-a RH.

Isto tako, Grad za svoje djelatnike koristi uslugu e – zdravstveno, kako ne bi sami fizički morali podizati i dostavljati papirnato doznake o bolovanju i sl. Putem e maila uz privitke skenirane dokumentacije podnose se i zahtjevi za odgodu  ili obročnu otplatu duga, a Grad Karlovac na svojim web stranicama raspolaže javno s kontaktima svih djelatnika gradske uprave na kojima se građani mogu obratiti za pomoć ili sa svojim upitom, bez potrebe nužne najave dolaska.

Usput, i KAMO.KARLOVAC.HR, javni je pak portal na kojem se građani informiraju o svim aktualnostima i zbivanjima unutar grada. Portal  je ujedno i početni portal na svim besplatnim WIFI spotovima na području Karlovca. Na taj način, i svi turisti, prilikom dolaska u Karlovac i spajanja na besplatni WiFi, upoznati su s trenutnim i nadolazećim događanjima.

Podsjetimo, s ciljem digitalizacije poslovnih procesa te pružanja brže i kvalitetnije usluge građanima, Grad je još 2017. započeo kontinuiran rad na razvoju principa Pametnog grada kroz projekt DigitalKA. Definirana su područja i ciljevi kojima se želi unaprijediti kvalitetu življenja građana kao i prikazati  bogatu kulturnu povijest posjetiteljima i turistima koji dolaze ili prolaze kroz grad, a uz korištenje modernih informatičkih tehnologija.

Tijekom 2018. godine izrađena je Strategija razvoja Pametnog grada Karlovca, a prije početka implementacije projekta „SenzoriKA“ djelomično je umreženo daljinsko očitanje raznorodnih podataka iz komunalnih tvrtki u vlasništvu Grada. Karlovac je i jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji se može pohvaliti da poslovanje cjelokupnog gradskog sustava transparentno i otvoreno ima prikazano i javno dostupno na uvid i pregled svim svojim građanima. Kao posljednje u nizu to su učinile i sve gradske tvrtke, njih ukupno 9, kojih se financijsko poslovanje može u svakom trenutku pregledati na njihovim službenim web stranicama…

U Gradu, kažu nam, ustraju na ostvarenju nove razine umrežavanja sustava radi efikasnije obrade svih prikupljenih podataka u svrhu učinkovitijeg, racionalnijeg i transparentnijeg poslovanja svih umreženih poduzeća, a što bi trebalo rezultirati i kvalitetnijim životom krajnjih korisnika usluga gradskih poduzeća.

Uvedena je i aplikacija SOM sport putem koje se vrši kontrola trošenja namjenskih sredstava iz gradskog proračuna izdvojenih za razvoj i poticanje sportskih aktivnosti, a kao besplatna i dostupna putem mobitela bitno olakšava i rad sportskim klubovima u provođenju administrativnih poslova.

Kroz projekt STREAM – Strateški razvoj obrane od poplava, postavljanjem telemetrijskih uređaja moći će se u ranoj fazi na više lokacija mjeriti vodostaje rijeka i detektirati moguće propuštanje nasipa, a postavljanjem videonadzora u realnom vremenu dobit će se uvid u stanje na plavljenom području. Izradom programa za automatsko pokretanje sustava za uzbunjivanje, stanovništvo na ugroženom području dobit će na vrijeme informaciju o mogućoj poplavi što će doprinijeti pravovremenoj reakciji i sprječavanju samih poplavnih šteta.

Grad ima i tzv. pametna parkirališta. Kao ono na Trgu M. Šufflaya gdje svako od 43 parkirališna mjesta ima senzor, a na ulazu u parkiralište ekran na kojem će u svakom trenutku vozači vidjeti ima li i koliko slobodnih parkirnih mjesta. Sustavom MARS prati se i broj automobila u sat vremena, prosjek dnevnog zauzeća, periode maksimalne popunjenosti i sl. I Centar inovativnosti dobiva pametno parkiralište s 56 mjesta u sklopu jedinstvenog edukacijsko- turističkog kompleksa Nikola Tesla.  Postavljeni su i planirani nadstrešnica s fotonaponskim ćelijama ispod koje će se nalaziti klupe i interaktivni videozid s multimedijalnim panelima/ekranima. Kao dio urbane opreme postavit će se pametne klupe i WI FI hotspot, a kao inovativno rješenje uvodi podna LED rasvjeta koja će vozača uputiti do parkirališnog mjesta. I najam javnih bicikla, moguć je putem pametnog telefona… Time u Karlovcu povećavaju sigurnost prometovanja, smanjuju gužve na parkiralištu, štede vrijeme, smanjuju prometnu buku i zagađenost ispušnim plinovima.

U ulici Kralja Petra Krešimira IV na postojećem pješačkom prijelazu postavljena je 3D zebra. Postignut je vizualni efekt izgleda pješačkog prijelaza u tri dimenzije, a koji ima za cilj potaknuti vozače na smanjivanje prekomjerne brzine, te osigurati veću sigurnost pješaka. Četiri zgrade i 8 ulaza u Karlovcu imat će bolju kontrolu potrošnje vode zahvaljujući ugrađenih 178 vodomjera na daljinsko očitanje, pilot je to projekt u Hrvatskoj, za koji bi njegovi autori voljeli da postane standard.

I platforma „Moj Inkasator“ pruža elektroničke usluge građanima. Potaknuti brojnim dnevnim upitima o naplati računa, promjeni članova domaćinstva, izdavanju potvrda odlučili su digitalizirati i automatizirati procese kako bi prije svega građanima omogućili kvalitetniju, dostupniju i učinkovitiju uslugu, a radnicima Inkasatora smanjili opterećenost tim aktivnostima. Na platformi su otvorili modul i-Transparentnost koja prikazuje sve rashode tvrtke koji proizlaze iz poslovanja, do razine računa. Građani i svi korisnici će moći vidjeti svaki zaprimljeni i plaćeni račun te propitkivati i tražiti pojašnjenja. Puštanjem platforme u rad Inkasator postaje prvo trgovačko društvo u javnom vlasništvu, ali i prvi upravitelj višestambenim zgradama u RH koji potpuno transparentno prikazuje svoje poslovanje sukladno potrebama potrošača, kao i svih korisnika i poslovnih partnera.

U suradnji s Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine krenuli su u digitalizaciju arhivske građe, svih dokumenata koji su nastali i spremljeni od1968. do 2015. Tako bi građani preko Nacionalnog nformacijskog sustava mogli doći do svojih u tom razdoblju izdanih građevinskih dozvola.

Kroz projekt SenzoriKA – Pametne škole u gradske su osnovne škole ugrađeni pametni mjerači potrošnje energenata i kvalitete zraka, a proljetos, u Gradskom muzeju Karlovac predstavljen je prvi u Republici Hrvatskoj – Pametni muzej, novo tehnološko rješenje za zaštitu muzejske građe, a temeljeno na jedinstvenoj IoT (Internet of Things) platformi. Sustav za prikupljanje i analizu podataka omogućava praćenje klimatskih uvjeta u izložbenom prostoru i čuvaonicama i alarmiranje u slučaju odstupanja od prosječne grijane temperature prostora (previsoka ili preniska temperatura) i vlažnosti, a senzori za detekciju pokreta služe alarmiranju osoblja muzeja o prisutnosti posjetitelja u blizini nezaštićenih izložaka.

Putem aplikacije Otvoreni proračun mogu se vidjeti svi prihodi i rashodi Grada za pet godina unatrag. MojProračun nudi građanima mogućnost iznošenje prijedloga i kritika vezanih za proračun, a aplikacija iTransparentnost prikazuje ulazne račune i transfere koji su vrše iz gradskog proračuna.

Karlovčanima je na raspolaganju aplikacija kojom imaju priliku interaktivno predlagati, kombinirati i preslagivati proračunske stavke i prema vlastitom nahođenju predlagati trošenje proračunskog novca. Aplikacija dijeli proračun Grada Karlovca na 8 kategorija s 53 jednostavno formulirane potkategorije, a građani su mogli predložiti koje izdatke povećati, ali i koje smanjiti kako bi proračun ostao uravnotežen i unutar raspoloživih proračunskih sredstava. Pretjeraju li sa svojim željama i „uđu u minus“ aplikacija ih na to odmah upozorava.

–I ovom aktivnošću gradimo pametan grad!- poručio je gradonačelnik Damir Mandić, putem Facebooka. Osvrćući se na aplikaciju “Moj proračun” kao dijela veće platforme “Otvoreni Karlovac” koja je s radom startala 1. siječnja 2022. kako bi gradska uprava maksimalno otvorila svoje poslovanje građanima, te kako bi oni vidjeli na što se i kako troše njihovi novci od mjesnog odbora i gradske četvrti, preko vrtića, škola, sportskih klubova, udruga i tvrtki, do većih strateških i razvojnih projekata, naglasio je kako u Gradu žele i vjeruju da će kroz neko vrijeme postići da se s tom transparentnošću značajno podigne i element povjerenja u javni sustav. (P.Livajić)