Ovim projektom ćemo, vjerujem, pozitivno utjecati na smanjenje odljeva kvalitetnih kadrova, a u budućnosti i pružiti mogućnost povratka određenog broja stručnjaka koji su u prethodnih 7 – 8 godina, zbog lokalne besperspektivnosti, odlučili svoju budućnost potražiti negdje drugo. Inkubator će targetirati sve uzraste mladih ljudi, kako bi se već od najmlađe dobi određen broj njih zainteresirao za educiranje u IT sektoru, ističe zamjenik gradonačelnika Marijo Ćaćić

Jedan od ključnih razvojnih projekata Grada Knina – gradnja Informacijsko-inovacijskog inkubatora vrijednog 12,2 milijuna kuna prošli je tjedan dobio zeleno svjetlo i kreće u realizaciju.

Inkubator će se graditi u Poslovnoj zoni Preparandija, u nekadašnjoj Stojnoj kući, koja će se potpuno rekonstruirati, obnoviti i opremiti najsuvremenijom informatičkom opremom, te će se na taj način stvoriti novi radni prostor i suvremeno radno okruženje za poduzetnike početnike s područja IT tehnologija, kojima će u razvoju njihovih poslovnih ideja i projekata biti osigurana i stručna pomoć eksperata iz informatike i ekonomije.

Preko 10,3 milijuna kuna za ovaj je projekt osigurano iz  Intervencijskog plana Grada Knina, 1,5 milijuna će sufinancirati Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata, dok će Grad Knin pokriti preostalih 366,5 tisuća kuna.

Radovi na rekonstrukciji inkubatora trebali bi biti završeni do kraja iduće godine, nakon čega slijedi opremanje, pa bi svoje prve ‘stanare’ trebao primiti sredinom 2021. godine. Plan je da u prvoj godini rada, do lipnja 2022. u inkubatoru s poslom krene minimalno 10 start-up projekata, a u narednoj godini se očekuje da bi se ta brojka popela na 15 start-up poduzeća u kojima će biti zaposleno minimalno 30 osoba. Uz to, u okviru projekta će se organizirati i edukacija o start-up poduzećima za oko 100 poduzetnika početnika, studenta i učenika.

Inkubator će biti opremljen suvremenom opremom (serveri, radne stanice, 3D printer, skener, edukacijski robotski kompleti, AV studio, CNC uređaj i slično).

‘Kroz projekt će se opremiti svojevrsni „hardverski“ laboratorij koji će nuditi poduzetnicima početnicima naprednu tehnologiju, budući oni u najranijoj fazi poslovanja nemaju financijske niti tehničke mogućnosti kupnje ovakve suvremene opreme. Vrijednost namještaja i opreme za inkubator je preko 1,6 milijuna kuna, od čega će više od polovice ići za nabavku IT opreme. U sklopu ove stavke predviđena je nabavka opreme prilagođene za osobe s poteškoćama, npr. za slijepe i slabovidne osobe’, kaže nam zamjenik gradonačelnika Marijo Ćaćić.

Poduzetnici početnici dobit će uredske prostore i mogućnost korištenja opreme u najam prema programu de minimis potpora koje će Grad Knin i Lokalna razvojna agencija Matica osmisliti i provesti. Dio prostorija namijenjen za co-working i korištenje konferencijske sale davat će se u najam po tržišnoj cijeni.

Ćaćić nam kaže kako je ovaj projekt pobudio interes velikih IT tvrtki koje posluju na nacionalnom i globalnom tržištu, i koje su zainteresirane za dugoročnu suradnju i projekte sa kninskim inkubatorom.

Što se tiče budućih stanara, ne sumnja da će interes biti velik jer, ističe, pri razradi projekta konzultirali su brojne stručnjake s područja grada Knina, ali i iz mnogih firmi koje posluju po cijeloj Hrvatskoj, i upravo ti razgovori su uvjetovali konačni razvojni koncept kojeg smo pretočili u projekt Informacijskog inovacijskog inkubatora. ‘Dakle, ideja samog inkubatora je razvijena kao odgovor na uočene potrebe lokalnih, ali i ne samo lokalnih, mladih ljudi koji zbog nedostatka početnog kapitala, adekvatne opreme ili specifičnih znanja i iskustava, jednostavno nisu do sad mogli razvijati svoje poslovne ideje’, kaže Ćaćić.

Rekonstrukcija Stojne kuće trebala bi biti dovršena do kraja iduće godine, nakon čega kreće opremanje inkubatora

Velika su očekivanja od ovog projekta za kojeg u Gradu vjeruju da će predstavljati žarišnu točku za razvoj visokih tehnologija na kninskom području i tako u budućnosti značajno doprinijeti povećanju prosječnog dohotka lokalnog stanovništva.

‘Poznato je da su plaće u IT sektoru značajno veće od općeg prosjeka plaća, pa očekujemo da će otvaranje ovakvog jednog sadržaja pozitivno utjecati na smanjenje odljeva kvalitetnih kadrova, a u budućnosti i pružiti mogućnost povratka određenog broja stručnjaka koji su u prethodnih 7 – 8 godina, zbog lokalne besperspektivnosti, odlučili svoju budućnost potražiti negdje drugo. Inkubator će targetirati sve uzraste mladih ljudi, kako bi se već od najmlađe dobi određen broj njih zainteresirao za educiranje u IT sektoru. Važno je naglasiti da će poduzetnici početnici, ali i studenti i učenici, osim same mogućnosti korištenja prostora i opreme, dobiti nužnu edukaciju, usmjeravanje i mentorstvo, a nakon završetka inkubacijske faze razvoja njihovih poslovnih ideja, u objektu budućeg Poduzetničkog centra, kojeg uređujemo odmah pored zgrade Informacijsko inovacijskog inkubatora, moći će po iznimno povoljnim uvjetima i uz pomoć stručnih službi, preći u akceleracijsku fazu svog razvoja’, ističe Ćaćić. (Marija Pulić Drljača)