Uz to što su oslobođeni plaćanja komunalne naknade, poreza na potrošnju i zakupa gradskih prostora, poduzetnici koji su zbog korone morali prestati s radom mogu ostvariti jednokratne potpore za podmirenje tekućih trokova u iznosu od tri do pet tisuća kuna.

Gradsko vijeće Grada Knina na svojoj je jučerašnjoj sjednici donijelo paket mjera za pomoć gospodarstvu vrijedan preko dva milijuna kuna.

Za mjere pomoći u krizi zbog korone Marko Jelić i njegova gradska uprava izdvojit će milijun kuna, a 1,1 milijun osigurano je za standardne potpore poljoprivrednicima i poduzetnicima.

Što se tiče kriznih mjera, pola milijuna kuna predviđeno je za jednokratne potpore poduzetnicima i obrtnicima, a pola milijuna za oslobađanje plaćanja poreza na potrošnju, zakupa gradskih poslovnih prostora i javnih površina te komunalne naknade.

Jednokratne potpore mogu ostvariti poduzetnici i obrtnici koji su zbog korone morali obustaviti rad, a namijenjene su za podmirenje tekućih troškova – najma i režija, kao i za ulaganja u adaptaciju i nabavu zaštitne opreme, a iznose od tri do pet tisuća kuna, ovisno o tome da li su otpuštali radnike i da li su bili prisiljeni zatvarati ili ograničavati rad svojih djelatnosti.

Što se tiče potpora gospodarstvu, ove godine je u proračunu planirano 1,1 milijun kuna, od čega je 500 tisuća za gospodarstvo, 400 tisuća za poljoprivredu i 200 tisuća za turizam. Zamjenik gradonačelnika Marijo Ćaćić kaže nam da će ovaj iznos tijekom godine vjerojatno i povećati.

‘Lani smo iznos za potpore tijekom godine povećali za 250 tisuća kuna kako bi ih dobili svi oni koji su zatražili, pa vjerujemo da će tako biti i ove godine’, kaže Ćaćić.

U protekle dvije godine Grad Knin tako je usedmerostručio ukupni iznos potpora – isplaćeni iznos za poduzetnike povećan je čak 7.000 posto, a za poljoprivrednike 800 posto. Naime, 2017., kad su Jelić i njegov tim preuzeli upravljanje Gradom, iznos potpora za gospodarstvo iznosio je nominalno 200 tisuća kuna ali je te godine isplaćeno samo 74 tisuće (14 tisuća za gospodarstvo i 60 tisuća za poljoprivredu). U 2018. proračunska sredstva za potpore povećana su na 575 tisuća kuna, dok je u proračunu za prošlu godinu u predviđeno 1,3 milijuna kuna da bi ih do kraja godine rebalansom povećali na 1,55 milijun kuna pa je za gospodarstvo isplaćeno oko 960 tisuća kuna a za poljoprivredu 500 tisuća.

Gradsko vijeće donijelo je i odluku kojom se umanjuje cijena vrtića za djecu samohranih roditelja i roditelja čija primanja ne prelaze 1.400 kuna po članu obitelji, i to za jednu trećinu. Umjesto 500 kuna, koliko roditelji plaćaju za 10-satni program u vrtiću, roditelji iz ove skupine plaćat će ubuduće 335 kuna, a za 5,5-satni program umjesto 350 plaćat će 200 kuna. Isto tako, skraćeni boravak djece u vrtiću ubuduće će se plaćati 50 posto redovne cijene.

Također, u slučaju nekorištenja vrtića, ovisno o broju dana u kojima dijete nije išlo u vrtić, neće se naplaćivati naknada za boravak djece u vrtiću.  (M.P.D.)