Državni zavod za statistiku objavio je nedavno podatke o broju upisane djece u vrtiće i škole u prošloj školskoj godini, 2019./2020., a koji i dalje nažalost oslikavaju lošu demografsku sliku i konstantan minus na svim poljima. Ipak, nisu posvuda brojke poražavajuće, u 66 gradova u vrtiće je ove godine upisano, tako, više djece nego lani, kad su osnovne škole u pitanju u plusu su 44 grada, a više srednjoškolaca nego lani ima 26 gradova.

Gledajući postotni rast, u Top 10 gradova prema upisanima u vrtić našao se i Knin, s rastom od preko 20 posto,  konkretno je dječji vrtić u 2019./20. upisalo 327 mališana, ili čak 60 više nego u 2018./2019.  kada je u vrtić upisano njih 267 vrtićanaca.

Dok čekamo službene podatke Državnog zavoda za statistiku o broju upisane djece u vrtiće u tekućoj pedagoškoj godini, proveli smo nedavno terensko istraživanje u kojem smo doznali i kako, gledamo li dvogodišnje razdoblje, Knin i tu ulazi sam vrh rasta prvi put upisanih u vrtić: u odnosu na 2018/19. i tada upisanih 93, sada ih je 116, odnosno u plusu su za 23 nova polaznika.

Isto tako, iako je na razini države u osnovne škole upisano oko 2.000 učenika manje nego lani, nisu svi gradovi u minusu – naše istraživanje pokazuje da trećina ispitanih gradova bilježi rast broja prvašića. Knin je iznova i tu, promatramo li dvogodišnji period, u pozitivnom trendu, i blizu vrha sa 17 posto  upisanih, tj. 111 u 2020. naspram u 2018. upisanih 95 polaznika prvih razreda. A Grad Knin u samom je vrhu i po izdvajanju za predškolski odgoj, pozicionirali su se kao četvrti grad s najvećim izdvajanjem za vrtiće u našem posljednjem terenskom istraživanju koje je pokazalo da su u pretprošloj godini za vrtiće izdvojili 9.704.842 kuna, u odnosu na skromnih 400.240 kuna u 2017. ili – 6,88 posto proračuna, odnosno 294,4 kune per capita.

Gradonačelnik Marko Jelić dolaskom na vlast prije dvije godine našao je Knin u nezavidnom financijskom položaju s mnogim dugovima koji su se odmah počeli rješavati raznim mjerama. No, i prije poboljšanja financijske situacije grada, usmjerili su se na uvođenje novih, prvenstveno demografskih mjera i projekata od kojih je među prvima bila gradnja novog vrtića za koji su osigurali 1,8 milijuna kuna iz EU fondova. Novi vrtić, Radost, visoke energetike učinkovitosti, otvorio je vrata prošle godine vrata, a vodili su se i pregovori s HŽ-om za ustupanje zemljišta za osiguravanje vanjskog dodatnog vrtićkog prostora. Riječ je o projektu ukupno vrijednom oko pet milijuna kuna s kojim se u potpunosti riješiti problem liste čekanja.

-Uspjeli smo u relativno kratkom vremenu ovaj projekt, od ideje, preko rješavanja kompleksnih imovinsko-pravnih odnosa, pripreme kompletne projektne dokumentacije, prijave projekta i dobivanja bespovratnih EU sredstava, odnosno iz tri različita izvora, osiguravanja vlastitih proračunskih sredstava, provedbe otvorenog postupka javne nabave, provedbe građevinskih radova i opremanja cijelog objekta i vanjskog dječjeg igrališta, dovesti do konačnog otvaranja – kazao je Marijo Ćaćić, dogradonačelnik Knina. Zgrada novog vrtića koji djeluje kao područni odjel Dječjeg vrtića Cvrčak, najmodernija je u Kninu i s najvišim mogućim energetskim certifikatom, izjavio je gradonačelnik Marko Jelić na svečanom otvaranju objekta za koji je Ministarstvo za demografiju izdvojilo 1,8 milijuna kuna, Grad Knin 1,4 milijuna, a Ministarstvo regionalnog razvoja 350 tisuća kuna.

Gradsko vijeće donijelo je lani i odluku kojom se umanjuje cijena vrtića za djecu samohranih roditelja i roditelja čija primanja ne prelaze 1.400 kuna po članu obitelji, i to za jednu trećinu. Umjesto 500 kuna, koliko roditelji plaćaju za 10-satni program u vrtiću, roditelji iz ove skupine plaćat će ubuduće 335 kuna, a za 5,5-satni program umjesto 350 plaćat će 200 kuna. Isto tako, skraćeni boravak djece ubuduće će se plaćati 50 posto redovne cijene vrtića. Također, u slučaju nekorištenja vrtića, ovisno o broju dana u kojima dijete nije išlo u vrtić, neće se naplaćivati naknada za dnevni boravak. Inače, cijena vrtića za drugo dijete iz obitelji koje istodobno boravi u vrtiću je upola manja, a vrtić ne plaćaju roditelji za treće dijete polaznika.

U Gradu Kninu, ne vode računa samo s svojim najmlađim stanovnicima, velika briga se poklanja i osnovnoškolcima, srednjoškolcima i studentima. Tim namjerama i željama vođeni su u ovogodišnjem Proračunu, čak i u ovo doba pandemije izazvane COVIDOM-19, kao što je to bilo i u Proračunu za 2019. godinu, osigurali su sredstva za nabavu radnih bilježnica, atlasa, likovnih mapa i tehničkih materijala  za osnovnoškolce u iznosu od 500.000 kuna, također 200.000 kuna su sredstva za pomoći kninskim školama (dvije osnovne i dvije srednje škole) u njihovim brojnim školskim programima i projektima.

Prema Programu Općih javnih potreba u predškolskom odgoju, školstvu i visokom obrazovanju na području Grada Knina za 2020. u Proračunu Grada osigurana su sredstva za sufinanciranje 50 posto preostalog nepokrivenog iznosa cijene mjesečne karte za prijevoz redovitih učenika srednjih škola koji nastavu pohađaju u Šibeniku, a imaju prebivalište na području Grada Knina.

Grad također trenutačno stipendira 20 učenika i 21 kninskog studenta te 7 kninskih mladih sportaša. Marko Jelić i njegova gradska uprava prije dvije godine su povećali iznos stipendija u Kninu sa dotadašnjih 800 na 1.000 kuna za studente, dok srednjoškolske stipendije iznose 500 kuna. Stipendije za učenike iznose 500 kuna, a mjesečne studentske po 1.000 kuna.

Visokoškolsko obrazovanje provodi Veleučilište „Marko Marulić“. Ustrojeno je kroz tri stručna preddiplomska odjela: Trgovinsko poslovanje s poduzetništvom, Poljoprivreda krša, Prehrambena tehnologija, i diplomski specijalistički studij: Ekonomski i normativni okvir poduzetništva. Kninsko Veleučilište ima studijske programe: poljoprivreda i stočarstvo krša, prehrambena tehnologija i biljna proizvodnja. Ti programi znak su oživljavanja Dalmatinske zagore, ali i susjedne BiH, iz koje na kninsko Veleučilište dolaze brojni studenti. U Kninu trenutačno studira preko 500 studenata iz raznih dijelova RH.

Izgradnja prijeko potrebnog studentskog doma za smještaj studenata iz drugih dijelova Republike Hrvatske, ali i susjedne Bosne i Hercegovine, završena je u 2017. godini, uz 50 soba, 5 apartmana za gostujuće predavače, pristup osobama s invaliditetom i Multimedijalni centar.

Treba podsjetiti da je jedan od prvih gradonačelničkih poteza Marka Jelića bilo i utrostručenje naknada za bebe, za koje je u proračunu peterostruko povisio sredstva sa dotadašnjih 100 tisuća kuna. Iznimno su ponosni na mjeru jednokratne novčane pomoći za novorođenu djecu u ukupnom iznosu od 500.000 kuna. U cilju stimuliranja pronatalitetne politike na području Grada Knina, u Proračunu Grada za 2020., planirana su sredstva za svako novorođeno dijete u tekućoj godini, i to: 3000 kuna za prvo rođeno dijete, 5000 kuna za drugo rođeno dijete, 7000 kuna za treće rođeno dijete i 10.000 kuna za četvrto i svako slijedeće rođeno dijete – podsjetila nas je dogradonačelnica Kristina Perić, u nedavnom razgovoru za naš portal.

Svaka novorođena kninska beba odmah po rođenju, u svojih prvih dva mjeseca života, uz pripadajuću im jednokratnu pomoć, dobije i rukom pisanu čestitku gradonačelnika Knina.

-Da, jer svaka ta beba nije samo velika radost i sreća za svoju obitelj, nego za sve nas i upravo su ti mali  Kninjanke i Kninjani zalog naše budućnosti i budućnosti našeg kraljevskog Grada- tvrdi zamjenica gradonačelnika Knina. Nije ni tu kraj mjerama, programima, projektima, potporama…

U mlade Grad ulaže i kroz pomaganje u radu mnogobrojnih, kako sportskih, tako i civilnih i kulturnih udruga, kojih su članovi najvećim dijelom upravo mladi ljudi, koji svojom energijom, znanjem i željom za nečim novim, donose onu pokretačku snagu za razvoj i napredak. U ovo vrijeme pandemije Grad Knin je uspio iznaći sredstva da su sva planirana sredstva za udruge uredno isplaćena.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, Knin je, od njemu sličnih gradova, do kraja 2017. godine imao daleko najveći pad broja stanovnika.

-U 2018. i 2019. godini bilježimo najznačajnije smanjenje broja odseljenih osoba. Jasno je iz službenih podataka da je odseljavanje iz Grada Knina konačno zaustavljeno. Vjerujemo da su ovakvom, iznimno pozitivnom trendu doprinijeli i programi, mjere i aktivnosti lokalne vlasti i nadamo se da će se on nastaviti i u budućem razdoblju- istaknuo je Mario Ćaćić, zamjenik gradonačelnika Knina.

Upravo se provode veliki projekti u Poslovnoj zoni kojima će se, dodao je, otvoriti značajan prostor za zapošljavanje većeg broja osoba. Posao vlasti je da osigura uvjete za otvaranje novih radnih mjesta.

Po prvi puta u Proračunu Knina, u sklopu Socijalnog programa, ali i potpore demografskoj obnovi Grada, su u 2020. planirana i sredstva za mjeru “Sufinanciranje adaptacije stanova za mlade obitelji”, i to u ukupnom iznosu od 500.000 kuna. Lani je završena i gradnja atletske staze na nogometnom igralištu NK Dinara vrijedna gotovo dva milijuna kuna, završeni su i radovi na sanaciji krova sportske dvorane, uređena dva dječja i tribina malonogometnog igrališta.

Grad 2018.je  s 300 tisuća kuna kupio porođajni krevet i dva kreveta za Odjel intenzivne njege u kninskoj bolnici, te određenu količinu dodatne opreme za koju su dobili informaciju da nedostaje bolnici. U Poduzetničkoj zoni Preparandija je pored Inovacijsko-informacijskog inkubatora  rekonstrukcija i opremanje Poduzetničkog centra u bivšoj tvornici Kninjanka. Tim projektom će, vjeruju, pozitivno utjecati na smanjenje odljeva kvalitetnih kadrova.

-Temelj gradske politike ove uprave je odnos prema mladima i njihovom ostanku u gradu. Izgradili smo najsuvremeniji vrtić, obnovili smo područne odjele vrtića, zatim smo izgradili 2 nova igrališta i obnovili sva postojeća igrališta, a tu ne stajemo. Također smo organizirali besplatne sadržaje poput klizališta, igrališta na napuhavanje, besplatnih projekcija filmova, kino predstava, radionica itd. Zaposlili smo 12 novih djelatnika u vrtićima radi osiguranja potrebe razine brige o djeci. Izgradili smo novi vrtić, smanjili cijenu vrtića za obitelji s više djece, imamo niz projekata u pripremi- ističe Marko Jelić gradonačelnik Knina. Kako kaže, sama činjenica da Grad vodi računa o svim aspektima života mladih obitelji, doprinosi tomu da mladi ostaju tu, da tu žele stvarati obitelji i dati svoj obol razvoju Knina i učiniti ga ugodnim za život svima. (Pero Livajić)