Koprivnica i ove godine nosi titulu najpametnijeg srednjeg grada u RH! U našem tradicionalnom velikom izboru za Najbolji ‘smart city’ grad, kojega je portal Gradonačelnik.hr po četvrti put organizirao u suradnji s Jutarnjim listom i Apsolonom, u konkurenciji još 4 finalista, Đakova, Jastrebarskog, Šibenika i Zaprešića, Koprivničanci su u finalu obranili lanjski naslov najpametnijeg srednjeg grada u zemlji, a zasluženu pobjedu su izborili temeljem posebne Apsolonove metodologije analize digitalne spremnosti hrvatskih gradova…

Grad Koprivnica drugu godinu zaredom, tako, pobjeđuje u našem izboru i odnosi titulu najpametnijeg srednjeg grada u zemlji među ostalim i  uvjerljivo najvećim izdvajanjem za obrazovanje u kategoriji srednjih gradova (49,27 posto proračuna), a u top 3 su i prema broju programa visokog obrazovanja  (VI. stupanj naviše) u području IKT u kategoriji srednjih gradova (4 programa). Oni su, uz ostalo, sva svoja parkirna mjesta pokrili mobilnom naplatom, u samom su vrhu po udjelu biciklističkih staza u odnosu na ukupnu kilometražu cesta na gradskom području (41 posto), a sa stopom od 55,75 posto su među tri najbolja grada u kategoriji srednjih gradova po stopi odvojenog prikupljanju otpada.

-Najveća hvala za ovu nagradu ide građanima Koprivnice, bez njih ne bismo mogli pokretati projekte po kojima nas šira javnost prepoznaje, oni su najviše doprinijeli da je Koprivnica u top 5 najboljih gradova u Hrvatskoj, primjer brojnih inovativnih i progresivnih rješenja i ideja, primjer održivog razvoja.  Ovo je već treća Smart City nagrada koju je Koprivnica dobila na temelju kontinuiranog, održivog i pametnog razvoja projekata, aktivnosti i rada. Ulaganja u obrazovanje, digitalizacija uprave, gospodarenje otpadom i razvrstavanje, aktualni i kvalitetni smjerovi na Sveučilištu sjever, visoka pokrivenost vodovodnom i kanalizacijskom mrežom, kilometri pješačko-biciklističkih staza,… sve su to teme i aktivnosti na temelju kojih je dobivena ova nagrada, hvala svima koji vjeruju u cilj i put koji smo zacrtali da našu Koprivnicu učinimo još boljim – poručio je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić u zagrebačkom hotelu Westin primajući prestižno priznanje koje je Grad Koprivnica zavrijedila svojim pametnim rješenjima i standardima.

Grad Koprivnica odavno se već isprofilirao kao jedan od pametnijih, naprednijih i održivijih hrvatskih gradova, a prije dvije godine čak je proglašen i jednim od sedam najboljih pametnih gradova u Europi po kvaliteti života…

Izgradili su i novi Inkubator kreativnih industrija, potiču mikro i male poduzetnike i obrtnike, Sveučilište Sjever ima čak 10 preddiplomskih i diplomskih programa iz IKT-a. U Gradu su ponosni su što su uspjeli spojiti znanost, start upove i komunalno gospodarstvo za pametna i održiva rješenja.

Jedan su od rijetkih gradova koji kao zaseban dokument ima strategiju razvoja pametnog grada. U samom su vrhu po udjelu kWh energije koje godišnje proizvedu iz obnovljivih izvora energija (iz postrojenja i izvora kojima upravlja Grad i gradske tvrtke i institucije) u kategoriji srednjih gradova (225 600 kWh). Isto tako i po udjelu mjernih mjesta sa senzorskim prikupljanjem podataka u sustavu vodoopskrbe u odnosu na ukupan broj mjernih mjesta u kategoriji srednjih gradova, kao i udjelu senzorski opremljenih ili čipiranih spremnika za prikupljanje otpada (koji omogućuju identifikaciju vlasnika spremnika npr. primjenom RFID, NFC i sl.) u ukupnom broju spremnika u kategoriji srednjih gradova. I na kraju, u samom vrhu su po prosječnoj godišnjoj kvaliteti zraka.

Niz je pametnih rješenja i projekata kojima ovaj grad iz godine u godinu potvrđuje svoj ‘Smart-city’ status, a jedan od neupitno najznačajnijih je projekt e-mobilnosti kojega Koprivnica već godinama uspješno provodi i razvija EU sredstvima i kroz kojega su, kada su gradska uprava i institucije u pitanju, gotovo u potpunosti iz upotrebe izbacili konvencionalne automobile i prebacili se na električna i hibridna vozila.

Kako bi se iskoristile sve mogućnosti suvremenog prometa, uz istovremeno otklanjanje negativnih utjecaja na okoliš, sigurnost i zdravlje stanovnika, Europska komisija potiče i pomaže izradu lokalnih i regionalnih Planova održive urbane mobilnosti (engl. Sustainable Urban Mobility Plan), a Grad Koprivnica izradio je taj dokument u sklopu milijun eura vrijednog projekta Civitas Dyn@mo kao dugoročnu strategiju razvoja prometa i mobilnosti, kako bi kao partner za svoje projekte lakše ostvarivao sredstva iz europskih fondova. SUMP sadrži mjere koje se odnose na pješački i biciklistički promet, javni prijevoz, elektromobilnost i optimizaciju prometa motornih vozila.

Na tom tragu uveli su i stanice za bicikle, ali i besplatni električni javni gradski prijevoz – minibuseve BusKo kojima trenutno na dvije linije upravlja gradska tvrtka Komunalac, a u planu je i povećanje broja linija. Baš BusKo, koji prometuje od rujna 2018., sve se više pokazuje kao pun pogodak s obzirom da ga koristi velik broj građana. Do danas je tim modernim električnim vozilom prevezeno preko 11.000 građana što ukazuje na velik broj zadovoljnih korisnika. Prijevoz je, naglasimo to, besplatan, a autobusi koriste postojeća stajališta. Vozni red prilagođen je aktualnom režimu električnih punjača s mogućnošću izmjena. Autobusi mogu prevesti 12 putnika, a maksimalna brzina ograničena im je na 90 kilometara na sat. Početkom 2021. u rad je puštena i stanica s nadstrešnicom za punjenje električkih autobusa. Riječ je o investiciji koja je provedena u sklopu projekta Low Carb. Posebnost je u korištenju energije koja se proizvodi iz fotonaponskih panela na krovu nadstrešnice, odnosno električna energija se pohranjuje u baterijama i koristi u trenucima kada energija sunca nije dostupna.

S obzirom da sustav javnog prijevoza čine i bicikli, građanima Koprivnice je besplatno na raspolaganju i sustav javnih bicikala koji čine konvencionalni i električni bicikli, i to 70 konvencionalnih bicikala i 10 električnih bicikala koji su smješteni na osam terminala, a mogu se unajmiti i putem mobitela. Bicikli su također sufinancirani europskim sredstvima, a trenutno je u gradu registrirano više od dvije tisuće korisnika. Građani na raspolaganju imaju i deset električnih bicikala u vlasništvu su Kampusa. Uz Bicko sustav djeluje i Biciklistički centar Koprivnica, čije je sjedište na bazenima Cerine, u sklopu kojeg građani i turisti mogu dobiti informacije o biciklističkim rutama u okolici i šire te i tu mogu besplatno i posuditi bicikle za istraživanje i uživanje u tim rutama. Treba tek ostaviti polog koji se po povratku bicikla i vraća.

Grad u svom vlasništvu ima jedan tandem bicikl koji je posuđen županijskoj Udruzi slijepih, a jednom godišnje radi se kompletan servisni pregled bicikala i postaja, plus popravak. Svakom novom rekonstrukcijom prometnica ulaže se u biciklističko-pješačku infrastrukturu, upravo zahvaljujući tome Koprivnica ima više metara biciklističkih staza po glavi stanovnika nego – Amsterdam.

I Bicko, Busko, električna i hibridna vozila gradske uprave, komunalna vozila, pametne klupe, Reciklažno dvorište Herešin, Kompostana Herešin, eko vrtovi, kao i projekt sunčane fotonaponske elektrane na Gradskim bazenima Cerine, dio su pak inicijative “Zelena Koprivnica“ koja se isto tako izuzetno uspješno provodi duži niz godina. Razvoj urbane mobilnosti u Gradu Koprivnici, nadalje, nastavljaju kroz projekte Prosperity, Low Carb i EvCC, pa su se tako u projektu EvCC na stupovima javne rasvjete postavile punionice za automobile, što je pilot projekt u Hrvatskoj i predstavlja jedan od načina kako već postojeću infrastrukture iskoristiti za potrebe punjenja električnih automobila. Punionice se koriste uz RFID krtice koje izdaje Grad Koprivnica.

Kao što smo u uvodu već spomenuli, Koprivnica se pridružila i društvu gradova s više od 50 posto odvojenog sakupljenog otpada, pokazali su podaci Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Brigu o gospodarenju otpadom na području Koprivnice vodi Gradsko komunalno poduzeće Komunalac koje je svoje cjelokupno poslovanje usmjerilo prema zaštiti okoliša. Na cijelom uslužnom području Komunalca na kućnom pragu odvojeno se prikuplja papir, plastika i biorazgradivi otpad.  Nakon što je otvoreno novo reciklažno dvorište u Herešinu vrijedno 5,2 milijuna kuna, početkom 2021. krenula je gradnja postrojenja za biološku obradu odvojeno sakupljenog biorazgradivog otpad, nove kompostane u Herešinu vrijedne 14,3 milijuna kuna.  Radi se o dvije hale, postrojenju za automatsko pranje podvozja vozila sa separatorom za recirkulaciju vode, tipskom i laboratorijskoskladišnom kontejneru, a nabavit će se i stroj za prevrtanje hrpa, mobilno sito za prosijavanje komposta i sustav transportera za doziranje i pakiranje komposta.

Grad Koprivnica dobitnik je i nagrade “Procura+ Award 2020” u kategoriji “Nabava inovacije godine”, za provedeni postupak javne nabave inovacija u sklopu EU projekta Prominent MED, Interreg MED i u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom – REA Sjever, upoznali su nas iz Grada. Koprivnica se u finalu se nadmetala s gradom Malmö iz Švedske i kao jedini predstavnik iz Hrvatske dobila vrijedno priznanje kojim se našla u društvu dosadašnjih renomiranih dobitnika: Ministarstva obrane Kraljevine Nizozemske (2017.), Grada Roterdama (2018.) i Grada Frederiksberga, Danska (2019.).

Tom nagradom prepoznata su kvaliteta i postupak nabave inovacije u projektu Prominent MED, na temelju kojeg su ugovoreni radovi za opsežnu transformaciju objekta Loptica, u sastavu Dječjeg vrtića Tratinčica. Pred ponuditelje su postupkom nabave bili postavljeni visoki ciljevi kojima je Grad Koprivnica htio znatno produžiti vijek trajanja 35 godina stare zgrade vrtića. Ugovoreni izvođač na temelju zahtjeva iz postupka nabave ponudio je i izveo nekoliko efektnih rješenja kojima su uspjeli za oko 500 eura/m2 u potpunosti revitalizirati unutrašnjost, sanitarne čvorove, dječje sobe i u potpunosti energetski obnoviti objekt vrtića. Takav pristup još nije bio primijenjen u Hrvatskoj i zato u Koprivnici vjeruju da rezultati ovog projekta mogu poslužiti drugim gradovima kao primjer kako se učinkovito uhvatiti u koštac s obnovom zastarjelih odgojno – obrazovnih objekata.

Vrijedi napomenuti da je Grad Koprivnica za provedene radove na istom vrtiću zajedno s REA Sjever predlani, 2019. godine, dobio i Godišnju nagradu za zelenu gradnju i održivi razvoj Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, u kategoriji Građevina godine – rekonstrukcija. A novom metodom obrade ceste, koja je puno brža i jeftinija, ide se ka cilju izjednačavanja komunalne i prometne infrastrukture u svim dijelovima grada i prigradskih naselja. Radi se o tehnologiji koja se tek probija na hrvatsko tržište, što znači da je Koprivnica među prvim gradovima u Hrvatskoj koja je krenula u obnovu nerazvrstanih cesti tom metodom. Ugradnja sipine vrši se u tri sloja.

Grad Koprivnica vodeći je partner u projektu “Knowledge Well“, koji se provodi zajedno s projektnim partnerima, gradom Hevizom i osnovnom školom Mihály Sztárai iz Pečuha. Njime se u koprivničkim osnovnim školama uspostavljaju tri adekvatno opremljena i kompetentna centra izvrsnosti u području prirodnih, društvenih i tehničkih znanosti, čime se stvaraju uvjeti za provedbu kvalitetnih obrazovnih programa koji uvelike nadilaze zakonski propisani osnovnoškolski standard. Unutar prirodnih znanosti razvijaju se biologija i kemija, unutar društvenih znanosti geografija i povijest dok se unutar tehničkih znanosti razvijaju IT područje i matematika. Kupljeni su novi laptopi, pametne ploče, televizori te niz potrebnih alata za izvođenje nastave na moderan način, a ukupna vrijednost projekta je 1,78 milijuna kuna.

Otkupili su i licencu za korištenje aplikacije ePriprema za državnu i probnu maturu u obliku interaktivnih kvizova, za sve maturante i profesore srednjih škola s područja grada koji se besplatno registriraju na web stranici Educiraj Me, bilo kada, na različitim uređajima (putem računala, mobitela ili tableta).

U funkciji je i sustav e-Novorođenče, pa roditelji preko aplikacije mogu podnijeti zahtjev za naknadu za bebe, Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju ‘Podravsko sunce’ dobio je novi senzorni kabinet, a provodi se i 2,2 milijuna kuna vrijedan projekt “AGORA“ koji za cilj ima osuvremeniti praksu i razmišljanje prilikom prostornog planiranja unutar zahvaćenih gradova/regija stavljajući naglasak na inovativne prakse koje se koriste u modernom svijetu, a koje će se prilagoditi ili u potpunosti stvoriti za potrebe partnera.

Inače, po analizi digitalne spremnosti gradova koju je izradila tvrtka Apsolon, Koprivnica je među gradovima koji su u 2020. u godinu dana ostvarili najveći napredak na tom planu te su značajno odskočili po broju digitaliziranih obrazaca i usluga, te zanimljivih sadržaja. Grad Koprivnica, odlikaš iz proračunske transparentnosti, tako, uz web stranicu koristi Facebook, kao i dalje daleko najpopularniju platforma za komunikaciju gradske uprave s građanima, a otvorio je i svoj You Tube kanal. ‘Koprivnički plac online’ nova je FB grupa koju je pokrenuo GKP Komunalac kako bi proizvođači koji inače prodaju svoje domaće proizvode na Gradskoj tržnici lakše došli do svojih vjernih kupaca u vrijeme kad je tržnica zatvorena.

Koprivnica je i jedan od gradova koji je dobio i iskoristio vaučer u vrijednosti 15 tisuća eura za nabavu i postavu opreme za bežični pristup širokopojasnom internetu, kojeg će besplatno moći koristi građani u javnim prostorima na šest lokaliteta. Brzine pristupa internetu od 30 do 100 Mbps zadovoljit će sve potrebe današnjih aplikacija i pregledavanja beskonačnog sadržaja interneta… (Pero Livajić)